Lapszámok
2022 / 05

Tartalomjegyzék

2022 / 05 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

NAV ellenőrzési tervek 2022-re ● Módosult a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló rendelet ● A NAV-nak beküldött elektronikus iratok hitelesítése, aláírása

Tovább a cikkhez

A 2021-es üzleti év zárási feladatairól 4

A 2021-es üzleti év zárásával összefüggésben a gyakorlatban több szakmai kérdés felmerül, részben a jogszabályi változások értelmezésével kapcsolatosan, illetve a koronavírus járvány számviteli kezelésével összefüggésben. E cikk keretében a 2021-es üzleti év legfontosabb zárási feladatait foglaljuk össze, kitérve a gyakorlatban rendszeresen felmerülő kérdésekre is.

Tovább a cikkhez

TAO

A 2021. évről szóló elszámoló társaságiadó-bevallás 11

Jelen cikkben áttekintjük a bevallási nyomtatvány fontosabb jellemzőit; azokat a legfőbb jogszabályi változásokat, amelyek a 2021. adóévet érintik és a bevalláson is megjelentek, illetve áttekintjük a kitöltés ajánlott menetét.

Tovább a cikkhez

A kisvállalati adó bevallása 2021. 18

20222. május 31-ével esedékes a 2021-es adóévi kisvállalati adó megállapítása, bevallása, megfizetése a folyamatosan működő kisvállalati adóalanyok [a továbbiakban: kiva-alanyok] esetén. A 21KIVA jelű nyomtatvány kialakítása nem sokat változott az elmúlt évekhez képest, sőt akár azt is mondhatjuk, hogy a legszembetűnőbb változás pusztán annyi, hogy a bevallási garnitúra lapjai átnevezésre kerültek. Ettől függetlenül érdemes áttekinteni, hogy a bevallási kötelezettség teljesítése során milyen szempontokra kell fokozottan ügyelni, figyelemmel arra, hogy még a 2021-es adóév egy része tekintetében is elérhető a COVID-19 pandémia kapcsán bevezetett adókönnyítés az adózók bizonyos részének.

Tovább a cikkhez

Kapcsolt vállalkozói dilemmák, avagy közeleg a transzferár nyilvántartások idei elkészítési határideje. 26

A társasági adó alanyai közül a kapcsolt vállalkozással bíró adózóknak, a társasági adó bevallásának beadását megelőzően, meg kell vizsgálniuk a szokásos piaci árnak való megfelelést kapcsolt vállalkozásaikkal kötött szerződéseikben és érvényesíteni kell azok hatásait adóbevallásaikban. A transzferárazás hazai és nemzetközi szabályrendszere folyamatos változás, bővítés alatt áll, nyomonkövetése elengedhetetlen a kapcsolt vállalkozások számára.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Az ellenőrzés megállapításainak elszámolása 32

Írásunkban egy komplex példán keresztül mutatjuk be az ellenőrzési megállapítások együttes figyelembevételét a beszámolóban

Tovább a cikkhez

SZJA

A személyi jövedelemadó bevallással kapcsolatos tudnivalókról 40

Május 20-a hosszú ideje a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Május 20-ig nemcsak az adóbevallási kötelezettségnek kell eleget tenni, hanem meg kell fizetni az abban megállapított adókötelezettséget és az 1+1%-ról is lehet rendelkezni. Az adóhatóság évek óta készít bevallási tervezetet, amelyet az idei évben az adóvisszatérítés miatt nagyobb érdeklődés övez, mint korábban.

Tovább a cikkhez

Az adóügyi illetőség és jogkövetkezményei a személyi jövedelemadó rendszerében 48

 Cikkünk bemutatja az adóügyi illetőség megállapításának szabályait, melyeket gyakorlati példákon is ismertetünk.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

A munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok társadalombiztosítási szabályai 54

Cikkünkben bemutatjuk, hogy az önálló tevékenység körébe tartozó kereső tevékenységek végzése esetén milyen társadalombiztosítási teendők merülnek fel. Kitérünk olyan tipikus előforduló jogviszonyokra, mint a megbízás, valamint az előadóművészek és a felhasználási szerződések sajátos eseteit is elemezzük.

Tovább a cikkhez

MUNKAJOG

Harmadik országbeli állampolgárok hazai foglalkoztatása – különös figyelemmel az ukrán menekültekre 62

Írásunk a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásának kérdéseivel foglalkozik, amit különösen aktuálissá tesz, hogy az Oroszország által február végén indított háború miatt sok ukrán menekült érkezett Magyarországra. Jelentős részük tovább utazik, de meghatározó számban maradnak Magyarországon, nem tudni, mennyi ideig munkavállalóként is. Így a harmadik országbeli állampolgárok hazai foglalkoztatásán túlmenően részletesen foglalkozunk az Ukrajnából érkező ukrán és kettős (magyar-ukrán) állampolgárok munkavállalási lehetőségeivel.

Tovább a cikkhez

2022 / 05 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.