Hírek
ART kategória hírei

Ellenőrzési határidők a végelszámolásban

ART

Az ellenőrzés lefolytatása kötelező minden olyan végelszámolás alatt álló adózónál, amely végelszámolásának elrendelésekor (egyszerűsített végelszámolásnál a megindítása bejelentésekor) kockázatos adózónak minősül.

Összefoglaló a nyári adóváltozásokról

ART

Társasági adó ● Adózás rendjéről szóló törvény ● Szociális hozzájárulási adó ● Védelmi hozzájárulás ● Extraprofit adórendelet ● Hitelintézetek extraprofit adója ● Pénzügyi tranzakciós illeték és értékpapír tranzakciós illeték ● Pénzügyi tranzakciós illeték ● Értékpapír tranzakciós illeték ● Kiegészítő pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség

 PM: megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt

ART

A kettős adóztatás elkerülésének kérdéseit magyar-svájci viszonylatban a 2013-ban aláírt kétoldalú adóegyezmény szabályozza. Azonban az egyezmény kiegészítése - az azóta megalkotott nemzetközi reformok miatt - szükségessé vált, és ennek tett eleget a most aláírt jegyzőkönyv.

Ezekre figyelt a NAV 2023-ban

ART

A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A Deloitte szakértői a legfontosabb tudnivalókat foglalták össze.

Problémák az átvezetési kérelmekkel

ART

Sokat segítene, ha az átvezetésről kapnának az adózók értesítést, és lenne például nyolc napjuk a tartozása rendezésére, mielőtt a NAV önállóan átvezeti az összegeket, vagy ne történhessen NAV általi átvezetés egy folyamatban lévő, adózótól érkező kérelem könyveléséig

Miniszteri összefoglaló a gazdaságfehérítésről

ART

A kormány a 2010-es gazdaságpolitikai fordulat jegyében átalakította az adórendszert és a munkát terhelő adózásról fogyasztási típusú adókra helyezte a hangsúlyt. A kormányzati álláspont abban is változatlan, hogy nem növelni kell az adókat, hanem a beszedés hatékonyságát javítani, amely teret nyit az adók csökkentésének; az alacsonyabb terhek és vonzó adókörnyezet pedig a gazdaság fehérítésével jár, amely a növekedéshez is hozzájárul

Társasházak adószámigénylése

ART

Ha a társasháznak adókötelezettsége keletkezik (a közös tulajdont hasznosítja, munkabért, megbízási díjat, közös képviselő részére tiszteletdíjat fizet stb.), az adókötelezettség keletkezésétől számított 15 napon belül be kell jelentkeznie a területileg illetékes elsőfokú állami adóhatósághoz (NAV igazgatóság).

Internetes fogadások tippadóit ellenőrizte a NAV

ART

Egy nagy követői bázist építő ember tevékenységét ellenőrizték. A tippmester közösségi oldalain rendszeresen osztott meg tartalmakat követőinek. A revizorok egy hónapos csoporttagságot igényeltek és fizettek ki. A vizsgálat elindítása után írásban nyilatkoztatták a tipstert, aki mindössze néhány százezer forintnyi, tippadásból származó jövedelmet vallott be.

A hatósági átutalási megbízás (inkasszó) szabályai

ART

A pénzforgalmi szolgáltató az inkasszó kibocsátásakor elsősorban a végrehajtó által benyújtott inkasszóban megjelölt bankszámlán lévő összeget tekinti alapnak. Ha ez nem fedezi az inkasszóban megjelölt valamennyi követelést, akkor a bank a végrehajtó további intézkedése nélkül kiterjeszti az inkasszót az általa kezelt további fizetési számlákra. Ha a pénzintézet és a számlatulajdonos máshogyan nem állapodik meg, a hatósági átutalási megbízást az adózó azon  hitelkeretének terhére is teljesíteni kell, ami a fent megjelölt számlákhoz kapcsolódik.

Mi a helyzet a Belarusz-magyar kettős adóztatási egyezménnyel?

ART

NAV Tájékoztató a Belarusz Köztársaság és Magyarország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény részleges felfüggesztéséről

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

ART

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

ART

Minden azonosított felhasználó, aki nem tiltotta le az értesítéseket, megkapja a push üzenetet, amely - egyéni beállítástól függően - az okostelefon lezárt képernyőjén vagy az értesítéseknél jelenik meg. Az üzenetre koppintva az élő jogviszonyok a NAV-Mobil Foglalkoztatási adatok menüpontjában, a már lezárt jogviszonyok pedig a NAV Ügyfélportálján ellenőrizhetők

Adóügyben lehet-e iratokat csatolni a másodfokú eljárásban? - Az Unió Bírósága rést ütött az adóeljárási szabályainkon

ART

Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák. Ez ugyanakkor nem csupán a külföldiek áfa-visszatérítésére lehet hatással, de bármely olyan áfa-ügyben is felhasználható, ahol az adóhatóság megtagadta a fellebbezés során benyújtott tények, bizonyítékok értékelését. Az ügy legfontosabb tanulságait a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértőivel szedtük össze.

Milyen esetekben lehet az adótartozás mérséklését, elengedését kérni?

ART

Jogi személy és egyéb gazdálkodó szervezet esetében a pótlék- és bírságtartozás kivételes méltánylást érdemlő körülmény esetén, különösen akkor mérsékelhető vagy engedhető el, ha e tartozások megfizetése az adózó gazdálkodását ellehetetlenítené.

Ellenőrzési határidők a végelszámolásban

ART

A végelszámolás esetén benyújtandó tevékenységet záró adóbevallás, a végelszámoló által készített záró adóbevallás, a két bevallás közötti időszakról benyújtott bevallás adóellenőrzése, valamint a tevékenységet lezáró adóbevallást megelőző időszakra vonatkozó adóellenőrzés megállapításait tartalmazó jegyzőkönyvvel szemben, annak átadását, kézbesítését követő 8 napon belül lehet észrevételt tenni.

NAV: a mobilappban bárki ellenőrizheti adószámláját

ART

NAV-Mobil számos más funkciót is tartalmaz, egyebek mellett lekérdezhetők benne a foglalkoztatási adatok, egyszerűen befizethető a gépjárműadó és ellenőrizhetők az üzleti partnerek adatai.

Új bejelentkezési felület: NAV Felhasználókezelő

ART

A NAV Felhasználókezelő egy központi bejelentkezési felület, amely könnyű és gyors hozzáférést biztosít a felhasználóknak az Online Számla rendszerhez, az Online Számlázó programhoz és az eÁFA-rendszerhez. További előnye, hogy az Online Számla karbantartása alatt is elérhetők ezek az online rendszerek.

Adóellenőrzési esetek: használtautó-kereskedés ellenőrzése

ART

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit; a kereskedőnél a végrehajtók ingatlant és 54 autót foglaltak le több mint 120 millió forint értékben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Kockázatos adózói magatartások – Mi válthat ki adóellenőrzést?

ART

A NAV 2024-es ellenőrzési tervéből szemezgetünk. A bevallások és a NAV rendelkezésére álló adatok közti eltérések alapján, a jogkövetés ösztönzésére a következő vállalkozások biztosan számíthatnak arra, hogy a NAV célkeresztjébe kerülnek:

Jön az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP)

ART

A projekt célja, a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése mellett, hogy alapjaiban újítsa meg a foglalkoztatók beszámolási kötelezettségeit. Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak például bérprogram-fejlesztő cégekkel, a projekt iránt érdeklődő foglalkoztatókkal, és a bérszámfejtő szakma képviselőive - mondta Izer Norbert PM államtiktár


Vissza az előző oldalra