Lapszámok
2016 / 11

Tartalomjegyzék

2016 / 11 lapszám címlap képe

ÁFA

Az áfa összegének átszámítása forintra 10

Annak ellenére, hogy egyszerűnek tűnhet, igen sok, napi szintű probléma merül fel a külföldi pénznemben meghatározott ügyletek áfa kötelezettségének megállapításakor. Írásunkban rendet vágunk a kérdésben.

Tovább a cikkhez

Az utazásszervezés áfa kérdései 11

Kik alkalmazhatják? * Mit nevezünk utazásszervezési szolgáltatásnak?* Teljesítés helye * Az utazásszervező költségeinek áfa vonzata * Adóalap és az adóalap képzés két módszere * Az adó meghatározása * Példák

Tovább a cikkhez

TAO

Civil szervezetek ingatlanhasznosítási tevékenysége 14

Írásunk a civil szervezetek (alapítványok, egyesületek) ingatlanhasznosítással kapcsolatos tevékenysége besorolásának, társasági adó összefüggésének és számviteli elszámolásának 2015. november 28-ától hatályos kérdéseit taglalja, különös tekintettel arra, hogy a törvények és a végrehajtási rendeletek között ellentmondás áll fenn.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

SPECIÁLIS GAZDASÁGI ESEMÉNYEK KONTÍROZÁSA Tőkeműveletek I. 18

Jelen írásunkkal egy új számviteli témájú sorozatot indítunk útjára, melynek célja a nem napi szinten előforduló gazdasági események kontírozásának bemutatása. Eltekintünk az adott gazdasági esemény szabályozási környezetének ismertetésétől, kizárólag a könyvelési tételek kerülnek sorozatunkban rögzítésre. Első írásunkban – az újabb törvényi határidő hosszabbítás miatt 2017. március 15. napjával kötelező – a korlátolt felelősségű társaságokat érintő 3 millió forintos jegyzett tőke követelmény kapcsán a jegyzett tőke, illetve a saját tőke emeléséhez kapcsolódóan mutatunk be néhány könyvelési tételt.

Tovább a cikkhez

Leltározás és selejtezés számviteli szabályai 21

Jelen cikkünkben összefoglaljuk a leltározásra és a selejtezésre vonatkozó legfontosabb számviteli előírásokat, ideértve többek között a leltár fogalmát, tartalmát, fordulónapját, készítésének általános célját és sajátos eseteit, idejét, a leltározás módját, folyamatát, a kapcsolódó számviteli teendőket és bizonylatokat, a leltár különbözetek elszámolását, továbbá a selejtezés fogalmát, számviteli teendőit, bizonylatait, elszámolását, valamint az idevonatkozó szabályzatkészítési kötelezettséget

Tovább a cikkhez

Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok - IFRS VIII. Bevételekkel kapcsolatos elszámolások - IAS 29

A bevételek, illetve az eredmény elszámolását, számviteli kezelését az IAS11 Beruházási szerződések és az IAS18 Bevételek standardok szabályozzák. Az IAS11 standard a projektek bevételének elszámolását szabályozza, az IAS18 standard az ún. általános bevétel elszámolási szabályokat határozza meg. A cikk két részben, esetpéldákon keresztül ismerteti a bevételek elszámolását, az alkalmazható módszereket, valamint a gazdálkodó közzétételi kötelezettségeit.

Tovább a cikkhez

SZJA

A cégtelefon magáncélú használatának személyi jövedelemadó kötelezettsége 6

Írásunkban bemutatásra kerülnek a cégtelefon magáncélú használatához kapcsolódó személyi jövedelemadó kötelezettség egyes szabályai.

Tovább a cikkhez

A mezőgazdasági őstermelői tevékenység megszűnése 33

A mezőgazdasági őstermelői tevékenység megszűnése esetén az adózónak azzal is kell számolnia, hogy a jövedelemszámításkor a tevékenység megszüntetésére vonatkozó rendelkezésekre is figyelemmel kell lennie.

Tovább a cikkhez

A lakáscélú munkáltatói támogatással kapcsolatos szabályok változása 36

Írásunkban részletesen bemutatásra kerül a lakáscélú munkáltatói támogatás szabály-, illetve feltételrendszere, külön kitérve a 2016. augusztus 1-jétől hatályba lépő változásokra.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Adószámos magánszemélyek adózása - Felhasználási szerződések elszámolása 45

Az adószámos magánszemélyként folytatott tevékenység adó-és járulékszabályait ismertetjük, különös tekintettel a felhasználási szerződés alapján végzett tevékenységre

Tovább a cikkhez

A gyermekápolási táppénzre vonatkozó szabályokról 50

2016. júliustól a gyermekápolási táppénzre jogosultság időtartamában megszűnt az egyedülállók és a családosok közötti „diszkrimináció”. A jogszabályi változásoknak köszönhetően a szülők által igénybe vehető gyermekápolási táppénzes napok száma növekszik. A hideg időszak beköszöntével ez különösen előnyös a kisgyermekeket nevelő családoknak, hiszen a gyermek betegsége esetén a szülő sem tud munkába menni és dolgozni, azonban erre az időszakra gyermekápolása címén táppénzt vehet igénybe. Cikkünkben a gyermekápolási táppénzhez kapcsolódó szabályokat járjuk körül.

Tovább a cikkhez

ART

Változásfigyelő 4

Csak 2017. január 1-jétől lesz kötelező az online pénztárgép használata * Tényleg minden számlát látni fog jövőre a NAV? * NGM: a kormány adókedvezménnyel ösztönözné a startup cégekbe feketetőket * Kötelező munkavédelmi képviselő-választás * Módosította az adótitkokra vonatkozó szabályozást a parlament * NGM: az engedélyezett gazdálkodóknak egyszerűbb a bejelentés az ekáerben * Megjelent a rendelet az egységes területalapú támogatásról

Tovább a cikkhez

Telephely, tevékenységi kör – hova jelentsük be? 56

Bár az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) bejelentésre, változásbejelentésre vonatkozó szabályai alapvetően nem változtak az elmúlt években, mégis maradt néhány olyan kérdéskör, mely a szakmabelieket is folyamatosan gondolkodás elé állítja. Ezek a cégek (gazdasági társaságok) esetében telephely, illetve a tevékenységi kör bejelentésének kérdései. Jelen írásban ezekre próbálunk választ adni.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A munkabérből történő letiltás szabályai 61

Megjelenik egy harmadik személy, akinek a munkavállaló tartozik, azonban ő mégsem teljesít önként. Következik a végrehajtás. A munkáltató felelőssége súlyos, készfizető kezesként felel, ha nem hajtja pontosan végre a tartozással kapcsolatos kötelezettségeit. Írásunk bemutatja a munkabérből történő letiltás szabályait. A végrehajtást „megakaszthatja” az időmúlás. Így – figyelemmel még az adózás rendjére vonatkozó és a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvényekre is – áttekintjük, miként évülhet el valamely jog, vagy a jogerős határozatban megállapított követelés végrehajthatósága. Az elévüléssel elvész az állam általi kikényszeríthetőség lehetősége.

Tovább a cikkhez

TÁMOGATÁSOK

A családi otthonteremtési kedvezményre vonatkozó szabályok változása 41

A módosítások alapján a jövőben többen vehetik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt, illetve számos ponton módosultak, kiegészültek az igénybevétel feltételei, az igényelhető támogatás mértéke azonban nem változott. A cikk a módosult szabályokat ismerteti.

Tovább a cikkhez

JOG

Civil szervezetek alfája és omegája - az alapító okirat, alapszabály 57

Újfent időben szólunk, hogy a civilszervezetek alapító okiratait, alapszabályait 2017 március 15-ig kell módosítani annak érdekében, hogy a civil szervezet az új Ptk hatálya alá helyezkedjék. Ennek érdekében a jogi szabályozás sarkalatos pontjainak összefoglalása után írásunk a módosításkor megfontolandó gazdasági vetületű és egyéb "adatkarbantartó" feladatokat is számba veszi.

Tovább a cikkhez

2016 / 11 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.