Bevezetés a transzferárazásba

A transzferárazás alapvetően a társasági adóhoz kapcsolódik és a kapcsolt vállalkozásokat érinti. Minden olyan vállalkozás, amelynek van kapcsolt vállalkozása, különböző mértékben, de érintett a transzferár szabályok alkalmazásában.

  • Formátum: e-Könyv (Pdf)
  • Kiadó: Adónet.hu
  • Kiadás éve: 2022
  • Szerző: Berényi Marianna
  • Terjedelem: 23 oldal

Ár: 1 270 Ft
Előfizetőknek ingyenes

  db  

Részletes leírás

A transzferárak, más szóhasználattal az elszámolóárak a kapcsolt vállalkozások között, szerződéseikben alkalmazott árakat jelentik. Miután az egymástól független felek szerződéses feltételeiket bizonyosan úgy határozzák meg, hogy az mindkét fél üzleti érdekeit megfelelően szolgálja, szerződéskötés előtt összevetik a lehetséges rendelkezésre álló ajánlatokat, szerződéses feltételeket, figyelembe vesznek minden lényeges feltételt, összehasonlítják az árakat, kockázatokat, vagy egyéb releváns összehasonlíthatósági tényezőket. Ebből következőleg a független felek között kötött ügyletek megfelelnek a szokásos piaci árnak. Amennyiben a kapcsolt vállalkozások egymással kötött szerződéseikben ettől eltérő feltételeket kötnek ki, eltérő kockázatokat vállalnak, eltérő árat alkalmaznak, úgy áraikat eltérítik a szokásos piaci ártól.

A kapcsolt vállalkozással bíró társaságok közül azok, amelyek kisvállalkozásnak minősülnek mentesülnek a transzferár nyilvántartási kötelezettség alól. Fontos azonban figyelemmel lenni arra, hogy a dokumentáció írott formában történő lefektetésének mellőzése esetén is szükséges a szokásos piaci ár megállapítása az egyes kapcsolt vállalkozásokkal bonyolított ügyletei tekintetében.

Tartalomjegyzék
1. Bevezetés 4
3. A legfontosabb hazai transzferár szabályok 8
4. Kisvállalkozásnak minősülő adózókra vonatkozó szabályok 15
5. Háromszintű transzferár nyilvántartási kötelezettség 17
5.1. Transzferár dokumentáció első szintje az Országjelentés (CbCR) 17
5.2. Transzferár dokumentáció második szintje a Master File, vagy Fődokumentum 18
5.3. Transzferár dokumentáció harmadik szintje a Local File, vagy Helyi dokumentum 20

Vissza az előző oldalra