Lapszámok
2015 / 11

Tartalomjegyzék

2015 / 11 lapszám címlap képe

ÁFA

Tárgyi eszközök, immateriális javak arányosítása 9

Jelen cikkben egy rövid jogszabály ismertetést követően néhány egyszerű példán keresztül szeretném bemutatni az arányosítás technikáját.

Tovább a cikkhez

Bevétel-realizálás és az adólevonási jog 10

Egy valóságban megesett adóügy tényállását ismertetjük, arra a kérdésre keresve a választ, hogy az adóellenőrzésben megtagadható-e az adózótól az olyan tárgyi eszköz beszerzése utáni adólevonási jog, amelyekkel az adózó a vizsgált időszakban bevételt még nem realizált.

Tovább a cikkhez

TAO

A látvány-csapatsportok támogatásának módjai, különös tekintettel az adminisztrációs kötelezettségek 15

A látvány-csapatsport támogatásának adókedvezménye és az adófelajánlás igénybevételének technikáját és gyakorlatát ismertetjük.

Tovább a cikkhez

Tárgyi eszközökkel, immateriális javakkal kapcsolatos társasági adóalap módosító tételek 20

Az értékcsökkenés az adózás előtti eredményt módosító tételek közül a legnagyobb értéket képviseli, ezért, továbbá a 2015-ben évközben bekövetkezett változásra tekintettel indokolt a társasági adókötelezettséget érintő szabályozás komplex áttekintése.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Immateriális javak és tárgyi eszközök számviteli elszámolása 25

Írásunkban áttekintjük az immateriális javak és a tárgyi eszközök beszerzésére, értékelésére, állományból való kikerülésére, leltározására, selejtezésére, valamint ezek dokumentálására vonatkozó legfontosabb számviteli szabályokat.

Tovább a cikkhez

Ellenőrzések számvitele 34

Írásunkban bemutatjuk a számviteli törvény és az Art. ellenőrzés, önellenőrzés megállapításainak számviteli elszámolását. Egy példát is adunk az ellenőrzés, önellenőrzés hiba és hibahatásainak számviteli törvény és társasági adótörvény szerinti minősítésére, illetve azok számviteli elszámolására.

Tovább a cikkhez

SZJA

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről 4

Írásunkban átfogóan ismertetjük a költségtérítés új és módosult szabályait, valamint példákon keresztül is bemutatjuk az adókötelezettséggel kapcsolatos rendelkezések gyakorlati alkalmazását.

Tovább a cikkhez

Elhunyt magánszemély végleges adója 38

Abban az esetben, ha a magánszemély sajnálatos módon meghal, akkor - külön eljárás keretében - végleges adójának megállapítása az adóhatóság feladatkörébe tartozik, melyhez gyakran szükséges a hozzátartozók közreműködése is. Ilyen esetben az adóhatóság soron kívül állapítja meg az elhunyt végleges adóját, mely indulhat hivatali eljárás keretében, de a túlélő házastárs, vagy örökös is kezdeményezheti azt az illetékes adóhatóságnál. Az adózással összefüggő kötelezettségek mindig az adózót terhelik, ezért az elhunyt helyett nem adhat hozzátartozója adóbevallást. Ezen írás célja a legfontosabb tudnivalók bemutatása.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Külföldi elemet tartalmazó megbízási jogviszonyok adó-és járulékkötelezettsége 42

Számtalan olyan eset fordul elő, hogy magyar magánszemélyek külföldi cégekkel kötnek megbízási szerződést valamely feladat ellátására, és az is gyakori, hogy magyar társaságok külföldi illetőségű magánszemélyekkel állnak megbízási jogviszonyban. Írásunkban példákon keresztül bemutatjuk, hogyan kell ilyen esetekben az adókötelezettségeket teljesíteni.

Tovább a cikkhez

A szociális szövetkezeti foglalkoztatáshoz kapcsolódó adó- és járulékfizetési kötelezettségek 48

A szociális szövetkezeti foglalkoztatási forma elterjedésével számos kérdés merül fel a szövetkezeti foglalkoztatással és juttatásokkal kapcsolatos adó- és járulékkérdések vonatkozásában. Cikkünk összefoglalja a szociális szövetkezetekre vonatkozó anyagi jogi, adójogi és társadalombiztosítási keretszabályokat.

Tovább a cikkhez

A gyermekápolási táppénz szabályairól 52

Az ősz közeledtével az időjárásnak köszönhetően, valamint a mindennapos közösségi élet a bölcsödében, az óvodában és az iskolában magával hozza a gyerekek akut, általában rövid ideg tartó megbetegedéseit is. Ilyenkor a gyermek gyógyulása érdekében a szülők valamelyike otthon kell hogy maradjon és ápolja a gyermeket. Ezen időszak alatt a szülők kiesnek a munkából, hiszen a gyermek betegsége miatt keresőképtelenné nyilvánítja őket az orvos. A kieső keresetet a gyermek ápolása címén igénybe vehető táppénz (továbbiakban: gyáp) hivatott részben pótolni. Cikkünkben a gyáp-ra való jogosultsági szabályokról, a gyáp folyósításának időtartamáról és a méltányossági gyermekápolási táppénzről kívánunk részletes tájékoztatást nyújtani.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Adózási specialitások a vállalkozások kapcsoltsága okán 11

Milyen adónemekre kell kiemelt figyelmet fordítania a kapcsolt vállalkozásoknak? A kapcsoltság az iparűzési adóban, áfában, illetékben, reklámadóban, innovációs járulékban, katában, kivában.

Tovább a cikkhez

KATA- KIVA- EVA-tájoló év vége előtt 56

Így év vége felé nekünk könyvelőknek az ünnepi készülődés mellett sok mindenre kell kiemelt figyelmet fordítani. Ahhoz, hogy ügyfeleinknek tanácsot, adómegtakarítási tippeket adjunk, idejekorán szükséges számításokat végezni azon esetekben, ahol ez releváns lehet. Éppen ezért, ezt megkönnyítendő gondoltam úgy, célszerű lenne az egyes nyereségadó típusokat összefoglalni azok előnyeivel, hátrányaival, feltételeivel együtt, annak ellenére, hogy egyes adónemek tekintetében évközben is biztosított az átjárás! Előrebocsátom, hogy nagyon-nagyon fontos áttérés előtt - legyen szó bármely adónemről - végignézni az áttérés időszakára az érintett adótörvény milyen speciális korrekciós tételeket ír elő, ugyanis az áttérés évében ez jelentős - igaz általában átmeneti jellegű - többlet terhet is jelenthet! Célszerű figyelemmel lenni arra is, hogy a korábbi évekből eredő veszteségek, tárgyi eszközök stb. tekintetében tartalmaz-e átmeneti szabályokat, beszámítási lehetőségeket az érintett jogszabály. Tekintsük hát át - a teljesség igénye nélkül - a KIVA, KATA és az EVA legfontosabb részletszabályait!

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

A munkaerő-kölcsönzés és a más munkáltatónál történő foglalkoztatás munkajogi szabályai 61

A munkaszerződés szerintitől eltérő munkáltatónál történő foglalkoztatásra a Munka Törvénykönyve két jogcímen biztosít lehetőséget. Egyrészt a munkaerő-kölcsönzéssel, amely intézménynek eleve az a rendeltetése, hogy a munkáltatók – kölcsönvevőként – velük munkaviszonyban nem álló alkalmazottakkal biztosítsák hosszabb-rövidebb munkaerőigényüket. Másfelől a munkaszerződéstől eltérő munkáltatónál történő átmeneti munkavégzés elrendelhetőségével, melyről a korábbi munkajogi szabályozás a kirendelés megjelöléssel rendelkezett. Írásunkban e két konstrukció keretein belül a munkavállalók rendelkezésre bocsátásának szabályait tekintem át – mindkét munkáltató optikájából.

Tovább a cikkhez

ELŐFIZETŐI HÍREK

Ilyen lesz az Önadózó 2016-ban 1

A következőkben tájékoztatjuk olvasóinkat az Önadózó 2016. évi előfizetői szolgáltatásairól. 1. Önadózó újság, adó- és számviteli szaklap havonta 64 oldalon. Ragaszkodunk ehhez a terjedelemhez, hogy előfizetőinket minden szakterület gyakorlatáról és változásáról hónapról hónapra tájékoztatni tudjuk. Lapunk széles szerzőgárdáját elismert szakemberek alkotják, megtalálhatók köztük a szabályozói oldal és a gyakorlat képviselői egyaránt.

Tovább a cikkhez

2015 / 11 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.