Lapszámok
2011 / 09

Tartalomjegyzék

2011 / 09 lapszám címlap képe

TAO

ÚJ KEDVEZMÉNYEK A TÁRSASÁGI ADÓBAN – A SPORT TÁMOGATÁSA

Az Országgyűlés a 2011. június 27-ei ülésen a társasági adótörvényt módosító törvényt fogadott el, amely a sportot támogató társasági adóalanyok számára az adó terhére igénybe vehető kedvezményeket fogalmaz meg. A módosító törvény és a végrehajtását szabályozó 107/2011. (VI. 30.) Korm. rendelet (107-es Korm. r.) a Magyar Közlöny 2011. évi 74. számában jelent meg.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI

Az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi XCVI. törvény (megjelent a Magyar Közlöny 2011. évi 81. számában, kihirdetve 2011. július 14-én) 20-25 §-ai a számviteli törvény módosításáról rendelkeznek. A számviteli szabályozási anyagot érintő módosulás a könyvvizsgálati kötelezettségre és a regisztrált mérlegképes könyvelők továbbképzésére vonatkozó szabályokat érintik.

Tovább a cikkhez

A VÉGELSZÁMOLÁS SZÁMVITELI SPECIALITÁSAI

A végelszámolás időszakának gazdasági eseményeit a számviteli törvényben meghatározott módon kell bizonylatolni, rögzíteni, elszámolni, illetve a vagyoni elemeket értékelni. A végelszámolás időszaka alatt az üzleti évenként (365 naponként) készítendő beszámolók összeállításánál a számviteli törvény általános előírásait kell figyelembe venni.

Tovább a cikkhez

SZJA

ÉVKÖZI SZJA VÁLTOZÁSOK

2011 év közepéig az adózással kapcsolatos rendelkezések több alkalommal módosításra kerültek. Íársunk témája a magánszemélyeket (ideértve az egyéni vállalkozókat is) érintő változások bemutatása. Bemutatjuk a sporttámogatásra vonatkozó új szabályokat, és az ekho változását is.

Tovább a cikkhez

A 2011. ÉVI ADÓAMNESZTIA VÁLTOZÓ SZABÁLYAI

A Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetését megalapozó egyes törvények módosításáról szóló 2010. évi CLIII. törvény 82-83. §-ai új adóamnesztia szabályt vezetett be. Ezt a szabályrendszert pontosította és egészítette ki további két szakasszal az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló 2011. évi XCVI. törvény. Az új rendelkezések – ha azok az adózók számára kedvezőbb feltételt vagy jogkövetkezményt állapítanak meg – a hatálybalépésüket megelőzően indult ügyekben is irányadóak.

Tovább a cikkhez

ERDŐGAZDÁLKODÁS ÉS ADÓZÁS

Írásunkban az ágazatra vonatkozó alapvető szabályok ismertetése mellett bemutatjuk az erdőgazdálkodás adózási módjait egyéni erdőgazdálkodó, illetve osztatlan közös erdőgazdálkodás esetében.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

ÉVKÖZI VÁLTOZÁSOK AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ELLÁTÁSOK KÖRÉBEN

Írásunkban elsősorban a 2011 július 1-étől hatályos táppénz szabályokat ismertetjük, de említést teszünk két korábbi, május 1-étől érvényes, a biztosítottakat és a foglalkoztatókat is érintő fontos szabályról. Felhívjuk a figyelmet a pénzbeli ellátásokra vonatkozó igény elektronikus úton történő igénylésének lehetőségére is. Lássuk a részleteket.

Tovább a cikkhez

A KIVÉTELES NYUGELLÁTÁS EMELÉS ÉS AZ EGYSZERI SEGÉLY ENGEDÉLYEZÉSÉNEK ÚJ LEHETŐSÉGEI

Íársunkban az új előírásokat a társadalombiztosítási nyugellátás méltányossági szabályai közé illesztve mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

NÉPEGÉSZSÉGÜGYI TERMÉKADÓ: AZ ÚJ EGYFÁZISÚ KORLÁTOZOTT HATÁLYÚ FORGALMI ADÓ

Az adózással foglalkozó szakemberek némileg szkeptikusan állnak a szeptember 1.-én hatályba lépő népegészségügyi termékadóhoz (2011. évi CIII. törvény), azon okból kifolyólag, hogy az adó célja ugyan meghirdetésre került politikusaink által, de kérdésként merül fel, hogy az új adónak a cél érdekében ténylegesen mérhető hozama lesz-e vagy sem. Ha a hatás a fogyasztási szokások kedvező változásában ténylegesen nem mérhető vagy elenyésző mértékű, akkor jelen adónak gyakorlatilag csak csekély mértékű fiskális hatása lesz a költségvetésre. Az eddigi tapasztalatok alapján nem tudom elképzelni, hogy a fogyasztási szokásokra az adótörvény hatással lenne, mivel más területen sem sikerült lényegesen visszaszorítani a forgalmi típusú adóteher növelésével a fogyasztást (lásd alkohol, dohány). Mindezen dilemmák azonban már kívül esnek a kötelező jogalkalmazás körén – így tájékoztató írásunkkal az adókötelezettségek leltárába felvesszük legifjabb adónemünket.

Tovább a cikkhez

NYÁRI VÁLTOZÁSOK JÖVEDÉKBEN

Az egyes gazdasági tárgyú törvények módosítása tárgyú salátatörvénynek (2011. évi XCVI. tv.) is van jövedéki tartalma. Az eredeti módosítás némileg felpuhult, a dohánytermékek fogyasztói ezúttal megúszták a drágulást, bár az eredeti javaslatban a dohánytermékek jövedéki adómértékének fokozatos, többlépcsős emelése jegyében emelkedtek volna az adótételek.. Az E85-ös üzemanyag árát felfelé tornázzák a 95-öséhez, amúgy az üzemanyagok (és az összes többi jövedéki termék) adótartalma változatlan marad. Az amúgy is beteg (bár szakmailag szükséges) standolási előírás végleg kimúlt.

Tovább a cikkhez

AZ ILLETÉKTÖRVÉNY NYÁRI VÁLTOZÁSAI

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényt (a továbbiakban: Itv.) a nyár folyamán több törvény is módosította. A változások között találhatók a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzésére és a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokra vonatkozó illetékszabályok, de találhatunk új illetékmentességet, illetékkedvezményeket és az adóhatóság munkáját megkönnyítő eljárási rendelkezést is.

Tovább a cikkhez

ÚJ TÖRVÉNY A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJRÓL

A Magyar Közlöny 75. számában kihirdetett 2011. évi LXXXV. törvény célja a többször felhasználható termékek szélesebb körű előtérbe helyezése, valamint a hulladékhasznosítás mértékének növelése a magyar társadalom általános érdekeivel és az Európai Unió elvárásaival összhangban. 2011 szeptember 1-én lépnek hatályba az törvénynek az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökségre vonatkozó rendelkezései. 2013. január 1-én lép hatályba a törvény elektronikus bevallásról rendelkező 42.§-a. A további rendelkezések 2012. január 1. npján lépnek hatályba, és e nappal veszti hatályát a régi - 1995. évi LVI. törvény is.

Tovább a cikkhez

ART

AZ ADÓELJÁRÁSI SZABÁLYOK ÉVKÖZI MÓDOSÍTÁSAI

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) módosításai – a többi adótörvényhez hasonlóan – általában év végén, a következő adóév vonatkozásában lépnek hatályba. Néhány esetben ugyanakkor szükséges – az adózói adminisztráció egyszerűsítése, a feketegazdaság elleni harc miatt – az évközi szabályváltozás. E rövid cikk keretében a legfontosabb, adózókat érintő 2011. évközi változásokat vesszük sorra.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

MUNKAJOGI VÁLTOZÁSOK AUGUSZTUSTÓL

Az egyes munkaügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló 2011. évi CV. törvény rendelkezései közül a 2011 augusztus 1-én már életbe lépett szabályokat ismertetjük és elemezzük. Kiemelten foglalkozunk a Munka Törvénykönyve változásaival. Sorra vesszük a munkaerő-kölcsönzés, a munkaügyi kapcsolatok, a munkaügyi ellenőrzés, az egyszerűsített foglalkoztatás és a rendezett munkaügyi kapcsolatok változásait. Később még visszatérünk a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos európai uniós jogharmonizációs kötelezettség teljesítésével összefüggő szabályok 2011 december 1-től hatályos változásaira.

Tovább a cikkhez

KKV

MAGYAR VÁLLALKOZÁSOK JÖVEDELMEZŐSÉGI ADATAI

Az alábbiakban néhány – sokak érdeklődésére számot tartó – terület jövedelmezőségi adatait fogom vizsgálni. Elsőként az építőipart, és azon belül az épületgépészeti szereléssel foglakozó vállalkozásokat elemzem, aztán megvizsgálom a büfék, éttermek és gyorséttermek működtetésével foglalkozó vállalkozások jövedelmezőségének változását csakúgy, mint a fuvarozók iparági átlagait. Végül az ingatlanügynöki tevékenységgel és számviteli, adószakértői tevékenységgel foglalkozó vállalkozások jövedelmezőségi adatait vesszem górcső alá.

Tovább a cikkhez

PRIVÁT PÉNZÜGYEK - MI TÖRTÉNT TAVALY?

Mi alapvetően az emberek hosszútávú pénzügyi céljait igyekszünk megvalósítani. Ehhez a legjobb eszköz a részvénypiaci befektetési alapok. Minden elemzés azt mutatja, hogy hosszú távon a legjobb befektetés a részvény piaci befektetési alapok. Márpedig nyugdíjba hosszú munka után megyünk, gyerekeink hosszú idő alatt nőnek meg.

Tovább a cikkhez

JOG

MIELŐTT A FRANKHITEL ELVINNÉ A CÉGÜNKET IS – VAN MÉG EGY DOBÁSUNK

Augusztus közepén nagy nyilvánosságot kapott, hogy a balatoni szállodák egyik zászlóshajója felszámolási eljárás alá került. Hiába volt egymilliárdos forgalma, egy 2 milliós mosoda-számlát már nem tudott kifizetni, ez pedig elvezetett a fizetésképtelenség bírósági megállapításához. Olvasható volt még az is, ha ki is tudták volna fizetni esetleg ezt a számlát – a frankhitel kötelezettségének 240-250,-Ft árfolyamon már úgysem tudtak volna eleget tenni. Most már felszámoló irányítja a céget – amúgy az eljáráshoz képest sikeresen, hiszen a szállóvendégeknek nem tűnik fel, hogy ők éppen egy csődbe ment szálloda lakói. Eddig a tanpélda, amelyet nem a praxisból, hanem kizárólag a nyilvánosságból hozunk.

Tovább a cikkhez

SZÁMLA KIÁLLÍTÁSA NÉLKÜL IS INDÍTHATÓ FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS

Ismét változóban a jogi környezet, immáron a hitelező cég akkor is felszámolási eljárást indíthat az adósa ellen, ha még számlát sem küldött neki. Az Önadózó 2007/9. számában foglalkoztunk azzal, hogy a számlák befogadása és a nemfizetés következménye lehet a felszámolás, amelyhez kötődő határidőket a számlák megküldéséhez kapcsoltuk. Tehát mintegy a fizetésképtelenség feltételeként kezeltük a számlát.

Tovább a cikkhez

2011 / 09 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.