Hírek
MUNKAJOG kategória hírei

Diákmunka vagy szakmai gyakorlat

MUNKAJOG

A klasszikus diákmunka és a diploma előtti szakmai gyakorlat korábban két külön fogalom volt. Míg a tipikus diákmunkára diákszövetkezeteken keresztül jelentkeztek a fiatalok, addig szakmai gyakorlati helyet jellemzően maguknak kerestek a képzés végéhez közeledve, a cégek egyedi munkaszerződéssel foglalkoztatták őket. Ez a modell az elmúlt időben megváltozott: nő azoknak a tábora, akik felismerik, hogy gyakornoki munka is vállalható diákszövetkezeten keresztül.

KSH: 390 ezer forint volt a bruttó átlagkereset az első öt hónapban

MUNKAJOG

Az év első öt hónapjában a bruttó átlagkereset 390 ezer, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 259 ezer 300 forint volt, mindkettő 8,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Nem a bérek csökkentésével reagáltak a vállalkozások a járványhelyzetre

Szabadság járványügyi helyzetben 2020 nyarán

MUNKAJOG

Milyen lehetőségei és kötelezettségei vannak a munkáltatónak és a munkavállalóknak

Mi a helyzet a szabadságok frontján?

MUNKAJOG

A BDO Magyarország a második félév bizonytalan járványügyi helyzete miatt arra számít, hogy év végéig további számos munkahelyen vezetik majd be a munkaidőkeretet. 

A munkahelyi kockázatértékelésről

MUNKAJOG

A munkáltató a kockázatértékelést, a kockázatkezelést és a megelőző intézkedések meghatározását - eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában - a tevékenység megkezdése előtt, azt követően indokolt esetben, de legalább 3 évente köteles elvégezni.

A Kormány beleszeretett a távmunkába

MUNKAJOG

A kormány szabályozni fogja a távmunkát, ugyanis az a cégek és az alkalmazottak számára egyaránt bevált a koronavírus-járvány alatt - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára

Munkajogi szabályok a veszélyhelyzet után

MUNKAJOG

A veszélyhelyzet megszüntetése azzal is jár, hogy a bevezetett különleges szabályok ezt követően nem, vagy csak korlátozott ideig lesznek alkalmazhatóak. Ilyenek például a munkaidőbeosztás közlésére vonatkozó előírások: a veszélyhelyzet megszűnésével ezektől a szabályoktól 2020. július 1-ig térhet el a munkáltató.

EY: bevált a távmunka a belföldi cégeknél

MUNKAJOG

Az üzleti tanácsadó felmérése szerint a megkérdezett vállalatok 76 százaléka rendelt el távmunkát a koronavírus-járvány miatti, közel három hónapos kijárási korlátozások alatt. A tapasztalatok kedvezőek, hiszen 63 százalék semmilyen visszaesést nem látott a munkavállalók teljesítményében, 22 százalék szerint pedig még jobban is dolgoztak

A diákok foglalkoztatásánál is kell munkaszerződést kötni

MUNKAJOG

A Munka törvénykönyve szerint a 16 évesnél idősebbek vállalhatnak munkát, a szabály alól kivételt képez az iskolaszüneti munka, mert ebben az időszakban a 15. életévüket betöltöttek is dolgozhatnak. A 18 évesnél fiatalabb diákok munkába állásához szükség van a szülők írásos hozzájárulásához is, ebben az esetben a munkáltató és a diák között létrejött munkaszerződés csak a szülői hozzájárulással együtt érvényes.

A diákoknak a munkavállaláshoz adóazonosító jelet kell igényelniük

MUNKAJOG

A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, ezért ha a diák még nem rendelkezik vele vagy elvesztette az adókártyáját, akkor azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) tudja igényelni a 20T34-es nyomtatványon

7 szoftvertipp, melyekkel biztonságosabbá tehetik a HR folyamatokat

MUNKAJOG

Az L-Soft összeszedte, milyen előnyei lehetnek a szükséghelyzetben és azt követően a webes szoftvereknek. A PIRAMIS™ programjainak bevezetését a minimum 100 fő munkavállalót foglalkoztató vállalatok számára ajánljuk. http://www.lsoft.hu/7-szoftvertipp-a-jarvanyhelyzetre/

A munkahelyek újranyitásakor az adatvédelemre is figyelni kell

MUNKAJOG

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védelmi intézkedések enyhítésével párhuzamosan a cégek és üzletek az újranyitást tervezik, vagy már meg is kezdték. Az újranyitással járó adatvédelmi kötelezettségekre a Baker & McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda hívja fel a figyelmet.

Az előzetes munkahelyi kockázatértékelés elmulasztása milliós bírságot is eredményezhet

MUNKAJOG

A munkavédelmi törvény szabályai szerint a munkáltatónak az irodai/telephelyi visszarendeződés előtt rendelkeznie kell kockázatértékeléssel annak érdekében, hogy a működéssel kapcsolatos veszélyforrásokat számba vegye, és annak hatásait kezelje.

Tovább nőtt a bértámogatási program iránti érdeklődés

MUNKAJOG

Eddig több mint 7200 vállalkozás adott be pályázatot, 95 ezer munkavállalóra. Dolgozónként - a három hónapos támogatási időszak alatt - átlagosan 167 ezer forint támogatást tudnak biztosítani. A legtöbb támogatási igény a feldolgozóiparból, a turizmus-vendéglátásból, a kereskedelmi ágazatból, a gépjárműjavításból, valamint a szállítás-raktározás ágazatból érkezett.

Átlagosan havi 60 ezer forint támogatást ad az állam a bértámogatási programban

MUNKAJOG

A legtöbb igénylés a turizmus-vendéglátás területéről és a kereskedelmi ágazatból érkezik. Négyórás részmunkaidőnél az állam maximum 75 ezer, 4 óránál kevesebb foglalkoztatás esetén pedig akár több mint 100 ezer forint támogatást biztosít havonta

Tört hónapra is kérhető a Kurzarbeit

MUNKAJOG

Előre kell gondolnia arra is, hogy a csökkentett munkaidőben hogyan fogja megoldani a munkaszervezést, figyelembe véve olyan szempontokat, mint pl. a munkaidő-beosztásnak az üzletek nyitva tartásához való igazítása. A támogatás három hónapja alatt ugyanis a rendkívüli munka nem megengedett, viszont szóba jöhet akár a munkaidőkeretben történő foglalkoztatás.

3+1 jogi tipp a munkahelyek újraindításához

MUNKAJOG

A járvány sok helyen nagyon megváltoztatta a munkakörnyezetet, a vírusveszély miatt pedig az eddig megszokott és bevált munkaszervezési módszerek, munkavédelmi eljárások átgondolásra, felülvizsgálatra szorulnak. A járvány terjedésének csökkenésével lehetővé válik egyes munkatevékenységek fokozatos újrakezdése. A fertőzés veszélye azonban továbbra is fennáll, a vírus viselkedését senki nem látja biztosan előre, ezért fokozott körültekintéssel lehet csak a cégek működését lépésről lépésre újraindítani. 

Új szabályok a külföldi mezőgazdasági idénymunkások beutazására

MUNKAJOG

Az agárágazat (TEÁOR és TESZOR 01, 02 és 03) munkaerőigényének biztosítása céljából a szomszédos állam állampolgárai vagy magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok csoportosan beutazhatnak az országba az országos rendőrfőkapitány által erre a célra kijelölt határátkelőhelyen.

Már több mint 500 cég kérvényezte a munkahelyvédelmi bértámogatást

MUNKAJOG

A munkahelyvédelmi bértámogatási program esetén egyelőre a kis- és középvállalkozások a legaktívabbak, de már nagyvállalatok is jelezték érdeklődésüket a támogatás iránt. Az igénylések elbírálását a kormányhivatalok a lehető leggyorsabban elvégzik, így akik áprilisban benyújtották kérelmüket, akár már májusban kaphatnak támogatást - közölte az ITM

Bértámogatás - Alapvető tudnivalók, példákkal

MUNKAJOG

Sok kérdés merült fel a csökkentett részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalókat érintő bértámogatással kapcsolatban. A szakembereknek is kihívás a rendeletek értelmezéseÍrásunkan példákon keresztül bemuttajuk a tudnivalókat. Az írást word formtáumban előfizetőnk letölthetik az Online / Segédletek menüből - és felhasználhatják munkatársaik, ügyfeleik tájékoztatására.


Vissza az előző oldalra