Hírek
ÁFA kategória hírei

Ilyen egy klasszikus körhintacsalás

ÁFA

A vádlottak fiktív számlák felhasználásával azt a látszatot keltették, hogy az árut hazai beszerzés után külföldre értékesítették, de ugyanaz az áru a bűnszövetség tagjai által működtetett cégeken keresztül többször körbejárt, végül Magyarországon értékesítették számla nélkül.

Az áfabevallások M lapjainak benyújtása során tapasztalt leggyakoribb hibák

ÁFA

Az általánosforgalmiadó-bevallások ellenőrzésre történő kiválasztásának egyik jellemző oka az, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eltérést tapasztal a befogadott számlákról a bevallás részeként benyújtott ’65M-es lapok (Összesítő jelentés) és a számlakibocsátók online számlaadat-szolgáltatása között.

Elfogadták az év végi adócsomag első részét

ÁFA

2020 július elsejétől a vállalkozások egymás közötti ügyleteiről kiállított minden számlát megkap majd az adóhatóság, 2021. január elsejétől pedig a magánszemélyeknek kiállított számlák adatait is be kell küldeni a hivatalhoz

Alanyi adómentes adóalany áfafizetési kötelezettsége közösségi termékbeszerzés esetén

ÁFA

10 ezer eurós értékhatár alatt nem kell adót fizetnie, ami azt jelenti, hogy a közösségi adószámát az értékhatár alatti közösségi termékbeszerzések során nem kell megadnia a partnerének. Ennek hiányában a partner a saját tagállamában alkalmazandó adómértékkel számláz, és őt terheli a saját országa szerinti adóbevallási és -fizetési kötelezettség.

Nemzetközi személyszállítás az áfa rendszerében

ÁFA

Problémás, hogy a személyszállító vállalkozások nem a megfelelő adattartalommal állítják ki a számlákat, a bevételeiket pedig nem az áfabevallás megfelelő soraiban szerepeltetik, és gyakran a költségek elszámolása sem helyes.

Online számla: 2020 július 1-től adóalanyok között minden számláról adatot kell szolgáltatni

ÁFA

Az adóhivatal jelenleg csak a 100 ezer forintos áfaösszeget elérő számlák adatait látja online, 2020. július 1-től viszont már a belföldi áfaalanyok részére kiállított számlákat is, vagyis lényegében minden vállalkozói számlát, 2021. január 1-től pedig a magánszemélyek részére kiállítottakat is.

Nagy változások előtt az áfarendszer

ÁFA

2020 januárjától új adminisztratív feladatok várnak a közösségi áfás ügyleteket bonyolító vállalkozásokra, melyek elmulasztása esetén bukhatják az adómentességet

Általános forgalmi adóval kapcsolatos Brexit információk

ÁFA

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő, tervezett kilépésének (Brexit) közeledtével az adózással kapcsolatban is számos jelentős változásra lehet számítani. Az alábbiakban összefoglaljuk azokat az adózással kapcsolatos kérdéseket, témaköröket, amelyek a gazdálkodó szervezeteket és a természetes személyeket érinti, érintheti a Brexit következményeként. 

Teljesítési hely nemzetközi árufuvarozás esetén

ÁFA

A fuvarozásnál, fuvarszervezésnél, mint minden más adótárgynál az úgynevezett teljesítési helyet kell elsődlegesen meghatározni, hiszen a teljesítési hely dönti el alapvetően, hogy melyik országban és kinek kell adót fizetnie az egyes szolgáltatások után.

Fél évük van az adózóknak, hogy visszakérjék a behajthatatlan követelés áfáját

ÁFA

Már régóta problémát okoz, hogy az adóhatóság akkor sem adja vissza a már befizetett áfát az eladónak, ha a vevő a bruttó vételárat egyáltalán nem fizette meg. Az Európai Unió Bírósága (EUB) ma közzétett döntésében azonban egyértelműen leszögezi, hogy ha a követelés véglegesen behajthatatlanná vált, akkor a magyar NAV is köteles az arra jutó áfát visszatéríteni az eladónak.

Alanyi adómentes tárgyi eszköz értékesítése

ÁFA

Az alanyi adómentes adóalany, ha a tárgyi eszközét értékesíti, akkor adót kell fizetnie (ha egyébként nem adómentes az értékesítés, mint például a két évnél régebbi beépített ingatlan).

A BREXIT hatásai a kereskedelmi forgalomra

ÁFA

E cikk keretében – fő vonalakban – azt kívánjuk bemutatni, hogy a megállapodás nélküli Brexitnek milyen hatásai lesznek/vannak a nemzetközi kereskedelemre, vagyis a Magyarország és az Egyesült Királyság közötti árukereskedelemre. Milyen áfa szabályokat kell alkalmazni?

Bahajthatatlan követelés áfa - visszaigényelhető 2020. január 1-től

ÁFA

Az Európai Bíróság (EUB) először az úgynevezett Enzo Di Maura ügy[ során adott egyértelmű állásfoglalást: a tagállamoknak vissza kell adniuk az áfát, ha egy teljesített ügylet ellenértéke véglegesen behajthatatlanná válik. A cégeknek azonban számos feltételnek meg kell felelniük, ha élni akarnak az új lehetőséggel

Közösségi adómentes értékesítés változásai 2020 január 1-től

ÁFA

A szabálymódosítás következtében az adómentesség csak akkor alkalmazható a másik tagállamba történő értékesítés esetén, ha a másik tagállami adóalany vevő közölte az adószámát az eladóval. De további feltétele is lesz az adómentes értékesítésnek.

A bérbevett személygépkocsik áfa levonása ügyében a NAV kiegészítette állásfoglalását

ÁFA

Az előzetesen felszámított adó levonási tilalommal nem érintett részének (felének) levonására az adóalany abban az esetben is jogosult lehet, ha a személygépkocsit az adott teljesítési időszakban minimális mértékben használja adóköteles tevékenységéhez, és útnyilvántartást sem vezet.

Termékimporthoz kapcsolódó szolgáltatások adómentessége

ÁFA

2019. augusztus 23-ától új szabályozás vonatkozik a termékimporthoz kapcsolódó szolgáltatásokra is.

Behajthatatlan követelések áfája levonható lesz

ÁFA

A jövőre hatályba lépő törvény értelmében amennyiben az eredeti ügylet során az eladó a jogszabályban felsorolt minimálisan óvatos módon járt el, úgy értesítenie kell a vevőt és a NAV-ot arról, hogy a követelést az áfa szempontjából minősítsék behajthatatlannak. Ezt követően az eladó a soron következő bevallásában a korábban megfizetett adó összegét levonhatja.

Az online számlázás "új távlatokat" nyitott a NAV ellenőrzési munkájában

ÁFA

A NAV valós időben történő adathozzáférése önmagában javítja az adómorált, másrészt a hivatal sokkal hamarabb fel tud lépni az áfacsalások ellen, és akár már jövőre 10 százalék alá csökkenhet az adóelkerülés mértéke Magyarországon.

Minden automatát be kell jelenteni

ÁFA

Július 31-éig még szankció nélkül bejelenthetik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé az üzemeltetők azokat az automata berendezéseket, amelyek olyan terméket vagy szolgáltatást kínálnak, amiért helyben fizetnek a vásárlók és működésükhöz nincs szükség kezelőszemélyzetre.

„Hiányzó kereskedő” típusú ÁFA csalás gyanújának lehetséges indikátorai

ÁFA

Hogyan lehet felismerni, ha az ember áfa csalásban vesz részt - a Magyar Nemzeti Bank 6/2019. (IV.1) számú ajánlása szerint


Vissza az előző oldalra