Lapszámok
2019 / 03

Tartalomjegyzék

2019 / 03 lapszám címlap képe

ÁFA

A nemzetközi teherfuvarozás áfa szabályai 11

A téma aktualitását az adja, hogy a magyar Áfa törvény 2019. évi módosítása egy közel 30 éves jogalkalmazási gyakorlatot változtat meg a nemzetközi szállítmányozás területén, így szükséges hangsúlyosan felhívnunk a területen dolgozó szakemberek figyelmét a jogszabályváltozásból származó adókockázatra. ■ A cikkben teljes körűen számba veszem a fuvarozás áfa (HÉA) szabályait a megrendelők személyének és a fuvar relációjának szempontjából.

Tovább a cikkhez

TAO

Az ellenőrzött külföldi társaság új szabályozásával kapcsolatos tudnivalók 15

Külföldi személy, külföldi telephely ■ Részesedés, nyereségrészesedés mértéke ■ Kapcsolt vállalkozások figyelembevétele ■ A külföldön megfizetett adó mértéke ■ Kizárólag valódi jogügyletek ■ Adóalap-növelés ■ A kettős adóztatás megakadályozása ■ Kisvállalati adó

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Fókuszban a civil szervezetek- működés, számvitel, beszámolás 4

A civil szervezetek számára egy, az utóbbi időben igen dinamikusan változó, sajnos sokszor ellentmondásos jogi és adójogi környezettel tarkított közegben kell beszámolót készítenünk, és a könyveiket vezetünk. Külön nehézkes az ő esetükben, hogy több törvényből, rendeletből kell összeszedni mindazon szabályokat, melyek meghatározzák számvitelüket és beszámoló készítési rendjüket. Előrebocsátom, hogy cikkemben civilek alatt az alapítványokat és egyesületeket értjük, egyéb civileknél eltérések szervezeti sajátosságokból és előírásokból eredően előfordulhatnak! Természetesen ejtünk néhány szót a non-profit gazdasági társaságok kötelezettségeiről is!

Tovább a cikkhez

Immateriális javakkal kapcsolatos elszámolások I. rész 22

Jelen cikksorozatunkban az immateriális javakra vonatkozó legfontosabb számviteli szabályokat mutatjuk be. Az első részben azok tartalmával, bekerülési értékével, és értékelésével foglalkozunk.

Tovább a cikkhez

Áttérés az IFRS-ek szerinti beszámolásra, illetve a visszatérésre vonatkozó előírások 31

A nemzeti számviteli szabályozás szerinti beszámolásról az IFRS-ek szerinti beszámolásra való áttérés, illetve arról a nemzeti szabályozás szerinti beszámolásra való visszatérés komoly felkészülést igényel a vállalkozások részéről. Az egyik számviteli rendszerből a másikba való áttérés előtt időigényes és körültekintő feladatot jelent annak felmérése, hogy a gazdálkodó számviteli rendszere megfelel-e az IFRS szerinti számviteli rendszer követelményeinek. A cikk számba veszi azokat az általános és speciális értékelési eljárásokat, bemutatási-, közzétételi kötelezettségeket, amelyeket a gazdálkodó köteles alkalmazni az IFRS-ek szerinti beszámolóra való áttéréskor, illetve az IFRS-ek szerinti beszámolóról a nemzeti beszámolóra történő visszatéréskor.

Tovább a cikkhez

SZJA

A biztosítások adózásáról – egyszerűen 36

Félő, hogy 2019. egy gyenge év lesz a biztosításközvetítők életében. A szigorodó jogszabályok, a cafeteria juttatások kigyomlálása a személyi jövedelemadózás szabályai közül ugyanis a biztosításokat is elérte. Így a cégek drágábban tudnak majd biztosítást nyújtani a munkavállalóinak, mint 2018-ban tudtak. Ez pedig várhatóan jelentősen csökkenti majd az újonnan megkötött biztosítások számát.

Tovább a cikkhez

A családi kedvezmény szabályrendszere 41

A cikkben bemutatjuk a családi kedvezmény szabályrendszerét, kitérünk arra, hogy a különféle élethelyzetekben (házastársi, élettársi kapcsolat, várandósság) mely rendelkezések figyelembevételével kell megállapítani a kedvezményre való jogosultságot, illetve az igénybe vehető kedvezmény mértékét. Továbbá azt is kifejtjük, hogy az eltartottak után járó kedvezményt hogyan tudjuk partnerünkkel közösen érvényesíteni vagy megosztani.

Tovább a cikkhez

A személyi kedvezmény érvényesítése a személyi jövedelemadóban 52

2019. január 1-jétől módosult az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet és az endometriózissal, a mellrákkal, a méhnyakrákkal, a petefészekrákkal, valamint a prosztata és hererák betegségekkel bővült azon betegségek köre, melyek kapcsán a személyi jövedelemadóból személyi kedvezmény érvényesíthető. Cikkünk bemutatja a személyi kedvezmény szabályrendszerét és kitér az újonnan a kedvezményezetti körbe kerülő betegségek kapcsán felmerülő kérdésekre

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A többes jogviszonyok társadalombiztosítási kérdései I. 56

Az egyidejűleg fennálló biztosítási jogviszonyok társadalombiztosítási megítélésének alapvető ismérvei, és a vonatkozó ellátási szabályok - Cikksorozatunkban az egyidejűleg több biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyok szabályozási ismérveit, és a kapcsolódó járulék fizetési szabályokat ismertetjük. A cikksorozat első részében a biztosítási jogviszonyok létrejöttére, a járulékfizetésre, valamint a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságra vonatkozó szabályozási logikát mutatjuk be. A későbbi cikkekben a munkaviszony, az egyéni- és társas vállalkozási jogviszonyok, valamint a megbízási jogviszony különböző kombinációihoz tartózó járulék- és szociális hozzájárulási adó fizetési szabályokat szemléltetjük példákkal és kitérünk az egyes általánostól eltérő adózási módok (ekho, kata) okozta különbségekre, valamint a saját jogú nyugdíjas személyek foglalkoztatásához kapcsolódó új szabályokra, melyek a többes jogviszony esetében is változásokat indukáltak.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

AKTUÁLIS ADÓZÁSI INFORMÁCIÓK 1

Szigorúbban lép fel az adóhatóság az adótartozásokat felhalmozó kft-k vezetőivel szemben ■ Legújabb Önadózó kiadványok

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A munkaszerződés szerinti munkakörről 61

Olvashatunk rövid, és bőbeszédű munkaszerződéseket. A kontraktus terjedelme – többek között – attól is függhet, hogy az mely munkakör betöltésére köttetett, például egy vezetői munkaszerződés általában jóval hosszabb egy betanított munkásénál. A legkisebb közös többszörös, a munkaszerződés mellőzhetetlen két tartalmi eleme az alapbér mellett éppen a munkakör. A Munka Törvénykönyve arról már nem szól, hány munkakör foglalható a szerződésbe.

Tovább a cikkhez

2019 / 03 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.