Hírek
MUNKAJOG kategória hírei

KSH: júliusban 500 ezer forint volt a bruttó átlagkereset

MUNKAJOG

Júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 15,3 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó 16,0 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A bruttó átlagkereset 500 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 344 700 forint volt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A home office beépült a foglalkoztatási gyakorlatba

MUNKAJOG

A koronavírus-járvány tehát tartósan megváltoztatta a munkakörülményeket. Soha semmilyen esemény nem fordította még fel ilyen rövid idő alatt ilyen átfogóan a munka világát

Uniós irányelv született a minimálbérről

MUNKAJOG

Míg a minimálbérek meghatározása továbbra is tagállami hatáskörbe tartozik, a tagállamoknak garantálniuk kell, hogy a megélhetési költségeket és bérszinteket figyelembe véve a minimálbérből tisztességesen meg lehessen élni. A törvényileg meghatározott minimálbér megfelelőségének értékeléséhez viszonyítási alap lehet egy reálárakon vett áru- és szolgáltatáskosár, illetve a bruttó mediánbér 60 százaléka vagy a bruttó átlagbér 50 százaléka.

Az egyszerűsített foglalkoztatás bevallása

MUNKAJOG

A munkáltatónak havonta, kizárólag elektronikusan, a tárgyhónapot követő hó 12-éig kell bevallást benyújtania az egyszerűsített foglalkoztatásról a 2208 jelű nyomtatványon az Art.23 havi adó és járulékbevallásra vonatkozó szabályai szerint.

3 előny válsághelyzetben, ha digitálisan fejlett a HR adminisztráció

MUNKAJOG

Válsághelyzet, infláció, fluktuáció, akadozás az ellátási láncban… Sorolhatnánk hosszan mindazt a negatív mikro és makro környezeti hatást, melyek miatt küzdelmes ma a vállalati valóság. Ajánljuk figyelmébe az L-Soft PIRAMIS szoftvereit

Harmadik országbeli állampolgár egyszerűsített foglalkoztatása

MUNKAJOG

A harmadik országbeli állampolgárok – a bevándorolt vagy letelepedett jogállású személy kivételével – munkavállalási engedéllyel, egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyban kizárólag mezőgazdasági idénymunkát végezhetnek.

Az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentése

MUNKAJOG

A bejelentés adatai • A bejelentés módja • Elektronikus bejelentés • Telefonos bejelentés  • Bejelentés mobilapplikáción keresztül • A bejelentés további szabályai

Diákmunka munkaviszonyban

MUNKAJOG

A munkaviszonyos tanuló – más munkaviszonyban álló személyhez hasonlóan – a Tbj. szabályai szerint biztosított, ezért a természetbeni egészségbiztosítási ellátáson túl a társadalombiztosítás valamennyi ellátására, ennek részeként pénzbeli ellátásokra például táppénzre is jogosultságot szerez, illetve munkaviszonyát a nyugdíjszámításnál is figyelembe veszik.

Hogyan érinti a foglalkoztatókat a kata változása?

MUNKAJOG

Kell-e a foglalkoztatónak ellenőriznie, hogy partnere kijelentkezett-e a katából? ● Kifizetheti-e a foglalkoztató előre a katás vállalkozót szeptembert követően megillető díjakat? ● Felvehetem-e a katás vállalkozót munkavállalóként?

Ajánljuk a PIRAMIS bérszámfejtő szoftvert és HR programokat

MUNKAJOG

A PIRAMIS bérprogram a legjobb lehetőség arra, hogy a vállalat kezelje a munkavállalók teljes körű munkaügyi, bérszámfejtés feladatait. A PIRAMIS szoftverrel és bérügyviteli szolgáltatásaival közel 100 000 munkavállaló számfejtése készül

Az alkalmi munkavállalók létszáma

MUNKAJOG

Alkalmi munkánál az egyszerűsített munkaviszonyban,foglalkoztathatók létszáma a főállású munkavállalók létszámához igazodik.

Visszarendelhet-e a főnököm a szabadságomról?

MUNKAJOG

A szabadság minden munkavállalónak alanyi jogon jár és elengedhetetlenül fontos a feltöltődéshez, regenerálódáshoz. A munkáltatónak is érdekében áll, hogy munkavállalói kipihenhessék magukat, ezáltal növelve későbbi hatékonyságukat. De mi történik akkor, ha a főnök visszahívja a szabadságról a beosztottat? Van hozzá joga? Erre ad választ dr. Tömösvári Andrea ügyvéd.

Megkezdődtek a nyári munkaügyi ellenőrzések

MUNKAJOG

A hiányos vagy nem megfelelően elkészített dokumentumokat a munkaadóknak még a munkaügyi ellenőrzés előtt érdemes korrigálniuk, esetleges mulasztásaikat - így akár a munkaviszony elmaradt bejelentését is - a lehető legkorábban pótolniuk

A nyári munkát vállaló diákok közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak

MUNKAJOG

A nyári munkát vállaló diákok közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalóra, és rájuk is vonatkozik a 25 év alattiak kedvezménye - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 

Júliustól változnak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai

MUNKAJOG

Változik a napi közteher mértéke, a filmipari statiszták napi jövedelmének maximuma és a nyugellátás számítási alapja is. Az új szabályokat a 2022. június 30. után létrejövő, egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyokra kell alkalmazni[

Egyszerűsödtek a távmunkával kapcsolatos munkavédelmi szabályok

MUNKAJOG

A munkavédelemről szóló törvény megkülönbözteti a számítástechnikai eszközzel és a nem számítástechnikai eszközzel végzett távmunkát. Előbbinél a munkáltatónak írásos tájékoztatást kell adnia a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörülmények szabályairól.

Diákok foglalkoztatása - munkaügyi szabályok

MUNKAJOG

Egy diák nem dolgozhat éjszaka, részére rendkívüli munkaidő sem rendelhető el. A napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet, a napi pihenőidő is hosszabb, és nem osztható el egyenetlenül. Egy fiatalt az általános szabályokhoz képest egy órával több, legalább 12 óra napi pihenőidő illeti meg, emellett évi 5 munkanap pótszabadság jár neki.

Idén is elindul és szja-mentes jövedelmet biztosít a Nyári diákmunka program

MUNKAJOG

A programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezhetnek, akik jelenleg nem állnak munkaviszonyban, nem rendelkeznek vállalkozási jogviszonnyal. Az önkormányzatok esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható.

Jelentős munkajogi változások várhatók 2022 nyarán

MUNKAJOG

2022. augusztus elejéig hazánknak, mint uniós tagállamnak két fontos, munkajogi tárgyú irányelvet is át kell vennie, ráadásul mind a kettő jelentősen érinti a munka- és pihenőidő szabályozását.

Távmunkában húszezer forint költségtérítést kaphat a munkavállaló igazolás nélkül

MUNKAJOG

A törvényi szabályozás értelmében a munkáltatónak és a munkavállalónak változatlanul munkaszerződésben kell megállapodniuk a távmunkavégzésben, amely fontos újdonságként lehet részbeni is. Az átalánydíj bevezetésével a munkaadónak a mindenkori minimálbér 10 százalékát nem szükséges tételesen, számla alapján elszámolnia. A távmunkában dolgozók így akár havi 20 ezer forintot kaphatnak a feladataik ellátásával kapcsolatos költségekre (rezsi, internet, biztosítás stb.)


Vissza az előző oldalra