Lapszámok
2022 / 09

Tartalomjegyzék

2022 / 09 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Hogyan csökkenthetők a kiszabott adóbírságok? Tipikus hibák és jogorvoslati lehetőségek az adóeljárások során ● Csökkent  az ekho ● A társasági adó euróban vagy dollárban is megfizethető

Tovább a cikkhez

Változásfigyelő – Összefoglaló az új kata törvényről és következményeiről 4

Sokakat szabadságuk alatt ért a július közepén meghozott újabb adóváltozások híre, véget is vetve ezzel a gondtalan pihenésnek. A kisvállalkozókat érintő változások eget rengetőek, amelynek hatása továbbgyűrűzik a nagyobb vállalkozásokra is. Az Önadózó elsőként foglalta össze a változásokat, az ÚJ KATA KÉZIKÖNYV ÉS ÁTTÉRÉSI SEGÉDLET című kiadványunkat előfizetőink jelenleg is elérhetik a www.onadozo.hu oldalon. A júliusban kihirdetett törvényt  augusztusban még pontosították,  szeptembertől pedig már a végrehajtása következik.  Így nem csak a nyár volt sűrű a könyvelőknek, vállalkozóknak, de az ősz is az lesz. Ennek során a határidőkre nagyon kell figyelni,  augusztus 31-e például már el is múlott, de a java csak szeptemberben kezdődik. Az alábbiakban összefoglaljuk a szeptember 1-től alkalmazásra váró új adójogszabályokat. Felhívjuk a figyelmet az áttérő vagy megszűnő betéti társaságok, ügyvédi irodák szja kötelezettségeire is.  Kitérünk a változások - nem kata alany - foglalkoztatókat érintő hatásaira, és bemutatjuk alternatív foglalkoztatási lehetőségeiket is.

Tovább a cikkhez

A végelszámoló társadalombiztosítási jogállása 15

Cikkünkben bemutatjuk, hogy végelszámolás és egyszerűsített végelszámolás esetén az ezen eljárásokat lefolytató személyek társadalom-biztosítási státusza hogyan alakul és milyen járulék- és szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettségek terhelik.

Tovább a cikkhez

ÁFA

A személygépkocsival kapcsolatos forgalmi adó szabályok 19

A következőkben összefoglalom a forgalmi adó szabályokat, de nem térek ki minden apró részletre, mivel tapasztalatom szerint azon ügyletek ismertetése, amelyek az adóalanyok egy százezrelékét sem érinti hosszúvá és unalmassá teszik a szakmai cikkeket. Törekszem inkább bemondani a végeredményeket és nem levezetni a szabályozást, hiszen ez talán az egyetlen témakör amit szinte minden könyvelő készségszinten ismer és napi szinten gyakorol, így tanulniuk nem kell már a szabályokat, csak ellenőrizni kell a tudásukat.

Tovább a cikkhez

Harmadik országbeli utasok számára adható áfa mentesség, illetve áfa visszatérítés 21

Évről évre a turista szezonban gyakorivá válnak a külföldi magánszemélyeknek adható mentességgel, illetve áfa visszatérítéssel kapcsolatos kérdések. Jelen írásban a kérdéskört próbálom körbejárni, bizonyos témakörökben részletesebben míg más témakörökben rövidítve ismertetem a szabályokat.

Tovább a cikkhez

TAO

Gépjárművekhez kapcsolódó kedvezmények a társasági adóban 24

Jelen cikkben azokat a kedvezményeket kíséreljük meg összegyűjteni, amelyeket a társasági adó alanyai vehetnek igénybe, amennyiben gépjárművel összefüggő beruházást valósítanak meg. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] ugyan kifejezetten a gépjárműhöz kapcsolódó, specifikus kedvezményt nem nevesít, azonban a tárgyi eszközök beszerzésére, az azzal kapcsolatos beruházásra irányuló kedvezmények értelemszerűen alkalmazhatóak a gépjármű, mint tárgyi eszköz beszerzése esetén. A kedvezmények között találunk adóalap- és adókedvezményeket, illetve kedvező értékcsökkenési leírási kulcsot is.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A személygépkocsi adásvételével, lízingelésével és használatával kapcsolatos számviteli elszámolások 29

Jelen cikkünkben a személygépkocsival kapcsolatos számviteli elszámolásokat tekintjük át, többek között annak adásvételét, pénzügyi és operatív lízingbe, illetve bérbe adását, vételét, használatát annak megfelelő besorolását, értékelését, a vele kapcsolatos káresemények elszámolását

Tovább a cikkhez

SZJA

A gépjárműhasználat költségeinek elszámolása a személyi jövedelemadóban 38

Ez a cikk a hivatalos célból, illetve munkába járás címén gépjárművel bonyolított utazásokkal kapcsolatban felmerülő költségek elszámolását érintő szabályokat ismerteti, bemutatja továbbá a gépjárművek üzemanyag-felhasználásának elszámolásával kapcsolatban a közelmúltban elfogadott új rendelkezéseket is.

Tovább a cikkhez

IV. A munkaviszonyból származó jövedelem adóztatási joga egyes nem bér jellegű juttatások esetében 47

Az előző cikkben bemutatásra kerültek a munkaviszonyból származó jövedelem (nem önálló munka) adóztatási jogára vonatkozó szabályok. Jelen cikkben ezt kiegészítve vizsgáljuk meg, hogy a különböző juttatások adókötelezettsége hogyan alakul.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Az A1 jelű nyomtatvány igénylésének változása 54

Írásunkban bemutatjuk, hogy a harmadik országbeli állampolgárok esetében, hogyan módosult az A1 jelű nyomtatvány igénylése és hogy az adott vizsgálati szempontoknak mi a tartalma a gyakorlati jogalkalmazás során.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A cégautóadó szabályainak gyakorlati magyarázata 59

A következő cikkben a cégautóadó szabályainak – adómentes tényállások nélküli – gyakorlati magyarázatát adjuk. Az egyes jogszabályhelyek összefüggéseinek értelmezése mellett példákon keresztül kívánunk támpontot nyújtani a jogalkalmazók számára.

Tovább a cikkhez

2022 / 09 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.