Adott támogatások hatása a társasági adóalapra

A cikk a 2021 / 10 lapszám 4. oldalán olvasható.

Szerző: Dr. Németh Nóra

Címkék: adománygyűjtés, támogatások, támogatás, adomány


A társasági adóalanyok rendkívül sokféle jogcímen nyújthatnak támogatást más adózóknak. Előfordulhat, hogy a társasági adóalany egy közhasznú szervezetet, egy, a látvány-csapatsportágak valamelyikében működő sportszervezetet támogat, vagy akár a kapcsolt vállalkozásának nyújt a működéséhez szükséges ingyenes juttatást. Sőt, akkor is ingyenes juttatás biztosításáról van szó, ha a társasági adóalany – bizonyos jellegű – promóciót szervez. Az ingyenes juttatások, támogatások nyújtásával összefüggésben kardinális kérdés, hogy az hogyan érinti a támogatást nyújtó adózó társasági adóalapját. Kell-e adóalap-növelő tétellel számolni, vagy jogosít-e az ingyenes juttatás adóalap- vagy adókedvezményre? Az alábbiakban bizonyos támogatások, ingyenes juttatások társasági adóalapra gyakorolt hatását vizsgáljuk.

A szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. A tartalom megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek! Az Önadózó csomag előfizetési díja 2022. 6-12. hónapra 16.905,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2022, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2022, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra