Az adóegyezmények szerinti nemzetközi adóügyi vitarendezés

A cikk a 2021 / 03 lapszám 52. oldalán olvasható.

Szerző: Csabai Róbert - Gubacsi Bernadett

Címkék: nemzetközi adózás, nemzetközi adóügyi vitarendezés


Az alábbi cikkünkben folytatjuk elemzésünket az adóegyezmények egyes rendelkezéseinek gyakorlati szempontú bemutatásáról, jelen esetben az adóegyezmények szerinti nemzetközi adóügyi vitarendezésről. Az adóegyezmények tárgykörből témaválasztásunk aktualitását adta, hogy az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény módosította a nemzetközi adóügyi vitarendezéshez kapcsolódó egyes hazai eljárási szabályokat is. Vizsgálatunkat a magyar adóegyezmények megkötésének alapjául szolgáló, a jövedelem és a vagyon kettős adóztatásának elkerüléséről szóló OECD Modellegyezmény rendelkezéseit, annak Kommentárját bemutatva végezzük el, kitérve az egyezményhálózatunkban a Modellegyezménytől történő egyes eltérésekre is. Cikkünk tartalmaz továbbá kitekintést arra vonatkozóan, hogy az adóegyezményeket módosító új nemzetközi jogi instrumentum, a Multilaterális Adóegyezmény milyen hatással lesz a magyar egyezményhálózatra ebből a szempontból, továbbá említést teszünk a más jogi alapokon indítható nemzetközi adóügyi vitarendezési lehetőségekről. Mindemellett cikkünk bemutatja a nemzetközi adóügyi vitarendezés hazai kapcsolódó eljárási szabályait, áttekintő táblázatban részletezve az egyes nemzetközi eljárásokhoz kapcsolódó legfontosabb azonos és eltérő szabályokat.

A szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. A tartalom megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 4-12. hónapra 18.522,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra