FIGYELEM! MEGVÁLTOZTAK AZ ÖNELLENŐRZÉS SZABÁLYAI!

A cikk a 2011 / 04 lapszám . oldalán olvasható.

Címkék: önellenőrzés


Akár azt is mondhatnánk, hogy az eddigi adózási gyakorlatot gyökeresen megváltoztató szabályok léptek életbe 2011 január 1-én az adózás rendjéről szóló törvényben. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet – lehet, nagyon sok helyen az eddigi önellenőrzési gyakorlat nem folytatható.

Az önellenőrzésről szóló szabályokat az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 49-51§-okban olvashatjuk. Önellenőrzésről akkor beszélünk, amikor a vállalkozó maga tár fel egy hibát, és ezt egy önellenőrzési jegyzőkönyv keretében dokumentálja. Ezzel összefüggésben kijavítja a könyvelését és adóbevallásait, illetve szükség esetén beszámolóit is.

Az önellenőrzésről felvett jegyzőkönyvnek a következőket kell tartalmaznia:
az önellenőrzést végrehajtó adózó adatait
az önellenőrzés okát, (szöveges indoklás)
a javítandó adó megnevezését, az adónem kódját
az eredeti bevallás esedékességét
a helyesbítés (nyilvántartásba vétel) időpontját
az önellenőrzés esedékességének időpontját (+15 nap)
az önellenőrzéssel érintett adóalap, adó, költségvetési támogatás eredeti összegét
ezek helyesbített összegét
az elszámolt különbözetet
a kiszámított önellenőrzési pótlékot
a hiba számviteli minősítését (jelentős, lényeges elvek alapján)
a hiba könyvelésének menetét (könyvelési tételeket)

Ezen kívül készíteni kell még egy önellenőrzési nyilvántartást, mely a vállalkozás önellenőrzéseit csak „kivonatosan” sorolja fel. Ez a táblázatszerű nyomtatvány az önellenőrzésekről az alábbi adatokat tartalmazza:
sorszám
önellenőrzés kelte
vonatkozó időszak (év, hó)
adónem
alapváltozás (nő, csökken)
adóváltozás (nő, csökken)
önellenőrzés nyomtatvány típusa
megjegyzés

Az önellenőrzés „ára” az önellenőrzési pótlék, melyet az eredeti esedékességtől a hiba feltárásáig terjedő időszakra kell kiszámolni, a jegybanki alapkamat figyelembevételével. Kiszámítására javasolt használni az adóhatóság honlapján közzétett kalkulátort.

Az önellenőrzést a hiba feltárásától számított 15 napon belül kell benyújtani. (Erre a 15 napra nem kell önellenőrzési pótlékot fizetni!) Ezt a 15. napot nevezzük az önellenőrzés esedékességének.

Az idei évre történt változás ezzel a 15 napos időintervallummal van összefüggésben.
Az adózás rendjéről szóló törvény 2003. évi XCIII. törvény (Art.) 49.§ (2) bekezdése szerint a hatóság általi ellenőrzés megkezdésétől a vizsgálat alá vont adó és költségvetési támogatás - a vizsgált időszak tekintetében - önellenőrzéssel nem helyesbíthető.

De mi a helyzet a már megkezdett önellenőrzésekkel?

A 2011 előtt hatályos rendelkezések erre nem tettek eltérő szabályozást, tehát az adózó által feltárt hibát, a hiba feltárásától számított 15 napon belül önellenőrzéssel helyesbíthette. (Ez ugyanis lényegesen olcsóbb, mintha a hatóság találta volna meg.) A törvényalkotók a módosítással azt a kiskaput szerették volna megszüntetni, amikor az adózó az önellenőrzést kidolgozza, azonban azt csak abban az esetben nyújtja be az adóhatósághoz, ha adóellenőrzésről kap értesítést. Élve azzal a lehetőséggel, hogy ha néhány napja tárta volna fel a hibát, akkor még lenne ideje benyújtani az önellenőrzést.

Mindezekre válaszul a 49.§ (2) bekezdése kiegészült azzal a szabállyal, hogy a vizsgálat alá vont adót, költségvetési támogatást és időszakot érintő helyesbítés abban az esetben minősül az ellenőrzés megkezdését megelőzően elvégzett önellenőrzésnek, ha az adózó az önellenőrzésről szóló bevallást legkésőbb az ellenőrzésről szóló értesítés kézbesítésének - az előzetes értesítés mellőzése esetén a megbízólevél bemutatásának, átadásának - napját megelőző napon az adóhatósághoz benyújtotta vagy postára adta.

Ez a rendelkezés elég hátrányosan érinti azokat a nem taktikázgató adózókat, akik valóban néhány napja tárták fel a hibát. Hiszen ezt már ők sem fejezhetik be, ha az ellenőrzés megkezdődött.

Mikor kezdődik meg az ellenőrzés? Ha postán tértivevényes levéllel értesítést kapunk a vizsgálatról, akkor az a nap, amikor ezt az értesítést átvettük. Ha az ellenőrzésről a hatóság pl. telefonon értesíti az ügyfelet, akkor az ellenőrzés akkor kezdődik, amikor az ellenőrök a megbízólevelet átadták. Ez általában akkor történik, amikor ténylegesen megkezdik az ellenőrzést. A telefonos értesítés és a megbízólevél közötti időben – bár tudomásunk van az ellenőrzésről – a folyamatban levő önellenőrzéseket befejezhetjük.

És még egy fontos „apróság”. Az elfogadott törvényjavaslat indoklása szerint az ellenőrzés megkezdését megelőzően benyújtott önellenőrzésekre még van lehetőség. A törvény szövege szerint azon a napon, amikor az ellenőrzés megkezdődik, még egy aznapi, de korábbi időpontban sem lehet önellenőrzést benyújtani. Hiába nem volt tudomásunk arról, hogy délután 2-kor megérkezik a postás a levéllel, ha reggel 8-kor adtunk be önellenőrzést, azt már nem fogják elfogadni. Ráadásul tálcán kínáljuk a hibát. A feltétel ugyanis, hogy az ellenőrzés kezdetét megelőző napon történjen az önellenőrzési nyomtatvány benyújtása vagy postára adása.

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna
www.adonavigator.hu

A szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított.

Tárgyévi lapszámok megtekintéséhez az adott időszakra is rendelkeznie kell előfizetéssel. Tárgyévet megelőző évek és az aktuális év előfizetési időszakának megfelelő számokat szabadon elérheti.


Vissza az előző oldalra