Hírek
ART kategória hírei

Kik a kockázatos adózók – azaz mik a kockázatos minősítése feltételei?

ART

A NAV kockázatos adózónak minősíti azt a felszámolás, végelszámolás alatt nem álló, cégjegyzékbe bejegyzett adózót vagy áfaregisztrált adóalanyt, ha az alábbi feltételek legalább egyike fennáll: 

Önellenőrzés 2020 

ART

Ha az adózó észleli, hogy korábbi bevallásában az adóalapot, az adót, a költségvetési támogatást nem a jogszabálynak megfelelően állapította meg, vagy számítási hiba, elírás miatt az adó, költségvetési támogatás alapja, összege hibás, bevallását önellenőrzéssel módosíthatja a javára és a terhére is.

Általános forgalmi adó becslése

ART

A levonható adót akkor határozza meg az adóhatóság, ha az iratok, bizonylatok hiánya természeti katasztrófára, illetőleg az adózó érdekkörén kívül álló okból bekövetkezett katasztrófára vezethetők vissza.

Adózási évnyító a PM-től

ART

Enyhülnek a minimum-járulékalap szabályok, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot július 1-től a minimálbér után kell megfizetni, míg jelenleg még a minimálbér másfélszerese után.

PM: újabb gazdaságvédelmi akcióterv készül 2020-ban

ART

Banai Péter Benő PM államtitkár a vállalkozások adóterheinek csökkentését nevezte az új akcióterv legfontosabb céljának - de ezen kívűl semmi konkrétat nem árult el a tervezett változásokról.

Megvolt a Nemzeti Adókonzultáció

ART

Az adócsökkentések jövőre is folytatódnak, a kormány minden dolgozó nyugdíjast mentesít a járulékfizetés alól, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) esetében jövőre a kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra mérséklődik - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára a "Nemzeti adókonzultáció" című rendezvényen

Adózási helyzetkép a nagyvilágban

ART

Magyarországon a valós idejű adózást szorgalmazó intézkedések révén az Adóhatóságnak már jelenleg is rengeteg adat áll rendelkezésére. Többek közt ezek hatékony felhasználásával lehetne további adminisztráció-csökkentést elérni, és így a helyezésünkön javítani

Módosítják a pénzmosás elleni törvényt

ART

Nem szerencsés kétévente újraírni a pénzmosás elleni kötelezettségek rendjét – akkor sem, ha uniós irányelvek diktálják a tempót. Az Unióban sem szerencsés kétévente újraírni alapvető szabályokat. Ez történik most a Pmt-vel – de az Önadózó ahol tud, segít.

Pénzmosás esettanulmányok - a bankszámláját adta a csaláshoz

ART

Egy müncheni székhelyű cég nevében kiállított hamis átutalási megbízással Németországból több mint 23 ezer eurót, vagyis mintegy hétmillió forintot utaltak át a zalaegerszegi férfi bankszámlájára. A férfi az összeg jelentős részét három részletben felvette és átadta a társának, aki több mint 100 ezer forintot fizetett neki közreműködéséért.

Belize lekerült az EU adóparadicsomokról összeállított feketelistájáról

ART

Belize lekerült pénteken az Európai Unió adóparadicsomokról összeállított, és így immár mindössze nyolc ország nevét tartalmazó feketelistájáról, Észak-Macedóniát pedig törölték az úgynevezett szürkelistáról.

Adócsalás esettanulmányok - Fiktív számlák hús nagykereskedelemben

ART

A húskészítmények nagykereskedelmével foglalkozó gazdasági társaságok 2012. júniusa és 2014. decembere között az EU-ból belföldi cégeknek értékesítettek árut. A két vállalkozás áfa levonására nem volt jogosult, a fizetendő adó összegét fiktív számlák befogadásával jelentéktelen összegűre csökkentették. A fiktív számlákat nyolc cég állította ki, ezeket szintén az elsőrendű vádlott irányította. A cégláncolat alkalmazásával azt a látszatot keltették, hogy a közbeékelődött vállalkozások vásároltak uniós cégektől.

Adócsalás esettanulmányok - informatikai vállalkozásokkal, pénzmosással

ART

Klasszikus ügymenet: a bűnszervezet valótlan tartalmú számlákat állított ki különböző informatikai vállalkozásoknak, amelyek a fiktív számlák ellenértékét átutalták. A bűnszervezet busás jutalékért a pénzt a céghálózaton átfolyatta, majd készpénzben visszaadta a haszonhúzóknak. A társaságok a fiktív számlák áfatartalmát levonták fizetendő adójukból. A hatóságok egyre gyakrabban kapcsolják a költségvetési csalást pénzmosással. Itt is.

Hátrányt is jelenthet a feltételes adóbírság az adózók számára

ART

A LeitnerLeitner szerint aggályos ez a jogintézmény, hiszen arra ösztönzi az adózókat, hogy a kiszabott bírság csökkentésének, illetve a könnyebb-gyorsabb ügylezárás reményében „önként” mondjanak le az őket alapvető eljárási garanciaként megillető jogorvoslati jogról. Meglehet, de valamit valamiért.

Agresszív adóstruktúrák bejelentését írja majd elő a NAV

ART

2020-tól a tanácsadóknak jelenteniük kell mindazon, agresszívnek minősített, határon átnyúló adóstruktúrákat, amelyek megtervezésében vagy megvalósításában részt vesznek. Ez a kötelezettség nem csak adótanácsadókra, hanem bankokra, könyvelőkre és egyéb tanácsadókra is kiterjed

Költségvetési csaláshoz társult a pénzmosás - ilyen is van

ART

A fiktív számlákat kiállító alvállalkozók bankszámláira a haszonhúzó két tatabányai gazdasági társaság teljesített utalásokat, melyeket a bűnszervezetet irányítójának utasításai szerint továbbküldtek más cégek számláira. Innen jellemzően készpénzfelvevő automatákból felvették a pénzt, és azt visszajuttatták a bűnszervezet vezetőjének, illetve a fiktív számlákat befogadó társaságok képviselőinek.

Iratőrzési kötelezettség - a kettős adózási egyezmények körében

ART

Az új rendelkezés a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmények hatálya alá tartozó jövedelmet vagy vagyont terhelő adókötelezettség megállapításához kapcsolódó iratok esetében határoz meg az általánosnál hosszabb, 10 éves iratmegőrzési kötelezettséget.

Pénzmosás esettanulmányok - pénzeltérítés megtévesztő e-mailekkel

ART

Külföldi vállalkozásokat megtévesztettek olyan e-mailek küldésével, hogy megváltozott a jogosult partnercég számlaszáma, amelyre utalni kell. A megváltozott számlaszám egy a csalásba bevont szlovák cégé volt, amely a megtévesztéssel megszerzett 55 millió forintnyi összeget továbbutalta egy szegedi Kft-nek. A vádlott ezt készpénzben felvette a kft. bankszámlájáról - és ezzel elkövette a pénzmosás bűncselekményét. Tanulságos.

Hitek és tévhitek a civil szervezetek mindennapjaiban

ART

Attól, mert valaki civil szervezet, még nem jelenti azt, hogy minden adó és járulék megfizetése alól mentessé válik! Nagyon is benn van a legtöbb adó- és járulékszabály hatálya alatt, ennek ellenére sok esetben mentességek, feltételes mentességek illetik meg, de ez nem jelenti azt, hogy az adott adónak nem alanyai!

Adócsalás esettanulmányok - már megint a munkaerő-közvetítők

ART

A NAV tájékoztatása szerint a "bűnbanda komplett könyvelőirodát tartott fenn a trükkök eltüntetésére" és a munkába beszerveztek egy banki alkalmazottat is, aki az újonnan alapított cégek bankszámláinak nyitásánál tette "gördülékenyebbé" az ügymenetet. Egy budapesti ügyvéd pedig a fiktív cégbejegyzéseket intézte.

Az adóhatóság és a big data: már nem szúrópróbaszerű a kiválasztás ellenőrzésre

ART

Az azonnali adatszolgáltatás és a rendelkezésre álló, vizsgálat alá vonható adatvagyon elemzésével az adóhatóság sokszor jobban ismeri a társaságot, mint annak vezetője.


Vissza az előző oldalra