Hírek
ÁFA kategória hírei

Az önkormányzatokat az EPR díjból megillető összeg áfa megítélése

ÁFA

Az önkormányzatok az EPR díjból az őket megillető összeg ellenében az Áfa tv. hatálya alá tartozó szolgáltatást nyújtanak a koncessziós társaság felé.

eÁfa: 2024. március 1-jétől szerkeszthetők az időszaki adatok

ÁFA

Az adatok tehát szerkeszthetők, kimutatások is készíthetők az adózók rájuk irányadó bevallási gyakoriság szerinti adómegállapítási időszakot követő hónap első napja előtt is, de bevallástervezetet készíteni és azt jóváhagyni csak az irányadó bevallási gyakoriságot követő hónap első napjától lehet.

Gazdaságfehérítés, áfacsalások kiszűrése

ÁFA

Magyarország lehet az Európai Unió első tagállama, amely általánossá teheti az elektronikus nyugtát. Az újfajta megoldás nemcsak környezetkímélő és költséghatékony, hanem a fogyasztónak is könnyebbséget hoz és leegyszerűsíti a vásárlást

Áfa-digitalizáció: mit, miért és hogyan érdemes használni az e-számla és e-áfa esetében?

ÁFA

Az adózási rendszerek digitalizációjára tett törekvések nemcsak hazai, hanem uniós szinten is egyre jobban előtérbe kerülnek. Az áfa és az egyéb adónemek digitalizációjának egyik fő célja, hogy az adóbevételeket minél nehezebb lehessen eltitkolni, illetve azokat minél könnyebben és hatékonyabban be tudják szedni a tagállamok adóhatóságai. Ilyen eszközök például a digitális világ vívmányaira optimalizált adó-adminisztrációs lépések, a tagállamok közötti kölcsönös és hatékony információcsere, vagy éppen az adóadminisztráció egyszerűsítése digitális eszközökkel.

Közösségen belüli adómentes termékértékesítés

ÁFA

Közösségen belüli adómentes értékesítés a tulajdonoskénti rendelkezési jog átadása a termék felett úgy, hogy az a termék küldeménykénti feladásával vagy elfuvarozásával jár, melynek eredményeként a termék belföldről a Közösség másik tagállamába kerül, és ...

Már az eÁFA-rendszeren keresztül is benyújtható a bevallás

ÁFA

Kedden lesz az áfabevallás beadási határideje, amely már az új eÁFA-rendszerben, akár annak webes felületén, akár gép-gép kapcsolaton keresztül is benyújtható. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataira épülő szolgáltatáscsomag minden vállalkozásnak előnyös megoldást kínál az adókötelezettség teljesítésére - közölte a Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

NAV: benyújtható a bevallás az eÁFA-rendszerben

ÁFA

A havi bevallók 2024. február 20-ig, a negyedévesek 2024. április 22-ig, az éves bevallók pedig 2025-ben nyújthatják be először bevallásukat az eÁFA rendszerben

Fogászati ügyletek adómentessége

ÁFA

A jogszabályi feltételeknek megfelelő termék értékesítése önálló ügyletként is adómentesség alá tartozik, tehát nem pusztán abban az esetben, ha adómentes szolgáltatáshoz járulékosan kapcsolódó ügyletnek tekintendő. Továbbá a módosítás alapján az értékesített termékkör megnevezése is igazodik az irányelvi megnevezéshez.

Felkészülés az eÁFA használatára

ÁFA

Az eÁFA-ban 2024. február 1-jétől nyújtható be áfabevallás, a rendszer bizonyos funkciói azonban a tesztrendszerben, és éles környezetben is kipróbálhatók már januárban. Ismerje meg már most az eÁFA előnyeit, és készüljön fel a rendszer használatára!

Új sorok a 2465-ös áfabevallásban

ÁFA

A 2465-ös áfabevallás az előző évihez képest új sorokat tartalmaz. Az új sorok bevezetését elsősorban jogszabály változás indokolja.

Hogyan kell az elektronikus számlákat megőrízni?

ÁFA

Az elektronikusan megőrzött számlaadatokat a Számlarendelet - 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet -  előírása szerint kell egy esetleges adóhatósági  ellenőrzéskor rendelkezésre bocsátani

A NAV segít, ha kérdezne az eÁFA-ról!

ÁFA

A kevesebb bizonylattal rendelkező mikro- és kisvállalkozásoknak a webes alkalmazást, a jelentősebb mennyiségű bizonylatot kezelőknek pedig a gépi interfészes megoldást ajánlják.

Jön az e-nyugta: új időszámítás kezdődik a pénztárgépek életében

ÁFA

Évek óta napirenden van a jelenlegi kasszarendszer átalakításának terve, a nemrég elfogadott adócsomagban pedig már konkrét jogszabályokat is megfogalmaztak. Az új e-pénztárgép rendszer használatával elektronikus formában is lehet majd nyugtát adni, amelyhez a fogyasztók egy alkalmazáson keresztül férhetnek hozzá.

NAV: elindult az elektronikus áfarendszer

ÁFA

Február 1-jétől lesz elérhető minden funkció, az adókód módosítása, az időszakzárás, a bevallás tervezetének elkészítése, előellenőrzése és a bevallás beadása is. Tehát az eÁFA-ban - mind a webes felületen, mind a gép-gép kapcsolatban - az áfatörvény rendelkezése alapján - a 2024. január 1-jét magában foglaló adómegállapítási időszakról teljesíthető először a bevallási kötelezettség. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 2024. február 1-jétől lehet a forrásadatokat szerkeszteni, bevallást előállítani és beadni.

eÁFA - Az áfabevallás új lehetősége, 2024

ÁFA

A NAV tájékoztatója bemutatja a 2024-től elérhető, az áfabevallási kötelezettség teljesítését új megközelítésben lehetővé tevő eÁFA-rendszerben rejlő előnyöket.

A visszaváltási díj rögzítése az online pénztárgépben

ÁFA

2024. január 1-jén indul a kötelező visszaváltási díjas rendszer. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján részletes tájékoztató érhető el az egyes italtermék-csomagolások visszaváltási díjának kezeléséről az áfa rendszerében.

Új, 0%-os adómérték a számlaadat-szolgáltatásban 2024-től

ÁFA

2024. január 1-jétől az Áfa tv.[1] – a 27, 18 és 5%-os mellett – egy új, 0%-os adómértéket határoz meg[2]. Ez az új, 0%-os adómérték a vtsz. 4902[3] alá tartozó napilap (hetenként legalább négyszer megjelenő kiadvány) értékesítésekor alkalmazandó.[4] Az ide tartozó termékértékesítésről kiállított számla adatairól a 0%-os adómérték alkalmazásával kell a számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Kötelező visszaváltási rendszer (DRS) - és az áfa

ÁFA

A kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termékek (pl. PET palack) esetében a forgalmi adó alapjába alapesetben nem tartozik bele a visszaváltási díj. Abban az esetben azonban, ha az ilyen visszaváltási díjas termékeket nem váltják vissza, az termékértékesítésnek minősül, amely után áfát kell fizetni.

Meddig marad használatban a kézi számlatömb, számlalap? 

ÁFA

Várhatóan a kézi számlatömbök, számlalapok használata jelentősen visszaszorul, ezzel együtt a kézi számlázás lehetőségének teljes megszüntetése egyelőre nincs tervben - mondja a NAV

Izer Norbert: újabb mérföldkőhöz érkeztünk a gazdaságfehérítésben

ÁFA

Már másfél millióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe, amely 2018. július 1-jén debütált, közülük mintegy 1,3 millióan már szolgáltattak is adatot. Az ebből származó többletbevétel évek óta szolgál a kormány adócsökkentéseinek fedezetéül - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.


Vissza az előző oldalra