Lapszámok
2018 / 12

Tartalomjegyzék

2018 / 12 lapszám címlap képe

ÁFA

Külföldről behozott személygépkocsik utáni áfa fizetési kötelezettség 25

A leginkább kultikus adótárgy a magyar újkori adózás történetében személygépkocsik adás-vétele. Jelen cikkben a járművek forgalmazásnak egyetlen aspektusával kívánok foglalkozni, annak okán mivel a közelmúlt tapasztalati azt mutatják, hogy a közel egyértelműnek mondható szabályozás ellenére igen sok tévedés történik a külföldről behozott használtautók beszerzésének és értékesítésének körében. A cikket szándékosan rövidre fogom, mivel nem szeretném, hogy a túlzó magyarázat elvegye a figyelmet szabályozás sarokköveiről, továbbá azért is, hogy a könyvelő kollégák a használtautó kereskedő ügyfelük számára egy rövid és egyértelmű írásos tájékoztatást tudjanak átadni jelen cikkel.

Tovább a cikkhez

TAO

Feltöltési kötelezettség a társasági adó és az egyéb adók rendszerében 27

Közeleg a 2018-as naptári év vége, amely számos adózó esetében az adóelőleg-kiegészítési, vagy más néven a feltöltési kötelezettség teljesítésének határidejét is jelenti. Ismertetjük az aktuális tudnivalókat.

Tovább a cikkhez

Országjelentés, azaz CbCR kötelezettség - A nemzetközi vállalkozások új transzferár szabályai 38

2018 január elsejétől a határokon átívelő vállalkozásoknak kapcsolt vállalkozásaikkal folytatott ügyleteik kapcsán a korábbiaktól eltérően új, többlet kötelezettséggel kell számolniuk, ha meg akarnak felelni a hatályos transzferár szabályoknak. A Magyar Közlöny 2017. évi 69-es számában került kihirdetésre a 2017. évi XL. törvény az Adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés egyes módosított szabályairól. (Továbbiakban: Ak tv.) Ebben a jogszabályban került előírásra a nemzetközi (multinacionális) vállalkozásokra vonatkozóan a Country by Country Reporting (továbbiakban: CbCR, vagy CbC jelentés), azaz az Országjelentési kötelezettség, amely a hazai adóalanyok transzferár kötelezettségeinek sorát növeli.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Felkészülés az év végi zárásra, avagy a beszámoló előkészítése 4

Sajnos gőzerővel közelít az év vége, egyre több ügyfelünk érdeklődik, hogyan is mutatnak a számok jelenleg abban a bizonyos főkönyvben, vajon mennyi adókülönbözettel kell még számolni, mit lehet tenni, lehet-e tenni bármit is gazdaságossági, likviditási kérdésekben, esetlegesen érdemes lehet-e váltani az egyes adónemek között annak érdekében, hogy a vállalkozás kevesebb adóterheléssel élhesse mindennapjait! Számba vesszük a lehetőségeket és teendőket.

Tovább a cikkhez

Az ingatlanokra vonatkozó számviteli szabályok 42

Az ingatlanok fogalma, tartalma ■ Az ingatlanok helye a mérlegben és a számviteli nyilvántartásokban ■ Az ingatlanok bekerülési értéke – áfa ■ Az ingatlanok értékelése ■ Az ingatlanok bekerülésének elszámolása ■ Az ingatlanok állományból való kivezetésének elszámolása ■ Az ingatlanok analitikus nyilvántartása ■ Az ingatlanok kiegészítő mellékletben való bemutatása

Tovább a cikkhez

SZJA

Az év végi ünnepségek, ajándékozások személyi jövedelemadó kötelezettsége 9

Cikkünk a közelgő év végével kapcsolatos üzleti, céges rendezvények, illetve a különböző ajándék jellegű juttatások hatályos szabályok szerinti személyi jövedelemadó kötelezettségét mutatja be.

Tovább a cikkhez

Egyéni vállalkozók évvégi feladatai 14

Az év utolsó hónapjára vonatkozóan célszerű áttekinteni az egyéni vállalkozás gazdasági adatait. Az éves bevétel ismeretében dől el bizonyos költségek nagyságának elszámolhatósága is.

Tovább a cikkhez

A kockázati biztosítások változó adószabályai 2019 51

A nyáron elfogadott adócsomag alapján tudható, hogy 2019-től jelentősen megváltoznak a béren felül – a cafeteria részeként vagy azon kívül – adott juttatások személyi jövedelemadó szabályai. A változások érintik a személybiztosítások (így különösen a kockázati biztosítások) adókötelezettségét is. Az Országgyűlés által elfogadott, kihirdetésre váró törvénymódosítás (T/2931. számú törvényjavaslat) a kockázati biztosításokkal összefüggésben is tartalmaz módosító rendelkezéseket (Módosítás). Jelen írásban – a nyári adócsomag részeként elfogadott és a Módosításban szereplő szabályok alapján – összefoglaljuk, hogy hogyan változik a jövő évtől a címben jelzett biztosítások utáni adókötelezettség.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Egészségbiztosítási pénzbeli ellátások alakulása munkahelyváltás esetén 58

Írásunkban példákkal szemléltetve azokkal az esetekkel foglalkozunk, amikor a biztosított valamely ellátás kérelmezését megelőzően munkahelyet vált. 2013. július 15. óta az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak, illetve a baleseti táppénznek a megállapítása során kizárólag az ellátásra való jogosultság kezdőnapján fennálló biztosítási jogviszonyban, vagyis az utolsó munkáltatónál szerzett jövedelmeket lehet figyelembe venni. Ezen időponttól az ellátások összegének meghatározása során nincs lehetőség a megszűnt jogviszonyból származó jövedelmek figyelembevételére. Ez alapvető változást idézett elő a különböző kérelmek elbírálását illetően.

Tovább a cikkhez

Nyugdíjasok keresőtevékenysége és közterhei különböző jogviszonyokban 61

Több olyan kezdeményezéssel is találkozhatunk, amely a nyugdíj melletti keresőtevékenység ösztönzésére irányul. Ennek keretében bevezetésre került a közérdekű nyugdíjas szövetkezet, és erre irányul, hogy jövőre a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasok esetén csak személyi jövedelemadó-előleget kell megfizetni. Az alábbi cikkben a nyugdíjasok keresőtevékenységeit és ezzel összefüggésben fizetendő közterheket ismertetem munkaviszony és a munkaviszony jellegű jogviszony, továbbá megbízás, szövetkezet és egyéni-, társas vállalkozás kapcsán.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Feltöltési kötelezettség az iparűzési adóban és a reklámadóban 32

A következő írás első részében az állandó jellegű iparűzési adóban a 2018. évben kezdődő adóévi adóelőleg-kiegészítési kötelezettség részelemeit (bevallás-benyújtás, adófizetés rendje) mutatja be a jogszabályhelyek magyarázata révén. Emellett ismerteti az előleg-kiegészítés önellenőrzésének kérdését, illetve a nem jogszerűen teljesített feltöltési kötelezettség – 2019. évtől hatályos törvényi szabályon alapuló – jogkövetkezményét. S végül a szétválással létrejött kapcsolt vállalkozások adóelőleg-kiegészítésével összefüggő sajátosságokra térünk ki. Az írás második része a reklámadóban a 2018. évben kezdődő adóévi adóelőleg-kiegészítési kötelezettség önadózás útján való teljesítéséhez nyújt – az iparűzési adóban kifejtett tényállások megismétlése nélkül – magyarázatot.

Tovább a cikkhez

ART

Aktuális adózási információk 1

Január 1-től adóügyekben is kötelező a cégkapu használata Év végi adóváltozások ■ Megemelték az alanyi adómentesség határát és kitolták az új lakások áfakedvezményét – és további módosítások ■ Emlékeztető: mérlegképes könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adószakértők továbbképzési kötelezettségei 2018 ■ Önadózó előfizetői információk

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Óévi teendők - Munkaügyi feladatok év végén 21

Az évvégéhez közeledve általában ugyanazokkal a munkaügyi feladatokkal szembesülünk. Ezek elsődlegesen az időt és a pénzt érintik. Az időben biztosak lehetünk, hiszen sem a munkaidő, sem a szabadság szabályai nem változnak. A pénz tekintetében egyelőre csak tippelni lehet, hiszen a 2019. esztendőre hatályos minimálbér és garantált bérminimum összege még nem ismert. A két minimál sztenderdet szabályozó kormányrendelet lapzártánkig nem került kihirdetésre.

Tovább a cikkhez

2018 / 12 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.