Hírek
ÁFA kategória hírei

Pénztárgépek és automata berendezések éves felülvizsgálatának ellenőrzése

ÁFA

A NAV tájékoztatása szerint méltányosan fog eljárni a pénztárgépek és az automata berendezések éves felülvizsgálatának ellenőrzésekor

Adótanácsadók Egyesülete: nem csökken az adminisztráció az adóhatóság által készítendő áfa bevallásokkal

ÁFA

Az Egyesület tagságának túlnyomó része - a körükben végzett felmérés szerint - úgy látja, hogy az áfa bevallás tervezet használatával munkája több, és felelőssége is nagyobb lenne.

ÁFA bevallás szerkesztő Excel bővítmény

ÁFA

Aki ismeri az áfa bevallást, az tudja, hogy az M lapok módosítása nem minden esetben kényelmes, még ha azt könyvelő programmal importálták is. Az itt ajánlott VBA szoftver képes a korábban kitöltött áfa bevallásokat Excelbe olvasni és onnan az ÁNYK-ba visszaírni. https://www.xc.hu/NAV-65

Kúria: áfaelvonási ügyekben az adóhatóságnál a bizonyítási kényszer

ÁFA

Tovább tisztult és szigorodott az a feltételrendszer, amely alapján az adóhatóság megtagadhatja a vállalkozások által befogadott számlákkal kapcsolatos adólevonási jogát. A jogkövető, jóhiszemű vállalkozások számára óriási jelentőséggel bíró fejlemény a Kúria egy közelmúltban közzétett döntésének köszönhető.

Mely vállalkozásokat érinti a legérzékenyebben az online számla-adatszolgáltatás 3.0?

ÁFA

A magánszemélyek részére kiállított számlák adatszolgáltatása valóban megnöveli majd a NAV adatforgalmát, de az ilyen számlákat kiállító vállalkozások javarészének már nem lesz újdonság az adatszolgáltatás ténye. A második csoportba azonban néhány ezer cég beleesik: a nemzetközi vállalatcsoportok Magyarországon működő leányvállalatai.

Oline Számla: indulhatnak a 3.0-ás fejlesztések

ÁFA

Az Online Számla 3.0-ás verziója egyrészt megfelel a 2021-es adatszolgáltatással kapcsolatos jogszabályi változásoknak, másrészt az adózók számára új lehetőségeket és szolgáltatásokat tartalmaz. Az új verzió egyik előnye, hogy az adatszolgáltatás egyben elektronikus számlának minősülhet.

PM:  bevált a szeptember 30-ig tartó szankciómentes időszak az online számlázásban

ÁFA

A Gazdaságvédelmi operatív törzs 2021. második félévétől tervezi, hogy mintegy félmillió vállalkozás részére a NAV készíti el az áfa-bevallás tervezetét. Ez a segítő-támogató szolgáltatás, amelynek a lehetőségét az online számlázás teremti meg, példaértékű modellé válhat jövőre az Európai Unióban is - mondta Izer Norbert PM államtitkár

Behajthatatlan követelésekre eső áfa visszaigénylése: az EU Bíróság dönt

ÁFA

A napokban azonban egy közigazgatási bíróság úgy ítélte meg, hogy szükséges az EU Bíróságától is iránymutatást kérni arra vonatkozóan, hogy összhangban áll-e egyáltalán az EU joggal az adóhatóság jogértelmezése, miszerint az eredeti ügyletet követő öt éven túl behajthatatlanná vált követelések esetében nincs helye az áfa visszatérítésnek.

Online számla: a moratórium lejárta után sem kell visszamenőleg feltölteni a július 1-je után született számlákat

ÁFA

A 2020 július 1-jétől hatályos szabályok szerint minden belföldi B2B számláról – függetlenül attól, hogy mekkora azok áfatartalma – kötelező lett volna az adatszolgáltatás. De a NAV szeptember 30-ig moratóriumot hirdetett.

Közcélú beruházások áfája ügyében döntött az Európai Unió Bírósága

ÁFA

Sok éve húzódó, és az ingatlanfejlesztők zsebéből súlyos milliárdokat kiszedő bizonytalanságra tett pontot az Unió Bírósága. Nem csak azt erősítette meg, hogy az úgynevezett „közcélú” beruházásokra levonható az áfa, de azt is, hogy ezeknek a szükségszerű átadása sem keletkeztet áfafizetési kötelezettséget akkor, ha a beruházás a fejlesztő gazdasági tevékenységéhez is elengedhetetlenül szükséges.

Még egy hétig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

ÁFA

Szeptember 30-ig 32 EU-s és unión kívüli országból igényelhető vissza a forgalmi adó Ettől az évtől Törökországgal bővült a visszaigénylési lehetőséget biztosító országok listája

Nem egyszerű a behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszaigénylése

ÁFA

Óhatatlanul is a jól ismert akadálypályás tévéműsor juthat az eszünkbe, ha az új, 2020-as szabályok alapján kérjük vissza az áfát a behajthatatlan követeléseinkre.  Az első konkrét tapasztalatok mutatják, hogy sok nehézséggel kell megküzdenie annak, aki vissza akarja kapni az áfát. De a vállalkozás semmiképpen sem lehetetlen. Dr. Fehér Tamás, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda partnerének véleménycikke. 

Beküldték a százmilliomodik online számlát

ÁFA

A rendszer segít észlelni az apróbb könyvelési, bevallási hibákat, így azokat az adózók saját maguk is javíthatják, és partnereik adatszolgáltatásait is kontrollálhatják, vagy felhasználhatják az üzleti belső folyamataikban

EU Bíróság: aggályos a NAV áfa-ellenőrzésekkel kapcsolatos gyakorlata

ÁFA

Az Európai Unió Bírósága két, a közelmúltban közzétett döntésében rámutatott arra, hogy a NAV adólevonási jog megtagadásával kapcsolatos gyakorlata több ponton is a közösségi jogba ütközik. Ez az adóhatóságot az eddigi gyakorlatának megváltoztatására is kényszerítheti.

Pénztárgép-elütés javítása

ÁFA

Amennyiben az adóalany a nyugta kinyomtatását követően veszi észre, hogy téves összeget ütött be a pénztárgépbe és az általa üzemeltetett online pénztárgép nem alkalmas sztornó nyugta kiállítására, melyből következően nincs lehetősége pénztárgépi sztornózásra, akkor kézzel kell ezt megtennie. Az adóhatóság felé nem kell adatot szolgáltatni.

Online számla adatszolgáltatás - Hamarosan lejár a szankciómentes időszak

ÁFA

A NAV meghatározott feltételek fennállásakor nem szab ki mulasztási bírságot, ha az adóalany a 2020. július 01. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségét nem, vagy nem megfelelően teljesíti. És most már szeptember közepe van.

Változott az ’ELEKAFA nyomtatvány

ÁFA

A tavaly rendszeresített 19ELEKAFA űrlap már nem használható, a visszatérítéshez, illetve a korábbi időszakokra vonatkozó igények érvényesítéséhez a 20ELEKAFA nyomtatvány legfrissebb verzióját kell kitölteni és beküldeni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Online számla infók a PM-től - 2021-től válik terljessé a rendszer, de már most kezdődhet a felkészülés

ÁFA

Jövőre debütál az áfabevallások kiajánlása - jelnetette be Izer Norbert PM államtitkár. Az új Online Számla rendszer a papírszámlákat is kiválthatja majd. Az eladó a meghatározott számlaadatokat beküldi az adóhivatalhoz, a vevő pedig egyszerűen letölti a szükséges adatokat, így az adatszolgáltatás lehet maga az elektronikus számla.

A végelszámolás áfa kérdései

ÁFA

A végelszámolással történő jogutód nélküli megszűnés folyamatában sorra vesszük azokat az adózási pontokat, ismertetjük azokat a teendőket, amelyek a megszűnő adóalanynál forgalmi adó szempontjából relevanciával bírhatnak.

Adócsalás esettanulmányok - Webáruházzal

ÁFA

A cégláncolatok az Európai Unióból szereztek be árut, elsődlegesen műszaki cikkeket, amelyeket aztán belföldön értékesítettek, de az általános forgalmi adót fizetését jogellenes manőverekkel elkerülték. A cégláncolatokban részt vevő társaságok az adóbevallási kötelezettségüknek nem tettek eleget vagy valótlan adatokkal nyújtották be bevallásaikat. Az ügy érdekessége, hogy az értékesítési lánc végén szereplő - az áfát levonó - cég felelősségét nem állapították meg. Nem tudtak róla - az ügyészség szerint sem.


Vissza az előző oldalra