Hírek
ART kategória hírei

Végrehajtás és fizetési kedvezmények a veszélyhelyzet után

ART

A szünetelő eljárások 2020. július 4-től indultak újra. A NAV tehát ismét benyújthatja az ügyfelek pénzforgalmi szolgáltatóinak a hatósági átutalási megbízásokat, egyúttal megszüntetheti a jövedelem letiltások felfüggesztését.

Megkezdte az adószámla-értesítők kiküldésését az adóhatóság

ART

Azok kapnak értesítést, akiknek legalább egy adónemben ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők tárhelyére július 23. és 29. között érkezett meg a NAV tájékoztatója arról, hogy adószámlájuk tartozást vagy túlfizetést mutat, vagy a hivatal késedelmi pótlékot számított fel.

Új adatszolgáltatási kötelezettség a határokon átnyúló adótervezési konstrukciókról

ART

Az adatszolgáltatás célja, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az Európai Unió tagállami adóhatóságai átfogó és releváns információkat kapjanak a jogszabályban meghatározott ismertető jegyekkel rendelkező adótervezési konstrukciókról.

Pénzmosás esettanulmányok - "megváltozott a számlaszámunk"-trükk újra

ART

Tanulságos eset ez is: ezzel a trükkel sikerült 61 millió forintot kicsalni egy cégtől, ideje volna komolyan venni a céges információbiztonságot...

Az Európai Bizottság új intézkedésekkel segítené az adóvisszaélések elleni küzdelmet

ART

Automatikussá válna a tagállamok közötti információcsere az online platformok forgalmáról. Megerősítenék és pontosítanák a tagállamok együttműködésének szabályait, például a közös adóellenőrzések terén.

Uniós ajánlás az adóparadicsomok ügyében

ART

Az Európai Bizottság azt ajánlotta az Európai Unió tagállamainak, hogy ne nyújtsanak pénzügyi támogatást az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékében szereplő országokhoz kapcsolható vállalkozásoknak

Még hat napig nyújthatóak be a koronavírus miatti speciális méltányossági kérelmek az adóhivatalhoz

ART

A július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált kérelem alapján a munkavállalótól levont járulékra és szja-ra is járhat a kedvezmény, a vállalkozásoknak pedig akár ötmillió forintos összegű adócsökkentés is engedélyezhető.

A külföldön elkövetett adócsaláshoz kapcsolódó pénzmosás esete

ART

Jellemzően román állampolgárok újonnan bejegyzett, székhelyszolgáltató címére bejelentett gazdasági társaságoknak nyitnak – akár több szolgáltatónál is – fizetési számlát, legtöbbször forintban és euróban. A tevékenység mögött feltételezhetően Franciaországban be nem jelentett munkavállalók foglalkoztatása áll.

Pénzmosási és információbiztonsági esetek: "megváltozott a számlaszámunk"-trükk

ART

Jogosulatlanul bejutottak lengyel, szlovák, svéd gazdasági társaságok levelezési rendszerébe és gazdasági eseményekről szereztek tudomást, majd a társaságok képviselőinek megtévesztő elektronikus üzenetet küldtek, amelyben a számlakövetelések utalását az egyik vádlott által alapított gazdasági társaság számlájára kérték.

PM államtitkár a fizetési kedvezményekről

ART

"Arra számítunk, hogy a következő négy hétben jelentősen megugrik az újfajta kérelmek száma, hiszen egyszerű, ingyenes, valamint a hatóság gyorsan, mindössze 15 nap alatt és rendkívül méltányosan bírálja el. Ez utóbbit támasztja alá az adóhivatal statisztikája is, mely szerint március 11-től június 19-ig 11 700 fizetéskönnyítési kérelemből több mint 8 700-at helybenhagyott"

Ilyen egy pénzmosás elleni témavizsgálat - bankoknál

ART

Több esetben nem jelentették be haladéktalanul (vagy ismételten) az erre kijelölt hatóságnak a pénzmosásra, terrorizmusfinanszírozásra vagy a  büntetendő cselekményre utaló, tudomásukra jutott információkat. Több esetben a belső ellenőrzési és informatikai rendszerek terén feltárt hiányosságok miatt nem volt megfelelő a jogszabályban előírt szűrési tevékenység, illetve a szűrési riasztásokat nem dolgozták fel határidőben.

További adóváltozások jönnek

ART

A helyi iparűzési adóban is eltörlik a feltöltési kötelezettséget. Az egyéni vállalkozók is leírhatják majd a fejlesztési tartalék összegét az eddigi 50 százalék helyett a nyereség teljes összegéig. Jövőre az ekáer-be már csak a kockázatos termékek szállítása esetén kell bejelentést tenni. És további változások a benyújtott törvényjavaslatban...

Adótörvények módosultak - csökkent a szochó mértéke

ART

Az Országgyűlés döntése alapján a szociális hozzájárulási adó július 1-jétől 17,5 százalékról 15,5 százalékra csökken. Ezzel megegyezően mérséklődik a kifizetőt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) is, amely így szintén 15,5 százalék lesz.

Az Adókamara javaslata a mikro- és kisvállalkozásokat segítő újabb adózási intézkedésekre

ART

1. Az új Tbj. ne lépjen hatályba július 01-én csak 2021 január 01-én. 2. A 2020. július 01-től hatályba lépő minimál járulékra átmeneti szabály a bértámogatásban részesülőknél. 3. A kiva szerint adózóknál a SZÉP Kártya juttatás kiva adóalapból történő kivétele. 4. Fejlesztési tartalék kedvező szabályának kiterjesztése egyéni vállalkozókra. 5. COVID-19 teszt Szja mentességének kimondása. 6. A 2020. július 01-től hatályba lépő online számlázás bejelentés elhalasztása.

Koronavírusjárvány miatti adómódosításokat tárgyal az Országgyűlés

ART

Az egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításáról szóló törvényjavaslat tárgyalását kezdte meg május 7-én az Országgyűlés. Tárgyalják a kiskereskedelmi adóról szóló törvényjavaslatot is.

Adózási és adófizetési stratégiák koronavírusjárvány idején

ART

Ez egy adótipp. A koronavírusjárvány miatti fizetési könnyítés kérelmezését előzetesen alaposan át kell gondolni.  El kell dönteni, hogy a koronavirusjárvány miatt fizetési halasztást, részletfizetést  vagy adómérséklést kér a cég. A kettő együtt nem megy. Azt is el kell dönteni, hogy az 5 milliós keretet melyik adónemre kívánjuk felhasználni. Anyagunkat előfizetőink szabadon felhasználhatják munkatársaik és ügyfeleik tájékoztatására, ezért word formátumban is letölthetik a https://www.onadozo.hu/segedletek/ menüből.

Nem lanyhul a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem sem

ART

"Nem szabad, hogy gyenge láncszemek maradjanak szabályainkban és végrehajtásukban" - mondta Valdis Dombrovskis az Európai Bizottság alelnöke, miután átfogó cselekvési tervet terjesztett elő az unió pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni küzdelmének további megerősítésére. És Ön, kedves könyvviteli szolgáltató, rendelkezik már átdolgozott pénzmosás elleni szabályzattal? Ami 2020. április 9-ig kellett elkészítenie? Ne ijedjen meg - Önadózó előfizetőnként ingynesen megkaphatja a kész csomagot - és egy kattintással letudhatja az egészet. Önadózó előfizetés: májustól decemberig 15.960,-Ft. https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Fizetési könnyítések a koronavirusjárványra tekintettel

ART

Fizetési nehézség esetén megéri a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordulni, hiszen a hatóság jellemzően eleget tesz az ügyfelek kérésének - mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. Eddig csak magánszemélyek és egyéni vállalkozók kérhettek adómérséklést, az új, koronavírusra specializált adómérséklést a cégek is igénybevehetik. "Senkitől nem kérünk el illetéket a speciális eljárásért, és a kérelmeket rendkívül rövid idő alatt, 15 napon belül bíráljuk el" - mondta az államtitkár

Ez a helyzet az adóvégrehajtások ügyében

ART

A 2020. március 24-én folyamatban lévő végrehajtási eljárások automatikusan szünetelnek - de új végrehajtási eljárásokra ez nem vonatkozik, azok megindíthatók és lefolytathatók. A NAV, méltányossági alapon felfüggesztheti azokat a március 24-e után indított új végrehajtási eljárásokat is, amelyekre a szünetelés nem vonatkozik.

Megjelent a Magyar Közlönyben a védekezésről szóló törvény

ART

A kormány a veszélyhelyzetben - a törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálásáért rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezt a jogkörét - szükséges és arányos mértékben - a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja


Vissza az előző oldalra