Lapszámok
2017 / 05

Tartalomjegyzék

2017 / 05 lapszám címlap képe

TAO

A fejlesztési tartalék szabályai 4

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) adóalap-kedvezményei körében a beruházások ösztönzését szolgáló fejlesztési tartalékkal kapcsolatosan számos visszatérő kérdés merül fel a joggyakorlat során. Jelen cikk a fejlesztési tartalék képzésének és feloldásának, a kapcsolódó kedvezmény igénybevételének szabályait tekinti át.

Tovább a cikkhez

A 2016. adóévi társasági adóbevallásról 7

Közeledik május 31-e, így aktuális a 2016. adóévi társasági adóbevallás elkészítését segítő írás közzététele. Tekintettel arra, hogy 2016-ra több jelentős változás következett be a társasági adózás szabályaiban a cikk elsősorban ezekre a kérdésekre koncentrál. E mellett bemutatja a bevallással kapcsolatos általános tudnivalókat.

Tovább a cikkhez

Társasági adóalap módosítás 2016 IV. 13

A cikk a februári, márciusi és áprilisi számban megjelentetett cikkek folytatása, amely a kiegyenlítő és egyéb szabályok adóalapot érintő hatását mutatja be.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Civil szervezetek számviteli beszámolója a 2016-os évről 46

A civil szervezetek számára egy, az utóbbi időben igen dinamikusan változó, sajnos sokszor ellentmondásos jogi és adójogi környezettel tarkított közegben kell beszámolót készítenünk, és a könyveiket vezetünk. Külön nehézkes az ő esetükben, hogy több törvényből, rendeletből kell összeszedni mindazon szabályokat, melyek meghatározzák számvitelüket és beszámoló készítési rendjüket. Előrebocsátom, hogy cikkemben civilek alatt az alapítványokat és egyesületeket értjük, egyéb civileknél eltérések szervezeti sajátosságokból és előírásokból eredően előfordulhatnak! Természetesen ejtünk néhány szót a non-profit gazdasági társaságok kötelezettségeiről is!

Tovább a cikkhez

SZJA

E-Szja; önbevallás, munkáltatói adómegállapítás és az azt követő munkáltatói elszámolás 50

Cikkünkben összefoglaljuk, hogy a magánszemélyek a 2016-os adóévre vonatkozó bevallási kötelezettségüket milyen módokon teljesíthetik, illetve kitérünk arra, hogy a munkáltatóknak milyen feladataik merülhetnek fel a munkáltatói adóelszámolással összefüggésben.

Tovább a cikkhez

A személyi jövedelemadó bevallásban érvényesíthető legfontosabb adó- illetve adóalap kedvezmények I 56

A közelgő bevallási határidőre tekintettel egyre sürgetőbbé válik a személyi jövedelemadó bevallások véglegesítése, melynek kapcsán tanácsos tisztában lennünk azzal, hogy az adóbevallásunkban milyen adó- illetve adóalap-csökkentő kedvezményeket érvényesíthetünk. Írásunk I. része az áprilisi számunkban olvasható.

Tovább a cikkhez

Civil szervezetek 1%-a 0

2017. május 22-ig rendelkezhetnek a magánszemélyek a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról. Annak érdekében, hogy minél több felajánlás érkezzen a civil szervezetekhez és a felajánlott összeget a szervezetek jogszerűen használják fel érdemes a figyelmet felhívni néhány hasznos tudnivalóra.

Tovább a cikkhez

Ingatlanértékesítés adózási szabályai 0

A korábbi években pangó ingatlanpiac egyre inkább erőre kap, amely eredményeképpen emelkednek az ingatlanok árai és az ingatlanértékesítések száma is. Amennyiben a magánszemély ingatlant értékesít, akkor mindenképpen számolnia kell azzal, hogy a bevétele adókötelezettséget eredményezhet. A következőkben bemutatásra kerülnek az ingatlanértékesítésből származó bevételt terhelő adókötelezettség szabályai a 2016. évi bevallás és a 2017. január 1-jétől hatályos változások figyelembevételével.

Tovább a cikkhez

Ingó értékesítésből származó jövedelem adózása 0

Életszerű helyzet, hogy a magánszemély eladja az autóját, a régi könyveit, a kinőtt ruháit, vagy más olyan vagyontárgyat, amit értékesíteni kíván. Tekintettel arra, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) egyik legfontosabb alapelve, hogy a magánszemély minden jövedelme adóköteles, ezért egy ingó vagyontárgy értékesítése esetén meg kell vizsgálni, hogy a bevétele keletkeztet-e adóköteles jövedelmet. A következőkben bemutatásra kerülnek a magánszemély ingó értékesítésével kapcsolatos adózási szabályok.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

Iparűzési adó bevallása a 2016. évben kezdődő adóévre 24

A következő írás az állandó jellegű iparűzési adókötelezettség adóélvi bevallásához a bevallási határidő, a bevallás-benyújtás módjai (csatornái), a rendeleti adóelőnyök érvényesítése tekintetében, valamint a székhely és a helyi adótörvény szerinti telephely beazonosításához nyújt részletes iránymutatást. Emellett a bevallási nyomtatvány kitöltéséhez sajátos ismérvekről ad tájékoztatást. Az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke együttes összegének nettó árbevételből való korlátozott levonhatóságát az általános szabályozás, illetve a kapcsolt vállalkozásokra irányadó speciális szabályok alapvételével – két példán keresztül – mutatja be.

Tovább a cikkhez

A 2016-os kisvállalati adókötelezettség bevallása 32

A kisvállalati adó alanyait – általános esetben – 2017. május 31-éig elszámolási kötelezettség terheli a 2016-os adóévi adóalapjuk tekintetében. A 16KIVA jelű nyomtatvány benyújtásával teljesítendő elszámoló bevallás az utolsó, amelyben a kisvállalati adó „régi szabályai” szerint a korrigált pénzforgalmi szemléletű eredmény és a személyi jellegű kifizetések együttes összegének alapulvételével vezetik le az adókötelezettségüket az adózók.

Tovább a cikkhez

Áttérési szabályok a kisvállalati adóval összefüggésben 38

A kisvállalati adó [kiva] szabályai 2017-től jelentősen megváltoztak, az új alapokra helyezett adónem szabályai több szempontból vonzóak lehetnek, így sok adózó döntött (dönthet) az áttérés mellett. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a társasági adó, illetve más adónemek hatálya alól a kiva hatálya alá áttért adózóknak milyen kötelezettségeik vannak. Kitérünk azon alanyi kört érintő kötelezettségekre is, amelyek már 2016-ban a kiva választása mellett döntöttek. Az írás második része pedig a kiva-alanyiság megszűnése esetén irányadó teendőket vázolja.

Tovább a cikkhez

Bevallás az egyszerűsített vállalkozói adóról - 2016 43

A cikk a számviteli törvény hatálya alá tartozó egyszerűsített vállalkozói adóalanyok adóbevallási kötelezettségére vonatkozó előírásokat mutatja be. (A Szt. hatálya alá nem tartozóknak a bevallást február 27-éig kellet benyújtaniuk).

Tovább a cikkhez

KATA – a munkaviszonytól való elhatárolás 63

A kisadózásról szóló törvény megalkotásakor fontos szempont volt, hogy ezt a kedvező adózási formát ne használják fel kényszervállalkozások alapításához, vagy az adó elkerülésére színlelt szerződések kötésére. Ennek érdekében a törvény garanciális szabályokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a kisadózó vállalkozások és velük üzleti kapcsolatban álló más vállalkozások között ne forduljanak elő színlelt vállalkozási szerződések mögé rejtett munkaszerződések. Ismertetjük a KATA kritikus pontjait.

Tovább a cikkhez

ART

Aktuális adózási információk 1

Törvényjavaslatot nyújtott be a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen a kormány * NAV: érdemes havonta ellenőrizni a köztartozásmentes adatbázis feltételeit * Elkészültek és az Önadózó előfizetők által letölthetők a 2017-es számviteli szabályzat mintáink

Tovább a cikkhez

2017 / 05 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.