Lapszámok
2015 / 02

Tartalomjegyzék

2015 / 02 lapszám címlap képe

ÁFA

Önkormányzatok, mint költségvetési szervek az áfa rendszerében 24

Írásunkban a következő kérdéseket vizsgáljuk: A helyi önkormányzat vagyona és annak áfa kérdései * A költségvetési szervek az áfa rendszerében * Közhatalmi tevékenységet végzők (így az önkormányzatok) adóalanyisága * Költségvetési szervek adóköteles tevékenysége * Ingatlan, ingatlanrész bérbeadása, haszonbérbeadása * A víziközmű-fejlesztési hozzájárulásból finanszírozott beruházás áfa rendszerbeli megítélése * Adómentes tevékenységek * Adólevonási jog a költségvetési szervek esetében

Tovább a cikkhez

TAO

Fontos tudnivalók a módosult transzferár-szabályokról 31

Napjainkban kiemelt figyelem övezi a transzferárazást. Mit hozott a 2015-ös esztendő az érintetteknek? Minden korábbinál hatékonyabb ellenőrzésre számíthatnak az adózók transzferár ellenőrzés területén. Ráadásul megnőtt a kapcsolt vállalkozások köre és kiterjesztésre kerültek az alkalmazandó eljárások.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Deviza- és forinthitel adósokkal való elszámolás adózási és számviteli kérdései 34

Írásunkban összefoglaljuk és példán keresztül bemutatjuk, hogy a tisztességtelen árfolyam alkalmazás, valamint a tisztességtelen kamat-, díj és költségemelés miatt a fogyasztói hitel és lízing ügyletek adósainak a vonatkozó törvényi előírások szerint visszajáró törlesztő összeg hogyan kerül megállapításra és elszámolásra a pénzügyi intézményeknél, továbbá milyen adóvonzat kapcsolódik ahhoz.

Tovább a cikkhez

Értékvesztések elszámolása III. rész - Kiegészítés 48

Az Önadózó 2015. januári számában a követelések értékvesztésének számviteli elszámolását és adóvonzatát vizsgáltuk meg a követelések állományból való kivezetésének egyes eseteiben. Az abban foglaltakat szeretnénk jelen cikkünkben néhány ponton kiegészíteni, illetve pontosítani a gyakorlati alkalmazásban elfogadott eljáráshoz való igazodás érdekében.

Tovább a cikkhez

SZJA

Az egyéni vállalkozásból és mezőgazdasági őstermelésből származó 2014.évi jövedelem megállapítása 4

A 2014. évi adóév lezárását követően legkorábban az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek, így a mezőgazdasági őstermelők kötelesek a 2014. évi jövedelemadatokról számot adni az arra rendszeresített bevallásban. Ezen írás a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza, így az egyes sorokhoz fűzött kitöltési útmutató ismeretét nem pótolja.

Tovább a cikkhez

Az egyszerűsített bevallás választásának lehetősége 18

Februárban indul az szja bevallási évad. Egyszerűsített bevallás választása esetén az adóhatóság a rendelkezésére álló információk felhasználásával és a magánszemély által benyújtott nyilatkozat alapján készíti el a személyi jövedelemadó bevallást. Ezt a magánszemély a 2015. február 16-ig kérheti. A nyilatkozat nyomtatvány letölthető a NAV honlapjáról. Írásunkban áttekintjük az egyszerűsített bevallás gyakorlati tudnivalóit.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Módosultak a táppénz számítás szabályai 54

2015. január 1-jétől másképp kell a táppénz és az egészségbiztosítás többi pénzbeli ellátásának alapját kiszámítani. Erről a módosításról rendelkezik az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2014. évi CXI. törvény, mely a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (továbbiakban: Ebtv.) vonatkozó rendelkezéseit változtatja meg. Módosításra került az Ebtv. végrehajtására kiadott 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet is, mely módosításokat az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 364/2014. (XII.30.) Korm. rendelet tartalmazza.

Tovább a cikkhez

ART

Megvan 2014 Év Adótanácsadója és 2014 Év Könyvelője! 1

Az Év Adótanácsadója 2014-ben Beck Ágnes. Az Év Könyvelője 2014: Czövek Zoltán.

Tovább a cikkhez

A február 25-ig beadandó éves bevallásokról 15

2015. évben is február 25-e a bevallási határidő az éves bevallás benyújtására kötelezett adózóknak. Jelen cikk a legfontosabb szabályokat foglalja össze.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Munkaidő nyilvántartás a Kúria legutóbbi ítéleteinek tükrében 61

Kevés olyan munkaügyi dokumentum van, mely körül annyi bizonytalanság lenne, mint a munkaidő nyilvántartás körül. A jogszabály idevonatkozó része a kötelezettség tárgyi súlyához képest viszonylag röviden fogalmaz, melyre tekintettel a munkaügyi ellenőrzési és bírósági gyakorlat alakította ki azoknak az elveknek a körét, melyekre figyelemmel kell a munkáltatónak a munkaidő nyilvántartás rendjét meghatározni.

Tovább a cikkhez

Aktuális munkajogi változások 64

2015. január 1-ével néhány kisebb szabály tekintetében ismét módosult a Munka Törvénykönyve. Ezek közül ismertetjük a részmunkaidő kikötésére vonatkozó szabályokat és a keresőképtelenség módosult szabályait.

Tovább a cikkhez

2015 / 02 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.