Lapszámok
2024 / 04

Tartalomjegyzék

2024 / 04 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

eÁfa: 2024. március 1-jétől szerkeszthetők az időszaki adatok ● Kiegészítő melléklet változások ● NAV: idéntől plusz egy hónap van a gépjárműadó befizetésére ● Változások a NAV tájékoztatási tevékenységében ● Hogyan vegyük észre az online csalókat?

Tovább a cikkhez

Transzferár nyilvántartási és transzferár adatszolgáltatási kötelezettség 4

A társasági adóbevallás benyújtásának határideje egyet jelent a transzferár nyilvántartás(ok) elkészítésének határidejével is. Tekintettel a közelgő május végi határidőre a naptári üzleti éves adózók esetében, számos kérdés merülhet fel az érintettekben a transzferár dokumentáció elkészítésével és a kapcsolódó, társasági adóbevallásban teljesítendő transzferár adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban. Az alábbi cikk keretein belül igyekszünk röviden ismertetni mindkét jogszabályi kötelezettség személyi és tárgyi hatályát, tartalmát, illetve az idei évi változásokat.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Az utazásszervezés áfa szabályai 8

Az utazásszervezés személyi kérdései ● Mit nevezünk utazásszervezési szolgáltatásnak? ● Teljesítés helye ● Az utazásszervező költségeinek áfa vonzata ● Adóalap ● Az adó meghatározása ● Számlázás

Tovább a cikkhez

2025-ben jön az energetikai elektronikus számlázási kötelezettség 10

Az elektronikus számlázás általános kötelezővé tételét eddig a Bizottságnak az áfaszabályokat számos tekintetben megújító ViDA csomagjától vártuk. Bár ez a várakozás továbbra is megmaradt, azonban egy hazai jogszabály minden vállalkozás számára jelentős digitális átállási kötelezettséget ír elő. 2025. január 1-jétől kezdve a villamosenergia- és földgáz-számlákat kizárólag elektronikus formában bocsáthatják ki a szolgáltatók nem lakossági ügyfeleik részére. Ezen számlákat a vállalkozásoknak elektronikusan szükséges befogadniuk és tárolniuk, beleegyező nyilatkozatra sem lesz szükség.

Tovább a cikkhez

TAO

Kapcsolt vállalkozások által együttesen érvényesíthető kedvezmények 14

A társasági adó rendszerében több olyan adóalap-kedvezmény létezik, amelyet a kapcsolt vállalkozások egymással megoszthatnak. Ilyen esetekben az „eredeti jogosult” adózó saját jogon érvényesíthetne valamely érintett adóalap-kedvezményt, ugyanakkor annak meghatározott részét, vagy egészét nem ő maga, hanem a kapcsolt vállalkozása(i) veszi(k) igénybe. Az átvett kedvezmény érvényesítő kapcsolt vállalkozások vonatkozásában; általában nincs különösebb előírás, nem kell például a kedvezményt megalapozó tevékenység finanszírozásában részt vállalni. Az alábbiakban a kapcsolt vállalkozások által megosztható adóalap-kedvezmények szabályait mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A kötelezettségek néhány speciális ügylete 19

Szállítói kötelezettség vagy passzív időbeli elhatárolás? ● Elévült kötelezettség ● Hátrasorolt kötelezettség ● Elengedett kötelezettség ● Térítés nélküli eszközátadás, szolgáltatásnyújtás ● Devizában felmerült kötelezettség elhatárolása ● Barter vagy kompenzálás? ● Átváltható vagy átváltoztatható kötvény ● Halasztott adókötelezettség

Tovább a cikkhez

Számviteli becslések változásai és hibák kezelése a kis- és középvállalkozások pénzügyi beszámolóiban 25

KKV IFRS 10 Számviteli politikák, becslések, hibák. A tanulmány a KKV IFRS „Számviteli politikák, becslések és hibák” 10. szakasza előírásai alapján a számviteli becslések változásainak és a hibák korrekciójának kezelését mutatja be magyarázó megjegyzésekkel és példákkal, pontos jogszabályi hivatkozásokkal. A számviteli becslések és hibák számviteli kezelésén túl számba veszi a gazdálkodó közzétételi kötelezettségeit.

Tovább a cikkhez

SZJA

Adóalap kedvezmények a személyi jövedelemadó rendszerében I. 30

A kedvezmények érvényesítési sorrendje ● Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye ● 25 év alatti fiatalok kedvezménye  ● 30 év alatti anyák kedvezménye  ● Személyi kedvezmény ● Első házasok kedvezménye

Tovább a cikkhez

A munkába járás költségtérítését érintő változások 38

Cikkünkben összefoglaljuk a munkába járás költségtérítését érintő aktuális változásokat, és kitérünk a gyakorlatban felmerülő egyes esetekre, kérdésekre.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Az egyéni vállalkozók társadalombiztosítási járulék és szociális hozzájárulási adó kötelezettsége 42

Cikkünkben bemutatjuk az egyéni vállalkozókra vonatkozó társadalombiztosítási járulék és szociális hozzájárulási adó szabályokat, figyelemmel a múlt év végén elfogadott adócsomagokban foglalt módosításokra is.

Tovább a cikkhez

Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez nyújtott utazási költségtérítési támogatás 55

A közösségi közlekedésben 2024. március 1-jén bevezetetett új tarifarendszer miatt talán most a legidőszerűbb áttekinteni az egészségbiztosítási ellátások igénybevételéhez nyújtott utazási költségtérítési támogatásra vonatkozó szabályokat. Arról, hogy hogyan befolyásolja a támogatást az újonnan bevezetett tarifarendszer, cikkünkből részletes tájékoztatást kaphatnak.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A harmadik országbeli állampolgárok hazai foglalkoztatásáról II. 59

Írásunk második része már nem csak a törvényszövegre fókuszál, „kerekebbé” téve a szabályozás bemutatását, kitérünk a 2024.II.26-án kihirdetett végrehajtási rendelet rendelkezéseire is. Folytatva a vendégmunkásokról szóló szabályok áttekintését, ismertetjük a tartózkodási engedély jogalapjának elvesztésére irányadó rendelkezéseket és a regisztrációs és foglalkoztatási díj fizetésének kondícióit. Ezt követően a magas kompetenciával rendelkező harmadik országbeli polgárok magyarországi tartózkodásával foglalkozunk, bemutatva, hogy juthatnak az ehhez szükséges Magyar vagy EU Kék Kártyához.

Tovább a cikkhez

2024 / 04 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.