Lapszámok
2023 / 02

Tartalomjegyzék

2023 / 02 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

NAV: indul az idei e-szjabevallási szezon ● A minimálbér-emelés hatásai 2023-ban

Tovább a cikkhez

Minden, amit a Munka Törvénykönyve módosításáról tudni kell 4

Újév – új munkajogi szabályokkal! Két EU irányelv jogharmonizációja áll a törvénymódosítás hátterében, amint olvashatjuk, az uniós követelményekhez nem kapcsolódó számos törvényi rendelkezés is változott. Írásunkban a legfontosabb módosításkra hívjuk fel az Olvasó figyelmét!

Tovább a cikkhez

A változó munkajogi szabályozáshoz kapcsolódó egyes társadalombiztosítási kérdések 16

Cikkünkben a 2023. január 1-jétől hatályba lépett munkajogi szabályváltozáshoz kapcsolódó társadalombiztosítási következményeket mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

ÁFA

A szponzoráció áfa kérdései 20

A szponzorált személy áfa adóalannyá válik a szponzorral kötött szerződés alapján, akkor is, ha addig nem volt az. Például, ha egy hobbi youtuber magánszemély, a szponzorral szerződést köt és megjeleníti a szponzort vagy termékét a video tartalmaiban, úgy függetlenül attól, hogy milyen módon nevezik el a szerződést a magánszemély adóalannyá válik.

Tovább a cikkhez

TAO

Szponzoráció és a társasági adó 21

A szponzorálás és a társasági adó kapcsolódási pontját alapvetően a látvány-csapatsportok támogatási rendszere adja, mivel a támogatás egyik „elemének”, a kiegészítő sportfejlesztési támogatásnak a teljesítése történhet szponzori szerződés útján. Jelen cikkben ezért – elsőként – bemutatjuk a szponzor, vagyis a támogatást nyújtó fél oldalán felmerülő adózási szempontú tudnivalókat. Emellett érdemes szót ejteni a „másik oldalról” is, mivel a támogatott fél az esetek egy részében maga is társaságiadó-alany. Célszerű tehát körbejárni, hogy nála milyen kérdések merülhetnek fel.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A digitalizáció elmúlt 5 éve az ügyvitelben 25

Mérlegképes könyvelőknek akkor éri meg a mikro- és kisvállalkozók könyvelését elvállalni, ha a munkafolyamatokat teljesen le lehet automatizálni. Ha az iratanyag nagy része már digitálisan érkezik, akkor be kell építeni a feldolgozásba olyan automatizmusokat, hogy a szükséges bevallások, a beszámoló automatikusan elő tudjon állni az adott programból. Ebben a körben mi és hogyan változott az elmúlt 5 évben? Mennyire tudjuk a digitális térben létező megoldások által biztosított automatizációt a saját előnyünkre használni? Ezekre a kérdésekre keresem a választ ebben a cikkben.

Tovább a cikkhez

SZJA

A 30 év alatti anyák kedvezménye és egyéb veszélyhelyzeti kormányrendeletekben szabályozott módosítások 29

Cikkünk bemutatja a 2022. év végén veszélyhelyzeti kormányrendeletekben megjelent 2023. január 1-jétől hatályos személyi jövedelemadó változásokat, melyek keretében új kedvezmény került bevezetésre 30 év alatti anyák kedvezménye néven, emellett pedig a családi kedvezmény rendszere kiegészült a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokat megillető családi kedvezménnyel, illetve a SZÉP Kártya alzsebei is összevonásra kerültek.

Tovább a cikkhez

Cafetéria  2023 33

Cafeteria keretében adható juttatások kategorizálása ● Cafeteria keretösszeg meghatározása – nettó, bruttó cafetéria ● Szép-kártya változások ● Legnépszerűbb juttatások adózása ● Cafeteria és a rendeltetésszerű joggyakorlás

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Változások a társadalombiztosítási kifizetőhelyek működésében 41

A Magyar Közlöny 2022. évi 211. számában került kihirdetésre az egyes törvények bürokráciacsökkentéssel és jogharmonizációval összefüggő módosításáról szóló 2022. évi LXXV. törvény, amely jelentősen megváltoztatja a társadalombiztosítási kifizetőhelyek működését 2023 július 1-jétől. Cikkünkben ezen változásokkal foglalkozunk, annak érdekében, hogy minden társadalombiztosítási kifizetőhely időben meg tudja kezdeni a változásokra való felkészülést.

Tovább a cikkhez

Járulékfizetés átalányadó alatt 45

Az átalányadózó egyéni vállalkozók társadalombiztosítási járulék és szociális hozzájárulási adó fizetése gyakorlati példákkal. 2023 január 1-jétől az átalányadózást választó egyéni vállalkozók járulékfizetésének szabályai jelentős mértékben megváltoztak az új göngyölítéses járulékalap megállapításra vonatkozó szabályok és a bevallási és fizetési kötelezettségek negyedévesítése miatt. Cikkünk gyakorlati példákon keresztül kívánja bemutatni az új szabályok alkalmazását.

Tovább a cikkhez

ART

Az adóbevallási gyakoriságról 60

A magyar adóbevételek több, mint 90%-a az önadózáson alapul, melynek egyik mozzanata az adóbevallás, így fontos azt ismerni, hogy az adózóknak milyen gyakran kell teljesíteniük ezen adókötelezettséget. Jelen cikk az adóbevallási gyakoriság legfontosabb szabályait részletezi, a 2021. évi szabályváltozásokra is figyelemmel.

Tovább a cikkhez

2023 / 02 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.