Hírek
ÁFA kategória hírei

Bahajthatatlan követelés áfa - visszaigényelhető 2020. január 1-től

ÁFA

Az Európai Bíróság (EUB) először az úgynevezett Enzo Di Maura ügy[ során adott egyértelmű állásfoglalást: a tagállamoknak vissza kell adniuk az áfát, ha egy teljesített ügylet ellenértéke véglegesen behajthatatlanná válik. A cégeknek azonban számos feltételnek meg kell felelniük, ha élni akarnak az új lehetőséggel

Közösségi adómentes értékesítés változásai 2020 január 1-től

ÁFA

A szabálymódosítás következtében az adómentesség csak akkor alkalmazható a másik tagállamba történő értékesítés esetén, ha a másik tagállami adóalany vevő közölte az adószámát az eladóval. De további feltétele is lesz az adómentes értékesítésnek.

A bérbevett személygépkocsik áfa levonása ügyében a NAV kiegészítette állásfoglalását

ÁFA

Az előzetesen felszámított adó levonási tilalommal nem érintett részének (felének) levonására az adóalany abban az esetben is jogosult lehet, ha a személygépkocsit az adott teljesítési időszakban minimális mértékben használja adóköteles tevékenységéhez, és útnyilvántartást sem vezet.

Termékimporthoz kapcsolódó szolgáltatások adómentessége

ÁFA

2019. augusztus 23-ától új szabályozás vonatkozik a termékimporthoz kapcsolódó szolgáltatásokra is.

Behajthatatlan követelések áfája levonható lesz

ÁFA

A jövőre hatályba lépő törvény értelmében amennyiben az eredeti ügylet során az eladó a jogszabályban felsorolt minimálisan óvatos módon járt el, úgy értesítenie kell a vevőt és a NAV-ot arról, hogy a követelést az áfa szempontjából minősítsék behajthatatlannak. Ezt követően az eladó a soron következő bevallásában a korábban megfizetett adó összegét levonhatja.

Az online számlázás "új távlatokat" nyitott a NAV ellenőrzési munkájában

ÁFA

A NAV valós időben történő adathozzáférése önmagában javítja az adómorált, másrészt a hivatal sokkal hamarabb fel tud lépni az áfacsalások ellen, és akár már jövőre 10 százalék alá csökkenhet az adóelkerülés mértéke Magyarországon.

Minden automatát be kell jelenteni

ÁFA

Július 31-éig még szankció nélkül bejelenthetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé az üzemeltetők azokat az automata berendezéseket, amelyek olyan terméket vagy szolgáltatást kínálnak, amiért helyben fizetnek a vásárlók és működésükhöz nincs szükség kezelőszemélyzetre.

„Hiányzó kereskedő” típusú ÁFA csalás gyanújának lehetséges indikátorai

ÁFA

Hogyan lehet felismerni, ha az ember áfa csalásban vesz részt - a Magyar Nemzeti Bank 6/2019. (IV.1) számú ajánlása szerint

Visszaigényelhetővé válhat a behajthatatlan követelések áfája

ÁFA

Azon túlmenően, hogy a vállalkozások rendelkeznek a múltban keletkezett, ki nem fizetett követeléssel, kiemelten fontos, hogy felkészüljenek a jövőben esetlegesen felmerülő behajthatatlan követeleléseik kezelésére, és már a jogszabálynak megfelelően dokumentálják az ilyen eseteket.

Utazási költségek áfa-beli megítélése

ÁFA

1) Személygépkocsi költségtérítés fizetése a dolgozónak 2) Csoportos munkásszállítás 3) Taxiköltség, parkolási díj, úthasználati díj 4) Utazási bérlet

Eljárás, ha alanyi adómentes az EU más tagállamából szerez be terméket

ÁFA

A beszerzőnek nem kell közösségi adószámot kérni a közösségből történő beszerzése okán. Mivel a közösségi adószámot nem mutatja fel, így a származási ország forgalmi adóját számítják fel számára. A felszámított adót nem lehet a származási országból visszatéríttetni az ELEKAFA nyomtatványon.

Deloitte: jelentős könnyítés jöhet az unión kívülre exportálóknak

ÁFA

Jelenleg az EU területén kívülre a kivitel áfamentességéhez a kiléptető hatóságnak kell igazolnia, hogy a termékek elhagyták az EU-t. Az Országgyűlésnek benyújtott módosítási javaslat alapján azonban már nemcsak a kiléptető, hanem a kiviteli hatóság (az a vámhivatal, amelynél benyújtják a kiviteli nyilatkozatot) igazolása is alkalmas lenne az áfamentesség alkalmazásához.

Számlaadatexport funkcióval bővült az online számla rendszer

ÁFA

Új funkcióval, a számlaadatexporttal bővült június közepétől az online számla rendszer: a már jelentett kimenő és bejövő számlák adatait három nyelven, Excel-formátumban (xlsx) le lehet tölteni és menteni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

PM: jól teljesít a ma egy éve bevezetett online számla rendszer

ÁFA

Az online számlázás nemcsak hogy valós időben kiszűri a csalárd cégeket, fiktív számlázókat, a gyanús céghálókat, hanem megteremti annak lehetőségét is, hogy az adóhivatal részlegesen kitöltse a vállalkozások áfabevallását is

Megjelent a NAV legújabb tájékoztatója - Célkeresztben az őrző-védő cégek

ÁFA

Egy nemrég napvilágot látott NAV tájékoztató tételes listát ad azon körülményekről, amelyekből arra lehet következtetni, hogy egy vagyonvédelmi cég áfacsalásban vesz részt. Míg a lista mindenképp növelni fogja az érintett cégektől számlát befogadók biztonságérzetét, addig csak azon szomorkodhatunk, hogy a lista nem egy évtizeddel ezelőtt készült el.

Mit kell tudni a számla dátumáról?

ÁFA

A számla dátuma egy fontos és érzékeny kérdés az adózó és partnere, illetve a NAV számára egyaránt. Fontos pontosan látni a különbséget a teljesítés időpontja és a számlakibocsátás kelte között.

Működik a NAV számlázó programja

ÁFA

Több mint 360 ezer számla készült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű, ingyenes online számlázó programjával, amelyet az adóhivatal elsősorban a kevés számlát kibocsátó mikro- és kisvállalkozások számára készített

Visszaigényelhető lesz a behajthatatlan követelések áfája

ÁFA

Az EUB elsőként az olasz Enzo di Maura ügyben mondta ki egyértelműen, hogy a tagállamoknak vissza kell adniuk az áfát akkor, ha egy teljesített ügylet ellenértéke véglegesen behajthatatlanná válik. A tavaszi adócsomag rendezné a kérdést, de lesznek adminisztratív korlátozások

Online számlák: ahol az adatok rendben vannak, ott nincs ellenőrzés

ÁFA

Az online számla rendszer a tisztességes adózóknak is segít észlelni az apróbb könyvelési, bevallási hibákat, így azokat saját maguk is javíthatják valamint partnereik adatszolgáltatásait is kontrollálhatják, ahol pedig minden rendben van, ott az adóhatóság sem vizsgálódik - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Így járt, aki megpróbálta kijátszani az EKÁER-t

ÁFA

Csaknem egy tonna csirkehúst szállított, de csupán 495 kilogrammot tüntettek fel annak az autónak a szállítólevelén, amit a NAV munkatársai ellenőriztek Borsod megyében. A magyar cég több százezer forintos mulasztási bírságra, valamint visszamenőleges ellenőrzésre is számíthat.


Vissza az előző oldalra