Hírek
MUNKAJOG kategória hírei

Megjelent a minimálbér-rendelet a Magyar Közlönyben

MUNKAJOG

Erről van szó: a Kormány 508/2023. (XI. 20.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról

Home office Magyarországon

MUNKAJOG

A munkaképes korú magyar munkavállalók 10,6 százaléka dolgozott otthoni vagy hibrid munkavégzés keretében tavaly az Eurostat adatai szerint. Ez az érték kevesebb mint fele az EU 27 országa 22,4 százalékos arányának. A lemaradást tovább növelheti, hogy idén – elsősorban hatékonysági okokra hivatkozva – a munkáltatók jelentős része kezdte visszarendelni (részben vagy teljesen) irodai munkavégzésre dolgozóit. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy megfelelő keretek mellett a távmunka – annak számos egyéb előnye mellett – nem okoz hatékonysági problémákat. 

A minimálbér 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 326 000 forintra emelkedik már decembertől

MUNKAJOG

 A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülésén megállapodás született a munkaadók és a munkavállalók között.

Az alkalmi munkavállalók létszáma

MUNKAJOG

Ha a munkáltató és a munkavállaló idénymunkára, vagy idénymunkára és alkalmi munkára létesít egymással több alkalommal munkaviszonyt, akkor ezen munkaviszonyok együttes időtartama a naptári évben a 120 napot nem haladhatja meg. 

KSH: a bruttó átlagkereset 555 900 forint volt 2023 augusztusában, 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

MUNKAJOG

2023 augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 555 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 383 500 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, míg a reálkereset 1,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mikor nem létesíthető egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony?

MUNKAJOG

Az a munkáltató, aki 300 ezer forint vagy ezt meghaladó összegű adótartozást halmoz fel az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó 1 200, 2 300, illetve 7 000 forint összegű közteher és/vagy szociális hozzájárulási adó, rehabilitációs hozzájárulás, valamint az Szja tv. által a munkáltatóra előírt adóelőleg címén, - további egyszerűsített foglalkoztatásra nem jogosult mindaddig, amíg adótartozását ki nem egyenlítette.

Az alkalmi munkavállalók létszáma

MUNKAJOG

Ha a munkáltató főállású munkavállalót nem foglalkoztat, akkor egy nap egy alkalmi munkavállalót vehet fel az év minden napján. A munkáltató ily módon 2023. évben 365-ször foglalkoztathat alkalmi munkavállalót.

A Panasztörvénynek való megfelelés kötelezettségét most könnyen letudhatja - ráadásul még áfa mentesen is

MUNKAJOG

Már kevesebb mint egy hónap van hátra július 25-ig, amikoris a pénzmosás elleni törvény hatálya alá tartozó szolgáltatóknak - könyvelőknek, adótanácsadóknak, könyvvizsgálóknak, ingatlanközvetítőknek, pénzügyi vállalkozásoknak - továbbá a 250 főnél több alkalmazottal rendelkező cégeknek létre kell hozniuk a belső visszaélés-bejelentési rendszerüket. Önadózó előfizetőknek és MKOE tagoknak most 50 % kedvezménnyel, Pmt-s szolgáltatóknak évi 30.000,-Ft.-ért ajánlunk egy költséghatékony és profi megoldást: www.drszabotibor.hu

Visszatérő hibák az egyszerűsített foglalkoztatásban

MUNKAJOG

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai – T1042E benyújtása, kereseti és létszámkorlátok – az elmúlt 10 évben érdemben nem változtak, a jogintézményt a munkáltatók többsége rutinszerűen alkalmazza, ám a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalatai szerint még mindig előfordulnak visszatérő hibák, hiányosságok.

Változások az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokban - és további írások az Önadózó júniusi számában

MUNKAJOG

Újabb vihar közeleg: a belső visszaélés-bejelentési rendszer ● Árengedmények az Áfa törvény alkalmazási körében ● Árengedmények az Áfa törvény alkalmazási körében ● Képzési költségek a társasági adóban ● Visszavásárolt saját üzletrészek kivezetése KIVA-alany társaság esetén ● Engedmények számviteli elszámolása, kezelése ● A skontóról a gyakorlatban ● Befektetési célú ingatlanok értékelése a KKV IFRS szerint ● Selejtezési szabályok a számvitelben ● Változások az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásának területén 2023. július 1-jétől ● A munkaviszony megszűnése esetén felmerülő tb kötelezettségek ● Előre csomagolt termék a NETA alkalmazásában ● A munkavédelmi törvény módosult szabályairól II. ● Előfizetés az Önadózó újságra és online csonmagjára júniustól decemberig: 18.375,-Ft: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

A diákmunka szabályaira hívja fel a figyelmet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium

MUNKAJOG

Amennyiben napi nyolc órát dolgozik egy diák, úgy havonta legalább bruttó 232 ezer forint illeti meg, ami középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munka esetében legalább 296 400 forint (ide nem értve az egyszerűsített foglalkoztatást).

Kft kézikönyv - kft. tagoknak és ügyvezetőknek

MUNKAJOG

Korlátolt felelősségű társaságok működési szabályai ● Tagok jogállása ● Többségi tagok többletkötelezettségei ● Kisebbségi tagok többletjogai és jogérvényesítési lehetőségei ● Üzletrész átruházása és adózása ● Üzletrész a házastársi közös vagyonban ● Üzletrész öröklése ● A taggyűlés működési szabályai ● Ügyvezetők feladatai, felelőssége ● Veszélyes vizek, kritikus területek a cégvezetésben ● Foglalkoztatás és információbiztonság a társaságban ● Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk e-könyv (pdf) formátumban is

Az EU új szabályokat fogadott el a nemek közötti bérszakadék megszüntetésére

MUNKAJOG

A bérek átláthatóságáról szóló irányelv értelmében az uniós vállalatoknak meg kell osztaniuk egymással az információkat arról, hogy mennyit fizetnek a nőknek és a férfiaknak az egyenlő értékű munkáért, és lépéseket kell tenniük, ha a nemek közötti bérszakadék meghaladja az öt százalékot. Az irányelvet három éven kell átültetni a hazai jogba.

Kinek van szüksége HR szoftverre?

MUNKAJOG

Ha egy vállalatvezető az emberi erőforrás menedzsment terén kihívásokkal találja szemben magát, vagy új HR folyamatot szeretne kialakítani, akkor ez megfelelő időpont lehet egy HR szoftver bevezetését fontolóra venni. Az új rendszer bevezetésével járó kihívások azonban a vállalkozás méretétől függően változnak. A Deloitte szakértői összegyűjtötték azokat a szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni a megfelelő szoftver kiválasztásához.

A tanulmányi szerződésről

MUNKAJOG

A Munka Törvénykönyve a munkaviszonyhoz kapcsolódó megállapodások egyikeként szabályozza a tanulmányi szerződést. Ebből következően az írásunkban ismertetett és értelmezett szabályok kizárólag a munkaadó és munkavállalója közti szerződésre irányadók. Az ítélkezési gyakorlatra is hagyatkozva áttekintjük a felek tanulmányi szerződésből eredő fő kötelmeit, megvizsgáljuk, mikor kizárt e szerződés megkötése, hogy melyek a munkáltatói és a munkavállalói szerződésszegés jogkövetkezményei. Bemutatjuk, mely esetben van mód a tanulmányi szerződés azonnali hatályú megszüntetésére, és hogy milyen szerepe lehet a szerződésben kikötött kötbérnek.

Új munkajogi tájékoztatások 2023 - iratminták magyarázatokkal - rendelhető

MUNKAJOG

Enélkül biztosan nehezebb lesz új munkavállalót felvenni a cégbe. Kiadványunk tartalmazza a Munka törvénykönyve 2023-as módosításainak magyarázatát, és iratmintáit. A legfontosabb, minden munkáltatót érintő változás, hogy 2023. január 1-től új munkavállaló felvétele esetére újra kell írni a munkáltatói tájékoztatásokat. Kiadványunk tartalmazza ezek letölthető, szerkeszthető mintáját is. https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/uj-munkajogi-tajekoztatasok-utmutatoval-2023-335

Mt módosítás: hatékonyabban érvényesíthetik jogaikat a munkavállalók

MUNKAJOG

A munkavállalói jogok hatékonyabban lesznek képviselhetők a bíróság előtt. Megnehezíthetik az elbocsátásokat, illetve a vállalatoknak intézkedniük kell a munkavállalók rugalmas munkavégzésre vagy szülői szabadságra vonatkozó kérése nyomán. Bővül a tájékoztatási kötelezettség köre is. A cégeknek érdemes felülvizsgálniuk, szükség van-e ehhez kapcsolódóan a folyamatok, munkaszerződések és szabályzatok változtatására. Szükség lehet a kollektív szerződések kiigazítására is

Munkabéren felüli juttatások, költséghatékony ösztönzési formák

MUNKAJOG

Ugyan a közelmúltban a pandémiával kapcsolatos hírek a háttérbe szorultak, az aktuális gazdasági előrejelzések újabb fejtörést okozhatnak a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt. A várható munkaerőpiaci helyzet kapcsán ugyan megoszlanak a vélemények, azonban jelenlegi információk szerint ezen a területen még nem történt érdemi változás az elmúlt időszakhoz képest: a jó munkaerő bevonzása, megtartása és motiválása a legtöbb munkáltatót továbbra is komoly kihívás elé állítja.

Otthoni munkavégzés elrendelésénél a munkaadó is beszállhat a dolgozó rezsijébe

MUNKAJOG

Mivel a munkáltató köteles a munkavállalónak a munkaviszony teljesítésével felmerülő költségeket megtéríteni, ez az elrendelt otthoni munkavégzés miatt megnövekedett energiaszámlára is kiterjedhet abban az esetben, ha a dolgozó igazolni tudja a költségek indokoltságát, ám az összefüggés bizonyítása nem egyszerű - mutattak rá a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda budapesti munkajogi szakértői

Új munkajogi tájékoztatások 2023 - 50% bevezető kedvezménnyel rendelhető, már csak csütörtök délig

MUNKAJOG

Enélkül biztosan nehezebb lesz új munkavállalót felvenni a cégbe. Kiadványunk tartalmazza a Munka törvénykönyve 2023-as módosításainak magyarázatát, és iratmintáit. A legfontosabb, minden munkáltatót érintő változás, hogy 2023. január 1-től új munkavállaló felvétele esetére újra kell írni a munkáltatói tájékoztatásokat. Kiadványunk tartalmazza ezek letölthető, szerkeszthető mintáját is. https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/uj-munkajogi-tajekoztatasok-utmutatoval-2023-335


Vissza az előző oldalra