Hírek
ART kategória hírei

Már a készpénzfizetésről szóló nyomtatvány is elérhető az ONYA-ban

ART

A kapcsolt vállalkozások között létrejött, egymillió forintot meghaladó értékben teljesített szolgáltatások készpénzes kifizetéseit a vevőnek vagy a szolgáltatás igénybevevőjének be kell jelentenie a Nemzeti Adó - és Vámhivatalhoz (NAV).

Euróban és dollárban is fizethetnek adót a cégek

ART

A cégek a társasági adót és az iparűzési adót nemcsak forintban, hanem euróban és dollárban is megfizethetik.

Adószámla rendezése végelszámolásban

ART

A cég törlése után a NAV kizárólag annak a személynek a kiutalás iránti kérelmét teljesíti, aki a legfőbb szerv által jóváhagyott vagyonfelosztási javaslat benyújtásával igazolja, hogy a  kiutaláshoz való jogot a társaságtól megszerezte.

Megújult a NAV Infóvonala

ART

Az adóhatóság tájékoztatása szerint az általános, konkrét ügyhöz nem kapcsolódó tájékoztatás az Infóvonal 1-es menüpontjában, az egyedi telefonos ügyintézést is lehetővé tévő szolgáltatás (korábban ügyfél-tájékoztató és ügyintéző rendszer) pedig a 2. menüpontban érhető el.

Elektronikus ügyintézés adóügyben - Kézbesítés a tárhelyre

ART

Arról, hogy a tárhelyre üzenet érkezett, az ügyfél az általa korábban, az adott szolgáltatásra történő regisztrációkor megadott e-mail címen értesítést kap. A küldemény letöltéséről a szolgáltató igazolást állít ki és megküldi a feladó részére. Letöltés hiányában a második értesítést követő 5. munkanapon beáll a kézbesítési vélelem. Tehát az irat akkor is kézbesítettnek minősül, ha az ügyfél azt nem olvasta el.

NAV esetpéldák pénzmosásra

ART

A NAV PEI honlapján közzétett eset szerint egy magyarországi ügyvédi iroda és egy, az Egyesült Királyságban bejegyzett társaság (Llp) között megbízási szerződés jött létre, amelynek alapján az ügyvédi iroda teljes körű tanácsadói és jogi szolgáltatást nyújt magyar állampolgárság megszerzésével kapcsolatban külföldi állampolgárok részére, valamint az Llp harmadik országbeli állampolgárokat közvetít az ügyvédi iroda részére.

Adózás Közép és Kelet-Európában

ART

Megjelent a Mazars 2022-es közép- és kelet-európai adóbrosúrája ● Áfa és online számla ● Társasági adó ● Transzferárazás

Meddig nyújtható be az önellenőrzés?

ART

Az elévülési időn belül lehet önellenőrzéssel helyesbíteni az adóalapot, az adót, a költségvetési támogatást.

Adószámla-egyenlegről küldi az értesítéseit a NAV

ART

Május végétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csaknem 426 ezer gazdálkodónak küld értesítést az adószámla egyenlegéről - közölte az adóhatóság

Az automatikus fizetési könnyítés szabályai gazdálkodó szervezeteknél

ART

Az automatikus fizetési könnyítés kizárólag akkor engedélyezhető, ha a kérelmező nettó módon számított adótartozása az elbírálás időpontjában nem haladja meg a hárommillió forintot.

Kiket fog ellenőrízni a NAV 2022-ben?

ART

Idén tovább folytatódik a katások vizsgálata is, aminek elsődleges célja, hogy kiderüljön, leplezett foglalkoztatásban alkalmazzák-e ezeket az alvállalkozókat a megrendelők. Új szereplők is a hivatal fókuszába kerülnek. Autóipari, élelmiszerkereskedelemi cégek, katások és szja-visszaigénylők a NAV célkeresztjében. 

Mikor nem alkalmazható az önellenőrzés?

ART

Például nincs helye önellenőrzésnek, ha az adózó nem tévedett, de a körülmények rossz mérlegelése vagy egyéb ok miatt nem használt ki valamilyen lehetőséget (például nem választott alanyi adómentességet).

PwC: a holland adóhatóság indokolatlan személyi profilozást alkalmaz az adóbevallások vizsgálatánál

ART

Az esetlegesen hibásan kitöltött adóbevallások ellenőrzése során az elemzők az adózó személyes jellemzőire összpontosítottak az adózási kockázatok helyett, mármint Hollandiában. A vizsgálatok során "elkövetői profilra" hagyatkoztak, amely szerint különös figyelmet kell fordítaniuk az egyedül élő, "gyakran külföldi származású", fiatal férfiakra, akiknek a tényleges jövedelme látszólag eltért az adóbevallásban szereplő jövedelemtől.

Civil szervezetek megszüntetésének kézikönyve I. Egyesület törlése - új Önadózó kézikönyv rendelhető

ART

Kézikönyvünk az egyesületek megszűnési útjait és módjait mutatja be, amellyel önállóan is elvégezhetők az alvóegyesületek megszüntetésének és nyilvántartásból való törlésének feladatai. Kézikönyv + Forgatókönyv + Iratminták (Word) ) Az a legjobb, ha az egyesület megszüntetését a könyvelő menedzseli – kiadványunk könyvelők részére is nagy segítség. https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/

Ismét csökkent az adók száma hazánkban

ART

A Jalsovszky Ügyvédi Iroda már hetedik éve veszi számba a magyarországi adófajtákat és a sokéves trend egyértelműen megnyugtató. Szinte minden évben csökkent valamelyest az adónemek száma. Idén 51 adófajtát számoltak össze, és ezen a ponton talán már jogos a kérdés: reális-e, hogy még ennél is kevesebb adónk legyen?

Hogyan lehet az önellenőrzést benyújtani?

ART

Az adóbevallások önellenőrzésére az adott időszakra vonatkozó bevallási nyomtatványt kell használni. Az évszám nélküli adatlapok, bevallások az elévülési időn belüli valamennyi időszak önellenőrzésére alkalmasak. Az adózó önellenőrzési szándékát az adómegállapítási időszak és az adónem megjelölésével a NAV-hoz bejelentheti, de ez nem feltétele az önellenőrzésnek.

Aktuális fizetési nehézségek kezelése - a NAV ajánlja

ART

Mit tehetnek azok az adózók, akik például a Sberbankkal szembeni intézkedések miatt likviditási gondokkal küzdenek, így nem tudják teljesíteni fizetési kötelezettségeiket? Az előre látható fizetési nehézségek kezelésére a következő lehetőségek vehetők igénybe a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).

Üvegkapu rendszer az építőiparban

ART

A rendszer lényege, hogy a 700 millió forint feletti építési-beruházási célú közbeszerzéseknél a létesítmények megvalósításában résztvevő vállalkozásoknak napi szintű, névre szabott foglalkoztatási adatokat kell megadniuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).

Az elektronikus bevallás néhány lépésben

ART

A beküldés után kapott nyugta (mely az Értesítési tárhelyen található) csak a továbbítás tényét rögzíti, ez még nem garantálja a beküldött bevallás feldolgozását. Az esetleges hibákról, hiányosságokról a NAV a feldolgozás során értesíti az adózót, mely szintén az Értesítési tárhelyen tekinthető meg.

Így működik a NAV késedelmi pótlék kalkulátora

ART

A "Pótlékszámító" segédprogram segítséget nyújt egy adott összegű kötelezettségre eső késedelmi pótlék kiszámításához a rögzített időszakra (-tól, -ig) vonatkozóan. Nem alkalmazható azonban az utólagos adóellenőrzés során megállapított adóhiány késedelmi pótlékszámítására


Vissza az előző oldalra