Hírek
ÁFA kategória hírei

Ingyenes termékátadások, szolgáltatásnyújtások adójogi megítélése

ÁFA

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel számos adomány, felajánlás érkezik mind magánszemélyek, mind vállalkozások részéről rászoruló személyek, szervezetek részére. Kérdésként merül fel, hogy jelen esetben hogyan kell kezelni adózási szempontból ezeket az ingyenesen átadott termékeket, ingyenesen nyújtott szolgáltatásokat.

Hozzászólásom az elektronikus számlázásról szóló vitához

ÁFA

A NAV a napokban közzétett egy tájékoztatót az elektronikus számlákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Az Önadózó honlapon közöltük is. Egy olvasónk kifogásolta, hogy miért teszünk közzé téves tájékoztatásokat - mert szerinte a NAV tájékoztatás téves. Azért tettük közzé, mert a NAV álláspontja akkor is viszonyítási pont, ha esetleg nem értenénk vele egyet.

Az elektronikus számlákkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók - NAV tájékoztató

ÁFA

A tájékoztató támpontokat kíván adni abban is, hogy milyen technológiai megoldások alkalmazása esetén beszélhetünk elektronikus számláról és mely megoldások nem „eredményeznek” elektronikus számlázást, ez kihatással van ugyanis a befogadott számlák megőrzési módjára.

Gyorsabban utalja ki az áfát az adóhivatal

ÁFA

A koronavírus-járvány miatt egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülő kis- és közepes vállalkozások újabb adóügyi könnyítést kapnak. A Pénzügyminisztérium arra kéri az adóhivatalt, hogy segítse a cégek likviditását azzal, hogy a visszajáró áfát rövidebb idő alatt utalja ki. Az intézkedés már a ma benyújtott áfabevallásokban visszakért összegre is érvényes.

Július 1.től új számlaadat-szolgáltatás lép életbe. Halasztásról nincs információ

ÁFA

Amennyiben az adatszolgáltatás elmarad, számlánként akár 500 ezer forint bírságot is kiszabhat a hatóság. A MAZARS összefoglalója szerint a változás - rövid távon - növeli az adózók adminisztrációs terheit, de célja, hogy ezáltal a jövőben általános forgalmi adó bevallási tervezetek álljanak rendelkezésre az adózók számára. 

Az áfafizetés a legégetőbb kérdés

ÁFA

Ugyan a március 18-án bejelentett adó- és járulékfizetési könnyítések sokak számára jelenthetnek hosszabb távon megoldást a válságkezelésre, de a legégetőbb és időben is legsürgetőbb probléma az áfafizetés a vállalkozások számára, mely jelen szabályok szerint a március 20-án esedékes a februári kiszámlázott bevétel alapján.

Áprilistól új verzióra vált az online számla rendszer

ÁFA

A gazdálkodók számára a váltás nem jár az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése terén gyakorlati változással, kizárólag a számlázóprogramjukat kell felkészíteni. A számlázó szoftver átállításának technikai lépéseiről az alkalmazott program fejlesztőjénél érdemes tájékozódni

Mikor kell elvégezni az online pénztárgép éves szervizes felülvizsgálatát?

ÁFA

A pénztárgépek éves felülvizsgálata kötelező. A felülvizsgálat része a szervizes helyszíni vizsgálat, amit évente egy alkalommal a pénztárgép üzemeltetőjének kell elvégeztetnie.

A behajthatatlan követelések áfa-visszaigénylése a gyakorlatban

ÁFA

Az adóalap-csökkentés önellenőrzés keretében valósítható meg, ám csak, ha a jogszabályban meghatározott összes feltételnek együttesen megfelel. Elszámolása nemcsak a hitelezőt, hanem az adós vevőt is érinti.

Kinek kell közösségi adószámot igényelnie?

ÁFA

Annak a közösségi adószámmal nem rendelkező általánosforgalmiadó-alanynak és a következőkben említett egyes speciális esetekben az adófizetésre kötelezett nem adóalany jogi személynek, aki az Európai Közösség (EK) valamely másik tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal szeretne kereskedelmi kapcsolatot létesíteni, erről előzetesen nyilatkoznia kell, és közösségi adószámot kell kérnie.

Az online számlaadat-szolgáltatás leggyakoribb hibái

ÁFA

A NAV folyamatosan vizsgálja az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség1 teljesítését, ennek során  öt ípushibát azonosított. Ezek a hibák kellő körültekintéssel és az alábbi javaslatok figyelembevételével elkerülhetők.

Az alanyi adómentesség értékhatárába beszámít-e a kapott előleg?

ÁFA

NAV: Az alanyi adómentesség – annak választása esetén – évi 12 millió forintos bevételi értékhatárig illeti meg az adóalanyt. A 12 millió forintos értékhatárba az adóalany által teljesített értékesítések ellenértékének éves szinten göngyölített összege számít bele.

Behajthatatlan követelés miatti áfa csökkentés lehetősége

ÁFA

Az áfatörvény 2020. január 1-jén hatályba lépő módosítása lehetőséget teremt az adóalanyok számára, hogy önellenőrzés keretében az általános forgalmi adó alapját utólag csökkentsék a behajthatatlan követelésként elszámolt ellenérték egészének vagy részének adót nem tartalmazó összegével. Ennek feltételei vannak, melyeket szintén az áfatörvény határoz meg. 

A vevői készlettel kapcsolatos, 2020. január 1-től alkalmazandó új szabályok

ÁFA

A vevői készletre vonatkozó egyszerűsítés lényege, hogy a terméket továbbító adóalanynak a rendeltetési hely szerinti tagállamban nem kell adóalanyként regisztráltatnia magát, feltéve, hogy megfelel a vevői készlet alkalmazására vonatkozó feltételeknek.

A Közösségen belüli termékértékesítés adómentességének feltételei

ÁFA

2020. január 1-jétől a termék Közösségen belüli értékesítése, vagyis amikor a terméket az értékesítés következményeként belföldről a Közösség valamely másik tagállamának területére adják fel vagy fuvarozzák el (függetlenül attól, hogy a küldeménykénti feladást vagy a fuvarozást az értékesítő, a beszerző vagy - bármelyikük javára - más végzi), a következő feltételek együttes fennállása esetén áfamentes:

Termék más tagállamba történő kiszállításának igazolása Közösségen belüli termékértékesítés esetén 2020-tól

ÁFA

A VHR megdönthető vélelmet állít fel arra vonatkozóan, hogy mikor kell úgy tekinteni, hogy a terméket az egyik tagállamból egy másik tagállamba feladták vagy elfuvarozták. Az adóalanyoknak továbbra is lehetőségük van arra, hogy a VHR-ben meghatározottaktól eltérően igazolják azt, hogy a termék másik tagállamba történő feladása, elfuvarozása megtörtént.

Nyugtaadás vásárokon

ÁFA

A számla- illetve nyugtaadás vásárokon is kötelező. A leggyakoribb kérdés az, hogy mikor kell online pénztárgépet használni. Ennek eldöntésénél a tevékenység TEÁOR kódja a meghatározó.

Adócsalás esettanulmányok - "átfolyatás" bankszámlán

ÁFA

A cégvezető fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet hozott létre és irányított, ennek része volt a többszintű, számlázási láncolatot alkotó céghálózat. A fiktív számlákat két, tatabányai székhelyű gazdasági társaság fogadta be 16 cégtől, így csökkentve az áfafizetés mértékét. A bűnszervezet a pénzt a céghálózaton átfolyatta, majd a készpénzt visszaadta.

Alanyi mentesség az eva után

ÁFA

Az evaalanyok az áfatörvény hatálya alá történő áttéréskor lényegében új áfa-adóalanynak minősülnek. Az alanyi adómentesség választásakor az ilyen adóalanynak azt kell mérlegelnie, hogy a 2020-as adóévben az általa teljesített, a bevételi összeghatárba beszámítandó ügyletek ellenértéke a 12 millió forintot várhatóan meghaladja-e. Ha nem, akkor választható az alanyi mentesség.

Ilyen egy klasszikus körhintacsalás

ÁFA

A vádlottak fiktív számlák felhasználásával azt a látszatot keltették, hogy az árut hazai beszerzés után külföldre értékesítették, de ugyanaz az áru a bűnszövetség tagjai által működtetett cégeken keresztül többször körbejárt, végül Magyarországon értékesítették számla nélkül.


Vissza az előző oldalra