Hírek
ÁFA kategória hírei

A munkaerő-kölcsönzés áfa szabályainak változása 2021. április 1-jétől

ÁFA

A módosítás szerint a munkaerő-kölcsönzés szolgáltatások túlnyomó többsége esetében megszűnik a fordított áfa, vagyis nem a szolgáltatás igénybevevője, hanem az ügyletet teljesítő adóalany lesz köteles megfizetni (és áthárítani) az áfát.

Július 1-jén megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége

ÁFA

150 euróig a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A Magyar Posta automatikus vámeljárással készül a jogszabályi változásra.

Kezdődik az adózás online korszaka - mondta Izer Norbert

ÁFA

A szankciómentes időszak lejártát követően is a mulasztás körülményeit, súlyát, gyakoriságát mérlegelve, méltányosan jár el a NAV. Az adatszolgáltatást nem vagy nem megfelelően teljesítőket az adóhivatal segíti, az áfabevallási-tervezet kiajánlásához ugyanis minden számla adatára szükség van.

Április 1-től nagyon kell figyelni az online számla adatszolgáltatásra

ÁFA

Három nap múlva, március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak, és április 1-től új időszámítás veszi kezdetét a vállalkozások adóügyintézésében is, olyan, amelyben az adóhivatal jelentős szolgáltatásokat nyújt - közölte Tállai András.

Segítenék az eÁFA rendszer fejlesztését könyvelők

ÁFA

A NAV idén tervezi az eÁFA rendszer bevezetését. Hasonlóan az szja bevallási tervezethez, melyről éppen a napokban kaptak e-mailt munkavállalók milliói, az adóhatóság automatikusan elkészítené a vállalkozások ÁFA bevallási tervezetét. A Minősített Könyvelők Egyesülete felmérést végzett tagjai között a lehetséges buktatókról és javaslatot fogalmazott meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

Online számla adatszolgáltatás - lejár a szankciómentes időszak

ÁFA

Április 1-től minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal; március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított, három hónapos szankciómentes időszak - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

NAV XML mint számla – Egyszerűsít vagy csak bonyolítja a vállalkozások adminisztrációját?

ÁFA

Az már most biztos, hogy előkészületek nélkül nem lehet számlaként használni az XML-t, hiszen lehet, hogy a számla befogadója egyáltalán tudomást sem szerez róla. Jelenleg kétséges az is, hogy valóban egyszerűbbé teszi-e a felhasználók életét, vagy mivel a többi formátum is meg fog maradni, csak bonyolítja a számlázási folyamatot.

Így készül majd az áfa bevallási tervezet

ÁFA

Három alapkőre épül az e-áfa, a 21. századi adótörténelem egyik legnagyobb jelentőségű adóhivatali fejlesztése - emelte ki Izer Norbert. A legbiztosabb építőkő az online számlarendszer, a legnagyobb adatállományt egy másik, már 2014 óta létező adóügyi eszköz, az online pénztárgép-rendszer biztosítja. Ezt egészíti ki az évi pár százezer elektronikus vámárunyilatkozat, az import adatokkal

Változás az ELEKÁFA-eljárásban a brexit miatt

ÁFA

A Kilépési Megállapodáshoz fűzött, Írország/Észak-Írország Jegyzőkönyv értelmében Észak-Írország az általános forgalmi adó szempontjából speciális státuszt élvez a 2021. december 31-ig tartó átmeneti időszakot követően is.

Véget ér a fordított adózás a munkaerő-kölcsönzésnél

ÁFA

A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozásokat folyamatosan vizsgálják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kockázatelemzői, és ha valószínűsíthető az adóelkerülés, a revizorok azonnal felkeresik a céget. A csalárd magatartást tanúsítók ellen a büntetőjog eszközrendszerével lép fel a NAV

Megszűnik a fordított áfa a munkaerő-kölcsönzés szektorban

ÁFA

2021. április 1-től csak azok a munkaerő-kölcsönzés szolgáltatások maradnak a fordított áfa hatálya alatt, amelyek építési-szerelési munkával létrehozott, ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő ingatlan átadásához, vagy ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására, egyéb megváltoztatására irányuló építési szerelési és egyéb szerelési munkákhoz kapcsolódnak.

Döntött a Kúria: visszajár a behajthatatlan követelések áfája

ÁFA

A Kúria először döntött érdemben a behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszatérítésével kapcsolatos ügyekben – mégpedig az adózók javára. Az ítéletek több hasonló ügyben is utat mutatnak, sőt: a 2020-ban hatályba lépett szabályok alapján kért visszatérítésekben is segíthetik az adózókat.

Eljött az utolsó áfa bevallás ideje - az éves bevallóknak

ÁFA

Az idén utoljára kénytelen az adóhatóság hathatós segítsége nélkül elkészíteni áfabevallását az a 70 ezer vállalkozás, amely csütörtökig teljesítheti éves áfabevallási kötelezettségét - közölte Tállai András.   E cégeket jövőre már az adóhatóság segíti az egyik legbonyolultabb adózási kötelezettség teljesítésében azzal, hogy megküldi nekik a bevallás kiajánlott tervezetét - mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Szigorodik az adómentesség indoklása az online számlaadatszolgáltatás 3.0-ban

ÁFA

Mostantól egy NAV által meghatározott, akár nyolcjegyű kód megadásával és szövegesen is el kell magyarázni az áfamentesség indokát. Ez egyrészt a könyvelő, másrészt a hatóság számára nyújt információt arról, hogy mitől lett adómentes a számla.

Őrizetbe vetttek egy könyvelőt,

ÁFA

Egy budapesti cég ügyvezetője Görögországból nagy tételben szerzett be zöldséget és gyümölcsöt, majd a Szegedi Nagybani Piacon úgy hozta forgalomba, mintha azokat magyar cégektől vásárolta volna.  A kereskedő és a fiktív számlákat kiállító cégek könyvelésének összehangolásában, valamint a fizetendő áfa minimalizálásában a gyanú szerint a könyvelő segédkezett - ezért őt is őrizetbe vették

ÁFA bevallás Excel táblából

ÁFA

ÁFA bevallás szerkesztő Excel bővítmény rendelhető! A 07, 08, és M-02 lapok egybefüggő, módosítható formában, NAV online beérkező és kimenő számla listákból, vagy másik táblázatból. Előleg- és végszámla automatikus kezelése. 2165 ÁNYK űrlapokat Excel táblázatba másoló, és azokat visszaíró VBA szoftver. Könyvelés importálásának ellenőrzésére is használható. https://www.xc.hu/NAV-65 Szerző: Kis Zoltán Gergely ev.

Adócsalás esettanulmányok - Munkaerő-kölcsönzés, áfa levonás

ÁFA

A vágóhidat működtető cég kisebb mértékben saját munkaerőt, nagyrészt pedig alvállalkozókat vett igénybe. Utóbbiak a szolgáltatásaikat áfával növelten számlázták ki. Ténylegesen azonban munkaerő-kölcsönzésről volt szó, vagyis az alvállalkozói szerződés valótlan tartalmú volt. Ennek az volt a célja, hogy a foglalkoztatottak után az adó és a járulék megfizetését elkerüljék, valamint a húsipari cégnek áfás költségszámlákat "produkáljanak".

Változtak a behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos áfaszabályok

ÁFA

2021. január 1-jétől csökkenthető az adóalap akkor is, ha a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője – vagyis az adós – adószámmal nem rendelkező, nem áfaalany személy vagy szervezet, például természetes személy vagy gazdasági tevékenységet nem folytató alapítvány.

Bakati-ügy - Európai Bírósági ítélet a külföldi utasok áfa-visszatérítési ügyeiben

ÁFA

A közelmúltban a magyar Bakati ügyben hozott ítéletével az Európai Bíróság rendet tett a külföldi utasok áfa-visszatérítési ügyeiben és láthatóan győztest hirdet a határmenti kereskedők és a NAV között folytatott küzdelemben. A bíróság ítélete azonban jó pár kérdést nyitva hagy.

Gyorsított áfa-kiutalásokat igér a PM

ÁFA

A gyorsított áfa-kiutalásokat az idén is folytatja a kormány, a bevallásukat most leadó vállalkozások akár már február elején hozzájuthatnak a pénzükhöz - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában szerdán


Vissza az előző oldalra