Hírek
ART kategória hírei

Az automatikus fizetési könnyítés szabályai gazdálkodó szervezeteknél

ART

Az automatikus fizetési könnyítés kizárólag akkor engedélyezhető, ha a kérelmező nettó módon számított adótartozása az elbírálás időpontjában nem haladja meg a hárommillió forintot.

Kiket fog ellenőrízni a NAV 2022-ben?

ART

Idén tovább folytatódik a katások vizsgálata is, aminek elsődleges célja, hogy kiderüljön, leplezett foglalkoztatásban alkalmazzák-e ezeket az alvállalkozókat a megrendelők. Új szereplők is a hivatal fókuszába kerülnek. Autóipari, élelmiszerkereskedelemi cégek, katások és szja-visszaigénylők a NAV célkeresztjében. 

Mikor nem alkalmazható az önellenőrzés?

ART

Például nincs helye önellenőrzésnek, ha az adózó nem tévedett, de a körülmények rossz mérlegelése vagy egyéb ok miatt nem használt ki valamilyen lehetőséget (például nem választott alanyi adómentességet).

PwC: a holland adóhatóság indokolatlan személyi profilozást alkalmaz az adóbevallások vizsgálatánál

ART

Az esetlegesen hibásan kitöltött adóbevallások ellenőrzése során az elemzők az adózó személyes jellemzőire összpontosítottak az adózási kockázatok helyett, mármint Hollandiában. A vizsgálatok során "elkövetői profilra" hagyatkoztak, amely szerint különös figyelmet kell fordítaniuk az egyedül élő, "gyakran külföldi származású", fiatal férfiakra, akiknek a tényleges jövedelme látszólag eltért az adóbevallásban szereplő jövedelemtől.

Civil szervezetek megszüntetésének kézikönyve I. Egyesület törlése - új Önadózó kézikönyv rendelhető

ART

Kézikönyvünk az egyesületek megszűnési útjait és módjait mutatja be, amellyel önállóan is elvégezhetők az alvóegyesületek megszüntetésének és nyilvántartásból való törlésének feladatai. Kézikönyv + Forgatókönyv + Iratminták (Word) ) Az a legjobb, ha az egyesület megszüntetését a könyvelő menedzseli – kiadványunk könyvelők részére is nagy segítség. https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/

Ismét csökkent az adók száma hazánkban

ART

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda már hetedik éve veszi számba a magyarországi adófajtákat és a sokéves trend egyértelműen megnyugtató. Szinte minden évben csökkent valamelyest az adónemek száma. Idén 51 adófajtát számoltak össze, és ezen a ponton talán már jogos a kérdés: reális-e, hogy még ennél is kevesebb adónk legyen?

Hogyan lehet az önellenőrzést benyújtani?

ART

Az adóbevallások önellenőrzésére az adott időszakra vonatkozó bevallási nyomtatványt kell használni. Az évszám nélküli adatlapok, bevallások az elévülési időn belüli valamennyi időszak önellenőrzésére alkalmasak. Az adózó önellenőrzési szándékát az adómegállapítási időszak és az adónem megjelölésével a NAV-hoz bejelentheti, de ez nem feltétele az önellenőrzésnek.

Aktuális fizetési nehézségek kezelése - a NAV ajánlja

ART

Mit tehetnek azok az adózók, akik például a Sberbankkal szembeni intézkedések miatt likviditási gondokkal küzdenek, így nem tudják teljesíteni fizetési kötelezettségeiket? Az előre látható fizetési nehézségek kezelésére a következő lehetőségek vehetők igénybe a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).

Üvegkapu rendszer az építőiparban

ART

A rendszer lényege, hogy a 700 millió forint feletti építési-beruházási célú közbeszerzéseknél a létesítmények megvalósításában résztvevő vállalkozásoknak napi szintű, névre szabott foglalkoztatási adatokat kell megadniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).

Az elektronikus bevallás néhány lépésben

ART

A beküldés után kapott nyugta (mely az Értesítési tárhelyen található) csak a továbbítás tényét rögzíti, ez még nem garantálja a beküldött bevallás feldolgozását. Az esetleges hibákról, hiányosságokról a NAV a feldolgozás során értesíti az adózót, mely szintén az Értesítési tárhelyen tekinthető meg.

Így működik a NAV késedelmi pótlék kalkulátora

ART

A "Pótlékszámító" segédprogram segítséget nyújt egy adott összegű kötelezettségre eső késedelmi pótlék kiszámításához a rögzített időszakra (-tól, -ig) vonatkozóan. Nem alkalmazható azonban az utólagos adóellenőrzés során megállapított adóhiány késedelmi pótlékszámítására

Január 20-án lejárt az előrehozott adatszolgáltatási határidő

ART

Annak érdekében, hogy a gyermeket nevelők adóvisszatérítési előlegét 2022. február 15-ig ki lehessen utalni, az adózással összefüggő adatszolgáltatásra kötelezett kifizetők számára az előző adóévre vonatkozó adatszolgáltatási határidőt január 31-ről január 20-ra hozta előre a törvényalkotó

Új űrlap az adószámla-túlfizetés kiutalására és átvezetésére

ART

2022. január 1-jétől az adószámla-túlfizetés kiutalását vagy átvezetését az Átvezetési és kiutalási kérelem (ATVUT17) elnevezésű űrlapon lehet kérni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Az űrlap legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) érhető el.

Így adózunk 2022-ben

ART

Idén debütál a 25 év alatti fiatalok adómentessége.Megszűnik idén a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett pedig 13 százalékra mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó. A munkaviszony mellett egyéni vállalkozóként dolgozónak is jó lesz az új átalányadó

Enyhítő és súlyosító körülmények az adóbírság kiszabásakor

ART

A NAV frissítette a bírságolási gyakorlatáról szóló 3006/2018. útmutatót, ebből szemlézzük a bírságkiszabás enyhítő és súlyosító körülményeit.

Benyújtották az év végi adócsomagot az Országgyűlésben

ART

Ez alapján 2022. január 1-től megszűnik szakképzési hozzájárulás, két és fél százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó. A kifizetőt terhelő ekho is 15,5 százalékról 13 százalékra csökken.A KIVA kulcsa 10%-ra csökken. Jövőre is maximum 1 % lehet a kkv-k által fizetendő helyi iparűzési adó mértéke. A tervezet szerint a babakötvény után járó állami támogatás összege a duplájára - 6 ezer forintról 12 ezer forintra - nő.

Versenyképes Magyarország adórendszere

ART

Hazánk többek között Ausztriát, Lengyelországot, Németországot és az Egyesült Királyságot is megelőzi az OECD-országok adórendszerének vonzerejét vizsgáló Tax Competitiveness Index idei rangsorában. A kedvező adózási feltételek hazánk gazdasági teljesítőképességében is megmutatkoznak – hívta fel a figyelmet az EY.

Adós feketelista: három állam lekerült az EU listájáról

ART

„A Seychelles-szigetek, illetve további két karibi sziget, a Dominikai-közösség és Anguilla - a Tanáccsal együttműködve -elkötelezték magukat a nemzetközi adósztenderdek bevezetése mellett a transzparencia és információcsere terén, ezért idén októberben lekerültek a „feketelistáról”

Pénzmosás esetek - bankszámlára érkezett a bűnös pénz

ART

2018 januárja és júliusa között a két férfi érdekeltségébe tartozó két gazdasági társaság bankszámláira ismeretlenek által megtévesztett külföldi cégek hét alkalommal utaltak nagyobb összegeket. A vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a 10,5 millió és 154 millió forint közötti jóváírások bűncselekményekből származnak. Az összegek egy részét azonnal felvették

Az EU frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek jegyzékét

ART

A jegyzék azokat az országokat, illetve területeket tartalmazza, amelyek nem folytatnak konstruktív párbeszédet az EU-val az adóügyi irányításról, vagy pedig nem teljesítették határidőre az uniós kritériumoknak való megfeleléshez szükséges reformok végrehajtására tett vállalásaikat.


Vissza az előző oldalra