Hírek
ÁFA kategória hírei

Újabb határidő a behajthatatlan követelések áfájával kapcsolatban

ÁFA

Akinek 2016 előtti a követelése és korábban a Bíróság ítéletén alapuló speciális adó-visszaigénylési lehetőséggel sem élt, annak két dátumot érdemes megjegyeznie: 2021. december 7-ét és december 11-ét. Ez két új speciális kérelemnek a beadási határideje, amelyek akkor is lehetőséget adhatnak az áfa visszatérítésére, ha önellenőrzésre nincs lehetőség

Őstermelők családi gazdaságának áfa alanyisága

ÁFA

Az őstermelők családi gazdasága egy olyan szervezet, amelyet az áfatörvény kezelni nem tud annak okán, hogy maga a szervezeti forma nem jogképes, így az őstermelők családi gazdasága nem lehet áfa adóalany, ami a 2020. évi CXXIII. tv. 6. § (1) bekezdéséből következik. Az őstermelők családi gazdasága gyakorlatilag egy polgárjogi társaság.

Gyorsított áfa-kiutalási tapasztalatok

ÁFA

A kkv-k az eddigi 75 nap helyett 30 nap alatt megkaphatják az őket megillető összegeket. Az adózási előéletük alapján megbízhatónak minősített kis- és közepes vállalkozások ennél is hamarabb juthatnak a visszaigényelt összeghez, esetükben ugyanis 30 napról 20 napra is rövidülhet a kiutalási idő.

NAV: változik az Online Számla rendszer

ÁFA

Megváltozik az elsődleges felhasználók azonosítása: a jövőben az elsődleges felhasználók az Online Számla rendszer webes felületén a "Bejelentkezés" gombra kattintással a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül, az ügyfélkapus belépési adataikkal jelentkezhetnek be.

Az együttműködő közösségről, mint adótervezési lehetőségről

ÁFA

Az együttműködő közösség létrehozása igen komoly adóelőnnyel járhat az olyan adóalanyok esetében, akik az Áfa tv.  85. § és a 86. § szerinti adómentes tevékenységet végeznek, és nem akarnak vagy nem tudnak csoportos adóalanyiságot létrehozni.

Kérdőív a kkv-k határokon átnyúló adóügyeiről

ÁFA

A NAV kéri Öntől is, hogy korábbi tapasztalatai, elvárásai, ötletei megosztásával segítsen egy olyan keret kialakításában, amely támogatja az EU-ban működő vállalkozások egyszerűbb adózását!

Változások az Online Számlázó mobilakalmazásban is

ÁFA

Az Online Számlázó mobilalkalmazásban megjelenik a mobiljelszó, és ismét párosítani kell a mobilkészülékeket az Online Számlázó program webes felületével.

Augusztus 26-ától változik az Online Számla rendszer

ÁFA

Megváltozik az elsődleges felhasználók azonosítása, azaz a jövőben az elsődleges felhasználók az Online Számla rendszer webes felületén a „Bejelentkezés” gombra kattintással a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztül, az ügyfélkapus belépési adataikkal jelentkezhetnek be

A behajthatatlan követeléseket érintő áfa módosítás

ÁFA

ha a követelés keletkezését követő 7. évben derül ki, hogy az adós felszámolása során a hitelező nem nyer kielégítést a likvidációs hányadból, úgy a hitelező már nem nyújthat be önrevíziót a követelés keletkezésének időszakára. E problémát kívánja rendezni a trövénymódosítás.

Kisértékű importot terhelő áfa különös szabálya

ÁFA

A törvényben körülhatárolt esetben a szabadforgalomba bocsátást kérő személy előzetes bejelentés alapján dönthet olyan módon, hogy ő fizeti meg és vallja be az adót a NAV-nak. E személyek rendre a nagyobb szállítmányozó vállalkozások.

Vélemények az áfatervezet kiajánlásáról

ÁFA

Ugyan a NAV az online számlaadat-szolgáltatás folyamatos kiterjesztésének köszönhetően egyre több információval rendelkezik a vállalkozásokról, a megkapott tervezetek egyelőre nem tartalmaznak majd mindent: a fordított adózású ügyletekhez vagy éppen a termékimporthoz kapcsolódó áfa adataival például 2022-ig a cégeknek kell kiegészíteniük a bevallásokat.

EKÁER bejelentésköteles termékkör változása

ÁFA

2021. július 9-től be kell jelenteni azokat az építőipari nyersanyagokat és termékeket is, amelyek a 403/2021. (VII. 8.) Korm. rendelet mellékletében szerepelnek

Augusztus 1-től megszűnik az elviteles vagy házhoz szállított ételek és italok kedvezményes áfája

ÁFA

Augusztustól a vendéglátó üzletek csak szolgáltatásnyújtás esetén alkalmazhatják az 5 százalékos áfát. Az elviteles vagy házhoz szállított étel és ital értékesítése nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül, így erre a továbbiakban nem vonatkozik a kedvezményes adómérték

Deloitte: nem megfelelő számlával az ügyfelek elveszíthetik az otthonfelújítási támogatást

ÁFA

A jogszabály azt is előírja, hogy csakis olyan számla fogadható el, amellyel összefüggésben a számla kiállítója teljesítette az adóhatóság felé adatszolgáltatási kötelezettségét.

Eltérés az e-áfa tervezet és a cég által számolt áfaegyenlegben: visszaélhetnek az adószámmal

ÁFA

Az egyszerűsített számlák adatainak automatizált, de jó minőségű elérése tovább gyorsíthatja az adatrögzítést. Ugyanakkor az e-áfa használata nem kötelező, és nem célja, hogy a könyvelőkre vagy a vállalkozásokra többletterhet rakjon, ha egyszerűbb, gyorsabb és megbízhatóbb a saját rendszer alapján elkészíteni a bevallást, ennek sincs semmi akadálya. Annak pedig, hogy valaki gondolkodás nélkül jóváhagyja, óriási a kockázata. A tervezet elkészítésével ugyanis a hatóság nem veszi át a felelősséget az adózótól, továbbra is neki kell ellenőriznie, hogy az adatok megfelelnek-e a valós gazdasági eseményeknek.

Célegyenesben az áfabevallási tervezetek kiajánlása

ÁFA

Már a nyáron elindul az e-áfa tesztidőszak. Idén ősszel a havi bevallók már élesben tesztelhetik is a rendszert, mintegy 200 ezer vállalkozás november 12-étől elérheti online az októberi időszakra vonatkozó bevallási tervezetét. A sikeres debütálás nélkülözhetetlen szereplői lesznek a könyvelők, az adótanácsadók - mondta Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Változtak a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos áfaszabályok

ÁFA

A jogszabály-módosítás alapján – a korábbiaktól eltérően – az adóalapot csökkentő adóalany partnerére vonatkozó feltételek hatályukat vesztették

Augusztus 1-jén megszűnik az 5 százalékos áfa az elviteles és házhoz szállított ételre, italra

ÁFA

A vendéglátó üzletek 2021. július 31-ig alkalmazhatják az 5 százalékos áfamértéket az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra.[1]

Új e-kereskedelmi szabályok

ÁFA

Ezidáig egy külföldre is értékesítő e-kereskedőnek jóformán annyiféleképpen kellett az áfát megfizetnie, ahány országba szállított. Meghatározott forgalom felett minden országban külön adószámot kellett kérni és helyi könyvelőirodával elkészíttetni az adóbevallást. Ez egyszerűsödik le július 1-től számottevően azáltal, hogy az e-kereskedőknek csak saját hazájukban kell bevallást benyújtaniuk, az áfát a NAV forgalomarányosan elosztja az érintett országok között

Az e-számlázás és a számlaadatok lekérdezésének, feldolgozásának jó gyakorlata

ÁFA

Kerekasztalbeszélgetés a NAV munkatársaival. Még mindig nem teljesen egyértelmű a felhasználók számára az elektronikus számla fogalma. Czöndör Szabolcs szerint fileformátumtól függetlenül elektronikus számláról beszélhetünk, ha a számladokumentumot elektronikus folyamatokon keresztül kezeli az eladó és a vevő: elektronikusan állítják elő, ilyen csatornán küldik el, elektronikus folyamatokon keresztül fogadják be, és dolgozzák fel.


Vissza az előző oldalra