Adótervek bejelentési kötelezettsége – a szakmát érintő újabb adatszolgáltatási kötelezettség 2021. évtől. I. rész

A cikk a 2020 / 11 lapszám 49. oldalán olvasható.

Szerző: Junkertné dr. Szűcs Zsuzsanna

Címkék: adóügyi konstrukciók bejelentése


A cikkem témája a határon átnyúló adóügyi konstrukciókkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettséget előíró a 2011/16 EU Irányelvet módosító 2018/822 Irányelv (továbbiakban DAC6) szabályain alapuló magyar szabályozás ismertetése. A 2011/16 EU Irányelv módosításainak számbevétele során látni fogjuk, hogy míg korábban jellemzően az adóhatóságot terhelte az Uniós szabályozásból adódó kötelezettség, úgy a DAC6 szabályozás jelentős mértékben a szakmában közreműködőkre telepít adatszolgáltatási kötelezettséget. A számla adatszolgáltatás és a pandémiás helyzetből adódó többlet adminisztrációval indokolható, hogy a cikk tárgyát képező téma viszonylag szűk körben került eddig publikálásra. A pandémiás helyzetre tekintettel az adatszolgáltatás benyújtásának határideje 2021. évre tolódott, illetve akkortól folyamatosan fennáll, viszont a NAV honlapján már közzétette a vonatkozó formanyomtatványt is. A DAC Irányelv szabályozási koncepciójának és a vonatkozó magyar adaptáció áttekintését követően a DAC6 magyar szabályozás részletes ismertetése mellett gyakorlati példákon keresztül is igyekszem a jogalkalmazást segíteni.

A szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. A tartalom megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra