Lapszámok
2011 / 12

Tartalomjegyzék

2011 / 12 lapszám címlap képe

ÁFA

Az ingyenes termékátadás áfa kérdései

Az Áfa törvény a 2. §-ban az ellenérték fejében végzett szolgáltatásokat és termékértékesítéseket tekinti adótárgynak, és rendeli adóztatni. Az adólekerülési magatartások visszaszorítása, az áfa törvény rendelkezései kijátszásának megakadályozása érdekében ugyanakkor a törvény bizonyos ingyenes ügyleteket ellenérték fejében létrejött ügyletnek tekint, miáltal az ingyenes ügyletek is adókötelessé válnak. Hogyan és miként?

Tovább a cikkhez

TAO

Év végi teendők, megfontolandó döntések a vállalkozásban, adózás, könyvelés, járulékok terén

Írásunkban számba vesszük azokat az év végéig meghozható üzleti és adózási döntéseket, melyek kihatással lehetnek mind a 2011-es, mind a jövő évre egyaránt. Elsősorban a 2011. december 31-ig meghozható döntésekkel foglalkozunk. Természetesen minden cégnek megvan a maga prioritási sorrendje az év végi feladatokkal kapcsolatban, a jogszabályok által megengedett kereteken belül valakinek fontosabb, hogy milyen mértékű adófizetési kötelezettség lesz, másnak pedig, hogy nagyobb nyeresége legyen, ezért tanácsaink nem fontossági sorrendben szerepelnek.

Tovább a cikkhez

Követelések minősítésének és az ezen alapuló elszámolásnak a lehetőségei a számvitelben és a társasá

A cikk a címben foglaltaknak megfelelően a követelések minősítésének kérdésével és annak társasági adóhatásával foglalkozik. A követelések minősítése – a valódiság elvének történő megfelelés biztosítása és nem utolsó sorban a vállalkozás pénzügyi és jövedelmi helyzetének a reális (óvatos) bemutatása végett – az adósok fizető képességének vizsgálatát és ennek alapján a követelés értékének a mérlegben a várható megtérülésnek megfelelő összegben történő szerepeltetését, továbbá annak meghatározását jelenti, amikor a követelés behajthatatlanná válik.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Év végi számviteli teendők

Ugye milyen gyorsan telik az idő? Éppen kihevertük a tavalyi év mérlegkészítésének fáradalmait, máris arról kell gondoskodni, milyen teendőink vannak a 2011-es év zárásával kapcsolatban. Bár a számviteli zárás folyamata a fordulónap és a közzététel között zajlik, bőven van feladat a felkészülési időszakban is.

Tovább a cikkhez

SZJA

Az év végi ajándékozások adóvonzata - Ajándékok üzleti partnereknek, munkavállalóknak

Az év vége az éves számadások mellett az ajándékozás időszaka is. Az emberek zöme nemcsak kapni, hanem adni is szeret, így aktuális kérdésként merül fel az is, hogy minél kevesebb közteher mellett, hogyan lehet megvalósítani az ajándékozásokat, az év végi fogadásokat, ünnepségeket. Kérdés az is, hogy a karitatív szervezetek által adott juttatások, vagy jótékonysági estek alkalmával befolyt adományokat milyen módon lehet a legelőnyösebben célba juttatni.

Tovább a cikkhez

A mezőgazdasági őstermelők adózása II.

A novemberi számunkban megkezdett témát folytatva írásunkban teljes körűen áttekintjük az őstermelők adózásának, bevétel- és költségelszámolásának, nyilvántartásvezetésének szabályait.

Tovább a cikkhez

Végtörlesztés - munkáltatói lakáscélú támogatásból

A kifizetők által a magánszemélyeknek nyújtható lakáscélú támogatási lehetőségek adózása a lakáscélú hitel (vég)törlesztésével kapcsolatban. Írásunkban összefoglaljuk azon lehetőségek adójogi konzekvenciáit, amikor is a vállalkozás a nehéz gazdasági körülményei ellenére úgy dönt, hogy lakásvásárláshoz vissza nem térítendő támogatást biztosít, vagy hozzájárul az általa kapcsolatban lévő magán-személyek devizaalapú lakáshitel törlesztéséhez, végtörlesztéséhez.

Tovább a cikkhez

Magánszemélyek ingatlan hasznosításának adózása

Amennyiben a magánszemély az ingatlanját értékesíti, bérbe adja vagy tevékenységével kapcsolatban hasznosítja, akkor ezen ügyletekből származó bevételének adókötelezettségét a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) rendelkezései alapján állapítja meg. A következőkben példákon keresztül kerülnek bemutatásra ezen esetekkel kapcsolatos 2011. évi szabályok. Írásunkban kitérünk az egyéni vállalkozásokhoz használt ingatlanok és a társasházak ingatlanhasznosításával kapcsolatos rendelkezések bemutatására is.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A helyi iparűzési adó feltöltése

A vállalkozások egyik legfontosabb év végi kötelezettsége – a társasági adó feltöltése mellett – a helyi iparűzési adó összegének kiegészítése. Írásunkban megválaszoljuk a feltöltés kapcsán felmerülő kérdéseket.

Tovább a cikkhez

Búcsúzunk az evától

Bár 2012-ben még velünk lesz, választható és alkalmazható lesz az egyszerűsített vállalkozói adó, és vélhetően csak egy év múlva szűnik meg - a lapzártánk idején megismert 37% eva-mérték fényében mi már most búcsúzunk tőle. Írásunkban megvizsgáljuk, mit mutatnak a számok.

Tovább a cikkhez

ART

Milyen év volt 2011?

Mögöttünk van már a 2011-es év, csak egy rövid zárás van vissza, és a számvetés. Alulról nézve válságos év volt ez is. Néhány tényt, elemzést emelünk ki, amelyekkel a 2011-es év jellemezhető.

Tovább a cikkhez

Az adóbevallási gyakoriságról

A magyar adórendszer alapja az önadózás, mely az adóbevallásra épül, így nem mindegy, hogy az adózók milyen gyakran teljesítik ezen adókötelezettséget. Jelen cikk az adóbevallási gyakoriság legfontosabb szabályait kívánja az olvasókkal megismertetni.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Munkaügyi feladatok év végén

Többnyire már az új Munka Törvénykönyve változásait várjuk, ugyanakkor a közelgő évvége apropóján még jó pár aktuális problémát találhatunk. Vélhetően idén oldhatók meg utoljára az írásunkban bemutatott és értelmezett szabályok alapján

Tovább a cikkhez

KKV

Mre figyeljünk, amikor embereket veszünk fel?

Dr. Tóth András újabb sziporkájában a munkaerő-felvétel apropóján bemutatja, hogy ki a jó vezető.

Tovább a cikkhez

2011 / 12 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.