Lapszámok
2019 / 04

Tartalomjegyzék

2019 / 04 lapszám címlap képe

ÁFA

Termék kiszállításának igazolása másik tagállamba 7

Az Áfa tv 89. §-ban megfogalmazott adómentes közösségi termékértékesítés alkalmazása az egyik legfőbb adókockázati tényező az adóalanyoknál. E tárgykörben bevezetésétől kezdve, (az EU-hoz való csatlakozásunk óta) jelentős bizonytalanság tapasztalható. A bizonytalanság abból fakad, hogy a visszaélések megakadályozása érdekében az adóhatóság az adómentesség alapvető feltételének kérdéskörében a kiszállítás igazolásának körében egyre újabb és újabb kívánalmakat támaszt az adóalanyokkal szemben. A kiszállítás igazolása mára nem csak tartalmi kérdéssé, hanem alaki kérdéssé is vált adómentesség feltételének körében, és függetlenül a kiszállítás tényétől, ha nem rendelkezik az adóalany valamiféle a revizor által elfogadhatónak minősített igazolással, akkor az adóhatóság ellenőrzés keretében az adóalany által adómentesnek értékelt ügyletet megpróbálja átminősíteni adókötelessé.

Tovább a cikkhez

Személygépkocsi nyíltvégű pénzügyi lízingjének áfa kérdése 9

Problémás terület a személygépkocsi nyíltvégű pénzügyi lízingjének első nagy összegű részletével kapcsolatos adólevonási jog mértékének meghatározása. Szerzőnk javaslata szerint e kérdésben hagyjuk békén az adóhatóságot, ne bombázzuk állásfoglalást kérő levelekkel.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Aktuális adózási információk 1

Így értékelte a kormányzat a könyvelő szakmát ■ Milyen stratégiát követnek a multik könyvelő irodái? Figyeljük a trendeket ■ Kit és mit ellenőriznek 2019-ben? Megjelent a NAV ellenőrzési terve

Tovább a cikkhez

A cash-flow kimutatással kapcsolatos változások 17

Jelen cikkünkben a cash-flow kimutatást érintő, 2019 január 1-ével hatályba lépett jogszabályi változásokat ismertetjük. E változások a cash-flow kimutatás készítéséről az Önadózó 2018/2-3. számaiban közzétett cikkünkben felvetett problémák nagy részét is kezelik.

Tovább a cikkhez

Immateriális javakkal kapcsolatos elszámolások II. 21

Cikksorozatunk jelenlegi részben az immateriális javak bekerülésének és állományból való kivezetésének eseteit, azok elszámolását, analitikus nyilvántartását és a kiegészítő mellékletben való bemutatását ismertetjük.

Tovább a cikkhez

IFRS - IAS 33 Egy részvényre jutó eredmény 29

A cikk példák alapján mutatja be az IAS 33 standard előírásai alapján az Egy részvényre jutó eredmény meghatározására és bemutatására vonatkozó elveket, értékelési és közzétételi előírásokat, amelyeket minden gazdálkodónak alkalmaznia kell, egyrészt, ha törzsrészvényei vagy potenciális törzsrészvényei nyíltpiaci forgalomban vannak, másrészt ha, törzsrészvényeinek vagy potenciális törzsrészvényeinek a nyilvános értékpapírpiacra történő kibocsátása folyamatban van, illetve azon gazdálkodókra , amelyek közzéteszik az egy részvényre jutó eredményt.

Tovább a cikkhez

SZJA

Cafetéria juttatások a gyakorlatban 34

2019-re alapvetően megváltozott a juttatások adózása. Mit, hogyan használjunk kedvező adózással?

Tovább a cikkhez

Az ingatlanértékesítés személyi jövedelemadó szabályai 36

Cikkünk az ingatlanértékesítéssel kapcsolatban felmerülő sokrétű személyi jövedelemadó szabályozást mutatja be, kitérve a kapcsolódó bevallási teendőkre is.

Tovább a cikkhez

Az ingó vagyontárgyak értékesítésének adózási szabályai 46

Cikkünk az ingóértékesítéssel kapcsolatban felmerülő adózási szabályokat foglalja össze röviden bemutatva a bevallási teendőket is, mellyel segíteni kívánjuk az ingó vagyontárgyat gazdasági tevékenység, illetve nem gazdasági tevékenység keretében értékesítő magánszemélyeket a felmerülő adókötelezettség megfelelő teljesítésében.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Többes jogviszonyok társadalombiztosítási kérdései II. 55

Több munkaviszony egyidejű fennállása, valamint a munkaviszony mellett létesített megbízási jogviszony esetén alkalmazandó társadalombiztosítási szabályok és felmerülő kérdések. Cikksorozatunkban a többes jogviszonyhoz kapcsolódó társadalombiztosítási-, járulékfizetési- és szociális hozzájárulási adó fizetési szabályokat tekintjük át és a gyakorlatban felmerülő kérdéseket ismertetjük. Jelen cikkben a több munkaviszony, illetve a munkaviszony mellett létesített megbízási jogviszony párhuzamos fennállásával összefüggésben alkalmazandó szabályokat tekintjük át példákkal.

Tovább a cikkhez

Társadalombiztosítási kifizetőhelyek létesítése 58

Cikkünkben a társadalombiztosítási kifizetőhelyekkel, létesítésüknek szabályaival ismerkedünk meg. Azokkal a szempontokkal, körülményekkel, amelyek mentén a foglalkoztatók abba a helyzetbe kerülnek, hogy foglalkoztatottjaik részére pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokat állapítsanak meg.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Az innovációs járulék szabályai és változása 2019. január 1-jétől 11

A gazdasági társaságok innovációs járulékfizetési kötelezettségét a tudományos kutatásról, fejlesztésről és az innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény (Inno. törvény) szabályozza. Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény (2018. évi XLI. törvény) 2019. január 1-jei hatállyal módosította a mikro- és kisvállalkozásokra vonatkozó járulékmentesség feltételeit. Jelen cikkünkben összefoglaljuk az innovációs járulék szabályait és kitérünk a 2019. január 1-től életbe lépett változásokra.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Vállalkozással kötött szerződések munkaviszonytól való elhatárolása 60

A munkavégzés alapjául szolgáló szerződések minősítő jegyeiről – munkajogi megközelítésben. Kata nagy kísértés! No, ne egy attraktív hölgyre és az utánuk forduló férfinépre gondoljon az Olvasó! A csábítás a kisadózók tételes adója, a kata-ként rövidített adózási lehetőség, és a vonzerőt növelhette a 2019-ben életbe lépett változás. A színlelt, és munkaszerződést leplező – elsősorban megbízási és vállalkozási – szerződések megkötéséhez vezető egyik fő motiváció ugyanis a közterhek csökkentése. Írásom bemutatja, mely körülmények „terelik” a munkavégzést a munkaviszony keretei közé – mindezzel korlátozva a felek szerződéstípus-választási szabadságát. Egy per vagy hatósági ellenőrzés során ugyanis jogi tekintetben mellékes, hogy mely kontraktus megkötése éri meg jobban.

Tovább a cikkhez

DIGITALIZÁCIÓ

Az adathalászat elleni védekezésről 4

Digitalizált világunkban a csalás is digitális. Van azonban egy kulcsmozzanat, amely e csalásokban is az emberi, tudati tényezők fontosságát emeli ki: a csalás sikeres kivitelezésének nélkülözhetetlen feltétele, hogy a címzett tévedésbe essen, valósnak fogadja el a valótlant, és aszerint is cselekedjen. E momentum alapján a digitális csalások elleni védekezés fő iránya az e-mail biztonsági megoldások mellett a képzés, a támadásoknak kitett személyek, munkavállalók ismeretszintjének növelése.

Tovább a cikkhez

2019 / 04 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.