Lapszámok
2013 / 07-08

Tartalomjegyzék

2013 / 07-08 lapszám címlap képe

ÁFA

Szálláshely szolgáltatást végző magánszemélyekre vonatkozó áfa szabályok 12

A téma időszerűségét a nyár közeledte adja, hiszen nyaraló tömegek indulnak útnak pihenni, és egyre több ember foglalkozik – sokszor más munkája nem lévén – a lakása, egyéb ingatlana bérbeadásával, illetve egyéb szálláshely szolgáltatásnak minősülő rövidtávú bérbeadásával.

Tovább a cikkhez

Pénztárgép használatára kötelezettek köre 23

Az eredetileg tervezett június 30-a helyett szeptember 1-jéig kell végrehajtani a kisvállalatok által üzemeltetett pénztárgépeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz való online bekötését – erről döntött a Kormány június közetén. Elsődlegesen azt kell eldöntenie a vállalkozásnak, hogy ténylegesen kötelező-e számára a pénztárgép alkalmazása. Hiszen rengeteg olyan vállalkozás rendelkezik pénztárgéppel, akit a jogszabály nem kötelez rá. Például gyógyfürdő belépőjegyek értékesítése esetén a pénztárgép nem kötelező, ennek ellenére talán nincs olyan fürdő vagy strand Magyarországon, amelyik ne alkalmazna pénztárgépet. A következőkben megpróbálunk némi támpontot adni annak eldöntéséhez, hogy kötelező-e a pénztárgép alkalmazása a vállalkozásnak?

Tovább a cikkhez

Szerződést biztosító mellékkötelezettségek Áfa törvény szerinti kezelése 26

A szerződést biztosító mellékkötelezettségek áfa rendszerbeli megítélése állandó problémát jelent az adóalanyoknak. A probléma egyrészt abból adódik, hogy a gazdálkodók sok esetben ügyvéd segítsége nélkül szerződnek, és a szerződésekben olyan polgárjogi fogalmakat használnak, amelyek tartalmával nincsenek teljes mértékben tisztában. Így a szerződéses akarat és a szerződés szövege között különbség keletkezik, amely különbség megoldhatatlan helyzeteket eredményez az adókötelezettség meghatározása során. Több esetben találkoztam például olyan szerződéssel, ahol ugyan opciót kötöttek ki, de az opció kikötésének részletezése sokkal inkább az előlegre illetve foglalóra utalt. Másik probléma abból adódik, hogy a szerződést biztosító mellékkötelezettségek áfa törvénybeli megítélése nincs tételesen, kogensen szabályozva a törvényben.

Tovább a cikkhez

Az adószám felfüggesztésével, törlésével kapcsolatos áfa szabályok 28

Írásunkban áttekintük az áfa levonási jog illetve a visszaigénylési jog gyakorlásával kapcsolatos szabályokat az adószám felfüggesztése, törlése esetén.

Tovább a cikkhez

A mezőgazdasági tevékenységet végzők áfa szabályai

A mezőgazdasági tevékenységet végzők sokszor tévhitben vannak áfa alanyiságuk tekintetében, mert az a tény, hogy ők bizonyos esetekben a különös szabályok alá tartoznak és e tevékenységük tekintetében nem kötelezettek adóbevallásra, adófizetésre, nem jelenti azt, hogy ők nem alanyai az áfának. Áttekintjük a kérdés áfa szabályait.

Tovább a cikkhez

Áfa fizetési kötelezettség a számla kibocsátása alapján 72

Általános forgalmi adófizetési kötelezettség keletkeztet önmagában csak a számlának a kibocsátása is. Ez az áfa törvény 55.§-ának rendelkezése. Tanulságos az e törvényhely gyakorlati alkalmazására született alábbi bírósági jogeset.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Az ellenőrzések hatásának figyelembevétele a beszámolóban 15

Írásunk célja annak áttekintése, hogy az önellenőrzések, és az adóhatósági ellenőrzések megállapításainak hatását hogyan kell figyelembe venni a számviteli nyilvántartásokban és a beszámolóban, figyelembe véve azt is, hogy az adótörvények bizonyos esetekben az adók meghatározását érintő jogszabály módosítások hatását az önellenőrzés adózási szabályai szerint veszik figyelembe

Tovább a cikkhez

Belső kontrollok – vezetőség, hatáskörök és felelősség II. 70

Sorozatunkban a vállalati vezetés kérdéseivel foglalkozunk, a megfelelő ellenőrzés és felelősség kereteivel. Ebben a részben a vezetőség példamutatásának fontosságáról, a felelősség meghatározásáról, felvállalásáról és számonkéréséről esik szó.

Tovább a cikkhez

SZJA

Üdülés és szálláshelyszolgáltatás szja kötelezettsége 8

Írásunkban bemutatjuk a Széchenyi Pihenő Kártya, az Erzsébet utalvány adózási szabályait, az adómentes üdülési juttatásokat, a szálláshelyszolgáltatás szja szabályait, és a A fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemély tételes átalányadózását.

Tovább a cikkhez

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolása 36

A gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos költségek elszámolása a jövedelemszámítás során folyamatos feladat. Ezen írás célja a 2013. évi rendelkezések bemutatása azzal, hogy a cégautóadóval kapcsolatos szabályok ismertetésére - figyelemmel az évközi módosításra is - önálló írásban kerül sor.

Tovább a cikkhez

Az ingatlan bérbeadási tevékenységből származó jövedelem személyi jövedelemadó kötelezettsége 53

Az ingatlan bérbeadás mindig aktuális adózási témaként jelenik meg, tekintettel arra, hogy számos adózót érint. A cikk ezért a bérbeadással foglalkozó magánszemélyeknek kíván segítséget nyújtani az ingatlan bérbeadás általános és speciális esetei adókötelezettségének bemutatásával. Az értékcsökkenési leírás elszámolására több gyakorlati példát hozunk. Áttekintjük a termfőföld bérbeadás szabályait is.

Tovább a cikkhez

A mezőgazdasági őstermelők adózása - Szja

A mezőgazdasági őstermelői tevékenység a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja tv.) alkalmazásában önálló tevékenységnek minősül. Az őstermelői tevékenységből származó jövedelem megállapítása ugyanakkor speciális szabályok alapján történhet különös tekintettel arra, hogy ez a tevékenység nem csak egyedül, hanem közösen, vagy akár családi gazdaság keretében is folytatható.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

MEZŐGAZDASÁGI ŐSTERMELŐK BIZTOSÍTÁSA ÉS JÁRULÉKFIZETÉSE

Mezőgazdasági őstermelő magánszemély adózásának alapvető szabályai 2013

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Változott a cégautóadó 48

2013. július 1-jétől hatályosak a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (Gjt.) cégautóadóra vonatkozó új rendelkezései. A változások eredményeképpen a tartós bérletbe adott személygépjárművek esetében az adó alanya a tartós bérbevevő. A változásra is figyelemmel összefoglaljuk a cégautóadó kötelezettséggel kapcsolatos hatályos szabályokat, külön tárgyalva a társaságok és a magánszemélyek – ideértve az egyéni vállalkozók, őstermelők – kötelezettségét.

Tovább a cikkhez

Környezetvédelmi termékdíj: változtak a szerződéses átvállalás szabályai 60

A szerződéses átvállalás rendszere lehetőséget biztosít a termékdíjköteles termék belföldi előállítójának és a külföldről behozójának arra, hogy a termékdíjköteles termékek értékesítése során a kötelezettségét áthárítsa, továbbadja az értékesítési lánc további szereplőjének, belföldi vevő partnerének. A 2013-as változásokra is figyelemmel összefoglaljuk a vonatkozó szabályokat.

Tovább a cikkhez

Őstermelőkkel, családi gazdálkodókkal kapcsolatos illetékkedvezmények, illetékmentességek

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) speciális illetékkedvezményeket tartalmaz a családi gazdálkodók és őstermelők termőföld szerzésére, illetve külön illetékmentességi szabályok vannak a mezőgazdasági termelők gazdaságátadásához kapcsolódóan is.

Tovább a cikkhez

ART

Az adószám felfüggesztéséről 30

A 2006. évi LXI törvény 2006. szeptember 15-étől vezette be új jogintézményként az adószám felfüggesztést. Az erre vonatkozó rendelkezések az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 24/A. §-ában találhatók meg. A jogintézményt elsősorban a fiktív adózók elleni hatékonyabb fellépés érdekében vezették be, a gazdasági forgalom biztonságát elősegítve. Jelen cikk aktualitását az adja, hogy 2013. évben is módosultak az adószám felfüggesztésre vonatkozó szabályok.

Tovább a cikkhez

Gyakorlati kérdések a fokozott adóhatósági felügyelettel kapcsolatban 34

A fokozott adóhatósági felügyeletet tavaly vezette be az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.). Az elmúlt majd’ másfél év tapasztalatai alapján van néhány gyakorlati kérdés, melyet célszerű részletezni, hogy az adózók a jogszabályoknak megfelelően járhassanak el.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Módosult a távolléti díj számítása, több adótörvény is, és újabb változások is jönnek 1

Az Országgyűlés 2013. június 14-i ülésnapján elfogadta a távolléti díj számításával és a közpénzek szabályozásával összefüggő törvények módosításáról szóló javaslatot, így augusztus 1-jétől távollét - például szabadság - esetén nem változik a munkabér az adott hónap munkanapjainak számától és a távollét időtartamától függően. Ezzel egy év eleje óta hatályos szabályt módosítottak.

Tovább a cikkhez

A távolléti díj 2013. július végéig hatályos szabályai 63

Lapzártánkig még nem került kihirdetésre az a Munka Törvénykönyvét is módosító törvény, amely részben "átírja" a távolléti díj számítására vonatkozó szabályokat. Miután a változások a benyújtott törvényjavaslat szerint augusztus 1-én lépnek életbe, nem elkésett, ha utoljára áttekintjük, miként kell 2013.I.1 óta távolléti díjat számítani. Aki például július 31-ig megkezdi szabadságát, a következőkben ismertetett rendelkezések szerint kell megállapítani, hogy mennyit költhet a nyári vakáció alatt.

Tovább a cikkhez

Változott az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény 67

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény szabályai 2013. május 3-ai hatályba lépéssel egészültek ki a foglalkoztatási szövetkezetekkel összefüggő előírásokkal. A változásra is figyelemmel összefoglaljuk a hatályos szabályozást.

Tovább a cikkhez

JOG

Késedelmes fizetések új polgári jogi szabályai 4

Ágazattól függetlenül valamennyi piaci szereplő vonatkozásában változnak a pénztartozás teljesítésének szabályai. A 60 napnál hosszabb fizetési határidő kikötése tisztességtelen. Változik a kamat referencia-időpontja és gazdálkodó szervezetek között a késedelmi kamat mértéke. Cégek között késedelem esetén jár még 40 euró behajtási költségátalány is. Új szabályok a szerződő hatóságokra. Új szabályok az építőipari követelések érvényesítésére is.

Tovább a cikkhez

2013 / 07-08 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.