Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony

MUNKAJOG

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: egyszerűsített foglalkoztatás


Az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony a felek szóbeli megállapodása alapján, a
munkáltató bejelentésével jön létre.

Ha a munkáltató nem elektronikus bevallásra kötelezett, megállapodhat a munkavállalóval, hogy az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszonyt az Efo tv. melléklete szerinti szerződés megkötésével létesítik. A jogviszonyt a munkáltatónak akkor is be kell jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). 

A munkaszerződést ebben az esetben a munka megkezdéséig kell írásba foglalni úgy, hogy a munkavégzés napjának végéig elegendő kitölteni a munkáltató és a munkavállaló megnevezésén kívüli egyéb azonosító adatokat.

Az Efo tv. mellékletében szereplő formaszerződés a NAV honlapjáról a „Nyomtatványok> Letöltések-egyéb> Adatlapok, igazolások, meghatalmazásminták” elérési útvonalon letölthető.

Az egyszerűsített foglalkoztatásra létesített munkaviszonyra az Mt. szabályait – az Efo. tv-ben meghatározott eltérésekkel –, valamint a kötelező legkisebb munkabérről és a garantált bérminimumról szóló külön jogszabály rendelkezéseit kell alkalmazni.

Az egyszerűsített foglalkoztatásra létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 %-a, garantált bérminimum esetén 87 %-a jár. A filmipari statiszta napi nettó jövedelme nem haladhatja meg 2024. január 1-jétől a 32 000 forintot.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra