Hírek
ÁFA kategória hírei

Változtak a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos áfaszabályok

ÁFA

2021. január 1-jétől csökkenthető az adóalap akkor is, ha a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője – vagyis az adós – adószámmal nem rendelkező, nem áfaalany személy vagy szervezet, például természetes személy vagy gazdasági tevékenységet nem folytató alapítvány.

Bakati-ügy - Európai Bírósági ítélet a külföldi utasok áfa-visszatérítési ügyeiben

ÁFA

A közelmúltban a magyar Bakati ügyben hozott ítéletével az Európai Bíróság rendet tett a külföldi utasok áfa-visszatérítési ügyeiben és láthatóan győztest hirdet a határmenti kereskedők és a NAV között folytatott küzdelemben. A bíróság ítélete azonban jó pár kérdést nyitva hagy.

Gyorsított áfa-kiutalásokat igér a PM

ÁFA

A gyorsított áfa-kiutalásokat az idén is folytatja a kormány, a bevallásukat most leadó vállalkozások akár már február elején hozzájuthatnak a pénzükhöz - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában szerdán

Elektronikus számla kibocsátásával is teljesíthető az online számlaadat-szolgáltatás

ÁFA

Az elmúlt héten megjelent rendeletmódosítás szerint a vállalkozás az adatszolgáltatásnak eleget tehet úgy is, hogy az elektronikus számlát az erre irányuló jelzés esetén a NAV-on keresztül bocsátja a vevő rendelkezésére

Így változik az EKÁER-szabályozás 2021-ben

ÁFA

A legfontosabb változások: kizárólag azokat a termékeket kell bejelenteni, amelyek az EKÁER működésével összefüggésben a kockázatos termékek meghatározásáról szóló 51/2014. (XII. 31.) NGM rendelet mellékleteiben szerepelnek, A megbízható minősítésű adózóknak nem kell kockázati biztosítékot nyújtaniuk, és megszűnik a biztosítéknyújtási kötelezettség az 5 százalékos adómértékű termékeknél is

A közterület-használati díj áfabeli megítélése

ÁFA

A helyi önkormányzatok által a tulajdonukban álló közterület használatának meghatározott használó részére, meghatározott időtartamra, kérelemre, hatósági eljárásban, díj ellenében történő engedélyezése az Áfa tv. 7. § (1) bekezdése szerinti közhatalmi tevékenységnek minősül. Ez nem indokolja a parkolási szolgáltatás áfa szempontú megítélésének (adóköteles ingatlan-bérbeadás, ehhez kapcsolódóan az általános szabályok szerinti adólevonási jog) megváltoztatását.

Ötmillió forintig visszatérítik a kifizetett építkezési és telekszámlák áfa-tartalmát januártól

ÁFA

A január elsejétől kifizetett építkezési és telekszámlák áfa-tartalmát ötmillió forintig visszatéríti az állam - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden közösségi oldalán. Egyelőre ennyit lehet tudni.

Módosul az áthárított áfa nélkül beszerzett személygépkocsi áfamentes értékesítésére vonatkozó szabály

ÁFA

Ha az adóalany a személygépkocsit továbbértékesítési céllal vásárolta nem adóalanytól, vagy olyan adóalanytól, aki (amely) az Áfa tv. 87. §-a alapján az értékesítés során nem számolt fel áfát, vagy alanyi adómentes minőségében eljáró adóalanytól, vagy a különbözeti adózás szabályait alkalmazó viszonteladótól, használtcikk-kereskedőtől, és a beszerzést így nem terhelte előzetesen felszámított adó, ennek a személygépkocsinak a 2021. január 1-jén vagy azt követően történő értékesítésére az adómentesség nem alkalmazható. Viszonteladóknak 2020 december 31-ig van egy nyilatkozattételi lehetőségük.

Online Számla: Március végéig tart a szankciómentes időszak

ÁFA

A NAV március végéig nem szab ki mulasztási bírságot akkor, ha az áfaalanyok nem vagy nem megfelelően szolgáltatnak adatot azokról a számláikról, amelyek 2021. január 4-től újonnan kerülnek be az adatszolgáltatással érintett számlák körébe.

Az online számlaadat-szolgáltatás gyakori hibái

ÁFA

A NAV javasolja az online számlaadat-szolgáltatásukkal kapcsolatosan egy saját belső kontrollfolyamat kiépítését az Online Számla rendszer lekérdezési lehetőségének segítségével! Ezzel megelőzhető, hogy a revizorok az ellenőrzések során tárják fel a hibás adatokat, illetve adatszolgáltatásokat, ami szankciókkal járhat.

Vajon ki küldhette be a 150 milliomodik online számlát?

ÁFA

A versenbyen ott volt az Önadózó 2021. évi előfizetési számlája is, de jubileumi, 150 milliomodik számlát gyerekjátékokról állították ki. A számlán többek között kalózhajós kirakók, kislány hajdíszek és többféle kisautó is szerepelt.

PM: jövőre véget érhet a papírszámlák kora

ÁFA

Az e-számla 2021-ben minden vállalkozásnak gyakorlatilag egyetlen kattintással elérhető lesz, hiszen jövőre az adóhivatalba küldött online számlaadatok az erre irányuló jelzés esetén egyben elektronikus számlaként is funkcionálhatnak.

Az 5%-os áfamérték alkalmazásának feltételei az elvitelre vagy házhozszállítással értékesített ételre, italra

ÁFA

Az ide tartozó szolgáltatások egyik jellemzője, hogy abban túlsúlyban vannak az azonnali, helyben fogyasztáshoz biztosított szolgáltatási elemek.

Áfa bevallás kiajánlása - az Adótanácsadók Egyesülete tájékoztatója

ÁFA

Elismeri a pénzügyi kormányzat, hogy felerősödik a könyvelők, adózási szakemberek szerepe, munkájuk szükségessége az áfa bevallás tervezet kiajánlása után. Levelük azonban hallgat arról, hogy a kiajánlás használata szerintük miért jelentős adminisztráció csökkentés – mondta el Zara László az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. 

Öt százalékra csökken a kiszállított ételek áfája a zárva tartás idejére

ÁFA

Az adómérték csökkentését a kiszállításra nem lehet alkalmazni, ezért a számlát meg kell osztani, a szállítás díja 27 százalékos áfával terhelt tétel. A vendéglátóhelyekre nem vonatkozik az este hét órás bezárás, onnan este 8 után is házhoz lehet szállítani az ételeket-italokat

A jövő adózási változásait prezentálta a pénzügyminiszter

ÁFA

Az adótanácsadók kezdeményezésére az online számla program kibővül majd egy olyan elemmel, amely lehetővé teszi, hogy az adóhivatalba küldött online számlaadatok egyben elektronikus számlaként is működjenek. A tervek szerint 2021-ben már a második negyedéves, illetve a júniusi áfabevallást is a NAV készíti el

Készülhetnek a webáruházak, jönnek az új áfa szabályok

ÁFA

A kormány által a parlamentnek benyújtott, 2021-re vonatkozó adócsomag tartalmazza az e-kereskedelemre vonatkozó új áfa szabályozást. A törvény elfogadása jövő héten várható, a jelentősebb módosítások többnyire 2021. július 1-jén lépnek hatályba. 

Januártól minden számlát lát a NAV

ÁFA

Jövőre azonnal jelenteni kell az adóhatóságnak, ha egy cég magánszemélyeknek vagy külföldi vevőnek állít ki számlát.  Ez új típusú kötelezettséget ró a cégekre – hangzott el az EY webinárján. Az online adatszolgáltatás elmulasztása esetenként akár 500 ezer forint bírsággal is járhat, ezért érdemes időben automatizálniuk meglévő rendszereiket a vállalatoknak.

Mikor kell az áfát hozzáadni az árhoz?

ÁFA

A mindennapi szerződéseink értelmezésében az áfa sok komplikációt tud okozni. Tartalmazza-e például a vételár az áfát, ha arról a felek külön nem rendelkeztek? A garanciális visszatartás áfás vagy áfa-mentes összegből teljesítendő-e? A vagyonszerzési illetéket az ingatlan bruttó vagy nettó összege után kell-e megfizetni? A kérdéseknek ráadásul különös aktualitást ad az újépítésű lakásokra kivetett áfa mértékének csökkentése: ki fog ezzel jól járni, az építő vagy a lakásvásárló?

Magánszemély vevők fizetetlen számlái után is visszaigényelhető lesz az áfa

ÁFA

Egy Parlament elé kerülő törvényjavaslat szerint a hazai cégek abban az esetben is visszaigényelhetnék a már befizetett áfát, ha azzal magánszemély tartozik nekik. A koronavírus hatására érzékelhető gazdasági lassulás miatt ez hatalmas segítséget jelentene a vállalatoknak. 


Vissza az előző oldalra