Lapszámok
2009 / 05

Tartalomjegyzék

2009 / 05 lapszám címlap képe

EGYÉB ADÓK

A 2008. ÉVI TÁRSASÁGI ADÓBEVALLÁS

Azok számára, akik a naptári évvel azonos üzleti évet alkalmaznak 2009. május 31-e a társasági adóbevallás benyújtásának esedékessége, amelyet a 0829 számú – egyszeres könyvvitelt vezetőknek a 0828 számú – nyomtatvány adóhatósághoz történő benyújtásával kell teljesíteni. Természetesen ezeken a bevallási nyomtatványon kell azoknak is benyújtani a 2008. adóévről a társasági adóbevallást, akik a naptári évtől eltérő üzleti évet választották, de ennek esedékessége az adózó adóéve utolsó napját követő 150. nap. Más nyomtatványt csak annak kell kitölteni, aki a naptári évtől eltérő üzleti évre történő áttérést megelőző adóévről ad be adóbevallást.

Tovább a cikkhez

A TAGI KÖLCSÖN ELENGEDÉSÉN ALAPULÓ ADÓAMNESZTIA

Az Országgyűlés által 2008 decemberében elfogadott adócsomag részeként léptek hatályba az adóamnesztia formáira vonatkozó rendelkezések. E cikkben az adóamnesztia-rendelkezések közül a tagi kölcsön elengedésén alapuló adóamnesztiát kívánom bemutatni.

Tovább a cikkhez

NÉHÁNY GONDOLAT A KÖNYVVIZSGÁLATI KÖTELEZETTSÉGRŐL

Ismét közeledik a beszámolók elkészítésének határideje, és ilyenkor a könyvvizsgálókkal való kapcsolattartás is szorosabbá válik. Vannak, akik már évek óta ugyanazzal a szakemberrel dolgoznak, hiszen elégedettek a szolgáltatásaival. Akiknél viszont ez a kötelezettség első ízben jelentkezik, érdemes tájékozódni, hogy ez milyen plusz feladatokat jelent az ügyvezetés számára, illetve mire számíthatnak a könyvvizsgálat eredményeként.

Tovább a cikkhez

MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELÉSBŐL SZÁRMAZÓ 2008. ÉVI JÖVEDELEM BEVALLÁSA

Az áfa fizetésére nem kötelezett, egyéni vállalkozói tevékenységet nem folytató magánszemélynek mezőgazdasági őstermelésből származó jövedeleméről 2009. május 20-áig kell számot adnia a 0853-as számú személyi jövedelemadó bevallásban, amennyiben nem kért munkáltatói elszámolást, vagy nyilatkozatával nem kérte az adóhatóságtól bevallása elkészítését.

Tovább a cikkhez

HELYI ADÓK BEVALLÁSA BUDAPESTEN

A helyi adók körében önadózással az iparűzési adóról és a vállalkozók kommunális adójáról kell bevallást tenni az adóalanyoknak a törvényben rögzített május 31-i határidőre. A könyvelőt alkalmazó kisvállalkozások körében előforduló hiba, hogy a vállalkozó és a könyvelő is feladja a bevallást. A bevallás érvényességi kelléke annak aláírása, mégis sok levelet kell küldenünk az aláírás pótlására történő felszólítással. Hiányos kitöltés, rossz összegezés, sortévesztés, mint megannyi hibalehetőség, amellyel a nyomtatványt kitöltők élnek. Az internetes kitöltés esetén ezek a „lehetőségek” szerencsére már nem adottak.

Tovább a cikkhez

KÜLFÖLDI VÁLLALKOZÁSOK ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSI LEHETŐSÉGE

A globalizáció és az Európai Unióhoz történő csatlakozás következtében egyre több vállalkozás vásárol külföldön szolgáltatást vagy terméket, amely vásárlás során egy néhány esetben nem lehet elkerülni a törvényi rendelkezések folytán az adó felszámítását. Így a vállalkozásnak adóval növelt összeget kell fizetnie a külföldi eladónak. A felszámított és kifizetett adó összeget vagy elszámolja a bekerülési érték részeként a vevő, vagy visszaigényli az adót a külföldi hatóságtól. Jelen írásban a külföldi vállalkozásoknak (egyéb személyekkel nem foglalkozunk az egyszerűség és érthetőség miatt) belföldön felszámított adó visszaigénylésének lehetőségéről lesz szó, de kitérünk a 2010-től bevezetendő egyablakos visszaigénylési lehetőségre is az Európai Unión belül, amely vélhetően nagymértékben fogja egyszerűsíteni, olcsóbbá tenni az eljárást.

Tovább a cikkhez

AZ ADÓHIVATAL ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉGE A JÁRULÉK BEVALLÁSOKBÓL, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A MAGÁN-

Az adóhivatalnak a járulékbevallásokra vonatkozóan havi adatszolgáltatási kötelezettsége van különböző szervek felé. Ezek közül az egyik legfontosabb adatszolgáltatási feladat, a magán-nyugdíjpénztárak részére történő adatátadás jelentőségét vizsgáljuk meg. Kiemelt fontossága annak is köszönhető, hogy a magán-nyugdíjpénztári tag magánszemélyek tagi folyószámláján a kötelezettség és befizetés adatok ezen adatszolgáltatások alapján kerülnek jóváírásra.

Tovább a cikkhez

RENDEZETT MUNKAÜGYI KAPCSOLATOK AZ ADÓZÁSBAN III.

Előző számunkban a rendezett munkaügyi kapcsolatokra vonatkozó jogszabályokat, alkalmazási körüket, és az általános feltételeit ismertettük. A különös feltételek ismertetésével folytattuk – és befejezésül kitérünk a jogalkalmazási nehézségekre is.

Tovább a cikkhez

A SZOKÁSOS PIACI ÁR MEGHATÁROZÁSA A GYAKORLATBAN I.

Írásunkban a jogszabályi rendelkezések számbavételével támpontokat adunk annak megítéléséhez, hogy cégünk kötelezett-e a szokásos piaci ár dokumentáció elkészítésére, és ha igen, mely ügyleteihez kapcsolódóan kell meghatároznunk a szokásos piaci árat.

Tovább a cikkhez

CSOPORT CASH FLOW KIMUTATÁSOK

A cash flow, avagy magyarosan a pénzforgalmi kimutatás az egyik legfontosabb pénzügyi jelentés. A gazdasági élet egyik legfontosabb mozgatórugója a (kész)pénz. Hiányában rövid időn belül leáll a cég működése, hiszen a készpénz/számlapénz hosszútávú beruházások mellett, a napi működés finanszírozáshoz is elengedhetetlen – szállítók, munkabérek, közüzemek nem várhatnak. A számvitel egyik legfontosabb alapelve viszont az elhatárolás elve, amely alapján a tranzakciókat akkor könyveljük, mikor azok megtörténnek, nem pedig a pénz mozgásakor – például a cég árbevétele jellemzően akkor keletkezik, ha az árut leszállította, és azt partnere elfogadta, kimutatáshoz nem kell megvárni a számla kifizetését.

Tovább a cikkhez

UNIÓS PROJEKTEK PÉNZÜGYI ELSZÁMOLÁSA

Mit kell tudni az uniós támogatás terhére elszámolandó számlákhoz benyújtandó dokumentumokról? Milyen követelmények vonatkoznak a számlára, a kiegyenlítés bizonylatára és a teljesítés igazolásra? Ezekre a kérdésekre találhatunk választ az alábbiakban, gyakorlati példákkal szemléltetve a helyes eljárást.

Tovább a cikkhez

MUNKAVÉGZÉS – KIKÜLDETÉS – ÉS BIZTOSÍTÁS A JUGOSZLÁV UTÓDÁLLAMOKBAN

Az új egyezmény hatálybalépése okán írásunkban áttekintjük a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság felbomlását követően létrejött államokra vonatkozó – a biztosítási kötelezettségre alkalmazandó – előírásokat. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Magyar Köztársaság és Bosznia és Hercegovina között a társadalombiztosításról és a szociális biztonságról szóló egyezmény kihirdetése a 2009. évi II. törvénnyel megtörtént, az egyezmény azonban még nem lépett hatályba.

Tovább a cikkhez

MIT KELL RÁÍRNI A SZÁMLÁRA?

A számla kiállításának fontos lépése, hogy a számla tartalmaz-e áfát, - áthárítunk-e áfát – vagy az általános forgalmi adó törvény sajátos szabályai vonatkoznak az adott ügyletre. Hogy erre vonatkozóan, mit is kell ráírni a számlára, csokorba szedtük, és most közreadjuk. A számlán feltüntetendő szöveges megjegyzéseket jellemzően az általános forgalmi adótól szóló 2007. évi CXXVII. törvény tartalmazza.

Tovább a cikkhez

KÖNYVELŐIRODÁK MAGYARORSZÁGON

A könyvelő iroda neve: Plaster-Trade Bt. A vezető tulajdonos neve: Varga János. Székhelye: 4400. Nyíregyháza, Vay Ádám krt 4-6.

Tovább a cikkhez

E-KERESKEDELEM: JOGI FELTÉTELEK ÉS SZABÁLYOK

Az internetes kereskedelem lehetőségei a vállalkozásban - web-áruház működési szabályok. Nem mondunk újat azzal, hogy a vállalkozás termékei eladhatók az interneten is, illetve egyre szélesebb körben terjed a hagyományos kereskedelmi üzlet mellett ugyanazon kereskedelmi tevékenységnek az interneten való folytatása, internetre való kiterjesztése. Sok esetben az internetes kereskedelem jelentheti a kitörési pontot a földrajzi, vagy más kedvezőtlen korlátokból. Itt az internetes kereskedelem jogi feltételeit, sajátosságait vázoljuk fel.

Tovább a cikkhez

MENYASSZONYTÁNC, NÁSZAJÁNDÉK A VAGYONGYARAPODÁS ELLENŐRZÉSBEN

E jogesetben vagyonosodási vizsgálat eredményeként meghozott határozat jogszerűségét vizsgálta a bíróság. A rendelkezésre álló adatok mérlegelése alapján arra a következtetésre jutott, hogy az adózó a nászajándék és a menyasszonytáncból származó pénz tekintetében hitelt érdemlően tudta bizonyítani a becsléssel megállapított adóalaptól való eltérést, míg egy külföldi állampolgártól származó kölcsön vonatkozásában a bizonyítás nem volt eredményes.

Tovább a cikkhez

A MEGGYŐZÉS TUDOMÁNYA

Valószínűleg ez az egyik leghasznosabb könyv amit forgathatnak. Számtalan dologra használhatják: meggyőzhetik gyereküket a fogmosás fontosságáról, vevőiket a számláik kifizetéséről és akár az APEH-et is a birság elengedéséről. És kell ennél több?

Tovább a cikkhez

IRODA ÉS TERASZ

Ha tavasszal beköszöntenek az első napsütéses órák, nehezebben viseljük az irodai bezártságot, mint az év más szakaszában. Jó érzés ilyenkor kibújni a négy fal közül, és egy kis időt eltölteni az irodánkhoz tartozó teraszon.

Tovább a cikkhez

ELŐFIZETŐI HÍREK

Egyszeres könyvvitel a gyakorlatban

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének
teljesítéséhez. Az egyszeres könyvvezetés gyakorlati fogásairól manapság szinte nem találni olyan írott anyagot, melyből egy könyvelőiroda ifjú munkatársai összefüggéseiben megismerhetnék az egyszeres könyvvezetés összefüggéseit. Ennek hiányában – úgy tapasztalom – idegenkednek tőle, mert az alapjait jelentő egymástól eltérő szabályrendszereket nehezen tudják összeilleszteni.

Tovább a cikkhez

2009 / 05 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.