kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Robotizál a KPMG is

ART

Minden információ digitális és úgy is dolgozzák fel, de nem csak emberek, hanem erre a célra fejlesztett adatfeldolgozó algoritmusok és robotok is részt vesznek a folyamatban. Nemzetközi és hazai fejlesztésű szoftvereikkel az előző évhez képest úgy növelték az elkészített adóbevallások számát a duplájára, hogy közben a bevallásokra fordított idő 20 százalékkal csökkent

Támogató eljárást indít hétfőtől a NAV

ART

A revizorok megjelenésére számíthatnak például azok a vállalkozások, amelyek az elmúlt időszakban legalább egy hónapig semmit nem ütöttek az online pénztárgépükbe, ám a rendelkezésre álló adatok szerint az üzletük nyitva volt, az értékesítés nem szünetelt. Azokat az adózókat is felkeresi a NAV, akik az ekáer adatok szerint jóval nagyobb összegben hoztak be az EU más tagállamából árut, mint amennyit az áfabevallásukban feltűntettek.

Robotok alkalmazása a vállalati ügyvitelben

ART

A számlák fizetési határidejének figyelésében, a kintlévőségek nyilvántartásában, adóbevallások elkészítésében, vagy a nemzetközi pénzügyi tranzakciók fizetési árfolyamának egyeztetésében segítenek a robotok. Minden munkakörben van automatizálható rész, amit a robotikával ki lehet váltani. A dolgozók a magasabb szintű munkára fókuszálhatnak a napi munka során - a GE Hungary budapesti szolgáltató központjában

Elfogadták az új adózás rendjéről és az adóigazgatási rendtartásról szóló törvényeket

ART

Megszűnik az adószám-felfüggesztés intézménye is, mivel az egy nehezen kezelhető státuszt eredményezett, a csupán időhúzást célzó fellebbezések visszaszorítása érdekében pedig bevezetik a feltételes adóbírság kedvezményt. Utóbbi értelmében ha az adózó lemond az adóellenőrzés megállapításairól hozott határozat elleni fellebbezéséről és az esedékességig megfizeti az előírt adókülönbözetet, akkor mentesül a kiszabott bírság 50 százalékának megfizetése alól.

Új szabályok lesznek az adótanácsadói működésre

ART

Újabb bürokráciacsökkentő intézkedés jöhet jövőre az adózásban, az adószakembereknek engedélykérés helyett elég lesz egyszerűen bejelenteni tevékenységüket. Az adószakemberek nyilvántartásba vételéről szóló NGM rendeletet tervezetét keddtől bárki véleményezheti - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

NAV: nő a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplő magánszemélyek és vállalkozások száma

ART

Ha valaki szerepel a köztartozásmentes adatbázisban, nem kell tartozásmentességről szóló adóigazolást beszereznie, a vállalkozásoknak pedig nem kell kockázati biztosítékot fizetniük az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer).

Adócsalás esettanulmányok - motorolajjal

ART

A feketepiaci hálózat Ausztriából szerzett be eredeti motorolajtermékeket, amelyeket belföldi nagykereskedőknek adtak el. Az áfát úgy csalták el, hogy cégláncolatot hoztak létre, amelynek tagjai fiktív számlázással fedezték az ügyletet

A tisztességes adózóknak ugyanolyan bonyolult marad az adózás, mint eddig volt

ART

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének véleményét ismertetjük a 2018-as adóváltozásokról

Adóügyi változtatásokról tárgyal a parlament

ART

A képviselők elsőként a társasági- és osztalékadót érintő változtatásról mondhatják el véleményüket, ezt követően az uniós vámjog végrehajtásáról, az adózás rendjéről és az adóigazgatási rendtartásról szóló új törvényjavaslatokról lesz szó. A parlament emellett általános vitát tart a sport- és kisvállalkozásokat érintő adómódosításokról, tárgyalhat az szja-felajánlásokra vonatkozó módosításról, továbbá az illetéktörvény módosításáról

A társaságok januártól csak a Cégkapun át végezhetnek elektronikus ügyintézést

ART

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2018 első fél évében a tervek szerint még elfogadja az Ügyfélkapun benyújtott dokumentumot, de lehetőség van a Cégkapun keresztül is beadni a küldeményt az adóhivatalhoz. Cégkapun keresztül lehetőség lesz egy-egy vállalaton belül több munkatársnak jogosultságot adni az ügyek intézésére, de egy cég megbízhat egy másik vállalkozást is a feladattal

Kormányrendelet a Magyar Államkincstár jogállásáról, új feladatairól

ART

A kincstár szerve a nyugdíjfolyósító igazgatóság. A kincstár működteti a központosított illetményszámfejtés rendszerét, ellenőrzi az államháztartás pénzeszközeivel és a nemzeti vagyonnal történő gazdálkodást, beszámolást és adatszolgáltatást. A mezőgazdaság területén a kormány a kincstárt jelölte ki kifizető ügynökségként.

Pénzmosás esettanulmányok - okirathamisítással, bankszámlanyítással

ART

A pénzmosás fogalma leginkább a gyakorlati példákból érthető meg. Ez is pénzmosás: Az elkövetők a sértett hamis dokumentumait felhasználva számlát nyitottak egy szegedi bankfiókban. Ezt követően egy ismeretlen a sértett cseh banknál vezetett számlájáról, annak tudta és beleegyezése nélkül október 4-én mintegy 120 millió forintnak megfelelő összeget utalt át Szegedre. Két nappal később a gyanúsítottak 3,2 millió forintot felvettek számláról.

Az adótudatosság és adómorál erősítését is szolgája a NAV 2.0 stratégiája

ART

A helyettes államtikár szerint az e-szja bevezetése sikertörténet, és kedvezőek a tapasztalatok az inkasszót megelőző fizetési felszólítások kiküldésével is, hiszen az érintettek 26 százaléka a figyelmeztetés hatására maradéktalanul rendezte tartozását.

Benyújtották az adózás rendjét meghatározó törvényjavaslatot

ART

A tervezet szerint nem lesz fokozott adóhatósági felügyelet, amely rendkívül nagy adminisztrációs terhet ró az érintett vállalkozókra. Megszűnne az adószám felfüggesztése is. A törvényjavaslat bevezetné a kezdő vállalkozások mentorálását. A magánszemélyeknek, egyéni vállalkozóknak 2018-tól már félmillió forintos tartozásig járna évente egyszer a 12 havi pótlékmentes részletfizetési kedvezmény.

A NAV támogató ellenőrzések tapasztalatai

ART

A támogató jellegű ellenőrzés keretében majd félmillió magánszemély jogviszonyát rendezte az adóhatóság. Ezeknél a vizsgálatoknál a járulékbevallások adatait vetették össze a kockázatelemzők a bejelentő-, változás-bejelentő lapokon szereplő információkkal. Eltérés esetén a vállalkozókat az adóhivatal kereste meg.

Továbbra is sokan tartoznak tartósan az adóhatóságnak

ART

Továbbra is sok tartós adósa van a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), szeptember végén 2889 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal, és 1856 társaság, szervezet egyenként több mint 100 millió forinttal 180 napon keresztül, folyamatosan az adóhatóságnak - derül ki a NAV honlapján közzétett adatokból.

1819 - jegyezze meg, ez a NAV Infóvonala

ART

Ingyenesen hívható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új Infóvonala a 1819-es telefonszámon, ahol a NAV munkatársai minden adózással kapcsolatos általános kérdésre választ adnak.

Nem vagyok hajlandó kitakarni a fénymásolt igazolványképet!

ART

Egyre több helyről hallok olyan véleményt, hogy könyvelőnek, adótanácsadónak, könyvvizsgálónak, ügyvédnek, banknak – amikor elvégzik a pénzmosás elleni törvény (Pmt.) szerinti kötelező ügyfél-átvilágítást, és ennek keretében lefénymásolják az ügyfél személyi igazolványát – akkor ezt csak úgy tehetik, ha az okmányon kitakarják az ügyfél fényképét. Véleményem szerint ennek nincs jogi alapja, amúgy pedig a képmás kitakarását az okirat fénymásolásának műveletében felesleges adminisztrációs tehernek is gondolom, azon túl, hogy nem is igazán érzékelem, hogy ezzel a művelettel és az ilyen tartalmú fénymásolópapír őrzésével az ügyfélnek a képmáshoz való joga bármilyen fokban sérülne. Vagy ha igen, azt nem a fénymásolás, hanem a törvényi előírás okozza.

Szigorít az EU - vége a rejtett céges érdekeltségeknek?

ART

Új, szigorított követelmények lépnek életbe a cégek tényleges tulajdonosaival kapcsolatosan az uniós országokban: az EU Negyedik Pénzmosás Elleni Irányelve megköveteli a társaságoktól és egyéb vállalkozásoktóltényleges tulajdonosaikra vonatkozó pontos nyilvántartások vezetését és adott esetben ezek hozzáférhetővé tételét.

Adókedvezmény - mint tiltott állami támogatás II.

ART

Az Amazon csaknem a nyeresége háromnegyede után nem fizetett adót a jogellenes luxemburgi adókedvezmény következtében. A vállalatnak negyedannyi adót kellett csak fizetnie, mint más helyi cégeknek, amelyek ugyanazon nemzeti szabályok hatálya alá tartoznak