Hírek
ÁFA kategória hírei

Az egyéb oktatás körébe tartozó szolgáltatások áfamentessége

ÁFA

Például az alábbi képzések is szervezett képzésnek minősülnek: 3. Könyvviteli szolgáltatást végzők kötelező továbbképzése, az adótanácsadók, adószakértők, okleveles adószakértők kötelező továbbképzése

Online számla aktualítások

ÁFA

A rendszer egyik legnagyobb vívmánya, hogy könnyen át lehet térni az elektronikus számlázásra, amely gyors és egyszerű. Ráadásul a papírszámláról áttérők számlánként több száz forintot is spórolhatnak. Az online számlázás révén pedig a cégek egyre nagyobb informatikai jártasságra tesznek szert, amely nemcsak az adott vállalkozást fejleszti, hanem jelentős szerepet játszhat Magyarország versenyképességének további növekedésében is

Új, kétlépcsős azonosítás az Online Számla rendszerben

ÁFA

2023.június 1-től – a még biztonságosabb elektronikus ügyintézésért – a másodlagos felhasználók csak kétlépcsős azonosítással léphetnek be az Online Számla rendszerbe.

Online Számla rendszer: további felkészülési idő az új ERROR-üzenetre

ÁFA

Az Online Számla rendszer új, blokkoló ERROR-üzenetét („INVALID_LINE_OPERATION”) a NAV a korábban tervezett 2023. május 15. helyett szeptember 18-án élesíti. Ettől az időponttól a nem megfelelő adatszolgáltatás már nem lesz sikeres a rendszerben, ezért mielőbb gondoskodni kell az elvárt adatszolgáltatás kialakításáról.

Mikor alkalmazható a kedvezményes áfakulcs az étkezőhelyi vendéglátásban?

ÁFA

A NAV az éttermek, étkezdék, vendéglátóhelyek ellenőrzésekor mindig vizsgálja, hogy az adott hely a megfelelő áfakulcsot alkalmazza-e. A kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs ugyanis nemcsak éttermi vendéglátásra vonatkozik, hanem a kevésbé fejlett színvonalú étkezőhelyi szolgáltatásokra is alkalmazható.

Üzleti partnerek ellenőrzése: milyen detektívmunkát vár el tőlünk az adóhatóság?

ÁFA

Az adóhatóság általánosságban elvárja az üzleti partnerek ellenőrzését: amennyiben üzleti partnerünk valamilyen adókijátszással érintett és az adóhatóság szerint nem ellenőriztük megfelelő mértékben, úgy az adóhatóság megtagadhatja az áfalevonási jogot és bírságot vethet ki.

Április 1-től már a 23ELEKAFA-nyomtatványon kell visszaigényelni a külföldön megfizetett áfát

ÁFA

Ennyi csak a hír: Április 1-től már a 23ELEKAFA-nyomtatványon kell visszaigényelni a külföldön megfizetett áfát

Hamarosan jön az újragondolt eÁFA

ÁFA

Idén ősszel várhatóan végre elindulhat az automatizált áfabevallás tesztelése, és 2024-re tervezik a rendszer élesítését. Az eÁFA szolgáltatás bevezetését 2021-re tervezték, de az utolsó pillanatban elhalasztották. A fejlesztés azonban az elmúlt időben is folytatódott az eredeti koncepció továbbgondolásával, a gép-gép kapcsolat megteremtésével.

Az összesítő nyilatkozat benyújtási gyakoriságának évközi változása:

ÁFA

Az adózóra irányadó áfabevallási gyakoriságtól függetlenül, az adóalanynak a negyedéves gyakoriságú összesítőnyilatkozatról havi gyakoriságú összesítőnyilatkozatra kell áttérnie, ha termékértékesítés, valamint a termékértékesítésnek megfelelő termékértékesítés vagy a Közösségen belüli termékbeszerzés16 tárgynegyedévre vonatkozó, áfa nélkül számított összesített ellenértéke meghaladja az 50 000 eurónak megfelelő pénzösszeget.

Közösségi ügyletek számlázása

ÁFA

Bár a törvény nem írja elő, hogy a külföldön teljesített ügyleteknél az „Áfa tv. területi hatályán kívüli” kitételt fel kellene tüntetni, azonban – tekintve, hogy a bizonylatnak egyértelmű adatokat kell tartalmaznia, illetve abból ki kell derülnie, hogy miért nem tartalmaz áfát – célszerű minden olyan számlán szerepeltetni a területi hatályon kívüliségre utalást, amely külföldön teljesített ügyletet dokumentál.

Desk audit segíti a döntést az áfakiutalásoknál

ÁFA

Az áfa-visszaigényléseknél a koronavírus-járvány alatt vezette be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kockázatosnak nem minősülő adózóknál a törvényi határidőnél lényegesen gyorsabb ügyintézést, hogy segítse a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, támogassa a szektor likvidátásának fenntartását. Ekkortól indultak az ügyvitelt támogató desk audit eljárások.

Google-térképpel a jogosulatlan áfa-visszaigénylés ellen

ÁFA

Az adóhatóság a Google térképadatai és más adatbázisok felhasználásával megakadályozott egy 4,5 millió forint értékű jogosulatlan áfa-visszaigénylést - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

NAV meghívó mindenkinek az eNyugta koncepció országos bemutatására

ÁFA

A Kormányzati Digitalizáció következő lépéseként az eddig megszokott nyugtaadási rendszer jelentősen megváltozik, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2023. március 2-án 10-től 12 óráig a NAV INIT ProPortorio termében (1143 Budapest, Hungária krt. 112-114)  eNyugta-koncepció bevezetését megelőző tájékoztató értekezlet tart,

NAV: online számlaadatokon bukott meg egy élelmiszerboltot működtető egyéni vállalkozó

ÁFA

Az adóhivatal folyamatosan figyeli az online pénztárgépek bevételi adatait, és összeveti az Online Számla rendszer információival és a beadott bevallásokkal is. Így került a látókörükbe egy élelmiszerboltot működtető egyéni vállalkozó, aki áfabevallásában a kelleténél kevesebb bevételt tüntetett fel, szja- és járulékbevallásait pedig be sem nyújtotta.

Áfaalanyok Közösségen belüli magáncélú beszerzései

ÁFA

Ha a belföldi adóalany az EU más tagállamaiból a közösségi adószám megadásával – azaz áfaalanyként eljárva – terméket szerez be, akkor a beszerzés után, a céltól függetlenül adót kell fizetnie. Tehát nem csak vállalkozási célú, hanem magáncélú közösségi termékbeszerzésekre is érvényes, hogy a beszerzés után adót kell fizetni és összesítő nyilatkozatot is kell tenni.

Milyen esetekben kötelező pénztárgépet alkalmazni?

ÁFA

Nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget az alábbi adóalanyok, illetve üzletek

Ez van, ha az ügyvéd nem ad számlát ingatlan adásvételi szerződés készítéséről

ÁFA

Az egyéni vállalkozóként dolgozó ügyvéd egyik ügyfele tett bejelentést arról, hogy nem kapott számlát a kifizetett megbízási díjról. A NAV revizorai összevetették az ügyvéd közreműködésével lebonyolított ügyleteket a számlaadat-szolgáltatásával, és a kettő közötti különbség jelentős volt. Az ügyvéd sokkal több ingatlan-adásvételnél járt el, mint amennyi számlát az ügyvédi szolgáltatásokról kibocsátott. A revizorok további ügyfeleket is találtak, akik nem kaptak számlát.

Könnyebbség a könyvelőknek: február 6-tól letölthetők az online pénztárgépek adatai

ÁFA

A webes szolgáltatással az adózó könyvelőprogramja vagy más ügyviteli alkalmazása is hozzáférhet a pénztárgépeiről érkezett naplóállományokhoz, ha a programban a szoftver fejlesztője kialakítja a megfelelő funkciót. A pénztárgép adatainak gépi letöltésével automatizálható az adatbevitel, lehetővé válik a pénztárgépes bevételek gépi vagy gépileg támogatott könyvelése, a pénztárgéppel kiállított nyugták és más bizonylatok részletes elemzése, értékesítési statisztikák és más kimutatások készítése is.

Így változik az ingatlanok adózása 2023-ban

ÁFA

Milyen esetben, és meddig alkalmazható az 5 százalékos lakásáfa? ● Csökkenő adókockázatok az építkezéseknél ● Záródó kiskapu az illetékfizetésnél ● Kedvező illeték változás a CSOK-hoz kapcsolódóan

Meddig kell kibocsátani a számlát?

ÁFA

A számlát, főszabály szerint, az ügylet Áfa tv. szerinti teljesítéséig – előleg esetén annak kézhezvételéig, jóváírásáig, illetve megszerzéséig –, de legfeljebb az attól számított észszerű időn belül ki kell bocsátani. De vannak kivételek


Vissza az előző oldalra