Hírek
ART kategória hírei

NAV: időpontot kell foglalni az ügyintézéshez

ART

Az adóhivatal kéri az ügyfeleket, hogy csak rendkívül indokolt esetben és időpontfoglalással keressék fel személyesen a NAV ügyfélszolgálatát. Javasolják azt is, hogy az ügyfelek a halaszthatatlan személyes ügyintézés alkalmával nyissanak ügyfélkaput vagy igényeljenek telefonos ügyfélazonosító számot (PIN-kód), hogy a későbbiekben legyen lehetőség az online vagy a telefonos ügyintézésre.

Pécsen is irodát nyit az EY

ART

Mint azt az EY közleményében írták, jelentős bővülésre ad lehetőséget a baranyai megyeszékhely, és ezzel "a BIG4 cégek" közül egyedüliként az EY lesz jelen három irodával Magyarországon. Az elhúzódó koronavírus-járvány hatására számos új feladattal szembesülnek a cégek, ami növeli az igényüket a tanácsadási támogatásra

NAV: fél év helyett már egy évig tart a Mentor Program

ART

A kezdő - főképp mikro-, kis- és középvállalkozások - sokszor nehezen igazodnak el az adózási szabályok közt, a NAV ezért megalakulásuktól számítva 30 napon belül felveszi velük a kapcsolatot és felkínálja számukra a regisztrálási lehetőséget a Mentor Programba

Banális okok miatt törölheti a NAV a cég adószámát - mit lehet tenni?

ART

Az egyik gyakori tévhit, hogy az adószám visszaállításával minden megoldódik. Ha ugyanis a cég adószámának jogerős törlése után az adószám visszaállításával sikerülhet is visszahozni a céget a kényszertörlésből, ettől a tulajdonosok és vezető tisztségviselők változatlanul eltiltottak maradnak. Emiatt fontos, hogy maga a törlésről rendelkező határozat véglegessé válásáig cselekedjünk, mert utána lehet, hogy késő lesz.

Időpontfoglalás alapján fogadják az ügyfeleket a NAV központi ügyfélszolgálatain

ART

A veszélyhelyzet miatti kormányzati intézkedések betartása, a fertőzések megelőzése érdekében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatain a személyesen megjelenő ügyfeleket előzetes időpontfoglalás alapján fogadják; az egészségügyi szolgáltatási járulék ügyintézése, a csekkigénylés és a beadványok beadása időpontfoglalás nélkül is intézhető - hívta fel a figyelmet az adóhatóság

DAC 6 - Nagyon figyelni kell, új a szabályozás, kerülje el a bírságot  

ART

Hallotta már azt a kifejezést, hogy DAC6? Amennyiben Ön bank, ügyvéd, adótanácsadó, vagy könyvelő és még nem, az nagy baj. De akkor is érdemes mindent megtudni erről, ha külföldi partnerei, vagy anyavállalata van! DAC6: ez a rövidítés az EU automatikus adatszolgáltatásra vonatkozó irányelvének 6. módosítását fedi, Magyarországon is átvett kifejezés, amely a határon átnyúló, esetlegesen agresszív adótervezésre irányuló konstrukciókban érintett felek számára előírás.

Új fejezet a nemzetközi adózásban: Magyarország 74 adóegyezménye módosul

ART

Magyarország az adóegyezmények módosítása tekintetében többnyire az OECD által meghatározott minimum követelményeket választotta. Ennek következtében radikális változások nem várhatók a Magyarországot is érintő nemzetközi adózási kérdésekben annak ellenére, hogy nagyszámú kétoldalú egyezmény módosul.

NAV ellenőrzések: fókuszban a kata, az e-kereskedelem és az építőipar

ART

Idén is közzétette ellenőrzési tervét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyből kiderül, mely területekre fókuszál vizsgálatai során. Továbbra is kiemelt figyelem hárul majd az e-kereskedelmi szektorra, valamint fokozott cél a bujtatott foglalkoztatás feltárása. Az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy előtérbe kerül a határon átnyúló adókedvezmény igénylések ellenőrzése is – hívják fel a figyelmet az EY szakértői.

Az EU frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek jegyzékét

ART

Az Európai Unió illetékes tanácsa felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét, amelyből Barbadost törölte, a megmaradt tizenegy ország mellé pedig felvette a Dominikai Közösséget.

NAV adózási évértékelő

ART

Az ellenőrzések fókuszában az idén az e-kereskedelem lesz, és nagyobb hangsúlyt fektetnek a nemzetközi információcserében rejlő lehetőségek kihasználására. Varga Mihály pénzügyminiszter: 2010 óta gyökeres átalakuláson ment át az adópolitika, a 2011. január 1-én létrejött új adóhatóság az adópolitikai átalakulás jelképévé is vált. A cél az volt, hogy csökkentsék az adókat, csökkentsék a munkát terhelő adókat, a munkavállalókról és vállalkozásokról áthelyezzék az adóztatás súlypontját a fogyasztási adókra, illetve az is, hogy ügyfél-centrikussá tegyék a hivatal működését.

Mostantól él az adózók „önfeljelentési” kötelezettsége

ART

A kötelezettség első körben a tanácsadókat, közreműködőket érinti, ideértve akár pl. könyvelőket is, akik közreműködnek valamely jelentendő konstrukció megvalósításában. Végső esetben pedig maguk az adózók kötelesek az adatszolgáltatást megtenni.

Február 1-től él az adótervek bejelentésének kötelezettsége

ART

Az adótanácsadók, adószakértők, könyvvizsgálók és ügyvédek eddig is partnerként közreműködtek az adóelkerülés elleni küzdelemben, most - 2021. február 1-étől - ez kiegészül bizonyos ügyletek jelentéstételi kötelezettségével. Ez a DAC6.

Az EU-n belüli adóügyi információcsere hiányosságai hozzájárulhatnak az adóelkerüléshez

ART

Csak a társaságiadó-kikerülés miatt kieső uniós adóbevételek nagyságrendje évente 50 és 70 milliárd euró között mozog.

Adózási évnyító Izer Norbert PM államititkártól

ART

Nyáron már az áfa-bevallást is a tervezet kiajánlásával segíti az adóhivatal, mindez évente mintegy 500 ezer vállalkozást érint. A júliusi havi áfabevallási tervezetet készíti el először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV),

Adókönnyítések 2021

ART

Megszűnik a fejlesztési tartalék 10 milliárd forintos felső határa, így pedig a nyereség teljes összegéig érvényesíthető az adókedvezmény. Az ekáerben (elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszerben) már csak a kockázatos termékek szállítása esetén kell bejelentést tenni. Felére csökken jövőre a helyi iparűzési adó maximális mértéke. Magánszemélyek félmillió forint helyett egymillió forintig igényelhetik a 12 havi automatikus részletfizetési kedvezményt

Bővül az online intézhető ügyek köre az adóhatóságnál

ART

Jövőre ismét bővül az online intézhető ügyek köre a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), 2021 elejétől már a háztartási munkával kapcsolatos bejelentések is teljesíthetők online formában, vagy a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallása.

Online Adókonzultációt rendez a NAV

ART

Milyen lehetőségek és kötelezettségek kapcsolódnak jövőre az Online Számla rendszerhez? Hogyan változott a foglalkoztatás közterheihez kapcsolódó szabályozás? Hol tart a digitális adóztatás? Hogyan változnak a termékimport áfaszabályai és mi várható a brexit hatására 2021-ben? Egyebek mellett ezek a témák kerülnek napirendre az Online Adókonzultáción, november 25-én.

Adóváltozások 2021 - Összefoglaló a PM-től

ART

 A tervek szerint 2021-ben már a második negyedéves, illetve a június havi áfabevallási tervezetet is kiajánlja a NAV.A fejlesztési tartalék összegét az egész adózás előtti nyereségből le lehet írni. Jövőre az ekáerben már csak a kockázatos termékek szállítása esetén kell bejelentést tenni. Idén a helyi iparűzési adóban is megszűnik a feltöltés. És ha marad a kata szigorítás, de a kiva jobb lesz.

Elfogadták az őszi adócsomagot

ART

Jövőre az adóhatóság készítheti a vállalkozások áfabevellás-tervezetét. A társasági adóban a sportszervezetek a koronavírus-járvány elleni védekezésre is költhetik az adózók támogatását.

NAV: időpontot kell foglalni az ügyintézéshez

ART

A kormányablakokban működő NAV-ablakokban november 12-től a személyes ügyintézéshez előzetes időpontfoglalásra van szükség - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)


Vissza az előző oldalra