Hírek
ÁFA kategória hírei

Megszűnik a 22 euró alatti áruk áfamentessége július 1-jétől

ÁFA

Fontos, hogy ne keverjük össze az áfát és a vámot: a július 1-jei dátummal a 22 euró alatti áruk áfamentessége szűnik csak meg, a vámmentességük nem: ez 150 eurós értékig továbbra is érvényes, kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, valamint a dohányt és a dohánytermékeket”

Továbbra is 5 százalék az elviteles, illetve házhoz szállított étel- és italértékesítés áfája

ÁFA

A kedvezményes adómérték alkalmazásának feltétele, hogy a vendéglátó üzletnek alkalmasnak kellett lennie a helyben történő fogyasztásra a veszélyhelyzet miatt vonatkozó korlátozó intézkedések hatálybalépését megelőzően.

Munkahelyi, üzemi étkeztetés adómértéke

ÁFA

Az ügylet akkor tartozik a kedvezményes adómérték alá, ha az Áfa tv. szerinti szolgáltatásnyújtás valósul meg, ez a szolgáltatás a KSH besorolási rendje szerint a TESZOR’15 56.10 alá tartozik és a szolgáltatás étel- és/vagy helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra vonatkozik.

Esettanulmány körhintacsalásra

ÁFA

A fizetendő áfájukat egy többszintű, valós tevékenység nélküli számlázási láncolaton keresztül csökkentették, a belföldi hálózatot uniós, szlovák és osztrák továbbszámlázó cégekkel egészítették ki. A bűnszervezet felderítését ezúttal is segítette az Online Számla rendszer, a számlaadatok elemzésével ugyanis láthatóvá válnak az adóelkerülésre utaló mintázatok és összefüggések, kiszűrhetők a csalások.

Megszűnik az Európai Unión kívülről érkező, 22 euró alatti áruk áfamentessége

ÁFA

Az e-kereskedelem európai uniós szabályozásában két lényeges változás lép életbe júliustól: megszűnik az Európai Unión kívülről érkező, 22 eurót meg nem haladó értékű áruk áfamentessége, de az áfafizetés egyszerűbbé válik

Izer Norbert: Sikeres volt az átállás, már 300 millió számla érkezett online

ÁFA

A legnagyobb horderejű lépés lehet a feketegazdaság elleni küzdelemben, hiszen április 1-jétől a kockázatelemzőknek szinte az összes kontrolladat a rendelkezésükre áll, így a revizorok az adóvisszaélésekre azonnal tudnak reagálni. Először a 2021. júliusról szóló havi áfabevallás tervezetét ajánlja ki a hivatal

Így változtak az online számla adatszolgáltatási kötelezettségeink áprilistól

ÁFA

A büntetéseket elkerülendő, mindenkinek, aki az Áfa tv. számlázási szabályai alá eső számlát állít ki, módosít vagy érvénytelenít, legkésőbb az adatszolgáltatási kötelezettséggel érintett első számla kiállításának napjáig regisztrálnia kell az Online Számla rendszerben

A munkaerő-kölcsönzés áfa szabályainak változása 2021. április 1-jétől

ÁFA

A módosítás szerint a munkaerő-kölcsönzés szolgáltatások túlnyomó többsége esetében megszűnik a fordított áfa, vagyis nem a szolgáltatás igénybevevője, hanem az ügyletet teljesítő adóalany lesz köteles megfizetni (és áthárítani) az áfát.

Július 1-jén megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége

ÁFA

150 euróig a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.

Kezdődik az adózás online korszaka - mondta Izer Norbert

ÁFA

A szankciómentes időszak lejártát követően is a mulasztás körülményeit, súlyát, gyakoriságát mérlegelve, méltányosan jár el a NAV. Az adatszolgáltatást nem vagy nem megfelelően teljesítőket az adóhivatal segíti, az áfabevallási-tervezet kiajánlásához ugyanis minden számla adatára szükség van.

Április 1-től nagyon kell figyelni az online számla adatszolgáltatásra

ÁFA

Három nap múlva, március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak, és április 1-től új időszámítás veszi kezdetét a vállalkozások adóügyintézésében is, olyan, amelyben az adóhivatal jelentős szolgáltatásokat nyújt - közölte Tállai András.

Segítenék az eÁFA rendszer fejlesztését könyvelők

ÁFA

A NAV idén tervezi az eÁFA rendszer bevezetését. Hasonlóan az szja bevallási tervezethez, melyről éppen a napokban kaptak e-mailt munkavállalók milliói, az adóhatóság automatikusan elkészítené a vállalkozások ÁFA bevallási tervezetét. A Minősített Könyvelők Egyesülete felmérést végzett tagjai között a lehetséges buktatókról és javaslatot fogalmazott meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

Online számla adatszolgáltatás - lejár a szankciómentes időszak

ÁFA

Április 1-től minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal; március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

NAV XML mint számla – Egyszerűsít vagy csak bonyolítja a vállalkozások adminisztrációját?

ÁFA

Az már most biztos, hogy előkészületek nélkül nem lehet számlaként használni az XML-t, hiszen lehet, hogy a számla befogadója egyáltalán tudomást sem szerez róla. Jelenleg kétséges az is, hogy valóban egyszerűbbé teszi-e a felhasználók életét, vagy mivel a többi formátum is meg fog maradni, csak bonyolítja a számlázási folyamatot.

Így készül majd az áfa bevallási tervezet

ÁFA

Három alapkőre épül az e-áfa, a 21. századi adótörténelem egyik legnagyobb jelentőségű adóhivatali fejlesztése - emelte ki Izer Norbert. A legbiztosabb építőkő az online számlarendszer, a legnagyobb adatállományt egy másik, már 2014 óta létező adóügyi eszköz, az online pénztárgép-rendszer biztosítja. Ezt egészíti ki az évi pár százezer elektronikus vámárunyilatkozat, az import adatokkal

Változás az ELEKÁFA-eljárásban a brexit miatt

ÁFA

A Kilépési Megállapodáshoz fűzött, Írország/Észak-Írország Jegyzőkönyv értelmében Észak-Írország az általános forgalmi adó szempontjából speciális státuszt élvez a 2021. december 31-ig tartó átmeneti időszakot követően is.

Véget ér a fordított adózás a munkaerő-kölcsönzésnél

ÁFA

A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozásokat folyamatosan vizsgálják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzői, és ha valószínűsíthető az adóelkerülés, a revizorok azonnal felkeresik a céget. A csalárd magatartást tanúsítók ellen a büntetőjog eszközrendszerével lép fel a NAV

Megszűnik a fordított áfa a munkaerő-kölcsönzés szektorban

ÁFA

2021. április 1-től csak azok a munkaerő-kölcsönzés szolgáltatások maradnak a fordított áfa hatálya alatt, amelyek építési-szerelési munkával létrehozott, ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő ingatlan átadásához, vagy ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására, egyéb megváltoztatására irányuló építési szerelési és egyéb szerelési munkákhoz kapcsolódnak.

Döntött a Kúria: visszajár a behajthatatlan követelések áfája

ÁFA

A Kúria először döntött érdemben a behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszatérítésével kapcsolatos ügyekben – mégpedig az adózók javára. Az ítéletek több hasonló ügyben is utat mutatnak, sőt: a 2020-ban hatályba lépett szabályok alapján kért visszatérítésekben is segíthetik az adózókat.

Eljött az utolsó áfa bevallás ideje - az éves bevallóknak

ÁFA

Az idén utoljára kénytelen az adóhatóság hathatós segítsége nélkül elkészíteni áfabevallását az a 70 ezer vállalkozás, amely csütörtökig teljesítheti éves áfabevallási kötelezettségét - közölte Tállai András.   E cégeket jövőre már az adóhatóság segíti az egyik legbonyolultabb adózási kötelezettség teljesítésében azzal, hogy megküldi nekik a bevallás kiajánlott tervezetét - mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.


Vissza az előző oldalra