Hírek
ART kategória hírei

Az Adókamara javaslata a mikro- és kisvállalkozásokat segítő újabb adózási intézkedésekre

ART

1. Az új Tbj. ne lépjen hatályba július 01-én csak 2021 január 01-én. 2. A 2020. július 01-től hatályba lépő minimál járulékra átmeneti szabály a bértámogatásban részesülőknél. 3. A kiva szerint adózóknál a SZÉP Kártya juttatás kiva adóalapból történő kivétele. 4. Fejlesztési tartalék kedvező szabályának kiterjesztése egyéni vállalkozókra. 5. COVID-19 teszt Szja mentességének kimondása. 6. A 2020. július 01-től hatályba lépő online számlázás bejelentés elhalasztása.

Koronavírusjárvány miatti adómódosításokat tárgyal az Országgyűlés

ART

Az egyes adózási tárgyú törvényeknek a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében szükséges módosításáról szóló törvényjavaslat tárgyalását kezdte meg május 7-én az Országgyűlés. Tárgyalják a kiskereskedelmi adóról szóló törvényjavaslatot is.

Adózási és adófizetési stratégiák koronavírusjárvány idején

ART

Ez egy adótipp. A koronavírusjárvány miatti fizetési könnyítés kérelmezését előzetesen alaposan át kell gondolni.  El kell dönteni, hogy a koronavirusjárvány miatt fizetési halasztást, részletfizetést  vagy adómérséklést kér a cég. A kettő együtt nem megy. Azt is el kell dönteni, hogy az 5 milliós keretet melyik adónemre kívánjuk felhasználni. Anyagunkat előfizetőink szabadon felhasználhatják munkatársaik és ügyfeleik tájékoztatására, ezért word formátumban is letölthetik a https://www.onadozo.hu/segedletek/ menüből.

Nem lanyhul a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem sem

ART

"Nem szabad, hogy gyenge láncszemek maradjanak szabályainkban és végrehajtásukban" - mondta Valdis Dombrovskis az Európai Bizottság alelnöke, miután átfogó cselekvési tervet terjesztett elő az unió pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni küzdelmének további megerősítésére. És Ön, kedves könyvviteli szolgáltató, rendelkezik már átdolgozott pénzmosás elleni szabályzattal? Ami 2020. április 9-ig kellett elkészítenie? Ne ijedjen meg - Önadózó előfizetőnként ingynesen megkaphatja a kész csomagot - és egy kattintással letudhatja az egészet. Önadózó előfizetés: májustól decemberig 15.960,-Ft. https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Fizetési könnyítések a koronavirusjárványra tekintettel

ART

Fizetési nehézség esetén megéri a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordulni, hiszen a hatóság jellemzően eleget tesz az ügyfelek kérésének - mondta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár. Eddig csak magánszemélyek és egyéni vállalkozók kérhettek adómérséklést, az új, koronavírusra specializált adómérséklést a cégek is igénybevehetik. "Senkitől nem kérünk el illetéket a speciális eljárásért, és a kérelmeket rendkívül rövid idő alatt, 15 napon belül bíráljuk el" - mondta az államtitkár

Ez a helyzet az adóvégrehajtások ügyében

ART

A 2020. március 24-én folyamatban lévő végrehajtási eljárások automatikusan szünetelnek - de új végrehajtási eljárásokra ez nem vonatkozik, azok megindíthatók és lefolytathatók. A NAV, méltányossági alapon felfüggesztheti azokat a március 24-e után indított új végrehajtási eljárásokat is, amelyekre a szünetelés nem vonatkozik.

Megjelent a Magyar Közlönyben a védekezésről szóló törvény

ART

A kormány a veszélyhelyzetben - a törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálásáért rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezt a jogkörét - szükséges és arányos mértékben - a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja

Tállai András az ágazati mentességekről

ART

A globális koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzetnek leginkább kitett szektorok azonnali segítséget kaptak a kormánytól a magyar gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében; a szakmunkás minimálbért kereső munkavállaló után mintegy 71 ezer forintról mond le havonta az államkassza, csak azért, hogy az érintett vállalkozások megőrizhessék dolgozóik állását - közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) parlamenti államtitkára

Eljárás adófizetési határidő elmulasztása esetén

ART

Fizetési kedvezmény (fizetési halasztás, részletekben történő megfizetés, mérséklés, illetve elengedés) iránti kérelmet kell benyújtani a NAV-hoz. A kérelem benyújtható papíralapon vagy elektronikusan. A papíralapú kérelmet célszerű a NAV által rendszeresített nyomtatványon benyújtani.

A veszélyeztetett ágazatokba tartozó adózók bevallási kötelezettségei

ART

2020. március 24-től nemcsak csökkentek a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozások közterhei, hanem változik az érintett adónemek bevallása is. Március 31-ig közzéteszik.

Az adóvégrehajtásokat felfüggesztették, de a köztartozásokat érdemes fizetni

ART

Ezen a héten jelent meg a Magyar Közlönyben a legfrissebb gazdaságvédelmi célú kormányrendelet a végrehajtások felfüggesztéséről. Az intézkedés csak a folyamatban lévő végrehajtásokat szünetelteti, a tartozás pedig megmarad

Adózási könnyítések szerte Európából

ART

A mostani helyzetben két dolog egyértelmű: senki sem látja előre a megoldást, a gazdaságnak viszont muszáj segítséget nyújtani. Az biztos, hogy a magyar kormány követi az európai trendeket és a bevezetett intézkedések valóban érdemi segítséget jelenthetnek az érintett vállalkozásoknak

Ezt teheti, ha adózási problémái vannak

ART

Igazolási kérelem ★ Részletfizetési kérelem ★ Adóelőleg-mérséklés ★ A MAZARS legfrissebb összefoglalója

Az adóhivatal méltányosan bírálja el a vállalkozók fizetés-könnyítési kérelmeit

ART

Több mint kétszázezer vállalkozást érint a március 20-ai adófizetési határidő. Ha a közterhek megfizetése a gazdálkodóknak nehézséget okoz, kérhetik az adóelőleg összegének mérséklését, illetve a fizetési halasztás mellett a részletfizetést is. Fizetési nehézségük esetén tehát a kisvállalati adó (kiva), illetve a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózók is kérelemmel fordulhatnak a hatósághoz, amelyet a NAV méltányosan bírál el - közölte Izer Norbert.

Ágazati adókönnyítések, felfüggesztik a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét

ART

A már most súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban, a sport és a kulturális szolgáltatások területén, valamint a személyszállításban, vagyis a taxisok körében június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken.

A NAV az online szolgáltatásait ajánlja az ügyfélszolgálatok felkeresése helyett

ART

A vállalkozások az eBEV-en keresztül küldhetik be adóbevallásukat, nyomon követhetik befizetéseiket, eleget tehetnek többféle adat bejelentési kötelezettségnek, de a bevallásukkal összefüggő problémákról is így értesülnek. A magánszemélyek elfogadhatják az adóbevallási tervezetüket, online kereset kimutatást vagy akár elveszett adókártya pótlását is igényelhetik. Elektronikusan adó-, jövedelem- és illetőségigazolás is kérhető.

NAV ellenőrzési irányok 2020

ART

Kiemelten kezelik a bújtatott foglalkoztatás feltárását és visszaszorítását, a valójában munkaviszonyban történő foglalkoztatás kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) mögé rejtésének megakadályozását. Továbbra is figyelemmel kísérik a székhelyszolgáltatókat, valamint az e-kereskedelmet

Adócsalás esettanulmányok - húskészítményekkel

ART

A céghálózat vezetője Lengyelországból és Szlovákiából nettó áron beszerzett húskészítményeket papíron több magyar cégen átfuttatta, hogy az általuk kiállított fiktív számlák felhasználásával fizetendő áfáját csökkenthesse.

Adócsalás esettanulmányok - műtrágyával

ART

Külföldről vásárolt lengyel, litván és holland eredetű műtrágyát magyarországi székhelyű fiktív vásárlókon, erre a célra létrehozott "bukó cégeken" keresztül értékesítették a tényleges belföldi beszerzőknek, akik így a fizetendő áfájukat csökkenteni tudták. Az irányítók saját könyvelőt, valamint több összekötőt is alkalmaztak. Ők a szervezeti szintek között tartották a kapcsolatot, és gondoskodtak a CMR-számok és az EKÁER-okmányok kicseréléséről, az árumozgás "átpapírozásáról", ezzel igyekeztek követhetetlenné tenni a műtrágya tényleges útját.

Személyes adónaptár online emlékeztetővel

ART

Mihez kezdjen az az adózó, aki nem rendelkezik alapos adószakmai, jogi ismeretekkel? Honnan szerezzen információt a társaság vezetője, tulajdonosa, aki szeretné kézben tartani a cégét érintő adóügyeket?


Vissza az előző oldalra