Lapszámok
2022 / 06

Tartalomjegyzék

2022 / 06 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Maradhatnak a visszavont engedélyű pénztárgépek ● Fejlesztési tartalék feloldása beruházásra ● Megkezdődött a mezőgazdasági összeírás

Tovább a cikkhez

Diákok foglalkoztatása I. Adózás  4

A nyári foglalkoztatás lehetőségei és közterhei, különös tekintettel a fiatalok szünidei munkavállalására. Egyszerűsített foglalkoztatás, iskolaszövetkezeti foglalkoztatás, megbízási jogviszony, háztartási munka, szívességi munka. Cikkünkben bemutatjuk azokat a foglalkoztatási formákat, amelyek lehetővé teszik a rövidebb idejű, rugalmas munkavállalást, valamint a szezonális munkaerő szükséglet kielégítését a nyári szezonban, és ismertetjük ezek adójogi, társadalombiztosítási vonzatát. Írásunkban továbbá kitérünk a fiatalok szünidei foglalkoztatásának lehetőségeire is.

Tovább a cikkhez

Diákok foglalkoztatása II. – Munkajog 16

Akik diákként a nyári szünetet nemcsak vakációval, hanem éppen a nyaraláshoz szükséges pénz, vagy csak zsebpénz keresésével tölti, alapvetően két módon vállalhat munkát. Egyrészt közvetlenül szerződik a munkáltatóval, a megbízóval vagy a megrendelővel. Másrészt az iskolaszövetkezet tagjaként dolgozhat külső szolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony keretében. Meglehetősen hasonlatosan a munkaerőkölcsönzéshez

Tovább a cikkhez

ÁFA

Alanyi adómentes adóalanyok külföldi ügyletei 20

Közösségi termékértékesítés ●Alanyi adómentes adóalanyok távértékesítése ● Közösségi termékbeszerzés ● Közösségi termékbeszerzés árrés adózást alkalmazó kereskedőtől, magánszemélytől ● Új közlekedési eszköz EU-ból történő beszerzése ● Termékimport ● Külföldön teljesített szolgáltatás ● Külföldi adóalanytól igénybe vett szolgáltatások kezelése

Tovább a cikkhez

TAO

A transzferár-nyilvántartás ellenőrzésre 24

A 2021-es társasági adó bevallás beadását követő naptól kezdődően ellenőrizheti az adóhatóság az adott adóévre vonatkozó transzferár nyilvántartást is. Az el nem készített nyilvántartás komoly anyagi szankcióval jár. Az ellenőrzés fókuszában pedig tartalmi kérdések állnak, kiemelten kezelve például a veszteségek cégcsoportszintű kérdését, a COVID-19 hatásokat, az év végi kiigazításokat,  több más kardinális kérdés mellett.  Érdemes időre és kellő mélységben elkészíteni a transzferár nyilvántartást az arra kötelezett vállalkozásoknak az ellenőrzési kockázatok minimalizálása érdekében. Egy kidolgozott, jól alátámasztott, az ellenőrzésre szakszerűen felkészített transzferár nyilvántartás a társaságnak aranyat ér!

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A tagi kölcsönnel kapcsolatos elszámolások 26

A kölcsön törlesztése visszafizetéssel ● A kölcsön törlesztése adósság/tőke csere ügylettel ● Beszámítása pótbefizetés teljesítésébe ● A kölcsön törlesztése beszámítással ● A kölcsön elengedése ● A kölcsöntartozás harmadik fél által történő átvállalása ● A kölcsöntartozás rendezése a tag kilépésekor ● A tagi kölcsön rendezése a tag jogutód nélküli megszűnésekor vagy halálakor ● Rendezése az adós társaság jogutód nélküli megszűnésekor ● A tagi kölcsön átruházása ● A tagi kölcsön sorsa átalakuláskor, egyesüléskor, szétváláskor

Tovább a cikkhez

A KKV IFRS Jövedelemkimutatása és Saját tőke változás kimutatása 33

A cikkben a KKV IFRS szerinti Pénzügyi kimutatás két elemének – az Eredménykimutatásnak és a Saját tőke változás kimutatásnak – a tartalmi és szerkezeti felépítésére vonatkozó előírások kerülnek ismertetésre. A bemutatott „szemléltető beszámolórészekkel” arra próbálunk rámutatni, hogy egy tipikus kis- vagy középvállalkozás hogyan teljesítheti a KKV IFRS beszámolási követelményeit, azzal együtt, hogy természetesen, minden vállalkozásnak mérlegelnie kell a tartalmat, a megjelenítés formátumát az adott vállalkozás sajátos körülményei között.

Tovább a cikkhez

SZJA

Változás a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés szabályaiban 38

Cikkünkben bemutatjuk, hogy az integrált tarifarendszer, az új típusú kombinált jegyek, bérletek bevezetése milyen változásokat hozott a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítéssel összefüggésben.

Tovább a cikkhez

Kamatkedvezményből származó jövedelem adózásáról 41

A jövedelem számítása ● Példa a kölcsön utáni kötelezettség kiszámítására ● Mentességek ●
Munkabérelőleg ● Bérszámfejtéssel összefüggésben keletkezett követelés ● Utólagos elszámolásra kiadott összegek ● Külföldi üzleti utazás ● Kártérítésből eredő követelés ● Munkáltatói lakáscélú hitel ● Jegyzett, de be nem fizetett tőke és az osztalékelőleg ● Példa az osztalékelőleg rendhagyó elszámolására ● Egyéb követelések ● Követelés elengedése

Tovább a cikkhez

Sorsolásos játékok adókötelezettsége 48

A markenting egyik leghatásosabb eszköze ingyenes ajándékot adni a célközönségnek. Ezek a juttatások gyakran társulnak sorsolással, azaz a játékban résztvevők közül véletlenszerűen választják ki a nyerteseket, ki kap ajándékot. Ennek a lebonyolítása sokféle képpen történhet, az adókötelezettsége pedig minden esetben függ a promóció menetétől, feltételétől, a nyereménytől. Ugyanis ezek a reklám célt szolgáló ajándékok lehetnek adómentesek, a juttatónál, vagy az ajándékot megszerző magánszemélynél adókötelesek, bár ez utóbbi lehetőséget általában kerülik a juttatók.

Tovább a cikkhez

Kettős adóztatás elkerülése és a kétoldalú adóegyezményekben szabályozott adóztatási jog 54

Írásunkban folytatjuk az előző lapszámban megkezdett nemzetközi adózási témakört, így az adóügyi illetőség megállapítását követően jelen cikkünk a jövedelem adóztatásának adóegyezmények szerinti jogát, illetve a kettős adóztatás elkerülésének szabályait mutatja be. 

Tovább a cikkhez

ART

DAC7 - A digitális platformok szolgáltatóira, valamint a kriptoeszköz forgalmazókra vonatkozó európai uniós adatszolgáltatási kötelezettség 58

A gazdaság digitalizációjának fejlődésére válaszul az EU Tanácsa 2021. márciusában elfogadta az (EU) 2021/514 tanácsi irányelvet (DAC7), amely egységes adatszolgáltatási követelményt állít fel a digitális platformok üzemeltetői számára.

Tovább a cikkhez

JOG

Támpontok a cégérték megállapításához 63

A valóságot tükröző, objektív helyzetértékelés a vállalati életciklus bármely pontján támpontot adhat a növekedési lehetőségek hatékony kihasználásához, akár egy hitelfelvétel kapcsán is, de különösen igaz ez, ha valamilyen tranzakció – egyesülés, felvásárlás, cégeladás, meglévő pozíciók újragondolása, piacszerzés – van kilátásban.

Tovább a cikkhez

2022 / 06 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.