Lapszámok
2015 / 10

Tartalomjegyzék

2015 / 10 lapszám címlap képe

ÁFA

Mezőgazdasági integrátori és termeltetési szerződés áfa szabályai 9

Hogyan alakulnak az áfa kötelezettségek az integrátor és a kompenzációs felárra jogosult termelő viszonyában? Mi a helyzet, ha a termelő általános adóalany a mezőgazdasági tevékenység tekintetében és a termés fordított adózás szerint adózik, vagy éppen egyenes adózás alá tartozik?

Tovább a cikkhez

Termőföld bérbeadásának áfa rendszerbeli megítélése 10

Írásunkban a következő kérdéseköröket vizsgáljuk: ingatlan bérbeadási tevékenység adószám nélkül történő folytatása * A számlaadási kötelezettség * Termőföld bérbeadás feles bérletben * Terményben kiadott földbérleti díj

Tovább a cikkhez

TAO

Transzferárazás-felkészítő 2015 4

Kapcsolt vállalkozások felkészülése a 2015. évi társasági adó feltöltésre. Nem csak az iskolákba csengettek be az új tanévre, de elkezdődött a magyar vállalkozások készülődése is az adóév zárására, a 2015-ös év gazdasági eseményeinek, eredményeinek összegzésére, amely, a zárlati feladatok elkészítéséig, a beszámoló készítési munkálatok befejezéséig, egyebek között a társasági adóbevallás beadásáig, főszabályként 2016 júniusáig tart majd. A szakembereknek számos új szabály figyelembevételével kell számolniuk munkájuk során, amelyeket első ízben a 2015-ös beszámoló kapcsán kell alkalmazni.

Tovább a cikkhez

Követelések elszámolása és a társasági adóalap 23

A követelések keletkezése, megszűnése, értékének csökkenése hatással van a társasági adóalapra, miután e gazdasági események befolyásolják az eredményt és hozzájuk több adózás előtti eredményt módosító tétel is kapcsolódik.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Aktuális adózási információk 1

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2800 könyvelőt töröl a nyilvántartásból * Számok és információk a 2014-es adóévről * Másfélszeresére nőtt a gépkocsivezetők külföldi napidíja * A minimális építőipari rezsióradíj 2490 forintra emelkedett * Előfizetői felhívás

Tovább a cikkhez

A követelésekkel kapcsolatos számviteli szabályok 25

Jelen cikkünkben a követelésekkel összefüggő számviteli szabályokat tekintjük át, azok tartalmának, típusainak, a beszámolóban való bemutatásuknak, értékelésének, valamint a velük kapcsolatos legfontosabb gazdasági események elszámolásának és bizonylatolásának ismertetése útján

Tovább a cikkhez

Osztalékelőleg felvételének jogi és számviteli szabályai 32

Új Ptk. új számviteli szabályok – indokolt ezért áttekinteni, miként juthatnak szabályosan osztalékelőleghez a cégtulajdonosok, legyenek azok magánszemélyek, vagy jogi személyek.

Tovább a cikkhez

Származékos ügyletek elszámolása VII. rész 34

Sorozatunk jelenlegi részében a kamat-swap ügyletek elszámolását mutatjuk be példán illusztrálva

Tovább a cikkhez

SZJA

Termőföld bérbeadás szja kérdései 13

Írásunkban bemutatjuk a földhasználatra vonatkozó szabályozást, az egyes földhasználati formákat és szerződéseket, a termőföld bérleti díja utáni adókötelezettségeket, mentességeket és speciális szabályokat.

Tovább a cikkhez

A magánszemélyek részére biztosított képzések közteherviselési kötelezettsége 19

A cikk az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzések, illetve az azokhoz kapcsolódó járulékos költségek adózási szabályait kívánja bemutatni.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Kiküldetés az Európai Unió valamely tagállamába 39

Munkavégzés magyar munkáltató javára az Európai Unióban – a kiküldetésre vonatkozó társadalombiztosítási és adójogi szabályok. Az Európai Unió valamely tagállamába kiküldött munkavállalók jogviszonyának társadalombiztosítási és adójogi megítélése nem egyszerű feladat, számos nemzetközi megállapodásra és a közösségi jogra is figyelemmel kell lenni, ezen írás ebben kíván segítséget nyújtani mind a kiküldöttek, mind a munkáltatók, valamint a téma iránt érdeklődők számára.

Tovább a cikkhez

Szerzői mű, találmány, szabadalom, védjegy, újítás hasznosításához kapcsolódó tb. és adózási szabály 44

Milyen speciális társadalombiztosítási- és járulékfizetési részletszabályok vonatkoznak a címbeli jogviszonyokra? És ha e hasznosítási díjak mentesek a járulékfizetés alól, akkor milyen egyéb közteher fizetési kötelezettség keletkezik utánuk? E kérdésekre keressük a választ jelen írásban, oly módon, hogy bemutatásra kerülnek a biztosítási kötelezettség elbírálására, és a kapcsolódó járulék-, szociális hozzájárulási adó-, személyi jövedelemadó- és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségre vonatkozó szabályok.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Közvetített szolgáltatások értéke az iparűzési adóalap megállapítása során 51

A következőkben az iparűzési adóalap megállapítása során a nettó árbevétel-csökkentő tételek közül a közvetített szolgáltatások értékét mutatjuk be, gyakorlati esetek és példák szemléltetésével.

Tovább a cikkhez

A szakképzési hozzájárulás szabályai az új szakképzési rendszerben 54

A szakképzési rendszer változása a szakképzési hozzájárulás kötelezettség teljesítésére vonatkozó 2011. évi CLV. törvény módosítását is érintette, amelynek legfontosabb eleme a duális képzésre vonatkozó szabályozás, illetve a gazdálkodók gyakorlati képzési tevékenységének ösztönzése.

Tovább a cikkhez

A rehabilitációs hozzájárulásról 58

Az aktuális jogszabályváltozásokra tekintettel időszerű áttekinti a rehabilitációs hozzájárulás kötelezettségre, mentességre és teljesítésre vonatkozó szabályokat.

Tovább a cikkhez

ART

Az adószám felfüggesztéséről és a szankciós adószám törlésről 60

A 2006. évi LXI törvény 2006. szeptember 15-étől vezette be új jogintézményként az adószám felfüggesztést és az adószám törlést. Az erre vonatkozó rendelkezések többsége az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 24/A-24/B. §-aiban találhatók meg. A jogintézményt elsősorban a fiktív adózók elleni hatékonyabb fellépés érdekében vezették be, a gazdasági forgalom biztonságát elősegítve. Jelen cikk a legfontosabb szabályokat részletezi.

Tovább a cikkhez

2015 / 10 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.