Lapszámok
2015 / 01

Tartalomjegyzék

2015 / 01 lapszám címlap képe

ÁFA

Aktuális adózási információk 1

Rövid összefoglaló a 2015 évi adóváltozásokról * 2015. január 1-jétől változik a pénztárgép használatra kötelezett adóalany számlakibocsátáshoz kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettsége

Tovább a cikkhez

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer törvényi szabályai 4

Az adóeljárás, az adóellenőrzés 2015. évi szabályváltozásai között talán a legfontosabb egy új informatikai rendszer bevezetése, mely a fuvarozott áruk nyomon követését szolgálja, csökkentve ezzel az általános forgalmi adóval kapcsolatos csalárd cselekmények elkövetésének valószínűségét. Bár az Önadózó 2014/12. számában már volt szó az EKAER főbb szabályairól és problémáiról, ugyanakkor indokolt a törvényi rendelkezések részletes ismertetése, és az eddig felmerült gyakorlati kérdések megválaszolása.

Tovább a cikkhez

Az általános forgalmi adó törvény 2015. évi változásai 10

A Magyar Közlöny 161. számában 2014. november 26-án került kihirdetésre a 2014. évi LXXIV. törvényben az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 2015. évtől hatályos módosítása. A leglényegesebb változást a távolról nyújtható szolgáltatások teljesítési helyének változása és az azzal kapcsolatos szabályok, illetve az időszakos elszámolású ügyletek teljesítési időpontjának változása jelenti.

Tovább a cikkhez

Az előleg áfa szabályai - figyelemmel a 2015. évi változásokra 17

A 2015. évi adóváltozások egyik „látens”, de óriási adókockázatot rejtő eleme az előleg szabályainak módosulása, az előleg fogalomkörének bővülése. Jelen cikk a változások hatásának bemutatását célozza.

Tovább a cikkhez

Az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságoknak nyújtott támogatások kezelése 21

A elmúlt évek önkormányzati gazdálkodásának egyik ismert eleme volt, hogy a feladatainak egy részét kiszervezte gazdasági társaságokba, vagy egyéb szervezetekbe. Tették mindezt azért, mert szerették volna kihasználni a piacgazdaság szinergiáit, illetve az eszközbeszerzésekhez kapcsolódó ÁFA levonási jogot alkalmazni. Ennek következtében számos félreértés, nem egységes, és nem áttekinthető gyakorlat alakult ki. Írásunkban arra adunk választ, hogyan kell finanszírozni az önkormányzati feladatokat ellátó gazdasági társaságokat, ez állami támogatásnak minősül-e, és terheli-e általános forgalmi adó?

Tovább a cikkhez

TAO

A társasági adótörvényt érintő változások 2015 24

A 2014. november 26-án kihirdetett, az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2014. évi LXXIV. törvény bizonyos rendelkezései érintik a társasági adó rendszerét is. A módosítások egy része jogtechnikai pontosításnak tekinthető, azonban új jogintézmények is beiktatásra kerülnek a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvénybe [a továbbiakban: Tao. tv.]. A változások többnyire 2015. január 1-jével léptek hatályba, egyes esetekben azonban az új szabályok már a 2014. adóévi adókötelezettség megállapításakor is alkalmazhatók. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb módosításokat.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A pénzforgalmi áfa számviteli elszámolása 31

Jelen cikkünkben áttekintjük, hogy az általános forgalmi adó pénzügyi rendezéshez kötött felszámítása, illetve levonása a feleknél hogyan kerül elszámolásra.

Tovább a cikkhez

Értékvesztések elszámolása III. rész 34

Cikksorozatunk jelenlegi számában a követelések értékvesztésének elszámolására visszatérve, konkrét példán keresztül bemutatjuk, hogy az értékvesztés számviteli elszámolása és adóvonzata, hogyan jelenik meg a követelés állományból való kivezetésének különböző eseteiben

Tovább a cikkhez

SZJA

Személyi jövedelemadó-változások 2015 39

A 2015. január elsejétől bevezetésre kerülő változások közül a családi kedvezmény, a nyugdíjbiztosítás, az egyes meghatározott juttatásokkal kapcsolatos értékhatár változását érdemes kiemelni.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Járulék-, egészségügyi hozzájárulás és szociális hozzájárulási adó változások 2015 45

A Magyar Közlöny 161. számában került kihirdetésre az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2014. évi LXXIV. törvény. Írásunkban a járulék szakterület 2015. január 1-én hatályba lépett változásait ismertetjük.

Tovább a cikkhez

Balesetek társadalombiztosítási kérdései 48

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvényben foglalt munkavédelmi előírások betartásával, és betartatásával a munkáltatók kötelesek olyan munkavégzésre alkalmas körülményeket teremteni, ahol a munkavállalók élete, testi épsége és egészsége nincs veszélynek kitéve. Ennek ellenére mégis gyakran előfordul, hogy a munkavállalót munkavégzés közben baleset éri. De mi ilyenkor a foglalkoztató feladata? Mi minősül üzemi balesetnek? Milyen ellátásokra szerezhet a biztosított jogosultságot?

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Változások a KIVA szabályaiban 2015-től 29

Az Országgyűlés 2014. november 18-án fogadta el az adótörvények 2015-től hatályos módosításait. A módosításokat a 2014. évi LXXIV. törvény (Módtv.) tartalmazza, amely a magyar Közlöny 2014. évi 161. számában jelent meg. A változások érintik a kisvállalati adózást (KIVA) is, amelyeket a Módtv. 64.-66. §-ai tartalmaznak. A cikk e változásokat mutatja be.

Tovább a cikkhez

Reklámadó változások 2015 53

A 2014. augusztus 15-én bevezetett új adónem, a reklámadó szabályait is érintik a 2014. évi LXXIV. törvény által beiktatott adójogszabály-módosítások. Változatlanul adóköteles a reklám-közzététele, ha az bizonyos csatornákon keresztül valósul meg, változás áll be azonban a megrendelőt terhelő adókötelezettség szabályaiban, ugyanis a jogszabály több, új mentesülési lehetőséget vezet be az ő vonatkozásukban. Módosul továbbá az adómérték a legfelső sávban, valamint a kapcsolt vállalkozásokra vonatkozó speciális adó-, adóelőleg megállapítási szabály is. A módosítások – egy kivételével – 2015. január 1-jén léptek hatályba és a 2015-ös reklámadó-kötelezettség tekintetében irányadók.

Tovább a cikkhez

Helyi adó változások 2015 56

A következőkben a helyi adók, illetve a cégautó-adó jövő évi változásait, valamint az új adónemként törvénybe iktatott települési adó rendeleti bevezetésének törvényi kereteit ismertetjük. A törvénymódosításokhoz kapcsolódó magyarázatok, példák a megalapozott adózói (képviselői) jogalkalmazást kívánják segíteni.

Tovább a cikkhez

ART

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 2015. évi változásai 59

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvénynek (a továbbiakban: Art.) az egyes adótörvényeknek és azokkal összefüggő más törvényeknek, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2014. évi LXXIV. törvénnyel beiktatott módosításainak kiemelt célja a feketegazdaság elleni küzdelmet segítő eszközök bevezetése, a meglévő eszközök hatékonyságának növelése. Az új rendelkezések továbbá az egyes európai uniós szabályokkal való összhang megteremtését, az adminisztrációs terhek csökkentését, illetve a jogalkalmazás során felmerült problémák orvoslását segítik elő, továbbá egyes új rendelkezések az egységes jogértelmezést szolgálják. Az alábbiakban a törvény változással érintett fejezetei mentén kerülnek bemutatásra az új rendelkezések.

Tovább a cikkhez

2015 / 01 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.