Hírek
ART kategória hírei

A veszélyeztetett ágazatokba tartozó adózók bevallási kötelezettségei

ART

2020. március 24-től nemcsak csökkentek a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozások közterhei, hanem változik az érintett adónemek bevallása is. Március 31-ig közzéteszik.

Az adóvégrehajtásokat felfüggesztették, de a köztartozásokat érdemes fizetni

ART

Ezen a héten jelent meg a Magyar Közlönyben a legfrissebb gazdaságvédelmi célú kormányrendelet a végrehajtások felfüggesztéséről. Az intézkedés csak a folyamatban lévő végrehajtásokat szünetelteti, a tartozás pedig megmarad

Adózási könnyítések szerte Európából

ART

A mostani helyzetben két dolog egyértelmű: senki sem látja előre a megoldást, a gazdaságnak viszont muszáj segítséget nyújtani. Az biztos, hogy a magyar kormány követi az európai trendeket és a bevezetett intézkedések valóban érdemi segítséget jelenthetnek az érintett vállalkozásoknak

Ezt teheti, ha adózási problémái vannak

ART

Igazolási kérelem ★ Részletfizetési kérelem ★ Adóelőleg-mérséklés ★ A MAZARS legfrissebb összefoglalója

Az adóhivatal méltányosan bírálja el a vállalkozók fizetés-könnyítési kérelmeit

ART

Több mint kétszázezer vállalkozást érint a március 20-ai adófizetési határidő. Ha a közterhek megfizetése a gazdálkodóknak nehézséget okoz, kérhetik az adóelőleg összegének mérséklését, illetve a fizetési halasztás mellett a részletfizetést is. Fizetési nehézségük esetén tehát a kisvállalati adó (kiva), illetve a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózók is kérelemmel fordulhatnak a hatósághoz, amelyet a NAV méltányosan bírál el - közölte Izer Norbert.

Ágazati adókönnyítések, felfüggesztik a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét

ART

A már most súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban, a sport és a kulturális szolgáltatások területén, valamint a személyszállításban, vagyis a taxisok körében június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken.

A NAV az online szolgáltatásait ajánlja az ügyfélszolgálatok felkeresése helyett

ART

A vállalkozások az eBEV-en keresztül küldhetik be adóbevallásukat, nyomon követhetik befizetéseiket, eleget tehetnek többféle adat bejelentési kötelezettségnek, de a bevallásukkal összefüggő problémákról is így értesülnek. A magánszemélyek elfogadhatják az adóbevallási tervezetüket, online kereset kimutatást vagy akár elveszett adókártya pótlását is igényelhetik. Elektronikusan adó-, jövedelem- és illetőségigazolás is kérhető.

NAV ellenőrzési irányok 2020

ART

Kiemelten kezelik a bújtatott foglalkoztatás feltárását és visszaszorítását, a valójában munkaviszonyban történő foglalkoztatás kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) mögé rejtésének megakadályozását. Továbbra is figyelemmel kísérik a székhelyszolgáltatókat, valamint az e-kereskedelmet

Adócsalás esettanulmányok - húskészítményekkel

ART

A céghálózat vezetője Lengyelországból és Szlovákiából nettó áron beszerzett húskészítményeket papíron több magyar cégen átfuttatta, hogy az általuk kiállított fiktív számlák felhasználásával fizetendő áfáját csökkenthesse.

Adócsalás esettanulmányok - műtrágyával

ART

Külföldről vásárolt lengyel, litván és holland eredetű műtrágyát magyarországi székhelyű fiktív vásárlókon, erre a célra létrehozott "bukó cégeken" keresztül értékesítették a tényleges belföldi beszerzőknek, akik így a fizetendő áfájukat csökkenteni tudták. Az irányítók saját könyvelőt, valamint több összekötőt is alkalmaztak. Ők a szervezeti szintek között tartották a kapcsolatot, és gondoskodtak a CMR-számok és az EKÁER-okmányok kicseréléséről, az árumozgás "átpapírozásáról", ezzel igyekeztek követhetetlenné tenni a műtrágya tényleges útját.

Személyes adónaptár online emlékeztetővel

ART

Mihez kezdjen az az adózó, aki nem rendelkezik alapos adószakmai, jogi ismeretekkel? Honnan szerezzen információt a társaság vezetője, tulajdonosa, aki szeretné kézben tartani a cégét érintő adóügyeket?

Így értékelte az évet a NAV

ART

Tavaly 184 ezer adóhatósági ellenőrzést végzett a NAV, ami nettó 232,5 milliárd forint adókülönbözetet és 269 milliárd forint bírságot eredményezett.  Az idei terv szerint fokozottan ellenőrzik majd a foglalkoztatottak jogviszonyát és az áfabefizetéseket. A kiemelt szektorok közé tartozik az építőipar, a zöldség-gyümölcs nagykereskedelem, a vendéglátóipar, az e-kereskedelem, a gépjármű- és alkatrész-kereskedelem, valamint a jövedéki termékek.

Pénzmosás esettanulmányok - cégalapítás, számlanyitás, pénzfelvétel

ART

Az elkövető 2014 végén egy gazdasági társaságot alapított, hogy ezzel segítse bűncselekményből származó pénz elrejtését. Vállalta, hogy a társaság nevére bankszámlát nyit, az arra érkező összegeket rendszeresen készpénzben felveszi, és ezt a pénzt megbízója részére alkalmanként, díjazás ellenében átadja.

Melyek az automatikus fizetési könnyítés szabályai?

ART

Megbízható adózó élhet vele. A kérelem kizárólag elektronikusan terjeszthető elő a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető űrlapon (FAG01).

Társasházak adószámigénylése

ART

Ha a társasházközösségnek adókötelezettsége keletkezik (a közös tulajdont hasznosítja,munkabért, megbízási díjat, közös képviselő részére tiszteletdíjat fizet stb.), az adókötelezettség keletkezésétől számított 15 napon belül be kell jelentkeznie a területileg illetékes elsőfokú állami adóhatósághoz.

Mikor nem alkalmazható az önellenőrzés?

ART

Nincs helye önellenőrzésnek, ha az adózó a törvényben megengedett választási lehetőséggel jogszerűen élt, és ezt az ellenőrzéssel változtatnámeg (például alanyi adómentességet választott). Ez azonban nem vonatkozik az olyan speciális esetekre, amelyekre külön törvényi rendelkezés van (például:korkedvezményes nyugdíj).

ONYA újdonságok: kata, távközlési adó, társasházi szja, pénzügyi szervezetek különadója

ART

A tavalyi évről 2020. február 25-ig benyújtandó 19KATA mellett a 20KATA nyomtatványnak is van online verziója, így az év közben a kata-alanyiság alól kikerülő adózónak a soron kívüli beadáskor, illetve 2021-ben a 2020-ról történő elszámoláskor minden érintettnek előnyt jelenthet az ONYA használata.

Megvolt az Adó-Tanácskozás

ART

Az úgynevezett e-áfa felületének kialakításakor fontos a könnyű és gyors használhatóság, valamint az is, hogy a tervezetek és a jóváhagyott bevallások hat évig elérhetőek lesznek, így sokkal egyszerűbbé válik majd az áfa-bevallás önellenőrzése vagy helyesbítése. A rendszer a számlák adatai mellett biztosíthatja az adómérték vagy a mentesség szerinti összesítést is. 2021. január 1-jétől már minden számla adatának online kell beérkeznie az adóhivatalhoz, ami elengedhetetlen az áfa-bevallási tervezetek kiajánlásához

Melyek az adótartozás mérséklésének, elengedésének feltételei?

ART

Jogi személy és egyéb gazdálkodó szervezet esetében a pótlék és bírságtartozás kivételes méltánylást érdemlő körülmény esetén, különösen akkor mérsékelhető (engedhető el), ha e tartozások megfizetése az adózó gazdálkodását ellehetetlenítené.

A NAV közzétette a székhelyszolgáltatók pénzmosás elleni tipusszabályzatát

ART

A NAV februárra igéri a könyvviteli szolgáltatók, az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatók, az adótanácsadók, adószakértők, a virtuális fizetőeszköz átváltását végző szolgáltatók és a letétkezelő pénztárca-szolgáltatók belső szabályzatának elkészítését, illetve átdolgozását segítő típusszabályzatokat


Vissza az előző oldalra