kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Csak pozitív változások lesznek a 2018-as cafeteriában

SZJA

Az adómentes juttatások idén is meglévő elemei közé jövőre bekerül a diákhitel-törlesztés támogatása is. Jelentősen kedvezőbbé válnak a lakhatási támogatás feltételei, és az egészségügyi hozzájárulás 2,5 százalékos csökkentése miatt jövőre egy sor népszerű cafeteria-elem esetében nagyobb összegű támogatást kaphatnak majd a munkavállalók. A végleges feltételek ismeretében a munkáltatóknak még decemberben célszerű összeállítaniuk jövő évi cafeteria-rendszerüket, amelynek ismeretében az alkalmazottak január közepéig nyilatkozhatnak, milyen juttatásokban kívánnak részesülni 2018 folyamán.

Jövőre csak a 15 százalék szja terheli az ingatlankiadást

SZJA

A hosszú távú ingatlan bérbeadók jobban járnak jövőre: már senkinek nem kell ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni, mindössze 15 százalék szja terheli az ingatlankiadást

Önkéntes pénztárak: jövőre kedvezőbb adókulcsa lesz a béren kívüli juttatásoknak

SZJA

jelentősen segítheti az öngondoskodás elterjedését, szerepének növekedését az, hogy a 2018-ra érvényes szabályok szerint a béren kívüli juttatások, köztük az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagsághoz adható munkáltatói támogatások adókulcsa 40,71 százalékra csökken az ez évi 43,66 százalékról.

Több maradhat a munkavállalóknál a cafeteria-juttatásokból 2018-ban

SZJA

A béren kívüli juttatások adótartamának csökkenése miatt akár havi 5000 forinttal is több maradhat a munkavállalóknál jövőre. Az albérleti kiadások támogatása már idén is adómentes volt, de az adható keret jelentősen emelkedik

Adókedvezményes nyugdíjbiztosítás

SZJA

A nyugdíjbiztosítások átlagos éves díja mintegy 220 ezer forint, ami évi 44 ezer forint adójóváírásra jogosít. A nyugdíjbiztosítás után járó adókedvezmény maximális igénybevételéhez - ez évi 130 ezer forintot jelent - éves szinten 650 ezer forintos díjat, vagyis havonta átlagosan 54 ezer forintot kell fizetni.

Mabisz: népszerű a biztosítás a munkáltatói juttatások között

SZJA

Egyre inkább terjed az a gyakorlat is, hogy a munkáltatók csoportos kockázati biztosítást kötnek a munkavállalókra, ami klasszikus baleset- és életbiztosításokat jelent. Népszerűek a szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások is, amelyeknél a biztosító a szerződés szerinti keretek között fedezi az egészségügyi szolgáltatás költségét.

Pótbefizetés teljesítése - és szja szabályai

SZJA

Sokszor okoz gondot, hogy a pótbefizetést teljesítő tulajdonos a pótbefizetés visszafizetésének az időpontjában már nem tulajdonos, mivel eladta az üzletrészét. Ebben az esetben a pótbefizetés összegét az új tulajdonosnak kell visszafizetni. A pótbefizetés visszafizetésénél, amennyiben azt magánszemély tulajdonosnak fizetik vissza, arra is figyelni kell, hogy ezzel az új tulajdonos jövedelemhez jut.

Jövőre az őstermelők adóbevallását is a NAV készíti

SZJA

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére 2018-tól az őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek helyett is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti el a személyijövedelemadó-bevallást.

Enyhülhetnek az Airbnb-szolgáltatók adóterhei

SZJA

A benyújtott javaslatcsomag kibővítené a rövid távú lakáskiadásra vonatkozó tételes átalányadózás felső korlátját, így a lakástulajdonosok 3 - legfeljebb 8 szobás - lakás kiadása esetén igényelhetnék azt. Az évente fix összegű, szobánként 38 400 forintos adó jelenleg csak egy lakás - azon belül pedig legfeljebb 8 kiadó szoba - esetén vehető igénybe.

Ázsiós tőkeemelés

SZJA

Ázsiós tőkeemelés esetén a tulajdonos vagy tulajdonosok által teljesített vagyoni hozzájárulás egyik része a jegyzett tőkébe, a másik (általában a jelentősebb) része pedig tőketartalékba kerül, melynek célja, hogy a jegyzett tőke aránya kevésbé növekedjen.

1 %-os regisztráció október 2-ig

SZJA

Az a civil szervezet, amely korábban nem regisztrált a NAV-nál és 2018-ban részesülni szeretne az 1 százalékos felajánlásokból, a 17EGYREG adatlapon regisztrálhat 2017. október 2-ig. A határidő után pótlásra nincs lehetőség.

Jövőre hatékonyabban támogathatja az állam a munkavállalók albérletét

SZJA

A lakhatási támogatás idei feltételei között komoly megszorítás volt, hogy csakis határozatlan idejű szerződéssel lehetett igénybe venni Jövőre a juttatás már várhatóan a határozott idejű bérleti szerződések esetén is járhat.

Innovácios díjat kapott az adóhivatal e-szja fejlesztése

SZJA

Az adóhivatalé az idei legjobb információs és kommunikációs fejlesztés az informatikai piac csúcscégei és szakemberei szerint; az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint az év legjobb projektje a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű programja, az e-szja

Így lehet igénybe venni az iskolakezdési támogatást

SZJA

Az iskolakezdési támogatás igénybevételére jogosult a vér szerinti szülőnek nem minősülő élettárs is, amennyiben a Cst. alapján családi pótlék ellátására jogosult szülőnek minősül és megfelel az Szja tv.-ben előírt valamennyi feltételnek.

A civil szervezetek október 2-ig regisztrálhatnak a NAV-nál az 1 százalékokért

SZJA

Október 2-ig regisztrálhatnak az adóhatóságnál azok a civil szervezetek, amelyek 2018-ban részesülni szeretnének az 1 százalékos felajánlásokból - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Még igényelhető az adókedvezmény

SZJA

Ha a bevallási határidő után kiderül, hogy valakinek adótartozása van, amely eredhet többek között abból, hogy elfelejtette a neki járó adókedvezményt igénybe venni, azt még mindig megteheti és önellenőrzést nyújthat be. A 16SZJA bevallás önellenőrzésével utólagosan érvényesíthető az adókedvezmény (családi kedvezmény, első házasok kedvezménye, súlyos fogyatékosság kedvezménye).

Civil szervezetek szja 1%-os kedvezményezetté válása

SZJA

2017. szeptember 1-jétől tölthető le a NAV internetes honlapjáról a 17EGYREG jelű adatlap, amelyet előzetes regisztráció céljából, 2017. október 2-áig azon civil szervezeteknek kell - kizárólag elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül - benyújtani a NAV-hoz, amelyek a 2018. rendelkező évtől igényt tartanak a rendelkező magánszemélyek által felajánlott szja 1%-os összegekre és még nem regisztráltak.

NAV: eltérő adójogszabályok vonatkoznak a hosszú és a rövid távú lakáskiadásra

SZJA

A hosszú távú lakáskiadás áfa-mentes, nem kell számlát adni, a bérbeadónak adószámot sem kell kiváltania, egyszerű önálló tevékenységként kell majd adózni.

Tovább növelték vagyonukat az önkéntes pénztárak

SZJA

A pénztártagok egyéni befizetései nagyon fontos szerepet játszanak a pénztáraknál, a munkáltatói befizetések jelentősen visszaestek az adózási szabályok változása, a pénztári befizetésekre vonatkozó magasabb idei elvonás miatt.

Kiküldetés vagy munkába járás?

SZJA

A gyakorlati jogalkalmazás során gyakran problémaként merül fel, hogy az egyes fogalmakat vizsgálva kiküldetésnek, vagy munkába járásnak minősül az adott élethelyzet, ezért néhány példán keresztül próbáljuk megvilágítani a különbségeket: