kiemelt témák: Mérlegképes könyvelők Könyvvizsgálók Adótanácsadók Vezető állású munkavállalók Vállalkozók

Hírek

   

1819 - jegyezze meg, ez a NAV Infóvonala

ART

Ingyenesen hívható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új Infóvonala a 1819-es telefonszámon, ahol a NAV munkatársai minden adózással kapcsolatos általános kérdésre választ adnak.

Nem vagyok hajlandó kitakarni a fénymásolt igazolványképet!

ART

Egyre több helyről hallok olyan véleményt, hogy könyvelőnek, adótanácsadónak, könyvvizsgálónak, ügyvédnek, banknak – amikor elvégzik a pénzmosás elleni törvény (Pmt.) szerinti kötelező ügyfél-átvilágítást, és ennek keretében lefénymásolják az ügyfél személyi igazolványát – akkor ezt csak úgy tehetik, ha az okmányon kitakarják az ügyfél fényképét. Véleményem szerint ennek nincs jogi alapja, amúgy pedig a képmás kitakarását az okirat fénymásolásának műveletében felesleges adminisztrációs tehernek is gondolom, azon túl, hogy nem is igazán érzékelem, hogy ezzel a művelettel és az ilyen tartalmú fénymásolópapír őrzésével az ügyfélnek a képmáshoz való joga bármilyen fokban sérülne. Vagy ha igen, azt nem a fénymásolás, hanem a törvényi előírás okozza.

Szigorít az EU - vége a rejtett céges érdekeltségeknek?

ART

Új, szigorított követelmények lépnek életbe a cégek tényleges tulajdonosaival kapcsolatosan az uniós országokban: az EU Negyedik Pénzmosás Elleni Irányelve megköveteli a társaságoktól és egyéb vállalkozásoktóltényleges tulajdonosaikra vonatkozó pontos nyilvántartások vezetését és adott esetben ezek hozzáférhetővé tételét.

Adókedvezmény - mint tiltott állami támogatás II.

ART

Az Amazon csaknem a nyeresége háromnegyede után nem fizetett adót a jogellenes luxemburgi adókedvezmény következtében. A vállalatnak negyedannyi adót kellett csak fizetnie, mint más helyi cégeknek, amelyek ugyanazon nemzeti szabályok hatálya alá tartoznak

Pénzmosás ellen - a tényleges tulajdonosra vonatkozó szabályok

ART

A nyáron hatályba lépett pénzmosási törvény megköveteli, hogy egyes professzionális szolgáltatók (bankok, könyvelők, könyvvizsgálók, ügyvédek stb.) nyilatkoztassák jogi személy ügyfeleiket arról, kik a tényleges tulajdonosaik. E szabályok bevezetésére adott haladék szeptember 30-án lejár. Nem mentesül az adatszolgáltatás alól az sem, aki október előtt már ügyfél volt, tőle ezt az információt az év végéig kell a szolgáltatónak begyűjtenie

Miniszteri értékelés: adóelkerülés csökkenőben

ART

A 2018. július 1-jén debütáló e-számlázás még nagyobb csapást mérhet a magyar feketegazdaságra. Az online számlázással az adóhivatalnak gyors és közvetlen rálátása lesz a gazdasági folyamatokra, a kockázatelemzők, évi 50 ezer milliárd forintnyi számlaforgalom adatait vizsgálva, valós időben is ki tudják szűrni a csalárd cégeket, fiktív számlázókat, vagy a gyanús céghálókat.

Adózási értékelő a NAV elnöktől

ART

Másfél-két éve szemléletváltozás kezdődött az adóigazgatásban, a NAV partneri viszonyra törekszik az adózókkal. Centralizált, profiltiszta, funkcionális alapon szerveződő hivatalt hoznak létre, a szolgáltató tevékenység erősítésére törekszenek. A távlati cél a személyes ügyintézés felváltása a költséghatékonyabb telefonos és elektronikus kapcsolattartással. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nemcsak a szakmai, informatikai rendszereket, hanem a tudástőkét és a gazdálkodást is meg kell újítani.

Időben érkezett: hivatalos NAV tájékoztató a belső szabályzatokról

ART

A tájékoztatás szerint tekintettel arra, hogy a szabályzat átdolgozásához szükséges NGM rendelet (Útmutató) még nem került közzétételre, a belső szabályzatot a rendelet megjelenését követően kérik átdolgozni, és ennek megtörténtéről csak ezt követően kell tájékoztni a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodát.

Itt a könyvvizsgálók pénzmosás elleni belső szabályzata!

ART

A Magyar Könyvvizsgáló Kamara – mint felügyeleti szerv – szeptember 22-én a könyvvizsgálók részére kiadott egy egységes pénzmosás elleni szabályzatot. A könyvvizsgálók ennek elfogadásával és hatálybaléptetésével egyszerűen teljesíthetik a szeptember 30-i szabályzat-átdolgozási határidőt. A Kamara útmutatója mentesíti ugyan a könyvvizsgálókat a belső kockázatértékelés kötelezettsége alól - de ezzel együtt azt is kimondja, hogy a kockázatértékelési szempontokat adott ügyfélnél dokumentáltan értékelni kell. Az Önadózó ehhez készített egy Ügyfél-értékelő lapot, amelyet előfizetőink ingyenesen letölthetnek honlapunkról.

Jövőre változnak az adóperek szabályai

ART

Jövő év január elsejétől jelentősen átalakul az adópereket és azokat megelőző adóeljárásokat szabályozó jogi környezet. A hat új eljárási törvény egyfelől jelentősen gyorsítja, és ezzel hatékonyabbá teszi az eljárásokat, ugyanakkor nagyobb figyelmet is követel a vállalatoktól.

NAV: Szeptember 29-ig tehetnek bejelentést a székhelyszolgáltatást igénybevevő cégek

ART

Egy hetük maradt a bejelentésre azoknak a vállalkozásoknak és egyéni vállalkozóknak, amelyek már tavaly vagy azelőtt székhelyszolgáltatást vettek igénybe, és ez az idén sem változott: a székhelyszolgáltató adatairól szeptember 29-ig kell bejelentést tenniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) - közölte a NAV.

Az adófizetési biztosítékról

ART

Újdonság az adóeljárásban az adófizetési biztosíték. Az adófizetési biztosíték jogintézményének bevezetése az adóregisztrációs akadályokkal nem érintett, de adótartozással rendelkező vagy adótartozással megszűnt cégben döntési pozíciót viselő azon személyek esetén kerül előírásra, akik (amelyek) új cégben kívánnak részt venni. A módosítás a működő cégbe belépő, a feltételeknek megfelelő személy esetére is előírja az adófizetési biztosíték letételét.

Új taktikára lesz szükség januártól az adóperekben

ART

A jövő év január 1-jétől hatályba lépő új jogszabályok átformálják az adóeljárások és az adóperek menetét. Míg a módosítások egy része ugyan vállalkozásbarát, addig azok egyszersmind több olyan csapdát is rejtenek, amelyek kifejezetten hátrányosan érintik az adózók érdekeit – leszűkülnek például az adózók jogai az adóhatósággal szembeni védekezésre, illetve szakértő igénybevételére - hívja fel a figyelmet a Jaslovszky Ügyvédi Iroda.

Csalódás volt az adózás rendjéről szóló tervezet az adótanácsadók számára

ART

A jogszabály-tervezet már önmagában is rendkívül terjedelmes, ráadásul a később várható kapcsolódó rendeletek miatt az adózás rendje nem egyszerűsödik, hanem éppen túlszabályozottá, nehezen áttekinthetővé és alkalmazhatóvá válik - a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete véleménye szerint.

Véleményezhető az adóhivatal végrehajtási eljárását szabályozó törvényjavaslat

ART

A bürokrácia- és az eljárási költségek csökkentése mellett jelentős könnyebbséget jelenthet a fizetési nehézséggel küzdő adósoknak is, ha az Országgyűlés megszavazza az adóhivatal végrehajtási eljárását szabályozó törvényjavaslatot. 2018-tól a közigazgatási eljáráshoz köthető tartozások rendezése egységesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével történik.

Pénzmosás elleni szabályzat minta az MNB felügyelete alá tartozó szolgáltatóknak

ART

Az Önadózó előfizetőinek ingyenesen letölthető! Ezen szabályzat minta a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (Pmt.) továbbá az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló 2017. évi LII. törvény (Kit.) szerinti belső szabályzat átdolgozásához kíván segítséget nyújtani – az MNB felügyelete alá tartozó szolgáltatók – ezek közül is leginkább a kiegészítő pénzügyi szolgáltatást végzők, hiteltanácsadók, közvetítők, alkuszok, pénzváltók, biztosítás-közvetítők számára.

Adókonzultáció II. Téma: e-számla és az új adóeljárási törvény

ART

Az idén ősszel tartja az adóhivatal a második adókonzultációt, amelyen több fontos témakört vitat meg az adószakma; az idei év két kiemelt témája a már tesztelhető e-számla, és az öt hónap múlva hatályba lépő új adóeljárási törvény lesz

Így végez tartozásvizsgálatot a NAV

ART

A NAV munkatársai a közúti, illetve a gazdálkodók telephelyén végzett ellenőrzésekkor is rendszeresen vizsgálják, hogy az ellenőrzött személy vagy cég tartozik-e az államnak. Közúti ellenőrzéskor nemcsak a megállított fuvarozó, hanem a szállítmány címzettjének tartozását is vizsgálják a pénzügyőrök. A leggyakrabban járművet foglalnak le, jellemzően tehergépkocsit vagy pótkocsit, de idén foglaltak már le targoncákat

Egyszerűbben is kérhető részletfizetés a NAV-tól

ART

A kedvezményt kérő magánszemélyeknek az automatikus részletfizetés kérését indokolniuk sem kell, továbbá a NAV nem vizsgálja az egyébként szükséges feltételeket, például az adózó jövedelmi helyzetét és fizetési nehézségeit.

Módosulnak egyes, az adóhatóság tevékenységével összefüggő NGM rendeletek

ART

Módosulnak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tevékenységével összefüggő rendeletei, a szaktárca jogszabálytervezetét hétfőn tették közzé a kormány honlapján.