Lapszámok
2012 / 01

Tartalomjegyzék

2012 / 01 lapszám címlap képe

ÁFA

Az áfa törvény 2012. évi változásai

Az áfa törvény 2012. évi változásai az adókulcs emelésén kívül gyakorlatilag pontosító, az alkalmazást elősegítő rendelkezések. Az adókulcs emelése gyakorlatilag minden adóalanyt és nem adóalanyt érinti, azonban az egyéb rendelkezések alkalmazása perifériális, amelyeknek nincs különösebb jelentősége az adóalanyok döntő többségénél.

Tovább a cikkhez

TAO

Változások a társasági adózásban 2012-től

Az Országgyűlés 2011. november 21-ei ülésén fogadta el az „egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról” szóló 2011. évi CLVI. törvényt, amely módosítja a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. törvény) egyes előírásait is. A módosítások 2012. január 1-jén lépnek hatályba és azokat első ízben a 2012. adóév adókötelezettségére kell alkalmazni.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A számviteli törvény 2012. évi változásai

A számviteli törvényt az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény módosította. Az új szabályokat a 2012-ben induló üzleti évre kell először alkalmazni. A változások egy része azonban a 2011-ben induló üzleti évre is alkalmazhatók (ezeket külön kiemelem). Az új szabályok az alábbiak.

Tovább a cikkhez

Az év végi nem realizált árfolyam különbség elszámolásának lehetőségei

Cikkünk célja, hogy bemutassuk e nem mindennapos könyvelési teendők közé sorolható elszámolási szabály alkalmazását, valamint segítséget nyújthassunk annak megértésében. A jelenlegi gazdasági helyzetben, nekünk, könyvelőknek igyekeznünk kell a nem realizált árfolyam különbség elszámolásából eredő hatásokat teljes körűen megérteni, mind számvitel, mind adózás szempontjából és a legkedvezőbb lehetőségeket ismertetni az általunk könyvelt vállalkozások vezetőivel, céljainak megvalósításának elősegítésével, a jelenleg hatályos törvényi előírások betartása mellett. A törvény változásainak ismertetése után példákon keresztül mutatjuk be a nem realizált árfolyam különbség elszámolásának szabályait.

Tovább a cikkhez

Tárgyi eszköz-, készletek év végi értékelése, selejtezés

A zárási munkák keretében a készletek, tárgyi eszközök értékelési feladatai, leltározás, selejtezés komoly előkészületet igényel. Ebben a témában szeretnénk segítséget nyújtani írásunkkal.

Tovább a cikkhez

SZJA

Személyi jövedelemadó - 2012

Ezen írásban a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVI. törvény (továbbiakban: Szja tv.) 2012. évre történő legfontosabb változásai kerülnek bemutatásra, melyet a 2011. évi CLVI. törvény vezetett be. (A Magyar Közlöny 2011. évi 140. számában, 2011. november 29.-én került kihirdetésre)

Tovább a cikkhez

Munkáltatók, kifizetők aktuális feladatai a 2011. évi személyi jövedelemadó elszámolásával kapcsolat

Mint ismeretes a magánszemély adókötelezettségével összefüggésben számos kötelezettséget írnak elő a törvényi rendelkezések a munkáltatókra, kifizetőkre nézve. Az évközi folyamatos feladatokon – az adó, adóelőleg megállapításán, befizetésén, bevallásán, illetve az adatszolgáltatás teljesítésén – túl esetenként nagy leterhelést és körültekintő, gyors munkát igényel az adó éves elszámolásával összefüggő kötelezettségek határidőre történő jogszerű és hibátlan teljesítése. Különösen igaz ez a 2011-es adóév vonatkozásában. Az adónyilatkozat bevezetésével összefüggésben ugyanis egy új kötelezettség hárul a munkáltatókra és a kifizetőkre. Az adóévi kifizetésekről kiállított összesített igazolásokon a munkáltatóknak, kifizetőknek tájékoztatniuk kell a magánszemélyeket arról is, hogy az általuk kifizetett jövedelmek tekintetében jogosultak-e az adónyilatkozat benyújtására vagy sem. Az első határidő 2012. január 31-e.

Tovább a cikkhez

A munkáltató új lehetőségei a végtörlesztéssel kapcsolatban

Az előző lapszámunkban bemutatásra kerültek azok a lehetőségek, amellyel a munkáltató a munkavállalójának a lakáscélú hitele végtörlesztéséhez kapcsolódóan segítséget nyújthatott. Az Országgyűlés 2011. november 21.-i ülésén elfogadásra került az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvényt, amelyben a személyi jövedelemadóról szóló 1995 évi CXVII. törvény egyes rendelkezései is módosításra kerültek. A módosítás hatására a munkáltató a 2011. évben hatályos rendelkezésekhez képest még kedvezőbb feltételekkel tud hozzájárulni a munkavállaló devizahitelének végtörlesztéséhez.

Tovább a cikkhez

Az ingó értékesítésből származó jövedelem 2011. és 2012. évi szabályai

Az internetes kereskedelem elterjedésével a magánszemélyek mind nagyobb köre értékesít ingóságokat: megunt bicikliket, kinőtt babaholmikat, autós posztereket. Egyeseknél ez a tevékenység olyan szintre emelkedett, hogy a családi költségvetést az ingóságok eladásából származó jövedelemmel egészítik ki. A vonatkozó jogszabályok összetettsége – és nem utolsósorban a médiákban megjelent tájékoztatások ellentmondó jellege – miatt azonban az érintett magánszemélyek számára rejtély maradt az, hogy az ingó értékesítésből származó jövedelem után hogyan is kellene adózniuk.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A társadalombiztosítási kötelezettségek változása 2012-ben

Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CLVI. törvény jelentősen módosította a társadalombiztosítás fedezetét alkotó fizetési kötelezettségekre vonatkozó szabályokat. A Tbj. hatálya 2012. január 1-jétől az egyéni járulékok szabályozására korlátozódik. A 2012-es változásokat ismertetjük.

Tovább a cikkhez

ART

Kedves Olvasó!

Abból következtetve, miként zártuk 2011-et, a most megnyitott 2012-es év elég borúsnak látszik. Nincsenek nagyléptékű, önmagukban is optimizmust sugárzó növekedési tervek, mi több a tartalékokat kell mozgósítaniuk a gazdálkodó szervezeteknek is a túléléshez. Az adózási környezet is folyton szigorodik, új adók, új kötelezettségek jönnek, elég részletesen foglalkozunk ezekkel e lapszámunkban is. Év végére talán majd tisztul a kép, elmúlik a vihar, és az egész gazdaság minden egyes - apró és nagyobb - szereplője előtt talán megnyílik a saját növekedési perspektívája is.

Tovább a cikkhez

Az adóeljárási szabályok 2012. évi változásai

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) módosítása egyrészt az adóeljárás egyszerűsítése és adminisztrációs terhek csökkentése irányába ható újabb lépés, másrészt a módosítás tovább bővíti az adóhatóság eszköztárát az adóelkerülés és a feketegazdaság elleni küzdelemben. Jelen cikkben terjedelmi okokból kizárólag a legfontosabb, az adózók számára különös jelentőséggel bíró adóeljárási szabályváltozásokat részletezem.

Tovább a cikkhez

2012 / 01 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.