Hírek
ÁFA kategória hírei

Tulajdonostársak adóalanyisága az áfa rendszerében

ÁFA

Ha a gazdasági tevékenység közvetlenül közös tulajdonban és közös használatban levő ingóra vagy ingatlanra, ellenérték fejében hasznosítandó dologra irányul, a tulajdonostársak közössége minősül adóalanynak.

Üzemanyagkártya áfakockázatai

ÁFA

Az üzemanyagkártyás konstrukció általában három szereplős: a kártyakibocsátó, a kártyatulajdonos és az üzemanyagot értékesítő töltőállomás között jön létre. Többszereplős mivoltából adódóan az üzemanyagkártyás konstrukciók áfakezelése eddig több kérdést is felvetett. 

Negyedéves áfa bevallás - akár az új rendszeren keresztül is benyújtható

ÁFA

Idén április 22-ére esik a harmadik havi és az első negyedéves áfa bevallásának határideje, ami 2024-től már az új eÁFA rendszer keretében, akár annak webes felületén, akár gép-gép kapcsolaton keresztül is benyújtható - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az utazásszervező költségeinek áfa vonzata

ÁFA

Az utazásszervező amennyiben a különös adózási szabályt alkalmazza az általa értékesített útra, úgy azon költségeinek áfa tartalmát nem vonhatja le, amely költségek az utas bárminemű ellátásának érdekében merülnek fel. Vagyis nem vonható le az utazási, szállodai, vendéglátási, rendezvényen való részvételi, idegenvezetési, városnézési stb. költségek áfa tartalma. Továbbá, ha ezen költségekről a számlát más tagállami adóalany állítja ki és forgalmi adót tüntet fel a számlán, úgy az adót visszatérítési eljárásban (ELEKÁFA) sem lehet visszakérni.

eÁFA: Információs vonalat indít a Kulcs-Soft

ÁFA

A Kulcs-Soft telefonos információs vonalat indít, hogy ezzel támogassa a könyvelők és az érintett cégek átállását az új bevallási lehetőségre. Emellett a társaság díjmentes próbaidőszakot hirdet az eÁFA-bevallás könyvelőszoftverében 2024. december 31-ig. A Kulcs-Soft - a NAV technológiai konzultációjára felkért partnereként - közvetlenül saját szoftveréből az elsők között nyújtott be sikeres ÁFA-bevallást az új rendszerben.

Április 1-től már a 24ELEKAFA-nyomtatványon kell visszaigényelni a külföldön megfizetett áfát

ÁFA

Azoknak a magyar adózóknak, akik visszaigénylik a más EU-tagállamban rájuk áthárított hozzáadottérték-adót, vagyis általános forgalmi adót, 2024. április 1-től a 24ELEKAFA-űrlapot kell beküldeniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Számlázóprogrammal szembeni adójogi követelmények

ÁFA

Számlázóprogrammal előállított számla esetén az Áfa tv. számlázásra vonatkozó rendelkezései mellett a  számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet (Számlarendelet) előírásaira kell figyelemmel lenni.

A mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatos különleges jogállás

ÁFA

A mezőgazdasági tevékenységet végző adóalanyt – e tevékenysége után – különleges jogállás illeti meg, ezért főszabályként nem köteles adózni, nincs bevallási kötelezettsége, de adólevonási jogot sem gyakorolhat. E különleges jogállású adóalany a termékértékesítés, a szolgáltatás után, a felvásárlási áron felül, az ellenérték részeként kompenzációs felárra jogosult.

Az új adószámok 9-essel kezdődnek - egyéni vállalkozóknak és adószámos magánszemélyeknek

ÁFA

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az új egyéni vállalkozók és adószámos magánszemélyek 9-essel kezdődő adószámot kapnak március 14. óta.

Desszertjellegű sajtkészítmények értékesítése során alkalmazandó 18%-os adómérték

ÁFA

A 1806 vámtarifaszám és 2106 vámtarifaszám alá tartozó termékek közül a desszertjellegű sajtkészítmények kerültek a kedvezményes adókulcs alá.

Az önkormányzatokat az EPR díjból megillető összeg áfa megítélése

ÁFA

Az önkormányzatok az EPR díjból az őket megillető összeg ellenében az Áfa tv. hatálya alá tartozó szolgáltatást nyújtanak a koncessziós társaság felé.

eÁfa: 2024. március 1-jétől szerkeszthetők az időszaki adatok

ÁFA

Az adatok tehát szerkeszthetők, kimutatások is készíthetők az adózók rájuk irányadó bevallási gyakoriság szerinti adómegállapítási időszakot követő hónap első napja előtt is, de bevallástervezetet készíteni és azt jóváhagyni csak az irányadó bevallási gyakoriságot követő hónap első napjától lehet.

Gazdaságfehérítés, áfacsalások kiszűrése

ÁFA

Magyarország lehet az Európai Unió első tagállama, amely általánossá teheti az elektronikus nyugtát. Az újfajta megoldás nemcsak környezetkímélő és költséghatékony, hanem a fogyasztónak is könnyebbséget hoz és leegyszerűsíti a vásárlást

Áfa-digitalizáció: mit, miért és hogyan érdemes használni az e-számla és e-áfa esetében?

ÁFA

Az adózási rendszerek digitalizációjára tett törekvések nemcsak hazai, hanem uniós szinten is egyre jobban előtérbe kerülnek. Az áfa és az egyéb adónemek digitalizációjának egyik fő célja, hogy az adóbevételeket minél nehezebb lehessen eltitkolni, illetve azokat minél könnyebben és hatékonyabban be tudják szedni a tagállamok adóhatóságai. Ilyen eszközök például a digitális világ vívmányaira optimalizált adó-adminisztrációs lépések, a tagállamok közötti kölcsönös és hatékony információcsere, vagy éppen az adóadminisztráció egyszerűsítése digitális eszközökkel.

Közösségen belüli adómentes termékértékesítés

ÁFA

Közösségen belüli adómentes értékesítés a tulajdonoskénti rendelkezési jog átadása a termék felett úgy, hogy az a termék küldeménykénti feladásával vagy elfuvarozásával jár, melynek eredményeként a termék belföldről a Közösség másik tagállamába kerül, és ...

Már az eÁFA-rendszeren keresztül is benyújtható a bevallás

ÁFA

Kedden lesz az áfabevallás beadási határideje, amely már az új eÁFA-rendszerben, akár annak webes felületén, akár gép-gép kapcsolaton keresztül is benyújtható. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataira épülő szolgáltatáscsomag minden vállalkozásnak előnyös megoldást kínál az adókötelezettség teljesítésére - közölte a Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

NAV: benyújtható a bevallás az eÁFA-rendszerben

ÁFA

A havi bevallók 2024. február 20-ig, a negyedévesek 2024. április 22-ig, az éves bevallók pedig 2025-ben nyújthatják be először bevallásukat az eÁFA rendszerben

Fogászati ügyletek adómentessége

ÁFA

A jogszabályi feltételeknek megfelelő termék értékesítése önálló ügyletként is adómentesség alá tartozik, tehát nem pusztán abban az esetben, ha adómentes szolgáltatáshoz járulékosan kapcsolódó ügyletnek tekintendő. Továbbá a módosítás alapján az értékesített termékkör megnevezése is igazodik az irányelvi megnevezéshez.

Felkészülés az eÁFA használatára

ÁFA

Az eÁFA-ban 2024. február 1-jétől nyújtható be áfabevallás, a rendszer bizonyos funkciói azonban a tesztrendszerben, és éles környezetben is kipróbálhatók már januárban. Ismerje meg már most az eÁFA előnyeit, és készüljön fel a rendszer használatára!

Új sorok a 2465-ös áfabevallásban

ÁFA

A 2465-ös áfabevallás az előző évihez képest új sorokat tartalmaz. Az új sorok bevezetését elsősorban jogszabály változás indokolja.


Vissza az előző oldalra