Lapszámok
2016 / 12

Tartalomjegyzék

2016 / 12 lapszám címlap képe

ÁFA

Választási lehetőségek az áfa törvény alkalmazása során 19

Az év utolsó hónapjában minden vállalkozásnak el kell gondolkodnia a rövid távú és/vagy hosszú távú jövőjéről. Ekkor kell átgondolni a reálgazdálkodási folyamatok ismeretében az adózási mód megváltoztatásával kapcsolatos lehetőségéket. A következőkben csak a választható opciókra és a bejelentés tényére hívom fel az olvasó figyelmét, az egyes adózási alternatívák szabályait nem ismertetem.

Tovább a cikkhez

Számlakorrekciók a gyakorlatban 21

A számlázással kapcsolatos problémák egyik legjelentősebb gócpontja a számla módosításához kapcsolódik. A számlakorrekciók esetei a kérdések kimeríthetetlen tárházát jelenti a jogalkalmazók számára. Mi a számlamódosítás megfelelő bizonylata? A módosító számlát melyik bevallási időszakban kell szerepeltetnem? Csak e két kérdést megemlítve máris olyan problémákkal találkozhatunk, melyek napi rendszerességgel jelennek meg egy-egy számlamódosítás kapcsán.

Tovább a cikkhez

Online pénztárgép üzemeltetése - Könnyen büntet a NAV 25

Mostanában egyre több esetben szab ki mulasztási bírságot a NAV az online pénztárgép használatával kapcsolatban, ami nem kizárólag a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt lehet. Sajnos sok buktatója van a pénztárgép-használatának, a távolból is könnyen, akár hónapokra visszamenőlegesen is lehetséges az ellenőrzés, a védekezés pedig nehéz. Ezért tekintsük át a pénztárgép-használatának szabályait.

Tovább a cikkhez

TAO

Nyakunkon az év végi hajrá 4

Gőzerővel közelednek az ünnepek, és a karácsony is, ám mi könyvelőként egyúttal az év végi feladatokra is készülünk, miközben már tanuljuk a jövő évre vonatkozó "játékszabályokat" is.

Tovább a cikkhez

Adó-feltöltési kötelezettség 2016 27

A cikk az egyes adókra és adójellegű kötelezettségekre befizetett előlegek adóév utolsó hónapjában esedékes kiegészítésével kapcsolatos feladatokat veszi sorra. Kiegészíteni a következő adóelőlegeket kell: társasági adó, energiaellátók jövedelemadója, egyszerűsített vállalkozói adó, innovációs járulék, hitelintézeti járadék. Felhívja a cikk a figyelmet arra is, hogy dönteni kell rendelkező nyilatkozat tételéről, illetve a növekedési adóhitelről is.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Kihez fordulhatnak a könyvelők problémáikkal? 18

A számviteli területen dolgozó szakemberek egyre többször szembesülnek olyan kérdésekkel, amelyek eldöntéséhez speciális szaktudás szükséges, így ennek kockázatait már nem szívesen viselik. Zara Lászlóval beszélgettünk arról, hogy milyen lehetőségeik vannak ilyenkor a könyvelőknek.

Tovább a cikkhez

Az eszközök és a források értékelése 43

Cikkünkben az éves zárlathoz kapcsolódóan összefoglaljuk a mérlegbeli eszközök és források bekerülési értéken történő értékelésével kapcsolatos főbb szabályokat. A valós értéken történő értékelés és a származékos ügyletek értékelési szabályainak részletes ismertetésére, terjedelménél fogva itt nem térünk ki.

Tovább a cikkhez

NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK, IFRS IX. – Bevételekkel kapcsolatos elszámolások 52

Az IAS 18 Bevételek standard előírja a különböző típusú, szokásos gazdasági ügyletekből származó bevételek számviteli kezelését, bemutatja azokat a körülményeket, amelyekben a bevétel elszámolásához szükséges kritériumok teljesülnek, illetve iránymutatást ad a kritériumok alkalmazásához. A cikk esetpéldákon keresztül mutatja be a szokásos tevékenységből származó bevételek elszámolásának és értékelésének sajátosságait, valamint a gazdálkodó közzétételi kötelezettségeit.

Tovább a cikkhez

SPECIÁLIS GAZDASÁGI ESEMÉNYEK KONTÍROZÁSA Tőkeműveletek II. Tőkeleszállítás számviteli elszámolása 57

A speciális gazdasági események elszámolása sorozatunkat a saját tőkét érintő egyes gazdasági események közül a tőkeleszállítással, különösen a tőkekivonással megvalósuló tőkeleszállítás kontírozási lépéseivel folytatjuk.

Tovább a cikkhez

SZJA

Év végi juttatások kedvező adózással 7

Sok munkáltató tervezgeti, hogy év vége felé plusz juttatásokat ad a dolgozóinak. Természetesen a számfejtett jutalom, prémium, 13. havi fizetés is jól jön minden munkavállalónak, de milyen jó lenne kedvező adózással olyan elemeket igénybe venni, melyet sokrétűen el tudnak költeni a munkatársak. Így magasabb lehet a kiadott nettó juttatás értéke a meghatározott munkáltatói költségkeret mellett, vagy éppen a munkáltatónak kevesebbe kerül ugyanannyit adni.

Tovább a cikkhez

Egyéni vállalkozásból származó jövedelem optimalizálása 9

Az év utolsó hónapjaiban érdemes rátekinteni az egyéni vállalkozás gazdasági adataira, amit tulajdonképpen már a harmadik negyedévi adóelőleg fizetéskor is némileg lehetett látni. Ezen írásban néhány hasznos dologra szeretném a figyelmet felhívni.

Tovább a cikkhez

A kölcsönügyletek személyi jövedelemadó kötelezettsége 58

A kölcsön szerepe igen szélesen értelmezhető a piacgazdasági viszonyokban, mivel egyrészt hozzájárul a bel- és külföldi piac reális igényeinek kielégítéséhez és általában a gazdaság fejlesztéséhez, másrészt kiemelkedő gyakorlati jelentősége van a magánszemélyek lakásszerzési, lakásépítési, valamint a különböző élethelyzetekben előforduló egyéb céljainak megvalósulásában. Cikkünk a különböző kölcsönökkel kapcsolatban felmerülő személyi jövedelemadó kötelezettségeket mutatja be.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Egyéni vállalkozó áttérése a kata alá 12

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (továbbiakban Katv.) 25. §-a rendelkezik az áttérési szabályokról.

Tovább a cikkhez

Feltöltés a helyi iparűzési adóban 28

A következő írás az állandó jellegű iparűzési adóban a 2016. évben kezdődő adóévi adóelőleg-kiegészítési kötelezettség részelemeit mutatja be jogszabályhelyi magyarázatok és logikai összefüggések alapján. Kitér, a nem a tényállásnak megfelelő, jogszerűtlen adóelőleg-kiegészítési kötelezettség jogkövetkezményére, illetőleg a kapcsolt vállalkozás adóalanyok feltöltési kötelezettségének sajátosságaira.

Tovább a cikkhez

Újdonságok a kisvállalati adó rendszerében 2017-től 33

Az alábbiakban a kisvállalati adó 2017-tól hatályos szabályait mutatjuk be. Az új szabályok ismeretében a potenciális adóalanyi kör tagjainak érdemes megfontolni a kisvállalati adózás választását, valamint a jelenlegi kiva-alanyoknak is célszerű átgondolni, hogy hogyan alakul az adókötelezettségük a kisvállalati adó módosított rendelkezései alapján. Kitérünk az áttérési szabályokra is.

Tovább a cikkhez

ART

Aktuális adózási információk 1

Jön a 9%-os egykulcsos társasági adó * 2017-től problémás, ha az ügylet fő célja az adóelőny * Állami támogatást kapnak a pénztárgépek beszerzéséhez az újonnan kötelezettek * Önadózó előfizetői információk

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Munkaügyi feladatok év végén 14

Már azon törjük a fejünket, mit tegyünk a karácsonyfa alá szeretteinknek, már lélekben elnyújtózunk az ünnepben. Aztán ránk nyitja a főnök az ajtót, kérdve: hogy állunk a 2016-os szabadságok kiadásával?! Bizony, állva kell még maradni, hogy valamennyi óévi munkaügyi leckét kipipálhassunk az ünnep nyugalmáért. Írásunk e feladatok közül mutat be néhány tipikusnak tekinthetőt.

Tovább a cikkhez

2016 / 12 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.