Hírek
ÁFA kategória hírei

Meddig kell kibocsátani a számlát?

ÁFA

A számlát, főszabály szerint, az ügylet Áfa tv. szerinti teljesítéséig – előleg esetén annak kézhezvételéig, jóváírásáig, illetve megszerzéséig –, de legfeljebb az attól számított észszerű időn belül ki kell bocsátani. De vannak kivételek

Áfa mértékek és besorolások

ÁFA

Bár az egyes termékértékesítések, szolgáltatásnyújtások adókötelezettségének vagy mentességének elhatárolásában a statisztikai, illetve tarifális besorolás vesztett jelentőségéből, az olyan esetekben, amelyeknél az Áfa tv. a besorolási számra hivatkozik, még alapozni kell rá.

Az online számla-adatszolgáltatás szúrta ki a fiktív bérbeadást

ÁFA

a NAV az online számlaadatokat elemezve folyamatosan azonosítja azokat a gazdasági kapcsolatokat, amelyeknél felmerül a gyanú, hogy adóelkerülési célzattal jöttek létre. Így került látótérbe az a társaság is, amely a bevételeit reklámtevékenységből szerezte, költségként pedig a reklámfelületként használt autók bérleti díját számolta el

A NAV kockázatelemzés így szűri ki a fiktív számlákat - esettanulmány

ÁFA

ANAV rendszereiből jól látszott, hogy a mirelit-élelmiszereket gyártó cég folyamatosan, nagy összegben fogadott be számlát egy alvállalkozótól, pontosan ugyanolyan termékek előállításáról, mint amit maga is készített. Ugyanakkor a számlakibocsátó alvállalkozónak nem volt a termékek gyártására alkalmas telephelye, és nem fizetett járulékot a nála egyszerűsített foglalkoztatottként bejelentett munkavállalók után.

Jelentős áfa-megtakarítással is járhat a biztosítási szolgáltatások továbbszámlázása

ÁFA

Egyre több esetben lehet a megvásárolt termékhez vagy szolgáltatáshoz biztosítást is igénybe venni. Ezt a biztosítást a vevő általában nem közvetlenül a biztosítótól, hanem a terméket vagy szolgáltatást értékesítő társaságtól kapja közvetített szolgáltatásként. Tipikusan ilyen a bérelt/lízingelt személygépkocsikhoz tartozó CASCO, vagy az elektronikai eszközök készülékbiztosítása. Mivel a biztosítás jellemzően áfa-köteles termékre vagy szolgáltatásra vonatkozik, felmerül a kérdés: minden esetben az alapügylet járulékos elemének kell tekinteni a biztosítást, vagy van lehetőség ennek áfamentes továbbszámlázására?

Az Online Számla rendszerben a kétlépcsős azonosítás bevezetésére a későbbiekben kerül sor

ÁFA

A NAV honlapján közzétett közlemény szerint a kétlépcsős azonosítás bevezetésére a későbbiekben kerül sor.

Tárgyi eszkö áfa - Az Áfa törvény 135.§-ának értelmezése

ÁFA

A figyelési időszakon belül, minden olyan évben, amikor teljes évben az adóalany használatában van az eszköz, korrekciót kell végzeni. A kérdés a gyakorlatban úgy fogalmazható meg, hogy a beszerzés évét követő öt évben kell a korrekciót elvégezni vagy a követő négy évben.

NAV: számlaadat-szolgáltatás leplezett le egy illegális alkatrészkereskedőt

ÁFA

A számlaadat-szolgáltatás 2020. július 1-től kötelező a belföldi adóalanyoknak végzett összes értékesítésről. A vállalkozások beszerzései teljeskörűen nyomon követhetők, ezáltal az ügyeskedés is kiderül

Új, kétlépcsős azonosítás az Online Számla rendszerben

ÁFA

Az új azonosítási mód 2022. december 5-én az esti órákban lép életbe, ebben az időszakban karbantartást is végez majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszerben.

Felvásárlási okirat mezőgazdasági tevékenységben

ÁFA

A felvásárlási okirat kibocsátási kötelezettséget kizárólag a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője teljesítheti. A felvásárlási okirat kiállításával a mezőgazdasági tevékenységet végző, különleges jogállású adóalany mentesül a számlaadási kötelezettség alól.

Kiemelten fontos lehet a követelések áfa szempontú biztosítása

ÁFA

A jelenlegi gazdasági helyzetben gyakran hallani, hogy nehezebb időszak várható egyes piacokon – a növekvő költségek és a csökkenő kereslet várhatóan sok esetben eredményez majd fizetésképtelenséget. Súlyosan érinti az értékesítési oldalt is, ha egy társaság vevői nem tudnak fizetni, az elszenvedett kár azonban részben mérsékelhető a behajthatatlanná váló követelések áfa tartalmának visszaigénylésével.

A NAV új eÁFA koncepciója - Bízzuk a bevallást a gépekre

ÁFA

Úgy tűnik, hogy a tavaly visszavont eredeti eÁFA elképzelés önmagában nem valósul meg. Ehelyett a NAV alaposan átalakítaná az online számlák alapján kiajánlott bevallás tervezetek lehetőségét. A vállalkozások egy ún. automatizált M2M megoldással nagyobb biztonságot, illetve több korrekciós és ellenőrzési lehetőséget kapnak, ennek az ára egy valamivel összetettebb folyamat – vélik a Mazars szakértői a nemrég a GitHubon közzétett új adóhivatali koncepció alapján, amelyet szeptember végéig lehetett véleményezni.

Adócsalás esettanulmányok - fiktív számlázási lánc

ÁFA

A számlázási láncban részt vevő társaságok Ausztriából származó nyomdaipari eszközöket számláztak egymásnak úgy, hogy a lánc végén szereplő magyarországi társaság az adót levonhassa anélkül, hogy azt korábban a költségvetésnek megfizették volna.

Meddig kell kibocsátani a számlát?

ÁFA

A számlát, főszabály szerint, az ügylet Áfa tv. szerinti teljesítéséig – előleg esetén annak kézhezvételéig, jóváírásáig, illetve megszerzéséig –, de legfeljebb az attól számított észszerű időn belül ki kell bocsátani.

Számlázásra vonatkozó különleges szabályok közösségi ügyleteknél

ÁFA

Bár a törvény nem írja elő, hogy a külföldön teljesített ügyleteknél az „Áfa tv. területi hatályán kívüli” kitételt fel kellene tüntetni, azonban – tekintve, hogy a bizonylatnak egyértelmű adatokat kell tartalmaznia, illetve abból ki kell derülnie, hogy miért nem tartalmaz áfát – célszerű minden olyan számlán szerepeltetni a területi hatályon kívüliségre utalást, amely külföldön teljesített ügyletet dokumentál.

A NAV online számlarendszere kiszűrte a fiktív számlákat

ÁFA

A kockázatelemzés után kezdték el vizsgálni a vállalkozót, aki az online számlarendszerben nem szereplő számlák alapján igényelt vissza áfát. A vitatott számlákon az adózó telephelyének aszfaltozási munkái szerepeltek.

Mire jó az onlien számlarendszer? Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot kellett befizetnie egy cégnek

ÁFA

A hivatal az online számlarendszer és az áfabevallások adatainak összevetésével fedezte fel a helytelen adózói gyakorlatot egy kiutalás előtti ellenőrzésnél. A társaság 8 millió forint kiutalását kérte, de az ellenőröknek szemet szúrt, hogy a cég adómentes bevétele több száz millió forint.

Online pénztárgépek adatai – tesztelhető a letöltés

ÁFA

A NAV az új szolgáltatással online, gép–gép kapcsolattal elérhetővé teszi a pénztárgépről érkezett naplóállományokat az adózói szoftverek számára is. Az adózó könyvelőprogramja vagy más ügyviteli alkalmazása is hozzáférhet a naplóállományokhoz, ha a programban a szoftver gyártója kialakítja a megfelelő funkciót.

Közösségen belüli termékbeszerzés áfa szabályai

ÁFA

A Közösségen belüli termékbeszerzés a tulajdonoskénti rendelkezési jog megszerzése a termék felett úgy, hogy az a termék küldeménykénti feladásával vagy elfuvarozásával jár, melynek eredményeként a termék a Közösség másik tagállamából belföldre kerül. (A termék feladását vagy elfuvarozását végezheti a beszerző és az értékesítő is, illetve bármelyikük javára más személy is.)

Közeleg a külföldi áfa visszaigénylésének határideje

ÁFA

Nem ritka eset, hogy egy hazai vállalkozó a külföldön igénybe vett szolgáltatásokról, illetve a külföldön vásárolt termékekről nem áfamentes számlát kap, hanem olyat, amelyen helyi áfát számítanak fel. Ez lehet például egy üzleti út szállásköltsége, taxiköltség vagy akár egy szerszámvásárlás számlája is. Az ilyen számlák adóösszegének visszaigénylését vagy levonását ugyan nem kérhetjük a havonta vagy negyedévente benyújtott magyar áfabevallásunkban, az összeg azonban mégsem egy elveszett költség. 


Vissza az előző oldalra