Lapszámok
2010 / 06

Tartalomjegyzék

2010 / 06 lapszám címlap képe

ÁFA

AMIT AZ ELŐLEGRŐL TUDNI KELL

Az előleg kikötése a vállalkozási és szállítási szerződések esetében igen gyakorinak mondható, amennyiben a szerződéses összeg jelentős, vagy ha teljesítésre kötelezettnek, a szerződéses teljesítéséhez olyan beszerzéseket kell finanszíroznia, amely beszerzések nem vagy nem teljes egészében használhatók fel egy másik szerződési kötelem teljesítéséhez, ha a megrendelő elállna a vételi szándékától. Az Áfa tv. az előleg fogalmat gyűjtő fogalomként használja és minden olyan pénz és készpénz helyettesítő eszköz, az Áfa tv. szerinti teljesítést megelőző átadására alkalmazza, amely beszámításra kerül a vételárba. Az előleget sokszor foglalóként adják át, bár a foglaló jogkövetkezmények szempontjából eltérő tartalmú az előlegtől. Írásunkban bemutatjuk az előlegre vonatkozó áfa, bizonylati és elszámolási szabályokat.

Tovább a cikkhez

TAO

EGYÉNI CÉG A TÁRSASÁGI ADÓ HATÁLYA ALATT

Az egyéni cég a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Számv. tv.) alapján vezeti a nyilvántartását és készít beszámolót. Az egyéni cég jövedelemadót társasági adó címen fizet, kivéve, ha jogszerűen bejelentkezett az Eva hatálya alá. A társasági adózás szabályait ismertetjük – az egyéni cégek vonatkozásában.

Tovább a cikkhez

KERESKEDELMI KÉPVISELETEK ADÓZÁSA

Külföldi vállalkozás Magyarországon létrehozott kereskedelmi képviseletének legfontosabb adózási kötelezettségei. Kevés szó esik a külföldi vállalkozások magyarországi kereskedelmi képviseleteinek adózásáról, holott sok tekintetben különleges szabályok vonatkoznak e szervezetekre. Jelen cikk keretében ezeket próbálom részletezni.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

TIPPEK A JOBB KÖLTSÉGGAZDÁLKODÁSHOZ ÉS ÁRAZÁSHOZ

Aki eddig figyelmesen követte rovatunkat, sok tippet kaphatott már költségei kordában tartásához és árazása hatékonyabbá tételéhez. Az elmúlt néhány részben a külső tényezőkre összpontosítottunk, mint versenypozíciónk meghatározása, vagy a piac szerepe az árazásunkban.

Tovább a cikkhez

SZJA

DIÁKOK FOGLALKOZTATÁSÁVAL ÖSSZEFÜGGŐ ADÓZÁSI SZABÁLYOK

E számunkban – a nyárhoz közeledve - aktuálisan áttekintjük a szakmai gyakorlattal összefüggő tanulói, hallgatói juttatásokat, a hallgatói munkadíj adózását, a munkaszerződésen, illetve a megbízási szerződésen alapuló foglalkoztatás szabályait.

Tovább a cikkhez

MI LESZ VELED CAFETERIA?

Már a választások idején elkezdődött az a gondolatkísérlet, melynek keretein belül azt a kérdést tettük fel cafeteriát üzemeltető vállalkozások felelős szakembereinek, a juttatásokat használó munkavállalóknak, utalvány illetve pénztár szolgáltatóknak, hogy ha módjuk lenne rá, ők hogyan alakítanák az elkövetkező évek cafeteriára vonatkozó szabályait. Írásunkban felmérésünk eredményeit ismertetjük.

Tovább a cikkhez

A BIZTOSÍTÁSOKBÓL SZÁRMAZÓ JÖVEDELMEKRŐL

Az egyes élet- baleset- és egyéb biztosítási szerződésekkel összefüggésben nem könnyű feladat az adókötelezettség megállapítása. Éppen ezért az alábbi cikkben praktikus segítséget kívánok nyújtani a magánszemélyek biztosításokból származó jövedelmeire vonatkozó szabályok értelmezéséhez és alkalmazásához.

Tovább a cikkhez

SÚLYOS FOGYATÉKOSSÁG KEDVEZMÉNYE

A 2010. január 1-jétől hatályos a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja-törvény) továbbra is tartalmazza a személyi kedvezményt. Az erről szóló gyakorlati áttekintés aktualitását az adja, hogy a kedvezmény igénybevételének alapjául szolgáló jogszabályok 2010. január 1-től változtak.

Tovább a cikkhez

AZ ÁTALAKULÓ EGYÉNI VÁLLALKOZÓK ÉS EGYÉNI CÉGEK BEVALLÁSI KÖTELEZETTSÉGEIRŐL

2010. január 1-jén új szabályozás lépett hatályba az egyéni vállalkozók és egyéni cégek működésével összefüggésben, ideértve az átalakulásukat is. Ezen új rendelkezések kihatnak az adókötelezettségek – így az adóbevallások – teljesítésére is. Jelen írás e kötelezettségek legfontosabb rendelkezéseit próbálja összefoglalni.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A DIÁKOK NYÁRI MUNKAVÉGZÉSE ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI SZABÁLYAI

A tanév vége felé a tanulókat és a potenciális foglalkoztatókat is egyre inkább foglalkoztatják a nyári munkavállaláshoz kapcsolódó kérdések. Írásunkban a tanulók hallgatók időszakos foglalkoztatásához fűződő, a társadalombiztosítási kötelezettségekkel kapcsolatos szabályokat foglaljuk össze. Áttekintjük a Bevallási, befizetési és bejelentési kötelezettségeket is.

Tovább a cikkhez

A KIKÜLDETÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK 2010. MÁJUS 1-JÉTŐL

A kiküldetéssel való visszaélések (a kiküldő vállalkozás székhelye szerinti államban érdemi tevékenységet nem végző, pusztán a kiküldetésre szakosodott fiktív vállalkozások) visszaszorítása érdekében megszűnt a kiküldetés 24 hónapon túli meghosszabbításának jogi lehetősége, mind a munkavállalók, mind pedig az önfoglalkoztatók esetében. A 2010. május 1-je után kezdődő kiküldetés esetén a kiküldött részére a magyar társadalombiztosítási jogviszonyt - legfeljebb 24 hónap időtartamra - a munkáltató, önálló vállalkozó székhelye szerint illetékes Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP) az A1 jelű nyomtatvány kiadásával igazolja.

Tovább a cikkhez

ELEKTRONIKUS ÉVKÖZI ADATOK A NYUGELLÁTÁS MEGÁLLAPÍTÁSHOZ

2010. április 30-án letelt az utolsó ízben a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek felé teljesítendő rendes éves adatszolgáltatás határideje. Eddig az időpontig kellett a foglalkoztatóknak, egyéni vállalkozóknak, és más nyilvántartásra kötelezetteknek benyújtaniuk a 2009. évi nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartó (közkeletűnek tekinthető rövidítéssel: NYENYI) lapokat. Írásunkban azt mutatjuk, be, hogy az utolsó éves NYENYI adatszolgáltatást követően 2010. évi időtartamok tekintetében is vannak egyedi, soron kívüli esetekben kiállítandó NYENYI lapok.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

JÖVEDÉKI ÁRUMOZGÁS ÉS ELLENŐRZŐ RENDSZER (EMCS) A JÖVEDÉKI ADÓZÁSBAN

Magyarországon (az Európai Unió többi tagállamával együtt) 2010. április 1-jén került bevezetésre az EMCS rendszer. A bevezetési határidő közeledtével és az új jogszabályi rendelkezések tudatában a Vám- és Pénzügyőrség kiadott egy újabb specifikációt. Erről és az EMCS rendszer alkalmazásáról szeretnénk egy rövid áttekintést adni.

Tovább a cikkhez

KÉPVISELET A VÁMELJÁRÁSBAN

Az elmúlt egy évben számos nagy múltú, és nevű vámügynöki tevékenységet is folytató szállítmányozási cég részére szabott ki a vámhatóság vámot, valamint nem közösségi adót, illetve díjat, amely részben vagy egészben arra vezethető vissza, hogy az adott gazdasági társaság nem győződött meg arról, hogy ki a megbízója. A szabályozás a lényeget tekintve egyértelmű, azonban elmondható, hogy a kérdéses vámeljárások lefolytatása során a vámhatóság sem járt el úgy, ahogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően kellett volna.

Tovább a cikkhez

ART

BÜROKRÁCIA-CSÖKKENTÉSI JAVASLATAINK

A májusi őszben a szél dühösen cibálja a fákat, nagy erővel neki-neki ront a redőnyöknek. Zúg, kavarog odakint a világ, miközben a könyvelőirodában idebent birkózunk a rovatokkal és „idomítjuk” azokat. Megszólal a telefon. Az Önadózó szerkesztőségéből keresnek. Ránézek a naptárra, látom, holnap van a lapzárta, ebből még valami sürgős dolog kerekedik – gondoltam, miközben már hallom is a kérést: írjak egy apró kis dolgozatot a bürokrácia csökkentéséről. Mivel csak négy halom irat van az asztalomon, mi sem könnyebb ennél, villan be a válasz. Ahogy gondolataimmal előre haladok, úgy tűnik egyre reménytelenebbnek a megoldás. Már-már lemondom a felkérést, de egy Duna parti séta segít a feladat összerendezésében. Talán nem is lehet az a célja írásomnak, hogy pontos receptet adjak, a bürokrácia leépítéséről, azonban felvetéseimmel némileg rávilágíthatok arra, hogy hol is kellene keresgélnie azoknak, akiknek komoly elhatározásuk a bürokrácia leépítése.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

PRÉMIUM A GYAKORLATBAN

Írásunkban áttekintjük a prémium – mint díjazási forma gyakorlati kérdéseit, kitűzésének teljesítésének, elszámolásának szabályait. Bemutatjuk a prémiumra vonatkozó bírósági gyakorlatot is.

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

UNIÓS PÁLYÁZATOK ELLENŐRZÉSÉNEK RENDSZERE

Az uniós és a hazai forrásból finanszírozott projektek megvalósítása során a kedvezményezettek részéről közpénz felhasználásáról van szó, ezért a pályázati úton nyert források felhasználása csak - az arra feljogosított szervek által megvalósított - szigorú – az alábbiakban ismertetendő - ellenőrzési rendszer biztosítása során valósulhat meg.

Tovább a cikkhez

KKV

A HATÉKONY VÁLLALKOZÓ ÁTLÁTJA A PÉNZÜGYEIT

Van egy házassági tanácsadó barátom. Mindig azt szokta mondani, hogy mindenki azt hiszi magáról, hogy az ő problémája tejesen egyedi (és megoldhatatlan). Pedig az emberek problémái az esetek döntő többségében egy külső tanácsadó számára típusesetek. Ez a helyzet a vállalkozásokkal is. Rengeteg probléma nyomasztja őket és azt hiszik, az ő gondjaik teljesen egyediek. Pedig néha egy külső szemlélőnek már-már unalmasan ismétlődnek ugyan azok a gondok.

Tovább a cikkhez

A FÉMKERESKEDELMI TEVÉKENYSÉG ÚJ SZABÁLYAI I.

Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009. évi LXI. törvény (a továbbiakban: Fémtv.) a fémekkel kapcsolatos visszaéléseket ma lehetővé tevő kereskedelmi lánc egészét próbálja átfogni. A kereskedelmi szabályozás anyagi jogi tilalmainak és eljárásjogi eszközeinek jelentős, számos elemében a jövedéki szabályozással azonos szigorú kiterjesztését a fémekre elkövetett bűncselekmények nagy száma, illetve azok által okozott kár kiemelkedő nagyságrendje indokolja. A törvény végrehajtásának részletszabályait a 312/2009. (XII. 28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rend.) tartalmazza.

Tovább a cikkhez

JOG

EGYÉNI CÉG ALAPÍTÁSA

Ismertetjük az egyéni cég alapításának menetét. Egy példán bemutatjuk az egyéni vállalkozói tevékenység egyéni cég alapítása miatt történő megszűnésének vállalkozói szja elszámolását. Kétérünk az eva és az átalányadózás külön kérdéseire is.

Tovább a cikkhez

A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS GYAKORLATI KÉRDÉSEI A BÍRÓSÁG ELŐTT III.

A bíróság előtti felszámolási eljárással foglalkozó sorozatunkban most az adós fizetésképtelenségének bíróság általi vizsgálatát mutatjuk be, melynek eredményeként a bíróság az eljárás megszünteti, vagy megállapítja az adós fizetésképtelenségét. Bemutatjuk az adós cég lehetőségeit a felszámolási eljárásban.

Tovább a cikkhez

2010 / 06 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.