Lapszámok
2014 / 06

Tartalomjegyzék

2014 / 06 lapszám címlap képe

ÁFA

Aktuális adózási információk 1

Európai Bírósági ítélet a meghiusult értékesítések utáni áfa fizetési kötelezettségről * Korszerűsítés - vagy új beruházás? Európai Bírósági ítélet a támogatásokról * A visszaváltható, más utalványra beváltható utalványok NEM ADÓMENTESEK!

Tovább a cikkhez

A gazdasági célú letelepedés áfaszabályai 13

Az adókötelezettség megállapítása során fokozott jelentőséggel bír annak eldöntése, hogy egy adott adóalany gazdaságilag letelepedett-e Magyarországon vagy sem. A gazdasági letelepedés formái az állandó telephely és a székhely. Ismertetjük az Áfa törvény ide vonatkozó szabályait, és alkalmazását.

Tovább a cikkhez

A háromszögügyletről 16

A háromszögügylet szabályainak tudatos alkalmazása jogszerű lehetőséget teremt az adózóknak, hogy az adminisztrációjukat csökkentsék és az áfa finanszírozási költségeket alacsony szintre redukálják. Háromszög ügyletről akkor beszélünk, ha a terméket három eltérő tagállamban nyilvántartásba vett adóalany értékesíti egymás között, de a termék leszállítása ez első adóalanytól közvetlenül a harmadik adóalanyhoz történik.

Tovább a cikkhez

Mit kell írni az áfabevallás 63. sorába? 17

Az egyik megyében arról tájékoztatták az ügyfelet, hogy ha nem szerepelteti az alanyi adómentestől történő beszerzés ellenértékét az áfa bevallásban, akkor megbírságolják. A másik megyében viszont arról, hogy azért bírságolják meg, ha szerepelteti. Mit kell végül is beírni az adott sorba?

Tovább a cikkhez

TAO

Az ellenőrzött külföldi társaság 19

A társasági adókötelezettség meghatározásakor több korrekciós tételt kell alkalmazni, ha az adózó ún. ellenőrzött külföldi társasággal áll valamilyen gazdasági, üzleti kapcsolatban. Ismertetjük a vonatkozó szabályozást és alkalmazását.

Tovább a cikkhez

Új közösségi rendelet a de minimis támogatásról 21

Az Európai Unió a 2014-2020 közötti költségvetési időszakához áttekintette – és folyamatosan megjelenteti – a közösségi állami támogatásra vonatkozó rendeleteit. Eddig ezek közül a csekély összegű támogatásokról (1407/2013/EK), köztük a mezőgazdasági termelőágazatban alkalmazható de minimis támogatásról (1408/2013/EK) továbbá az általános gazdasági érdekű szolgáltatást nyújtó vállalkozások számára nyújtott csekély összegű támogatásokról (360/2012/EK) szóló rendeleteket hirdették ki. Jenen cikk az új de minimis támogatási rendeletet mutatja be.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A származékos ügyletek számviteli elszámolása I. 24

A származékos ügyletek egyre inkább terjednek a vállalkozások körében - nem csak a pénz-és tőkepiaci szektorban – akik gyakran kerülnek olyan helyzetbe, hogy a már megkötött ügyletek elszámolását – részletes ismeretek hiányában – nem tudják végrehajtani. Ezért fontos, hogy az idevonatkozó szakszerű ismereteket minél szélesebb körben terjesszük és a vállalkozások megfelelő biztonsággal tudják azokat alkalmazni gazdálkodásuk során. Írásunkban a származékos ügyletekre vonatkozó ismereteket tekintjük át, majd a folytatásban konkrét példákon keresztül mutatjuk be, hogyan kell elszámolni az egyes ügyletfajtákat a bekerülési értéken történő értékelés általános szabályai mellett, illetve a valós értéken történő értékelés szabályainak alkalmazása esetén attól függően, hogy kereskedési ügyletről vagy fedezeti ügyletről van szó.

Tovább a cikkhez

Operatív lízing - megszűnt, vagy maradt? 33

Az operatív lízinget sok vállalkozó igénybe vette az elmúlt időben, főleg személygépjárművek esetén, mivel az általános forgalmi adóról szóló jogszabály adóelőnyt biztosított számukra. Az új Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény – új Ptk.) hatálybalépésével ugyanakkor felmerült a kérdés, hogy továbbra is megmaradt-e az operatív lízing, mint szerződéstípus. Jelen cikk e kérdéskört kívánja röviden elemezni.

Tovább a cikkhez

SZJA

A nyári diákmunka szja-kérdései 4

A nyár elején időszerű a diákmunkával kapcsolatos adókötelezettség szabályainak bemutatása, amelyek nem szezonális, nem csak a nyári szünetre vonatkozó rendelkezések, hanem egész évben alkalmazandók.

Tovább a cikkhez

Társasházak adózása 35

A társasház sajátos jogalanyiságából fakadóan, az adókötelezettség megállapítása is speciális, ugyanis kizárólag az Szja tv. alanyaiként adókötelesek a közös név alatt megszerzett jövedelem után akkor is, ha a tulajdonostársak nem kizárólag magánszemélyek, de akkor is, ha magánszemély tulajdonos nincs is közöttük. A jövedelem meghatározásának kiinduló alapja a számviteli szabályok alapján elszámolt bevétel.

Tovább a cikkhez

A telefon magáncélú használatának szja vonzata 41

Napjainkban a kapcsolattartás egyik legfontosabb kelléke a telefon, amely így az üzleti, hivatali élet elengedhetetlen részévé vált. Miután a munkavégzés kelléke, ezért a vállalkozások sokszor több telefonszámmal is rendelkeznek. A magánszemély nem csak hivatalos, hanem magánügyben is telefonálhat és ezen juttatás igénybevétele adókötelezettséget eredményezhet. Írásunkban bemutatjuk, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény szerint hogyan válik adókötelessé a magáncélú telefonhasználat.

Tovább a cikkhez

Gyermekeknek, tanulóknak adott juttatások adókötelezettsége 42

A gyermekeknek, vagy gyermekekre tekintettel adott szociális és más jellegű juttatások adókötelezettségéről általában nem sok szó esik, így most ezeket csokorba gyűjtve adunk áttekintést az alkalmazandó, sok esetben adómentességet biztosító adózási szabályokról.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A diákmunka járulékszabályai 7

A nyári szünidő beköszöntével sok diák szívesen vállalna rövideb-hosszabb időtartamú munkát. A munkavégzést megalapozó jogviszonyok sokszínűek és a hozzájuk kapcsolódó kötelezettségek is igen eltérőek. Ebben a cikkben a munkavállalás lehetséges típusait és a hozzájuk kapcsolódó társadalombiztosítási kötelezettségeket foglaljuk össze, ezzel is segítséget nyújtva mind a foglalkoztatók, mind a munkavállalók számára.

Tovább a cikkhez

Vállalkozói tevékenység az anyasági támogatások folyósítása mellett 46

Az Önadózó áprilisi számában az alkalmazotti minőségben foglalkoztatottak anyasági támogatás folyósítása melletti munkavégzésével foglalkoztunk. Most a vállalkozók, akár egyéni akár társas vállalkozók gyermekgondozási díj, illetve gyermekgondozási segély folyósítása melletti tevékenységét tárgyaljuk.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A jövedéki termékek vámtarifa besorolása feltüntetésére vonatkozó szabályok változása 49

2014. július 1-jétől megváltoznak a jövedéki termékek azonosítására szolgáló tarifális besorolás szabályai. A változás lényege, hogy a jövedéki termékek fizikális dokumentálása során a mindenkor hatályos vámtarifa besorolást kell alkalmazni.

Tovább a cikkhez

ART

Adózási módok, nyilatkozatok, választások utólagos módosítása 15

2014. január 1-től hatályos szabályozás szerint, ha törvény az adózó számára választási lehetőséget biztosít, az adózó kezdeményezheti a választása módosítását, az adóhatósághoz benyújtott kijavítás iránti kérelem útján, amennyiben a módosítás az adó, adóalap, költségvetési támogatás összegét nem érinti. Mondhatjuk, hogy ez az egyik legnagyobb jelentőségű módosításnak tekinthető ebben az évben.

Tovább a cikkhez

A feltételes adómegállapítás aktuális szabályai 53

Az adózó kérelmére a Nemzetgazdasági Miniszter megvizsgálhatja, hogy egy adott ügylet milyen adókötelezettséget keletkeztet, ezt az eljárást az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) az adó feltételes megállapításnak hívja, melyre 1996. óta van lehetőség. Cikkünk ezen eljárás szabályait ismerteti, melynek aktualitását adja, hogy a szabályok több ponton változtak 2014-ben.

Tovább a cikkhez

Art. változások az új Polgári Törvénykönyvhöz kapcsolódóan 57

2014. március 15-én hatályba lépett a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.), melyhez kapcsolódóan számos jogszabály módosult. A változások között megtalálható az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) egyes szabályainak módosítása is, melyet jelen rövid cikkben ismertetünk.

Tovább a cikkhez

Egyesületek megszűnése, végelszámolása 58

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (új Ptk.), valamint az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (Civil törvény) részletesen szabályozza az egyesületek megszűnésére, ezen belül végelszámolására vonatkozó szabályokat. Jelen cikk e kérdéskört fejti ki, különös tekintettel az adóhatóság felé irányuló kötelezettségekre

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

Elfogadták a Magyarországra vonatkozó új támogatási térképet 23

A Bizottság 2014. március 11-én hagyta jóvá a 2014. július 1-jétől 2020 végéig alkalmazandó, magyar regionális támogatási térképet (SA. 37718/2013/N). A térkép tartalmazza a 2014-2020 között alkalmazható maximális támogatási intenzitásokat, amelyeket Magyarországon az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22) kormányrendelet 2014. július 1-jétől hatályos 25. §-a tartalmaz.

Tovább a cikkhez

JOG

Könyvelőirodai vezetők új Ptk. szerinti kártérítési felelőssége 60

Írásomban szeretném tisztában tenni a kérdést – minden könyvelőirodai vezető tisztségviselőnek egyértelmű választ szeretnék adni arra a kérdésre, hogy milyen felelősségi szabályokkal kell számolnia működése során, van-e – és milyen feltételekkel van - harmadik személyekkel szemben kártérítési felelőssége. Ez utóbbi kérdés tarthat igényt a legnagyobb érdeklődésre.

Tovább a cikkhez

2014 / 06 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.