kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

Itt a könyvvizsgálók pénzmosás elleni belső szabályzata!

ART

A Magyar Könyvvizsgáló Kamara – mint felügyeleti szerv – szeptember 22-én a könyvvizsgálók részére kiadott egy egységes pénzmosás elleni szabályzatot. A könyvvizsgálók ennek elfogadásával és hatálybaléptetésével egyszerűen teljesíthetik a szeptember 30-i szabályzat-átdolgozási határidőt. A Kamara útmutatója mentesíti ugyan a könyvvizsgálókat a belső kockázatértékelés kötelezettsége alól - de ezzel együtt azt is kimondja, hogy a kockázatértékelési szempontokat adott ügyfélnél dokumentáltan értékelni kell. Az Önadózó ehhez készített egy Ügyfél-értékelő lapot, amelyet előfizetőink ingyenesen letölthetnek honlapunkról.

Jövőre változnak az adóperek szabályai

ART

Jövő év január elsejétől jelentősen átalakul az adópereket és azokat megelőző adóeljárásokat szabályozó jogi környezet. A hat új eljárási törvény egyfelől jelentősen gyorsítja, és ezzel hatékonyabbá teszi az eljárásokat, ugyanakkor nagyobb figyelmet is követel a vállalatoktól.

NAV: Szeptember 29-ig tehetnek bejelentést a székhelyszolgáltatást igénybevevő cégek

ART

Egy hetük maradt a bejelentésre azoknak a vállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak, amelyek már tavaly vagy azelőtt székhelyszolgáltatást vettek igénybe, és ez az idén sem változott: a székhelyszolgáltató adatairól szeptember 29-ig kell bejelentést tenniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) - közölte a NAV.

Az adófizetési biztosítékról

ART

Újdonság az adóeljárásban az adófizetési biztosíték. Az adófizetési biztosíték jogintézményének bevezetése az adóregisztrációs akadályokkal nem érintett, de adótartozással rendelkező vagy adótartozással megszűnt cégben döntési pozíciót viselő azon személyek esetén kerül előírásra, akik (amelyek) új cégben kívánnak részt venni. A módosítás a működő cégbe belépő, a feltételeknek megfelelő személy esetére is előírja az adófizetési biztosíték letételét.

Új taktikára lesz szükség januártól az adóperekben

ART

A jövő év január 1-jétől hatályba lépő új jogszabályok átformálják az adóeljárások és az adóperek menetét. Míg a módosítások egy része ugyan vállalkozásbarát, addig azok egyszersmind több olyan csapdát is rejtenek, amelyek kifejezetten hátrányosan érintik az adózók érdekeit – leszűkülnek például az adózók jogai az adóhatósággal szembeni védekezésre, illetve szakértő igénybevételére - hívja fel a figyelmet a Jaslovszky Ügyvédi Iroda.

Csalódás volt az adózás rendjéről szóló tervezet az adótanácsadók számára

ART

A jogszabály-tervezet már önmagában is rendkívül terjedelmes, ráadásul a később várható kapcsolódó rendeletek miatt az adózás rendje nem egyszerűsödik, hanem éppen túlszabályozottá, nehezen áttekinthetővé és alkalmazhatóvá válik - a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete véleménye szerint.

Véleményezhető az adóhivatal végrehajtási eljárását szabályozó törvényjavaslat

ART

A bürokrácia- és az eljárási költségek csökkentése mellett jelentős könnyebbséget jelenthet a fizetési nehézséggel küzdő adósoknak is, ha az Országgyűlés megszavazza az adóhivatal végrehajtási eljárását szabályozó törvényjavaslatot. 2018-tól a közigazgatási eljáráshoz köthető tartozások rendezése egységesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével történik.

Pénzmosás elleni szabályzat minta az MNB felügyelete alá tartozó szolgáltatóknak

ART

Az Önadózó előfizetőinek ingyenesen letölthető! Ezen szabályzat minta a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (Pmt.) továbbá az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló 2017. évi LII. törvény (Kit.) szerinti belső szabályzat átdolgozásához kíván segítséget nyújtani – az MNB felügyelete alá tartozó szolgáltatók – ezek közül is leginkább a kiegészítő pénzügyi szolgáltatást végzők, hiteltanácsadók, közvetítők, alkuszok, pénzváltók, biztosítás-közvetítők számára.

Adókonzultáció II. Téma: e-számla és az új adóeljárási törvény

ART

Az idén ősszel tartja az adóhivatal a második adókonzultációt, amelyen több fontos témakört vitat meg az adószakma; az idei év két kiemelt témája a már tesztelhető e-számla, és az öt hónap múlva hatályba lépő új adóeljárási törvény lesz

Így végez tartozásvizsgálatot a NAV

ART

A NAV munkatársai a közúti, illetve a gazdálkodók telephelyén végzett ellenőrzésekkor is rendszeresen vizsgálják, hogy az ellenőrzött személy vagy cég tartozik-e az államnak. Közúti ellenőrzéskor nemcsak a megállított fuvarozó, hanem a szállítmány címzettjének tartozását is vizsgálják a pénzügyőrök. A leggyakrabban járművet foglalnak le, jellemzően tehergépkocsit vagy pótkocsit, de idén foglaltak már le targoncákat

Egyszerűbben is kérhető részletfizetés a NAV-tól

ART

A kedvezményt kérő magánszemélyeknek az automatikus részletfizetés kérését indokolniuk sem kell, továbbá a NAV nem vizsgálja az egyébként szükséges feltételeket, például az adózó jövedelmi helyzetét és fizetési nehézségeit.

Módosulnak egyes, az adóhatóság tevékenységével összefüggő NGM rendeletek

ART

Módosulnak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tevékenységével összefüggő rendeletei, a szaktárca jogszabálytervezetét hétfőn tették közzé a kormány honlapján.

A cégek 40 százaléka lett megbízható adózó

ART

A második negyedéves rangsoroláskor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az 538 ezer magyarországi cég közül 208 ezernek adta meg a megbízható státuszt, e vállalkozások kaphatják kézhez az általános 75 napnál 30 nappal korábban a visszaigényelt általános forgalmi adót

Cégalapítás - vásárlás - cégvezetés előtt NAV igazolás kérhető

ART

A cégbejegyzésre kötelezett szervezetek megalakulása vagy változásbejegyzése előtt érdemes előre tisztázni, hogy a szervezetben érintett személyekkel szemben van-e valamilyen kizárási ok. Már 2012 óta kérhető előzetesen igazolás arról, hogy az adott személy vagy cég alkalmas-e arra, hogy egy másik társaságban vezetőként, tagként vagy részvényesként közreműködjön, hogy nem állnak-e fenn vele szemben olyan kizáró okok, melyek az adószám megállapításának megtagadását vagy akár törlését eredményeznék

Van már cégkapuja? Ha nincs, regisztráljon!

ART

A cégkapun a cégek intézhetik majd ügyeiket, tarthatják a kapcsolatot az állammal. A cégkapu tehát valójában egy 300 MB-os ingyenes tárhely, amelyet a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. (NISZ) biztosít a gazdálkodó szervezetek számára. Ez a tárhely biztonságos és hiteles, amely lehetővé teszi, hogy a hivatalos levelezés a postai szolgáltatások helyett elektronikusan, igazolhatóan történjen meg. Az ide érkező dokumentumokat kézbesítettnek tekintik majd.

Pénzügyi szolgáltatók pénzmosás elleni új szabályzata - Önadózó előfizetőknek ingyenesen!

ART

Az Önadózó hamarosan elkészül vele - és letölthető lesz a pénzügyi vállalkozók, hiteltanácsadók, közvetítők, alkuszok, pénzváltók új pénzmosás elleni szabályzata. Az MNB gyorsabb volt, mint az NGM - már közzétette a saját végrehajtási rendeletét és útmutatóját. Könyvelők, adótanácsadók részére és készítünk szabályzatmintát, de ehhez még meg kell várni a NAV útmutatóját is. ..

Összefoglaló az adózás rendjéről szóló új törvényjavaslatokról

ART

Most már szinte biztos, hogy jövő év elejétől változik az adóigazgatás eljárási rendjének a rendszerváltást követően kialakult rendje, legalább is, ami az egyes eljárási előírások szabályozási rendjét illeti.

A NAV átveszi a törvényszéki végrehajtási feladatokat

ART

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az adóhatóság 2019. január 1-jétől veszi át a törvényszéki végrehajtás feladatait.

"Intézze elektronikusan" - működik a cégkapu regisztráció

ART

..és az augusztus 30-i regisztrációs határidő is közeleg. A gazdálkodó szervezetek számára 2018. január 1-jétől kötelező a Cégkapu használata. A NISZ Zrt. Cégkapu szolgáltatása 2017. december 1-én indul.

Megújul az adózás rendje

ART

Augusztus 18-ig véleményezhetők az adózás rendjének megújítására kidolgozott törvénytervezetek. Még van idő a visszajelzésre.