Lapszámok
2024 / 05

Tartalomjegyzék

2024 / 05 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Jön az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) ● Új adókedvezmény vehető igénybe zöldberuházásra ● Április 1-től már a 24ELEKAFA-nyomtatványon kell visszaigényelni a külföldön megfizetett áfát ● Szakkönyvek és szabályzatok az Önadózó Webáruházból

Tovább a cikkhez

Egyenes vagy fordított? Vagy mindkettő? 4

A napi gyakorlatban többször fordul elő, hogy a vállalkozások olyan építési szerződést kötnek, amely szerződés alapján kifejtett tevékenységek, illetve célok részben engedély/bejelentés kötelesek részben pedig nem azok. Ilyen szerződés lehet egy ingatlan felújítása, ahol a tervezést és a kivitelezést ugyanaz a vállalkozás fogja teljesíteni. A kivitelezési tevékenység településképi bejelentés alá tartozik, vagyis fordítottan adózik azonban a tervezés, mint szolgáltatási elem nem adózik fordítottan a fő szabály szerint. A szerződésben külön összegben állapítják meg a tervezés és kivitelezés díját. A kérdés alapvetően arra irányul, hogy a szerződő fél milyen módon állítsa ki a díjról a számlát, kinek a kötelessége a forgalmi adót megállapítani, vagyis egyenes vagy fordítottan adózó az ügyletről van szó?

Tovább a cikkhez

TAO

A társasági adó bevallása a 2023-as adóévről 6

Az alábbiakban a 2329 jelű bevallás kitöltésével összefüggő legfőbb tudnivalókat ismertetjük. Az ismertetés során az „egyedi” adózókra koncentrálunk, a csoportos társasági adóalanyok bevallási sajátosságairól ugyanis önálló írás szól.

Tovább a cikkhez

Adóalap-korrekciós tételek a társasági adóban 14

A cikk az általános szabályok szerinti adóalap megállapítására és az egyedi adózókra koncentrálva a gyakoribb adóalap-korrekciós tételeket veszi számba, ennek során kérdések mentén segít átgondolni, hogy melyek alkalmazása merülhet fel. Az egyes korrekciós tételeket inkább csak „felvillantva”, a főbb előírásokat, jellemzőbb hibákat kiemelve mutatjuk be.  

Tovább a cikkhez

Csoportos társaságiadó-alanyok bevallása 21

Május közeledtével itt az idő a társaságiadó-alanyok számára, hogy felkészüljenek az éves elszámoló adóbevallás elkészítésére. 2024. május 31-e a határideje a folyamatosan, naptári év szerint működő adózók esetében a 2329 jelű bevallás benyújtásának. Így van ez a csoportos társaságiadó-alanyok (a továbbiakban: tao csoport) esetén is, ugyanakkor ezen adózói körnél a társasági adó levezetésének, ezáltal a bevallás kitöltésének is vannak olyan sajátosságai, amelyeket érdemes áttekinteni. Cikkünkben ezekkel foglalkozunk.

Tovább a cikkhez

A kisvállalati adó bevallása a 2023-as adóévről 25

Nemcsak a társasági adó alanyainak fontos dátum a 2024. május 31-e, hanem a kisvállalati adó alanyainak is, hiszen ők is ezen időpontig készítik el a számviteli beszámolójukat és vallják be a 2023-as adóévi adókötelezettségüket. A 2023-as évben nem volt olyan jogszabály-változás, amely a kisvállalati adóalanyok széles körét érintette volna, tehát a kisvállalati adó bevallása tulajdonképpen a már jól ismert szabályok alapján történik.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A 2023-as üzleti év zárlati feladatairól 29

A cikk keretében a 2023-as üzleti év zárásának kiemelt zárlati feladatait foglaljuk össze, különös tekintettel arra, hogy sok vállalkozásnál a 2023-as üzleti év gazdálkodásában jelentős változások következtek be, ami a zárási feladatokat is érintheti.

Tovább a cikkhez

SZJA

Szja bevallás 2023 35

Március 15-ével újra elindult a személyi jövedelemadó bevallás időszaka, hiszen a NAV eSZJA felületen elérhetjük a bevallási tervezetünket. Egészen május 21-éig lehetőség van a bevallás elkészítésére, szerkesztésére, beküldésére. Mint mindig az szja bevallásban most is van változás, amelyek általában a jogszabályi változásoknak köszönhetők. 2023. adóévre elkészített bevallási tervezet nem csak tartalmilag, hanem formailag is megváltozott.  A következőkben tájékozódhatunk a bevallással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, bemutatásra kerülnek a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja törvény) azon változási, amelyek érintik az szja bevallást és megismerkedhetünk az eSZJA portál új felületével.

Tovább a cikkhez

Adóalap-kedvezmények a személyi jövedelemadó rendszerében II. 43

Cikkünkben bemutatjuk a személyi jövedelemadóban érvényesíthető adóalap kedvezményeket, kitérünk arra, hogy kik, milyen feltételek mellett vehetik azokat igénybe, illetve hogyan valósulhat meg azok érvényesítése. Most a családi adó- és járulékkedvezmény érvényesítésének szabályait ismertetjük.

Tovább a cikkhez

Átalányadózó egyéni vállalkozók személyi jövedelemadó bevallása 54

Közeleg az éves személyi jövedelemadó bevallások benyújtási határideje és az adóhatóság is elérhetővé teszi a rendelkezésére álló adatok alapján elkészített bevallási tervezeteket. Cikkünkben áttekintjük, hogy az átalányadózó egyéni vállalkozóknak mely adatokat és milyen módon kell megadniuk az adóbevallásban.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Tudnivalók a betegszabadságról 62

Az adott évben az alkalmazottak esetében, ha a munkavállaló megbetegszik, akkor az általánosan használt kifejezéssel ellentétben nem táppénzt, hanem ún. betegszabadságot vehet igénybe az keresőképtelensége első 15 munkanapjára. Természetesen, ha a munkavállalókat megkérdezzük, hogy a keresőképtelensége idejére miben részesültek, csak azt tudják, hogy az első 15 napra magasabb összeg jár, de azzal kevesen vannak tisztában, hogy ekkor a munkáltató által fizetett betegszabadságról van szó. Cikkünkben azt járjuk körbe, hogy milyen szabályok vonatkoznak a betegszabadságra.

Tovább a cikkhez

2024 / 05 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.