Hírek
ART kategória hírei

Adózási évnyító Izer Norbert PM államititkártól

ART

Nyáron már az áfa-bevallást is a tervezet kiajánlásával segíti az adóhivatal, mindez évente mintegy 500 ezer vállalkozást érint. A júliusi havi áfabevallási tervezetet készíti el először a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV),

Adókönnyítések 2021

ART

Megszűnik a fejlesztési tartalék 10 milliárd forintos felső határa, így pedig a nyereség teljes összegéig érvényesíthető az adókedvezmény. Az ekáerben (elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszerben) már csak a kockázatos termékek szállítása esetén kell bejelentést tenni. Felére csökken jövőre a helyi iparűzési adó maximális mértéke. Magánszemélyek félmillió forint helyett egymillió forintig igényelhetik a 12 havi automatikus részletfizetési kedvezményt

Bővül az online intézhető ügyek köre az adóhatóságnál

ART

Jövőre ismét bővül az online intézhető ügyek köre a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), 2021 elejétől már a háztartási munkával kapcsolatos bejelentések is teljesíthetők online formában, vagy a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallása.

Online Adókonzultációt rendez a NAV

ART

Milyen lehetőségek és kötelezettségek kapcsolódnak jövőre az Online Számla rendszerhez? Hogyan változott a foglalkoztatás közterheihez kapcsolódó szabályozás? Hol tart a digitális adóztatás? Hogyan változnak a termékimport áfaszabályai és mi várható a brexit hatására 2021-ben? Egyebek mellett ezek a témák kerülnek napirendre az Online Adókonzultáción, november 25-én.

Adóváltozások 2021 - Összefoglaló a PM-től

ART

 A tervek szerint 2021-ben már a második negyedéves, illetve a június havi áfabevallási tervezetet is kiajánlja a NAV.A fejlesztési tartalék összegét az egész adózás előtti nyereségből le lehet írni. Jövőre az ekáerben már csak a kockázatos termékek szállítása esetén kell bejelentést tenni. Idén a helyi iparűzési adóban is megszűnik a feltöltés. És ha marad a kata szigorítás, de a kiva jobb lesz.

Elfogadták az őszi adócsomagot

ART

Jövőre az adóhatóság készítheti a vállalkozások áfabevellás-tervezetét. A társasági adóban a sportszervezetek a koronavírus-járvány elleni védekezésre is költhetik az adózók támogatását.

NAV: időpontot kell foglalni az ügyintézéshez

ART

A kormányablakokban működő NAV-ablakokban november 12-től a személyes ügyintézéshez előzetes időpontfoglalásra van szükség - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

Újabb pénzmosás esetek: főszerepben a bankszámla

ART

Pénzmosás-gyanús volt, hogy a vételárat nem a vevő gazdasági társaság, hanem egy magánszemély egyenlítette ki. Mint ahogy az is gyanús, ha minden előzmény nélkül nagy összegű utalás érkezik a cég bankszámlájára.

Az Országgyűlés előtt az új NAV-törvény

ART

A NAV feladatainak repertoárja jövőre még tovább bővül. A gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági ügyek intézése mellett a helyi iparűzés adóbevallást is az adóhivatalhoz kell benyújtani. A NAV munkatársai az úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázis nyilvántartásával még nagyobb szerepet kapnak jövőre a pénzmosás elleni küzdelemben is.

Lakáskiadás rövid távra - Egy rendhagyó nyugtaadás-ellenőrzés

ART

A bérbeadó randevúkra, "lopott órákra" adta ki a lakásait internetes hirdetésen keresztül, minőségi bort vagy pezsgőt bekészítve, "nyugodt környezetben, teljes diszkrécióval". A nem mindennapos hirdetés felkeltette a NAV munkatársainak is a figyelmét, akik SMS-ben foglaltak szállást, hogy a bérbeadás szabályainak betartását ellenőrizzék.

Új országok kerültek az EU adós feketelistájára

ART

Anguilla és Barbados adójogrendszereik részletes vizsgálata alapján kerültek fel a feketelistára. A a Kajmán-szigetek viszont lekerült.

A Pénzügyminisztérium benyújtotta az adóügyi könnyítésekről szóló törvénytervezetét

ART

A módosításokkal jövőre kedvezőbbé válik a kisvállalati adó, a vállalkozások segítséget kapnak az áfa-bevallásaik kitöltésekor. Jövőre eltörlik a cégek fejlesztési tartalékának 10 milliárd forintos felső határát. A 180 napnál rövidebb ideig tartó építési tevékenységet jövőre már nem terheli az ideiglenes tevékenység utáni iparűzési adó. Jön az Európai Unió e-kereskedelmi áfa csomagja is.

Mire szolgál az eBEV portálon az új HIPA menüpont?

ART

Az új HIPA menüpontban az iparűzési adóval kapcsolatos, önkormányzati adóhatóság előtti eljárásokra lehet hosszabb távú, állandó meghatalmazást benyújtani egyszerűen és gyorsan a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

Kettős adóztatási egyezmények - Amikor a nemzetközi életvitel csak látszat

ART

A ténylegesen nemzetközi életvitellel rendelkező magánszemélyek és családtagjaik jövedelemadózása több ország adószabályait is érintheti. Az érintettek számára bonyolult lehet annak tisztázása, hogy melyik országban, mely jövedelmük után kellene valójában adót fizetniük. A szövevényes szabályozási háttér ellenére is érdemes azonban a józan eszünkre hallgatni: ha rendkívül előnyösnek látszik valamely megoldás, akkor javasolt alaposabban körüljárnunk a kockázatokat.

Érezhetően emelkedik az igény az adózási segítségnyújtásra

ART

A COVID-19 betörésével és a világjárvány okozta gazdasági átrendeződéssel a cégeknek alapjaiban kellett átgondolniuk eddigi adózási gyakorlatukat és reagálni az akár naponta gyökeresen megváltozó új helyzetre. A vállalatok többségénél annyi többletmunkát eredményezett a krízis, hogy a korábbi tanácsadási támogatás már közel sem elegendő.

Ez lesz az év végi adócsomag tartalma

ART

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt. Az adóhivatal a vállalkozások helyett dolgozva már jövőre áfabevallási-tervezetet ajánl ki, de egyszerűbbé válik az adótartozások rendezése és a helyi iparűzési adóbevallások rendszere is - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Ilyen adóügyi könnyítéseket terveznek

ART

2021 januártól a 11 százalékosra mérséklődő kisvállalati adó (kiva) bevételi értékhatára a kétszeresére, azaz 3 milliárd forintra emelkedik. Az egyszerűsített adónemet így jóval többen választhatják. 2021 második félévétől tervezik az áfabevallási tervezetet. Javasolják a fejlesztési tartalék 10 milliárd forintos felső értékhatárának eltörlését is.

Csökkent az adóelkerülés Magyarországon

ART

Míg 2013-ban a magyar adóelkerülési ráta 21 százalék volt, 2019-re - számos nyugat-európia országot is megelőzve - már 6,6 százalékra javult  - közölte Varga Mihály az Európai Bizottság csütörtökön megjelent, áfarésről szóló tanulmányát kommentálva.

Az OECD Tax Policy Reforms 2020 szerint Magyarország a második legnagyobb adócsökkentő

ART

A kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra mérséklődött, illetve a szálláshely-szolgáltatók forgalmi adóterhe 9 százalékponttal csökkent. Július 1-jétől újabb két százalékponttal mérséklődött a szociális hozzájárulási adó.

Megkezdi az adószámla-kivonatok küldését a NAV

ART

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van a tavaly december végi adatok szerint, és nincs ügyfélkapuja.


Vissza az előző oldalra