kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Októbertől új listával bővül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja

ÁFA

A hivatal ugyanis közzéteszi azon adózók adatait, amelyek áfa-bevallásukat több mint két egymást követő, rájuk irányadó bevallási időszakon keresztül nem nyújtották be a NAV-hoz.

Az Európai Bizottság az EU áfarendszerének átfogó reformját javasolta

ÁFA

Az árukat egyik tagállamból egy másikba történő értékesítés során ugyanúgy adóztatnák meg, ahogyan az egyes tagállamokon belül értékesített árukat. Ez egységes áfarendszert hoz létre az egész EU területén, amely szűkíti az eltérő szabályozók okozta kiskapuk lehetőségét is. Egyszerűbb lesz a határokon átnyúló vállalatok számára áfabevallásuk kezelése, ugyanis a kereskedők a saját nyelvükön és ugyanazon szabályok szerint és adminisztratív sablonokkal dolgozhatnak, mint saját országukban.

Megjelent az Önadózó októberi száma - tekintse meg gazdag tartalomjegyzékünket!

ÁFA

Az adólevonási jog érvényesítése * Adóköteles ingatlanhasznosítás választása * Adókedvezmények kutatás-fejlesztési tevékenységhez * Aktuális transzferár-változások. Felkészülés a 2017. évre vonatkozó transzferár nyilvántartás elkészítésére * Kapcsolt vállalkozási viszony a társasági adó rendszerében * IAS38 Immateriális javak I. * A származékos ügyletek szabályainak változása II. rész * Képzéssel kapcsolatos átvállalt költségek és azok közterhe * A nyugdíjra való takarékoskodás II. * Üzemi baleset és baleseti ellátások * Bortermelők adókötelezettségei * Pénzmosás ellen: Ügyfélátvilágítási intézkedések folyamatleírása * Tagok, ügyvezetők felelőssége a társaság tartozásaiért * A vezető tisztségviselői megbízás lejárata * Készüljünk fel az új adatvédelmi szabályokra - Ha még nem előfizetőnk, fizessen elő most - októbertől decemberig 5.355,-Ft info@onadozo.hu

Európai Bizottság: egyes EKAER előírások sértik az uniós szabályokat

ÁFA

A magyar ekáer rendszerben a vállalkozásoknak áfafizetési célból részletes jelentést kell tenniük a magyar adóhatóságok részére bizonyos közúti fuvarozási tevékenységeikről. Az Európai Bizottság szerint ez a követelmény sérti az áfára vonatkozó uniós irányelvet, mert elsősorban a határokon átnyúló uniós tranzakciókat érintően, a határátlépéshez kapcsolódó adminisztratív formaságokat vezet be. * Az NGM közölte: Magyarország megvédi az ekáert

A külföldi számlák áfájának visszaigénylése szeptember 30-ig lehetséges

ÁFA

Rengeteg cég szembesül azzal, hogy külföldre utazó vagy átmenetileg ott dolgozó munkatársának üzemanyag-, lakhatási, szállodai, vendéglátási, autóbérlési vagy konferenciaszámlája az adott ország áfáját tartalmazza. Az EU áfadirektíva alapján a teljesítési hely a vendéglátásnál az, ahol a szolgáltatást ténylegesen nyújtják, a szállás esetén, ahol az ingatlan van, gépkocsi rövid távú bérlése esetén pedig ahol azt ténylegesen a bérlő birtokába adják, ezért ezekben az esetekben szinte biztosan helyes az adott ország áfájának a felszámítása.

Mire figyel a NAV? 5+1 legfontosabb teendő online pénztárgéppel kapcsolatban

ÁFA

1. Az értékesítésről mindig bizonylatot kell kiállítani. 2. Minden más pénzmozgásról is bizonylatot kell kiállítani. 3. A pénztárgép AP számát jól látható helyre ki kell írni. 4. A pénztárgépnaplónak mindig a helyszínen kell lennie. 5. Az adatkapcsolat fenntartásáról gondoskodni kell +1. Az éves felülvizsgálat elvégeztetése kötelező

Megfizetettségi nyilatkozatok ellenőrzése zártvégű pénzügyi lízingnél

ÁFA

Jellemző hiba, hogy az adózók a teljes ellenértékről befogadott számla áfa-tartalmának, valamint az első törlesztőrészlet(ek) megfizetését követően már úgy nyilatkoznak, hogy a beszerzési számláik ellenértékét teljes mértékben megfizették. Ez a gyakorlat azonban téves.

E-számlázási előzetes

ÁFA

Azokról a számlákról kell 2018. július 1-jétől adatot szolgáltatni, amelyekben az általános forgalmi adó (áfa) értéke eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Az adózók számlakiállítóként és -befogadóként is lekérdezhetik az összes adatszolgáltatással érintett számlájukat, így például partnereiknek azokat a számláit is megnézhetik, amelyeknél ők voltak a vevők.

Nyugtaadás vásárokon, fesztiválokon, alkalmi rendezvényeken

ÁFA

A számla- vagy nyugtaadás ilyenkor is kötelező. Az online pénztárgép kötelező használata ezen alkalmi rendezvényeken, vásárokon a tevékenység statisztikai besorolásának függvénye.

EY: Indulhat a roham az online számlabekötésben

ÁFA

Az EY várakozása szerint a hazai vállalatok döntő többsége a következő félév során kezdheti meg a felkészülést az online számlabekötésre. Ezt alátámasztja, hogy az EY által megkérdezett vállalatvezetők több mint 58 százaléka megvárta a most közzétett rendelettervezetet, és a következő fél év során szándékozik megtenni az első lépéseket. Érdemes időben lépni, mert aki elmulasztja a 2018. júliusi 1-i határidőt, annak akár számlánként kell majd büntetést fizetnie.

Az online számlázás bevezetését tekinti a következő nagy dobásnak a kormány

ÁFA

Az ország élen jár az EU-ban a feketegazdaság elleni harcban, az online pénztárgép és az elektronikus közúti áruforgalmi rendszer (ekáer) modellként szolgál több uniós tagállamnak is, 2018 nyarán pedig az online számlázás lesz a következő lépés.

Az online pénztárgépek akadálymentesítését szorgalmazza az ombudsman

ÁFA

Egy látássérült masszőr fordult Székely Lászlóhoz, mert nem tudta használni a 2017. január 1-jétől kötelezően alkalmazandó online pénztárgépet, mivel az eszköz nem akadálymentesített.

Számlázó program hiányos adatszolgáltatása

ÁFA

Milyen jogi következménye lehet annak, hogy a program rendelkezik adatszolgáltatási funkcióval és az megfelelő (XSD-vel ellenőrzött) formátumban elő is állítja az XML-eket, de az adattartalom hiányos?

Adótanácsadók Egyesülete az online számlázásról

ÁFA

Az Adótanácsadók Egyesülete örömmel fogadta parlamentnek beterjesztett adótörvény-módosítást, mely szerint törlik a törvényből a számlázás NAV felé történő valós idejű (online) adatszolgáltatását, és marad az 1 milliós áfahatár is a bejelentési kötelezettségre. –mondta el Zara László elnök a szervezet nevében.

Szükség van az egy év felkészülésre az online számlázással kapcsolatos adatbejelentésre

ÁFA

A vállalkozásoknak érdemes már most erőforrásokat átcsoportosítani a számláikkal kapcsolatos valós idejű adatszolgáltatáshoz szükséges informatikai fejlesztésekre. A kormány április 29-i bejelentése szerint ugyanis csak 2018. július 1-jétől lesz kötelező az online adatszolgáltatás a számlázó programok esetében. „Ez ugyan egy év haladékot jelent az eredetileg elképzelt 2017 júliusi határidőhöz képest, de mivel bonyolult rendszereket kell összehangolni, a felkészülésre szükség is van egy évre.” – hívja fel a figyelmet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

NGM: jövőre jöhet az online számlázás

ÁFA

Jövőre debütálhat a gazdaságfehérítés újabb állomása, az online számlázás: a számlázó programok használata esetében 2018. július 1-jétől lesz kötelező az online adatszolgáltatás, amit az adózók már az idén július 1-jétől tesztelhetnek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium

Az állami támogatáshoz keddig üzembe kell helyezni az online pénztárgépet

ÁFA

A januártól online pénztárgép használatra kötelezetteknek még öt napjuk van. A kasszánként 50 ezer forint állami támogatást a vállalkozások legfeljebb öt pénztárgépre vehetik igénybe, ha május 2-ig üzembe is helyezik a megvásárolt online kasszát és az adóhivataltól a szükséges kódokat 2016. december 31-ig beszerezték. A kiutalás iránti kérelem 2017. május 15-ig nyújtható be az adóhivatalhoz.

EU-bíróság: ellentétes az uniós joggal a fordított adózásra vonatkozó magyar szabályozás

ÁFA

Egy magánszemély végrehajtói eljárásban vásárolt egy mobilhangárt egy fizetésképtelen cégtől, amely az egyenes adózás szabályai szerint állított ki az ügyletről számlát, az így beszedett áfát az eladó megfizette az adóhatóságnak, a vevő pedig ezután gyakorolta áfalevonási jogát.

Április végéig még jár a támogatás az online pénztárgépekre

ÁFA

A januártól online pénztárgép beszerzésére kötelezetteknek még 18 napjuk van arra, hogy igénybe vegyék az 50 ezer forintos állami támogatást, ehhez csak annyit kell tenniük, hogy április 30-ig üzembe helyezik a pénztárgépet - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára

Pénztárgépek - Április végéig felhasználható az állami támogatás

ÁFA

A januártól online pénztárgép beszerzésére kötelezetteknek elég április 30-ig üzembe helyezniük a pénztárgépet az eredeti 2016. december 31-i határidő helyett ahhoz, hogy igénybe vehessék az állami támogatást - mondja ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent rendeletmódosítás.