Hírek
ART kategória hírei

Adóellenőrzési esetek: használtautó-kereskedés ellenőrzése

ART

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit; a kereskedőnél a végrehajtók ingatlant és 54 autót foglaltak le több mint 120 millió forint értékben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kockázatos adózói magatartások – Mi válthat ki adóellenőrzést?

ART

A NAV 2024-es ellenőrzési tervéből szemezgetünk. A bevallások és a NAV rendelkezésére álló adatok közti eltérések alapján, a jogkövetés ösztönzésére a következő vállalkozások biztosan számíthatnak arra, hogy a NAV célkeresztjébe kerülnek:

Jön az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP)

ART

A projekt célja, a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése mellett, hogy alapjaiban újítsa meg a foglalkoztatók beszámolási kötelezettségeit. Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak például bérprogram-fejlesztő cégekkel, a projekt iránt érdeklődő foglalkoztatókkal, és a bérszámfejtő szakma képviselőive - mondta Izer Norbert PM államtiktár

A törvényes képviselet online bejelenthető és lezárható az Ügyfélportálon

ART

Március 27. óta a NAV Ügyfélportál  „Képviseletek” menüpontjában online bejelenthető és le is zárható az önálló, vagy mással együttes törvényes képviselői jogosultság. Például itt bejelenthető egy gazdasági társaság ügyvezető-váltása

 A költségvetési kockázat csökkentését célzó NAV ellenőrzések - 2024

ART

Az ellenőrzési tapasztalatok és kockázatelemzési adatok alapján az alábbi témákra különös figyelmet fordít a NAV 2024-ben:

Milyen ellenőrzésekre számíthatnak a kiemelt adózók 2024-ben?

ART

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint az adókülönbözetet okozó eltérések az adókedvezmények (fejlesztési-, energiahatékonysági beruházási-, felújítási, szociális hozzájárulási adó), a szabálytalanul, bérkiegészítésként funkcionáló, adómentes kifizetések elszámolása, a rehabilitációs hozzájárulás téves megállapítása, a társasági adóalapot érintő megállapítások, és a transzferárak ellenőrzése során születtek.

Kik kerülnek idén az adóhatóság fókuszába? Megjelent a NAV 2024-es ellenőrzési terve

ART

Az elmúlt években a NAV kiemelt fókuszt helyezett az adózók támogatására. Ennek célja az volt, hogy segítsék az adózók önkéntes jogkövetését és a kisebb súlyú hibákat, hiányosságokat az adózók maguk javítsák. Az adózók számára népszerű volt ez az új irány, ugyanis lehetőségük volt szankciók nélkül korrigálni. A támogató szemlélet sikeres vonalát továbbra is fenntartja a NAV, azonban bizonyos korrekció várható 2024-ben. Ugyanis a NAV is felismerte, hogy van egy olyan kör, amely rendszeresen csak felszólításra tesz eleget a kötelezettségeinek. Ők a jövőben nagyobb szigorra számíthatnak.   

Kiderült, hogy melyik cégek kerülnek a NAV ellenőrzéseinek célkeresztjébe 2024-ben

ART

A NAV 2024-es ellenőrzési tervéből már egyértelműen látszik, hogy mely területekre koncentrál a központi adóhatóság az idei adóellenőrzései során. Kiemelt figyelmet kapnak a nagyszámú munkavállalót foglalkoztató cégek, a munkáltatással összefüggő területek és a transzferárazás vizsgálata, valamint a magánszemélyek külföldről származó jövedelmeinek vizsgálata. Az adóhatóság külön figyelni fog az adóminimalizáló társaságokra, a kriptovalutából jövedelmet szerzőkre, a számítástechnikai termékekkel kereskedőkre, az építőipari és építőanyag kereskedőkre, valamint az internetes tartalomszolgáltatókra.

Itt a NAV ellenőrzési terve 2024-re

ART

A kockázatelemzések fókuszába új szektorok is bekerültek az állandóan ellenőrzött területek mellett. Idén a NAV figyelmére számíthatnak a rendezvényszervezők, a reklám-, marketing-, és médiaszolgáltatók, az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből, és kriptovalutából jövedelmet szerzők, a szépségiparban működők, valamint a testedzési szolgáltatással foglalkozó adózók is. A már régóta és rendszeresen vizsgált ágazatok sem kerülnek le a listáról, így például az építőipar, a személy- és vagyonvédelem, a zöldség- és gyümölcskereskedelem, valamint az értékesítés a webhelyeken, internetes piactereken továbbra is ellenőrzés tárgya lesz.

61! – Rekordmennyiségű adóval indul a 2024-es év

ART

A különadók újabb évébe lépve joggal merülhet fel a kérdés, hogy az eleinte átmenetiként kommunikált extraprofitadók vajon mikor adják át a helyüket a tényleg söralátét méretű adóbevallásoknak. Mindeközben a gazdálkodók most már olyan addicionális terhekkel is kénytelenek szembenézni, mint az EPR-díj, a szén-dioxid kvóta adó vagy a globális minimumadó. A trendek szintjén mindenesetre az látszik, hogy a különadók alkalmazása újra és újra kitolódik, egyik-másik különadó pedig már fel is szivárgott a rendeletiről a törvényi szabályozás szintjére. Könnyen elképzelhető tehát, hogy az a csökkenés, amelynek tanúi lehettünk még pár évvel ezelőtt az adófajták számát illetően, hosszútávon is megfordult: a tavalyi 59 adófajtához képest idén már összesen 61 adófajtával számolhatunk a Jalsovszky Ügyvédi Iroda gyűjtésének segítségével.

Változások a NAV tájékoztatási tevékenységében

ART

Március elsejétől az adóhivatal általános tájékoztatási tevékenységét az országos illetékességgel működő tájékoztatási igazgatósága látja el, az ügyfelek továbbra is a megszokott csatornákon kérhetnek segítséget adózási kérdésekben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

Új ügycsoport az UJEGYKE-adatlapon

ART

2024. március 1-jén módosul az UJEGYKE-nyomtatvány, ettől az időponttól már külön is bejelenthető állandó meghatalmazás az áruk uniós vámjogi státuszáról szóló igazolás (T2L vagy T2L/F) kiadásával kapcsolatos ügyek intézésére.

Kettős adóztatási egyezmények 2024

ART

Magyarországnak a 2024. adóévben az alábbi államok viszonylatában van hatályos és alkalmazható adóegyezménye:

Egy tanulságos adóellenőrzés

ART

A többmillió forint értékű munkákról, anyagbeszerzésről semmilyen dokumentum (például szerződés, kivitelezési terv, teljesítésigazolás, elszámolás) nem készült. ● A számlakibocsátó a számlákat áfabevallásaiban nem szerepeltette, az áthárított adót nem fizette meg, és elérhetetlen volt. ● A számlák kiegyenlítése állítólag készpénzben történt, de ennek sem volt nyoma. ● A vállalkozás képviselője nyilatkozatát többször megváltoztatta ● A tanúk a legegyszerűbb kérdésekre is - mikor zajlott a felújítás, milyen munkálatok történtek, kik vettek részt benne - egymásnak ellentmondó válaszokat adtak.

Aktuális pénzmosás elleni feladatok

ART

2024. január 1-ével újfent módosult a Pénzmosás elleni törvény, és ez érinti a belső szabályzatokat is. Mérlegképes könyvelőknek, adótanácsadóknak, adószakértőknek, ingatlanvállalkozásoknak, székhelyszolgáltatóknak, kereskedőknek - és minden más szolgáltatónak is - javasolt a felülvizsgálatot mielőbb, még február hónapban elvégezni. Némileg módoultak az ügyfélazonosítás formanyomtatványai is. Önadózó előfizetők a szabályzat mintákat letölthetik belépés után a www.onadozo.hu oldalról.

Pénzmosás esettanulmányok - strómanokkal és netbankkal

ART

A bűnszervezet tagjai strómanok által alapított gazdasági társaságoknak nyittattak euró- és forintszámlákat, majd ezeket és a hozzájuk tartozó netbanki eléréseket a pénzmosás elkövetéséhez a külföldi bűnelkövetői körök rendelkezésére bocsátották

Mit jelent a kézbesítési fikció az elektronikus ügyintézés során?

ART

Azon a napon, amikor a tárhelyre belépve az ügyfél (vagy más jogosult személy) letölti az üzenetet, az irat kézbesítettnek minősül. Arról, hogy a tárhelyre üzenet érkezett, az ügyfél az általa korábban, az adott szolgáltatásra regisztráláskor megadott e-mail-címen értesítést kap. Ha a tárhelyről az üzenetet az értesítés ellenére, meghatározott időn belül nem töltik le, az irat akkor is kézbesítettnek minősül a második értesítést követő 5. munkanapon, ha az ügyfél azt nem olvasta el.

Digitális platformüzemeltetők új kötelezettségei

ART

Az adatszolgáltatáshoz szükséges átvilágítási eljárásokat az adatszolgáltatási időszak december 31-ig kell elvégezni.  Kit érint az új szabályozás? Minden olyan szervezetet, amely olyan platformot üzemeltet, amit részben vagy egészben, szerződés alapján, értékesítők rendelkezésére bocsát.

Az ünnepek alatt is kezdeményezhető ügyintézés elektronikusan a NAV-nál

ART

A vármegyeszékhelyek központi ügyfélszolgálatai, valamint a fővárosban a NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatósága ügyfélszolgálata december 27-én és 28-án 8.30 és 12.30 között fogadja az ügyfeleket, míg december 29-én zárva lesz

A megbízási szerzõdés adó-és járulékvonzatai

ART

A gazdasági társaságoknál egy adott munka elvégzése kapcsán gyakran kérdésként merül fel, hogy milyen jogviszonyban is történjen a foglalkoztatás? Munkaviszony, megbízási vagy vállalkozási jogviszony, egyéb jogviszony stb.? A foglalkoztatási jogviszony helyes megválasztása nagyon fontos, hiszen alapvetõen meghatározza az adó- és járulékfizetési terheket.


Vissza az előző oldalra