Lapszámok
2011 / 02

Tartalomjegyzék

2011 / 02 lapszám címlap képe

ÁFA

SZEMÉLYGÉPKOCSIK SPECIÁLIS ÁFA SZABÁLYOZÁSA

A személygépjárművekkel kapcsolatos elszámolások mindig is kitüntetett figyelemre számíthattak az adóellenőrzések során. Ennek elsődleges oka az egyértelmű szabályzás és ennek következtében az egyszerű ellenőrizhetőség volt. A másik ok, hogy az adózók az egyértelmű szabályozás ellenére állandóan keresték a kiskapukat a kisebb adóteher érdekében, amelyeket végül is rendre nem találtak meg, de e körben a próbálkozással egy magyar vállalkozó sosem hagy fel tapasztalataim szerint. Kihívásnak tekintjük a státusszimbólumnak minősülő nagyteljesítményű gépjárművünk adóterhének minimalizálását, még akkor is, ha esetleg többe kerül a trükkösnek vélt eljárásunk, mint amit az adóban megspórolunk.

Tovább a cikkhez

AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁS GYAKORLATA III.

A 2010. decemberi számunkban kezdett sorozatunkban bemutatjuk az elektronikus számlázás technikáját, jellemzőit, előnyeit. A következő gyakorlati kérdéseket fejtjük ki: az e-számla elemei, a számla előállítása, az elektronikus aláírás, minősített időbélyeg, postázás, az elektronikus számla befogadása, a számla könyvelése, archiválás.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

TERVEZÉS – A RÉSZLETEK ÖSSZEÁLLNAK EGÉSSZÉ

Tervezési mini-sorozatunk előző részeiben részletesen áttekintettük a vállalati előrejelzések szinte minden oldalát. Miért hasznosak a tervek, mire ügyeljünk készítésükkor, hogyan vegyük figyelembe az emberi tényezőt. Legutóbbi pár részünkben a technikai részleteket vettük nagyító alá. Láttuk, hogy a célszerű gyakoriság általában az éves tervkészítés, de legalább negyedévente hasznos a felülvizsgálat, és a módosítás, ha szükséges.

Tovább a cikkhez

SZJA

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK BEVALLÁSA - 2011

Elérkezett a 2010. évi adóév lezárása, legkorábban az egyéni vállalkozók kötelesek a 2010. év gazdasági adatairól számot adni. A jövedelemszámítás során figyelemmel kell lenni az évközben bevezetett arányosítási szabályokra, valamint arra is, hogy már a 2010. évre sem kötelező a tevékenységre jellemző keresetet megállapítani. A bevallás benyújtásával és a jövedelemszámítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a következők.

Tovább a cikkhez

A CSALÁDI KEDVEZMÉNY ÉRVÉNYESÍTÉSÉNEK SZABÁLYAI 2011. ÉVBEN

Az egykulcsos adózás bevezetése mellett a gyermeket nevelő családok számára biztosított kedvezmény új rendszere jelenti a legnagyobb változást 2011. évben a személyi jövedelemadóban. Az elmúlt években a családi kedvezményre csak azok a szülők voltak jogosultak, akik legalább három eltartottról gondoskodtak. Ezért a családok többsége nem is vehette igénybe ezt a kedvezményt. 2011. évtől már az egy gyermeket nevelő szülők is élhetnek ezzel a lehetőséggel, sőt a kedvezmény már az első magzat után is érvényesíthető. Emellett a családi kedvezmény mértéke is jelentősen emelkedett, különösen a három és több gyermekről, eltartottról gondoskodó családok esetében. További kedvező változás az, hogy a kedvezmény az éves összes jövedelem nagyságától függetlenül érvényesíthető.

Tovább a cikkhez

INGATLAN ÉRTÉKESÍTÉS ADÓZÁSA – 2010-2011

Hogyan kell megállapítani az adóköteles jövedelmet és annak adóját a 2010. és a 2011. évben történt ingatlanértékesítés esetén? A magánszemélyek ingatlanértékesítésből származó bevételét terhelő adókötelezettségről a személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (Szja törvény) 59-63. §-ai rendelkeznek. 2011. január 1-jétől változott az szja-törvény, amely változások érintik az említett paragrafusokat is. A következőkben az ingatlanértékesítéssel kapcsolatos adókötelezettség 2010. és 2011. évi szabályai kerülnek bemutatásra különös figyelemmel a változásokra. Szintén említés teszünk a 2010. évi ingatlanértékesítésből származó jövedelem bevallásáról is.

Tovább a cikkhez

INGATLAN BÉRBEADÁS SZABÁLYAI 2011. ÉVBEN I.

2010. évben az évközi módosító törvények, illetve a 2011. január 1.-től hatályos törvényi rendelkezések számos olyan változást tartalmaznak, amelyek a magánszemélyek ingatlan bérbeadási tevékenységéhez kapcsolódó bejelentési, illetve közteher megállapítási kötelezettségének módosítását eredményezi. Ezen cikk segítséget kíván nyújtani mindazon magánszemély adózók részére, akik ingatlanjaikat bérbe kívánják adni, illetve azoknak is, akik már bérbeadási tevékenységet végeznek, de a megváltozott jogszabályi környezet biztosította kedvezőbb szabályozást még nem tudták nyomon követni. A jelenleg hatályos szabályok értelmezelmezése nem egyszerű feladat, az Önadózó Szerkesztőségében is szakmai viták keresztüzében állt e téma. Reményeink szerint Kedves Olvasóinknak a bérbeadás szabályait a jogalkotói szándéknak és az adóhatóság álláspontjának is megfelelően ismertetjük.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Nyugdíjat a vállalkozóknak!

Kezdjük az elején. Ma nincs senki, aki képes lenne megmondani, hogy az egyetlen megmaradt állami nyugdíjrendszerben ki mekkora nyugdíjat is fog kapni 10 év múlva. Lehet vitatkozni, hogy egy alkalmazott az utolsó fizetésének átlagosan a 60%-át vagy csak a 30%-át fogja kapni. Egy azonban teljesen biztos – aki vállalkozóként élt, annak a nyugdíja a korábbi jövedelméhez képest elenyésző lesz.

Tovább a cikkhez

A NŐK KEDVEZMÉNYES ÖREGSÉGI NYUGDÍJA

Az új szabályozás értelmében az a nő, aki kereső tevékenységgel és gyermekneveléssel összesen legalább 40 év jogosultsági időt szerzett, az életkorától függetlenül nyugdíjba vonulhat. Ismertetjük ennek részletszabályait.

Tovább a cikkhez

HOGYAN ÉRINTI A FELSZÁMOLÓKAT, VÉGELSZÁMOLÓKAT A NYENYI ADATSZOLGÁLTATÁS MEGSZÜNTETÉSE?

Az éves NYENYI adatszolgáltatás megszüntetése a gyakorlatban számos a nyugdíj-megállapításhoz kapcsolódó kérdést vet fel mind a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvényben (a továbbiakban: Tny.), mind pedig a Tny végrehajtása tárgyában kiadott 168/1997. (X.6.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: TnyR.) maradtak „elvarratlan szálak” azonban e helyütt a nyugdíjbiztosítási adatszolgáltatás megszüntetésének egy speciális kérdéskörre – a felszámolás, végelszámolás során a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek (a fővárosi, megyei kormányhivatalok nyugdíjbiztosítási igazgatóságai) által kiadott hatósági bizonyítványokra -gyakorolt „kihatását” vázoljuk fel.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

JÖVEDÉKI VÁLTOZÁSOK - 2011

A jövedéki adótörvényben (2003. évi CXXVII. tv. – a továbbiakban: Jöt.) bekövetkező 2011-es változások nem olyan markánsak, mint a korábbi években. Ez betudható annak is, hogy a leginkább populáris változással (pálinka/párlat főzés liberalizálása) az új kormányzat nem várta meg az év végét. Az aktuális módosításoknak három hangsúlyosabb eleme van: a bejegyzett kereskedők beemelése azon helyekre, ahonnan „kifelejtették” őket; az üzemanyag gázolaj jövedéki adója visszaigénylők körének bővülése; a dohánygyártmány adójegy igénylés szigorítása Ismertetjük a Jöt. általános végrehajtási rendeletének (8/2004. (II. 10.) PM.r.) változásait is.

Tovább a cikkhez

ILLETÉKVÁLTOZÁSOK - 2011

A 2010. évi CXXIII. törvény illetéktörvényt módosító rendelkezései a 127-138. §-a között találhatók. A módosítások inkább pontosító jellegűek, radikális változásokra nem kell számítani. A rendelkezések többségét a 2011. január 1. napja után illetékkiszabásra bejelentett vagy más módon az állami adóhatóság tudomására jutott vagyonszerzési ügyekben, illetve kezdeményezett közigazgatási hatósági és bírósági eljárásokban kell alkalmazni.

Tovább a cikkhez

ILLETÉK-BEJELENTÉSEK GYAKORLATA

2007. óta az illetékek beszedésével kapcsolatos hatósági jogkör átkerült az állami adóhatósághoz. A korábbi időszakokban az illetékkötelezettség bejelentésére országosan egységes nyomtatvány nem volt. Az adózói igények, valamint a jogszabályi változások alapján azonban az állami adóhatóság rendszeresített nyomtatványokat ezen kötelezettségek teljesítésére is, melyeket e cikk keretében részletezek.

Tovább a cikkhez

ART

A FEBRUÁR 25-IG BEADANDÓ ÉVES BEVALLÁSOKRÓL

Írásunkban az aktualitás okán - kizárólag a február hónapban beadandó éves bevallásokat részletezzük. Ezek közül a legfontosabbak: 1053-as, a 1065-ös és az 1001. számú bevallás.

Tovább a cikkhez

FIZETÉSI KEDVEZMÉNYEK AZ ADÓHIVATAL GYAKORLATÁBAN

A közelmúltban jelentősen megnőtt azon fizetési kedvezményre irányuló kérelmek száma, amelyeket az adóhatóság az adózó eljárás során tanúsított magatartása miatt utasított el. Az ilyen esetek előtt az adózók többnyire döbbenten állnak, hiszen a törvény a különböző fizetési kedvezmények (részletfizetés, halasztás, mérséklés) feltételeként nem ír elő kötelező magatartási formát. Ezzel szemben az adóhatósági és a bírósági gyakorlat is következetes abból a szempontból, hogy az adózónak a kérelme kedvező elbírálása érdekében az adóeljárási törvényben meghatározott módon hozzá kell járulnia a hatóság munkájához. Amennyiben erre mégsem kerül sor, azt a terhére kell értékelni. Jelen cikknek a témája azon adózói magatartási formák bemutatása, amelyek a kérelem kedvező elbírálásának akadályát képezhetik.

Tovább a cikkhez

ADÓK, JÁRULÉKOK, FOGLALKOZTATÁSI JOGVISZONYOK, ÉS ELLÁTÁSOK – 2011 TARTALOMJEGYZÉK

1. Foglalkoztatási jogviszonyok és közterheik 2011
2. Munkabérek, illetmények (minimálbér, garantált bérminimum) 2011
3. A 2010. december 31-ét követően megállapított nyugdíjak, nyugdíjszerű ellátások
4. Álláskeresők támogatása, keresetpótló juttatás 2011
5. Rehabilitációs hozzájárulás
6. A nyugdíjjárulék fizetés felső határának éves és egy naptári napra jutó összege
7. Egészségügyi szolgáltatási járulék
8. Adósávok, adókedvezmények 2011
9. Pénzbeli társadalombiztosítási ellátások és családtámogatások 2011
10. Kis összegű követelés értékhatára
11. Az egyszerűsített foglalkoztatás során történő munkavégzésre tekintettel fizetendő közteher
12. Szociális ellátások 2011
13. Bérgarancia támogatás maximuma
14. Fogyasztóiár-emelkedés 2010
15. Adóinfo 2011 február

Tovább a cikkhez

KKV

A SIKERES CÉGVEZETÉS MAGYAR MÓDSZERTANA. BEMUTATJUK A CÉGMENEDZSELÉS KÉZIKÖNYVÉT.

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerős terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégéről. Rendre visszatérően arra késztetjük, hogy ő a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. Ez a könyv felfedi a saját cég folyamatos növekedésének, versenyképessé tételének titkait, kijelöli biztonságos működése útját. Ez a könyv – a szerzők bemutatásában – a 2011-el kezdődő évtized kiemelkedő magyar nyelvű kiadványa a hazai üzleti élet gerincét adó kis- és középvállalkozások számára.

Tovább a cikkhez

CÉGVEZETÉSI TANÁCSADÓ - A ROSSZ MUNKAVÁLLALÓK JÁTSZMÁI

Teljesítménybérezési rendszereket készítve folyamatosan hallom a munkavállalóktól, hogy megszakadnak, képtelenek az eddiginél nagyobb teljesítményre. Amikor ugyanezen embereket megfigyelem munka közben, akkor meg azt látom, hogy serényen dolgoznak ésszerűtlen módszerekkel. Végül teljesen kifáradnak és ekkor még inkább csökken a teljesítményük és már szinte csak panaszkodásra képesek.

Tovább a cikkhez

2011 / 02 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.