Hírek
ÁFA kategória hírei

Kötelező elektronikusan fogadni a villany- és gázszámlákat a vállalkozásoknak január 1-jétől

ÁFA

Jogszabályváltozás miatt 2025. január 1-jétől az energiakereskedők és a hálózati elosztó társaságok a nem lakossági felhasználók energiaszámláit kizárólag elektronikus formában bocsáthatják ki; az új évtől a papíralapú számla helyett az MVM is csak elektronikus számlát állíthat ki ezeknek az ügyfeleknek

A besorolási szám jelentősége az adózásban

ÁFA

Bár az egyes termékértékesítések, szolgáltatásnyújtások adókötelezettségének vagy mentességének elhatárolásában a statisztikai, illetve tarifális besorolás vesztett jelentőségéből, az olyan esetekben, amelyeknél az Áfa tv. a besorolási számra hivatkozik, még alapozni kell rá.

Ön is kapott? Több, mint 3 ezer vállalkozásnak hibás a számlaadat-szolgáltatása vagy az áfabevallása

ÁFA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több mint 3 ezer vállalkozásnak küldött tájékoztatást csütörtökön, mert hibás a számlaadat-szolgáltatásuk vagy az áfabevallásuk - közölte a NAV

Áfabevallási gyakoriságváltás adózói kérelem alapján

ÁFA

Az éves bevallásra kötelezett adózó év közben negyedévenkénti, a negyedévenként bevallásra kötelezett adózó a havonkénti elszámolás és bevallás engedélyezését kérheti. A NAV a gyakoribb elszámolást különösen akkor engedélyezheti, ha az adózó beszerzéseit terhelő, levonható, előzetesen felszámított forgalmiadókulcs magasabb az áthárított forgalmiadókulcsnál, illetőleg az adózó beruházást valósít meg.

Elektronikus számlára vonatkozó szabályok

ÁFA

Elektronikus számla a kizárólag e-mailben megküldött számla is, függetlenül attól, hogy a bizonylat adatai közvetlenül a számlázóprogramból kerülnek az elektronikus üzenetbe vagy papíralapú számla szkennelt változataként. Az Áfa tv. az elektronikus számla kibocsátásának feltételeként előírja a számlabefogadó beleegyezését – ami nem csak formális lehet, vagyis megvalósulhat például a kapott számlán szereplő ellenérték kifizetésével, hallgatólagos beleegyezéssel is. Az elektronikus számlát – számlakibocsátóként és számlabefogadóként is – elektronikus formában kell megőrizni.

Mely ügyletekre kezdeményezhető a külföldi áfa visszatérítése?

ÁFA

Alapvetően a kérelmet a visszatérítés időszakában teljesített termékbeszerzésekkel, igénybe vett szolgáltatásokra vonatkozóan lehet benyújtani. A kérelem a visszatérítési időszak alatt számlázott termékértékesítésekre, szolgáltatások vonatkozásában is be lehet nyújtani feltéve, hogy az előzetesen felszámított adó a számla kiállításának időpontja előtt vagy a számla kiállításakor keletkezett.

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

ÁFA

A külföldi áfa-visszaigénylés úgynevezett egyablakos rendszerének a lényege az egyszerűsítés. Ha ugyanis egy belföldi vállalkozás az Európai Unió olyan másik tagállamában szerez be terméket vagy szolgáltatást, ahol nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet, de beszerzésekor az adott tagállami általános forgalmi adót felszámították, akkor a nélkül is visszakaphatja a számlán szereplő áfát, hogy a beszerzés országában regisztrálna, adószámot igényelne.

Szeptember 30-ig lehet benyújtani az ELEKAFA-kérelmeket

ÁFA

2024. szeptember 30-ig igényelhetik vissza a magyar adózók a más EU-tagállamban rájuk áthárított hozzáadottérték-adót a 2023. tárgyévre vonatkozóan, a 24ELEKAFA jelű űrlapon.

Üzletszerűség fogalma általános forgalmi adóban

ÁFA

Az áfaalanyiságot eredményező gazdasági tevékenység egyik alapvető eleme az, hogy a tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres legyen. Az ellenérték fejében végzett tevékenység akkor is lehet üzletszerű, ha az egyszeri, vagyis mindig vizsgálni kell az összes körülményt. Az üzletszerűség – mint az adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenység egyik fontos feltételének – vizsgálatakor az értékesített tétel mennyiségét, az értékesítés körülményeit, esetleges előkészületeit, az életszerűséget stb. kell figyelembe venni.

Hamarosan lejár a külföldi áfa visszaigénylésének határideje

ÁFA

Rohamosan közeleg a külföldiáfa-visszatérítési kérelmek benyújtási határideje – figyelmeztet legfrissebb szakmai összefoglalójában a Forvis Mazars. A globális könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat emlékeztet: a 2023. évi számlákra vonatkozóan 2024. szeptember 30-ig van lehetőségük a belföldi adóalanyoknak benyújtani kérelmeiket az Európai Unió más tagállamaiban és egyes unión kívüli országokban történt beszerzéseik után megfizetett áfa visszatérítésére.

Lehetőségek és fejlesztési irányok az eÁFA rendszerében

ÁFA

Cikkemben röviden ismertetem az eÁFA rendszer működési alapjait, illetve a kialakításához vezető utat, megvilágítva az eÁFA használatával kapcsolatos főbb praktikumokat, előnyöket.

Mezőgazdaság termékek, tevékenységek kompenzációs felára a forgalmi adó rendszerében

ÁFA

A mezőgazdasági termelők egy része a vételáron felül úgynevezett kompenzációs felárra is igényt tarhat a felvásárló cégektől. E kompenzációs felár gyakorlatilag egy állami támogatás. E támogatást oly módon  fizeti ki az állam, hogy a felvásárló az általa kifizetett kompenzációs felárat levonható adóként érvényesítheti a fizetendő adójával szemben, így végül is a forgalmi adó bevételek terhére kerül kifizetésére a termelőnek a kompenzációs felár.

A határon átnyúló online piac működtetője által fogyasztónak átadott adattörlő kóddal kapcsolatos egyedi eljárás

ÁFA

A Magyarországon értékesített adattárolásra alkalmas eszközöknél biztosítani kell, hogy a tartós adathordozón tárolt adatok visszaállíthatatlan módon törölhetők legyenek. A tárolt adatok törléséhez az eszköz értékesítésével egyidejűleg adattörlő kódot kell adni, mely adattörlő alkalmazáson keresztüli aktiválható; ez nem okozhatja az eszköz várható élettartamának lényeges csökkenését, károsodását vagy fizikai megsemmisítését.

Adattörlő kód is igényelhető a SORSZIG-nyomtatványon

ÁFA

A SORSZIG-nyomtatványon korábban kizárólag a nyugta- és számlanyomtatványok nyomdai előállításához szükséges sorszámtartományt lehetett igényelni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).[ 2022. december 15-től ezen a nyomtatványon kérhető a tartós adathordozó végleges hozzáférhetetlenné tételéhez szükséges adattörlő kód is.

Változások az Online Számlázó programban

ÁFA

2024. augusztus 21-től, jogszabályváltozás miatt[1] a NAV biztosítja az Online Számlázó programban – a felhasználó által rögzített információk alapján – a tartós adathordozó eszközök értékesítéséről kiállított számlákon az adattörlő kódok rögzítését.

Az adattörlő kód szabályozásának 2024. augusztus 21-től érvényes változásai

ÁFA

Változnak a tartós adathordozók végleges hozzáférhetetlenné tételéhez szükséges adattörlő kód igénylésének és átadásának szabályai.[1] A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) ezek az alábbiak szerint intézhetőek.

Adócsalás esettanulmányok - használtautó kereskedelem

ÁFA

A kereskedő a különbözeti adózás alkalmazásával csökkentette minimálisra a bevétel utáni adófizetési kötelezettségét, de erre nem volt jogosult. Annak ellenére alkalmazta ezt, a számára kedvezőbb adózási módot, hogy a gépjárművek beszerzési számláin egyértelműen szerepelt az adókötelezettségek helyes teljesítéséhez irányadó információ.

Számlázóprogrammal előállított számla követelményei

ÁFA

A számlázóprogrammal előállított és papírra nyomtatott számla kibocsátónál maradó példánya elektronikus adatállományként is megőrizhető, feltéve, hogy a megőrzés a digitális archiválásra vonatkozó előírásoknak megfelelően történik.

Számlatömbből kiállított számlákra vonatkozó szabályok

ÁFA

Csak az adóhatóság által megállapított sorszámtartománynak megfelelő számla alkalmazható. A nyomtatványt szigorú számadás alá kell vonni. Az online számla adatszolgáltatást is teljesíteni kell

A Közösségen belüli távértékesítés szabályai

ÁFA

Akkor, ha az adóalany egy Közösségen belüli távértékesítésével vagy távolról is nyújtható szolgáltatásnyújtásával túllépi a 10 000 euró küszöbértéket, vagyis a 3 100 000 forintot, az átlépéssel érintett ügylete után már az igénybevevő letelepedése szerinti tagállamban, illetve  a termék rendeltetési helyén kell az adót megfizetnie. Ezt a változást a NAV-hoz is be kell jelentenie.


Vissza az előző oldalra