Hírek
ART kategória hírei

Az Országgyűlés előtt az új NAV-törvény

ART

A NAV feladatainak repertoárja jövőre még tovább bővül. A gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági ügyek intézése mellett a helyi iparűzés adóbevallást is az adóhivatalhoz kell benyújtani. A NAV munkatársai az úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázis nyilvántartásával még nagyobb szerepet kapnak jövőre a pénzmosás elleni küzdelemben is.

Lakáskiadás rövid távra - Egy rendhagyó nyugtaadás-ellenőrzés

ART

A bérbeadó randevúkra, "lopott órákra" adta ki a lakásait internetes hirdetésen keresztül, minőségi bort vagy pezsgőt bekészítve, "nyugodt környezetben, teljes diszkrécióval". A nem mindennapos hirdetés felkeltette a NAV munkatársainak is a figyelmét, akik SMS-ben foglaltak szállást, hogy a bérbeadás szabályainak betartását ellenőrizzék.

Új országok kerültek az EU adós feketelistájára

ART

Anguilla és Barbados adójogrendszereik részletes vizsgálata alapján kerültek fel a feketelistára. A a Kajmán-szigetek viszont lekerült.

A Pénzügyminisztérium benyújtotta az adóügyi könnyítésekről szóló törvénytervezetét

ART

A módosításokkal jövőre kedvezőbbé válik a kisvállalati adó, a vállalkozások segítséget kapnak az áfa-bevallásaik kitöltésekor. Jövőre eltörlik a cégek fejlesztési tartalékának 10 milliárd forintos felső határát. A 180 napnál rövidebb ideig tartó építési tevékenységet jövőre már nem terheli az ideiglenes tevékenység utáni iparűzési adó. Jön az Európai Unió e-kereskedelmi áfa csomagja is.

Mire szolgál az eBEV portálon az új HIPA menüpont?

ART

Az új HIPA menüpontban az iparűzési adóval kapcsolatos, önkormányzati adóhatóság előtti eljárásokra lehet hosszabb távú, állandó meghatalmazást benyújtani egyszerűen és gyorsan a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

Kettős adóztatási egyezmények - Amikor a nemzetközi életvitel csak látszat

ART

A ténylegesen nemzetközi életvitellel rendelkező magánszemélyek és családtagjaik jövedelemadózása több ország adószabályait is érintheti. Az érintettek számára bonyolult lehet annak tisztázása, hogy melyik országban, mely jövedelmük után kellene valójában adót fizetniük. A szövevényes szabályozási háttér ellenére is érdemes azonban a józan eszünkre hallgatni: ha rendkívül előnyösnek látszik valamely megoldás, akkor javasolt alaposabban körüljárnunk a kockázatokat.

Érezhetően emelkedik az igény az adózási segítségnyújtásra

ART

A COVID-19 betörésével és a világjárvány okozta gazdasági átrendeződéssel a cégeknek alapjaiban kellett átgondolniuk eddigi adózási gyakorlatukat és reagálni az akár naponta gyökeresen megváltozó új helyzetre. A vállalatok többségénél annyi többletmunkát eredményezett a krízis, hogy a korábbi tanácsadási támogatás már közel sem elegendő.

Ez lesz az év végi adócsomag tartalma

ART

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt. Az adóhivatal a vállalkozások helyett dolgozva már jövőre áfabevallási-tervezetet ajánl ki, de egyszerűbbé válik az adótartozások rendezése és a helyi iparűzési adóbevallások rendszere is - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Ilyen adóügyi könnyítéseket terveznek

ART

2021 januártól a 11 százalékosra mérséklődő kisvállalati adó (kiva) bevételi értékhatára a kétszeresére, azaz 3 milliárd forintra emelkedik. Az egyszerűsített adónemet így jóval többen választhatják. 2021 második félévétől tervezik az áfabevallási tervezetet. Javasolják a fejlesztési tartalék 10 milliárd forintos felső értékhatárának eltörlését is.

Csökkent az adóelkerülés Magyarországon

ART

Míg 2013-ban a magyar adóelkerülési ráta 21 százalék volt, 2019-re - számos nyugat-európia országot is megelőzve - már 6,6 százalékra javult  - közölte Varga Mihály az Európai Bizottság csütörtökön megjelent, áfarésről szóló tanulmányát kommentálva.

Az OECD Tax Policy Reforms 2020 szerint Magyarország a második legnagyobb adócsökkentő

ART

A kisvállalati adó mértéke 13-ról 12 százalékra mérséklődött, illetve a szálláshely-szolgáltatók forgalmi adóterhe 9 százalékponttal csökkent. Július 1-jétől újabb két százalékponttal mérséklődött a szociális hozzájárulási adó.

Megkezdi az adószámla-kivonatok küldését a NAV

ART

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van a tavaly december végi adatok szerint, és nincs ügyfélkapuja.

Fizetési-könnyítési eljárások tapasztalatai

ART

A méltányossági kérelmek a FAG01 és a FAM01 űrlapokon nyújthatók be. Annak, akinek a járvány hatására fizetési nehézsége keletkezett, érdemes a kérelemben beikszelnie azt is a kérelem indokai között - javasolja Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

Végrehajtás és fizetési kedvezmények a veszélyhelyzet után

ART

A szünetelő eljárások 2020. július 4-től indultak újra. A NAV tehát ismét benyújthatja az ügyfelek pénzforgalmi szolgáltatóinak a hatósági átutalási megbízásokat, egyúttal megszüntetheti a jövedelem letiltások felfüggesztését.

Megkezdte az adószámla-értesítők kiküldésését az adóhatóság

ART

Azok kapnak értesítést, akiknek legalább egy adónemben ötezer forintnál több tartozása vagy ezer forintnál több túlfizetése van. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők tárhelyére július 23. és 29. között érkezett meg a NAV tájékoztatója arról, hogy adószámlájuk tartozást vagy túlfizetést mutat, vagy a hivatal késedelmi pótlékot számított fel.

Új adatszolgáltatási kötelezettség a határokon átnyúló adótervezési konstrukciókról

ART

Az adatszolgáltatás célja, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az Európai Unió tagállami adóhatóságai átfogó és releváns információkat kapjanak a jogszabályban meghatározott ismertető jegyekkel rendelkező adótervezési konstrukciókról.

Pénzmosás esettanulmányok - "megváltozott a számlaszámunk"-trükk újra

ART

Tanulságos eset ez is: ezzel a trükkel sikerült 61 millió forintot kicsalni egy cégtől, ideje volna komolyan venni a céges információbiztonságot...

Az Európai Bizottság új intézkedésekkel segítené az adóvisszaélések elleni küzdelmet

ART

Automatikussá válna a tagállamok közötti információcsere az online platformok forgalmáról. Megerősítenék és pontosítanák a tagállamok együttműködésének szabályait, például a közös adóellenőrzések terén.

Uniós ajánlás az adóparadicsomok ügyében

ART

Az Európai Bizottság azt ajánlotta az Európai Unió tagállamainak, hogy ne nyújtsanak pénzügyi támogatást az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékében szereplő országokhoz kapcsolható vállalkozásoknak

Még hat napig nyújthatóak be a koronavírus miatti speciális méltányossági kérelmek az adóhivatalhoz

ART

A július 17-ig benyújtható, koronavírusra specializált kérelem alapján a munkavállalótól levont járulékra és szja-ra is járhat a kedvezmény, a vállalkozásoknak pedig akár ötmillió forintos összegű adócsökkentés is engedélyezhető.


Vissza az előző oldalra