Hírek
ART kategória hírei

Adatszolgáltatás az adattörlő kódról pénztárgéppel, számlázóprogrammal

ART

A NAV tájékoztatót tett közzé az online pénztárgépek, illetve számlázóprogramok fejlesztőinek azokról a szükséges fejlesztésekről, amelyek révén a kereskedők kötelező adatszolgáltatása az adattörlő kódokról pénztárgéppel, illetve számlázóprogrammal is teljesíthető.

Bővült az online nyomtatványkitöltő alkalmazáson keresztül intézhető ügyek köre

ART

A gyakorított áfa elszámolásának engedélyezése iránti kérelmek előterjesztésére rendszeresített AFAGYAK nyomtatvány is az ONYA felületen tehető meg. A gépjárműadóval kapcsolatos mentesség, kedvezmény vagy szüneteltetés igénybevételének bejelentésére szolgáló GJADO-adatlap is az ONYA-n keresztül érhető el. A gépjármű-forgalmazók illetékmentes gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának megszerzéséhez szükséges GJFORGNYIL-adatlap is az ONYA-felületen található. Az IG01-adatlapot is az ONYA-n kell keresniük azoknak, akik a NAV visszterhes vagyonátruházási illetékkel érintett ingatlanok értékadatait és főbb jellemzőit tartalmazó adatbázisából kérnek információt.

PM: erősödik a magyar-szerb adóügyi együttműködés

ART

Magyarország és a Szerb Köztársaság között a kétoldalú adóegyezmény módosítása egy újabb lépés a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésében. Az egyezmény adóügyi információcseréről szóló módosított cikke teremti meg a jogalapot az illetékes hatóságok közötti szélesebb körű együttműködésre. Az egyezmény módosítása, és az ezzel megvalósuló, általános forgalmi adót érintő információcsere hozzájárulhat az adóhatóságok ellenőrzési tevékenységének fejlesztéséhez, ezzel pedig az adóelkerülés elleni küzdelemhez.

Meddig nyújtható be az önellenőrzés?

ART

Az elévülési időn belül lehet önellenőrzéssel helyesbíteni az adóalapot, az adót, a költségvetési támogatást. Ha az adózó javára tér el a helyesbített összeg, az elévülési idő az önellenőrzés benyújtásakor újraindul, tehát újabb 5 évig nyújtható be önellenőrzés.

Bevált a NAV Közérthetőségi Programja

ART

A NAV egyszerűsítette az állampolgárok és a vállalkozások adóügyeit. Közérthetőségi Programjában eddig 30 ezer oldalnyi, adózóknak szóló levelet, tájékoztatót, űrlapot, információs füzetet és kitöltési útmutatót egyszerűsített - közölte Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke.

Mit jelent az önellenőrzésre felhívás?

ART

A NAV az adózót önellenőrzés elvégzésére hívhatja fel, ha az adózó bevallása és a NAV rendelkezésére álló adatok összevetésével az adózó terhére mutatkozó eltérés állapítható meg vagy valószínűsíthető. Erre sor kerülhet támogató eljárás keretében is.

A NAV folyamatosan küldi az adószámla-értesítőket

ART

Akik elektronikusan tartják a kapcsolatot a NAV-val, azok tárhelyükön, akik papíralapon, azok a postaládájukban kereshetik az adószámla egyenlegéről szóló dokumentumot. Mindenki a küldemény elején találja, hogy kell-e fizetnie, igényelhet-e vissza, illetve 2023-ra keletkezett-e pótléka.

NAV: folytatódik a nyári ellenőrzés

ART

Az idén is kiemelt figyelmet szentelnek a Balaton környékén működő adózók ellenőrzésére, amelyből nem maradnak ki a termékértékesítők, a szolgáltatást nyújtók sem. Az ellenőrzések legalább őszig, az idegenforgalmi szezon végéig tartanak. Az ellenőrzéseken az idén a turizmusfejlesztési hozzájárulás helyes megállapításának, és megfizetésének vizsgálata is kiemelt figyelmet kap. Az eddigi tapasztalatok alapján a leggyakoribb szabályszegés továbbra is a nyugtaadás elmulasztása

Változik az adóhivatal ügyfélszolgálatainak nyitvatartása augusztusban

ART

Az augusztus 20-ai munkaszüneti naphoz kapcsolódó munkarendváltozás miatt változik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatainak nyitvatartása augusztus 2-án, 3-án és 19-én - közölte a NAV

Itt a 2023-as NAV évkönyv: több bátorítás, több szigor

ART

Idén is megjelent az adóhatóság évkönyve, amely sok tendenciára mutat rá. Megtudhatjuk például, hogy miközben az adóhatóság egyre inkább az önkéntes jogkövetésben hisz, addig a büntetések nem látott magasságokba emelkedtek. De az is kiderül a statisztikákból, hogy továbbra is érdemes bírósághoz fordulnunk, ha nem érezzük jogosnak a NAV megállapításait. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda elemezte az évkönyv adatait.

Ellenőrzési határidők a végelszámolásban

ART

Az ellenőrzés lefolytatása kötelező minden olyan végelszámolás alatt álló adózónál, amely végelszámolásának elrendelésekor (egyszerűsített végelszámolásnál a megindítása bejelentésekor) kockázatos adózónak minősül.

Összefoglaló a nyári adóváltozásokról

ART

Társasági adó ● Adózás rendjéről szóló törvény ● Szociális hozzájárulási adó ● Védelmi hozzájárulás ● Extraprofit adórendelet ● Hitelintézetek extraprofit adója ● Pénzügyi tranzakciós illeték és értékpapír tranzakciós illeték ● Pénzügyi tranzakciós illeték ● Értékpapír tranzakciós illeték ● Kiegészítő pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség

 PM: megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt

ART

A kettős adóztatás elkerülésének kérdéseit magyar-svájci viszonylatban a 2013-ban aláírt kétoldalú adóegyezmény szabályozza. Azonban az egyezmény kiegészítése - az azóta megalkotott nemzetközi reformok miatt - szükségessé vált, és ennek tett eleget a most aláírt jegyzőkönyv.

Ezekre figyelt a NAV 2023-ban

ART

A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A Deloitte szakértői a legfontosabb tudnivalókat foglalták össze.

Problémák az átvezetési kérelmekkel

ART

Sokat segítene, ha az átvezetésről kapnának az adózók értesítést, és lenne például nyolc napjuk a tartozása rendezésére, mielőtt a NAV önállóan átvezeti az összegeket, vagy ne történhessen NAV általi átvezetés egy folyamatban lévő, adózótól érkező kérelem könyveléséig

Miniszteri összefoglaló a gazdaságfehérítésről

ART

A kormány a 2010-es gazdaságpolitikai fordulat jegyében átalakította az adórendszert és a munkát terhelő adózásról fogyasztási típusú adókra helyezte a hangsúlyt. A kormányzati álláspont abban is változatlan, hogy nem növelni kell az adókat, hanem a beszedés hatékonyságát javítani, amely teret nyit az adók csökkentésének; az alacsonyabb terhek és vonzó adókörnyezet pedig a gazdaság fehérítésével jár, amely a növekedéshez is hozzájárul

Társasházak adószámigénylése

ART

Ha a társasháznak adókötelezettsége keletkezik (a közös tulajdont hasznosítja, munkabért, megbízási díjat, közös képviselő részére tiszteletdíjat fizet stb.), az adókötelezettség keletkezésétől számított 15 napon belül be kell jelentkeznie a területileg illetékes elsőfokú állami adóhatósághoz (NAV igazgatóság).

Internetes fogadások tippadóit ellenőrizte a NAV

ART

Egy nagy követői bázist építő ember tevékenységét ellenőrizték. A tippmester közösségi oldalain rendszeresen osztott meg tartalmakat követőinek. A revizorok egy hónapos csoporttagságot igényeltek és fizettek ki. A vizsgálat elindítása után írásban nyilatkoztatták a tipstert, aki mindössze néhány százezer forintnyi, tippadásból származó jövedelmet vallott be.

A hatósági átutalási megbízás (inkasszó) szabályai

ART

A pénzforgalmi szolgáltató az inkasszó kibocsátásakor elsősorban a végrehajtó által benyújtott inkasszóban megjelölt bankszámlán lévő összeget tekinti alapnak. Ha ez nem fedezi az inkasszóban megjelölt valamennyi követelést, akkor a bank a végrehajtó további intézkedése nélkül kiterjeszti az inkasszót az általa kezelt további fizetési számlákra. Ha a pénzintézet és a számlatulajdonos máshogyan nem állapodik meg, a hatósági átutalási megbízást az adózó azon  hitelkeretének terhére is teljesíteni kell, ami a fent megjelölt számlákhoz kapcsolódik.

Mi a helyzet a Belarusz-magyar kettős adóztatási egyezménnyel?

ART

NAV Tájékoztató a Belarusz Köztársaság és Magyarország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény részleges felfüggesztéséről


Vissza az előző oldalra