Hírek
DIGITALIZÁCIÓ kategória hírei

NMHH: Magyarországon is megkerülhetetlen lesz a mesterséges intelligencia

DIGITALIZÁCIÓ

Magyarországon is versenyhátrányba kerülnek azok a munkavállalók, akik nem képesek alkalmazni a mesterséges intelligenciát (MI), és azon médiavállalatok, amelyek nem integrálják az új technológiákat a munkafolyamataikba - olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányában. A legtöbben az informatikusok esetében számítanak változásra, de sokak szerint átalakul az újságírói, az oktatói, a pedagógusi, a könyvelői és az asszisztensi munkakör is.

Az EU a mesterséges intelligenciáról (MI) szóló rendeletet fogadott el

DIGITALIZÁCIÓ

Az új rendelet aszerint kategorizálja a mesterséges intelligencia különböző típusait, hogy mekkora kockázatot jelentenek. A nagy kockázatú MI-rendszerek csak számos követelmény és kötelezettség teljesítése esetén juthatnak be az uniós piacra, és vannak olyan MI-rendszerek, amelyek használata tilos lesz az általuk képviselt kockázat miatt. Ilyenek például az úgynevezett kognitív magatartási manipuláció és a társadalmi profilalkotás. Tiltja továbbá az olyan rendszerek használatát, amelyek biometrikus adatokból következtetnek egy ember faji származására, vallására vagy szexuális irányultságára.

Másfél hónapjuk van az érintett cégeknek a NIS2 nyilvántartásba vételre

DIGITALIZÁCIÓ

A „Kibertan-törvény” infomrációbiztonsági kötelezettségeket ír elő a kockázatos és kiemelten kockázatos ágazatokban működő szolgáltatók és szervezetek számára. E kötelezettségek nem vonatkoznak a mikro- és kisvállalkozásokra, kivéve, ha az érintett szervezet elektronikus hírközlési szolgáltató, bizalmi szolgáltató, DNS-szolgáltatást nyújtó szolgáltató, legfelső szintű domainnév-nyilvántartó vagy domainnév-regisztrációt végző szolgáltató.

Tájékoztató oldal indult a Digitális Állampolgárság Programról

DIGITALIZÁCIÓ

Már elérhető az a weboldal, amely közérthető formában mutatja be a Digitális Állampolgárság Programot (DÁP) és annak ütemezését, valamint a készülő mobilalkalmazást. A portál ismerteti a DÁP mobilapplikáció induló funkcióit, a várható fejlesztéseket, továbbá tájékoztatást nyújt arról is, hogyan és milyen feltételekkel működik majd a regisztráció.

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

DIGITALIZÁCIÓ

A vezetőknek megbízható jogosultság-kezelési folyamatot kell bevezetniük annak biztosítása érdekében, hogy csak az arra jogosult személyek férjenek hozzá a rendszerekhez, modellekhez és az adatokhoz. A szervezeteknek megfelelő naplózási képességekkel és monitoring rendszerekkel kell rendelkezniük a biztonsági incidensek észlelése és az azokra való azonnali reagálás érdekében.

Egyre több ügy intézhető a NAV mobilalkalmazásában

DIGITALIZÁCIÓ

A NAV mobil appon keresztül már be lehet fizetni a gépjárműadót; le lehet kérdezni az adószámlát; meg lehet nézni, hogy a munkáltatónknál be vagyunk-e jelentve; megtudhatjuk, hogy milyen béradatokkal vagyunk bejelentve; található benne adótraffipax információ; több adókalkulátor, és - országonként elérhető - utazási információk is

A mesterséges intelligencia kiberbiztonsági veszélyeitől tartanak a vállalatok

DIGITALIZÁCIÓ

Világszerte hódít a mesterséges intelligencia a cégek körében, de közben aggódnak is a bevezetésükkel járó kiberbiztonsági kockázatoktól – mutat rá az EY több mint 1400 vállalkozással készített nemzetközi kutatásából. Európában az uniós kibervédelmi irányelv (NIS2) segíti a cégeket, hogy hatékonyan vehessék fel a küzdelmet a látványosan növekvő digitális fenyegetésekkel szemben.

Így segíti az Ön munkáját az Önadózó márciusban

DIGITALIZÁCIÓ

Újra módosult a pénzmosás elleni törvény – aktuális teendők ● Támpontok az eÁFA bevalláshoz ● Kisvállalati adó „helyett” társasági adó ● A követelések néhány speciális ügylete ● KKV IFRS ● Mennyibe kerül egy önkéntes? ● Civil szervezeti juttatások adózása ● EKHO szabályok ● Digitális platformüzemeltetők kötelezettségei ● Harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatása ● Tudnivalók a szerkezetátalakítási eljárásáról ● Előfizetés az Önadózó újságra és online csomagjára: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Hogyan vegyük észre az online csalókat?

DIGITALIZÁCIÓ

Legyen gyanús, ha nem kérhető visszahívás, ha erőszakosan tesznek fel kérdéseket, ha sürgetik, vagy csak egy rövid időkeretet adnak a cselekvésre. Az is gyanúra adhat okot, ha a "banki ügyintéző", "informatikus" nem tudja a bankkártya és bankszámla adatait, és képernyőfotót, vagy egyéb információt kér az elérhető egyenlegekről. Ha a felhívott "védelme érdekében" egy applikáció azonnali letöltését kérik, vagy ha a hívás közben érkező kódokat kérik - ezeket a kéréseket nem szabad teljesíteni, mert éppen azok segítségével lopják el a pénzét

Vállalati adatokon tanított generatív AI: a jövő útja a cégeknek

DIGITALIZÁCIÓ

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából. 

Elfogadás küszöbén áll az EU Mesterséges Intelligencia Rendelete

DIGITALIZÁCIÓ

A szabályozás tiltani fogja a legkockázatosabb eseteket, így többek közt tilos lesz a mesterséges intelligenciát megtévesztő, manipulatív befolyásolásra használni, valamint annak felhasználásával általánosságban embereket megfigyelni. A rendelet ugyanakkor célzottan fog lehetőséget biztosítani a technológia használatára, amely során azonban szigorú szabályoknak kell megfelelni, illetve biztosítani kell az emberi felügyelet vagy felülvizsgálat lehetőségét is

Digitális átállás: néha nem árt egyet hátra lépni

DIGITALIZÁCIÓ

Szinte mindenki digitalizáción gondolkodik jelenleg, azonban nem biztos, hogy érdemes rögtön a legnagyobb ugrásra várni. Sokszor inkább a korábbi lemaradásokat kell behozni elsőként, aztán lehet sikeres digitális transzformációt végrehajtani – vélik a Deloitte szakértői.

Ha megismerjük az AI-t, kevésbé tartunk tőle - mondja a Deloitte

DIGITALIZÁCIÓ

Minél többet tud valaki a mesterséges intelligenciáról, annál kevésbé tart attól, hogy ez a technológia a későbbiekben elveszi a munkalehetőségét. Az is egyértelmű, hogy minél többet tud egy csoport a mesterséges intelligenciáról, annál pozitívabbra becsüli a munkáltatója hozzáállását a használatát illetően

Új lehetőségek a mesterséges intelligenciától

DIGITALIZÁCIÓ

Az egyik legtöbbet feltett kérdés manapság az, hogyan lehet üzleti áttörést elérni generatív mesterséges intelligenciával anélkül, hogy a technológia előnyeit háttérbe szorítanák a vele járó kockázatok? A Deloitte Tech Trends 2024-es tanulmánya erre keresi a választ és megállapítja: helyesen alkalmazva a generatív mesterséges intelligencia nem váltja ki az emberi kreativitást, hanem még jobban felértékeli azt.

E-ügyintézés mobiltelefonnal

DIGITALIZÁCIÓ

A rendőri igazoltatásnál már idén kiválthatja a műanyag kártyát az applikáció, míg a dohányboltokban csak később lesz vele igazolható az életkor.  Az applikáció segítségével például erkölcsi bizonyítványt lehet majd igényelni, és egy gombnyomással letölteni azt. A tervek szerint a felhasználóknak még idén hozzáférésük lesz a személyazonosítás és néhány egyéb ügyintézés mellett az elektronikus aláíráshoz,

Mesterséges intelligencia az adó- és jogi tanácsadásban. Így csinálja a PwC

DIGITALIZÁCIÓ

A PwC adó- és jogi tanácsadási szakértői számos területen, többek között a szerződések elemzése, a jogszabályi megfelelés, a követeléskezelés, az átvilágítás, valamint a szélesebb körű adó- és jogi tanácsadás terén tudnak ember által irányított és fejlett technológia alkalmazásával kidolgozott jogi megoldásokat nyújtani.

A felhasználók véleményét kéri a NAV

DIGITALIZÁCIÓ

Kérdőíves felméréssel kutatja a felhasználók véleményét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A cél az ügyintézői felületek korábbi fejlesztéseinek vizsgálata, a felhasználói tapasztalatok megismerése, hasznosítása.

Hazai cégek és munkavállalók ezreit érinti a kibervédelmi irányelv

DIGITALIZÁCIÓ

Az előírások a legalább 50 főt foglalkoztató vagy a 10 millió eurót meghaladó éves árbevétellel rendelkező cégekre, valamint minden olyan szervezetre vonatkoznak, amely az EU gazdasági és társadalmi fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen funkciót látnak

A digitalizáció áll a cégek figyelmének középpontjában egy felmérés szerint

DIGITALIZÁCIÓ

Folytatódik a mesterséges intelligencia térhódítása, a cégek 11 százaléka alkalmazza az új technológiát. Jellemzően kevés cég - 2 és 5 százalék közötti arányban - használja a mesterséges intelligenciát előrejelzésre, optimalizálásra, vizuális adatok feldolgozására, illetve arc- és képfelismerésre, vagy önvezérlő gépek alkalmazására. Beszédfelismerésre, gépi fordításra vagy chatbot-ként a cégek mintegy 5 százaléka alkalmazza.

Milyen szakmákat teremt a mesterséges intelligencia?

DIGITALIZÁCIÓ

Az AI több dimenzióban is mélyreható változásokat hoz. Hatással van a társadalomra, a technológia fejlődésre és ezek mentén a korunkat meghatározó szakmai igényekre. Az utóbbi évben rengeteg írást született az AI által veszélyeztetett szakmákkal kapcsolatban, de kevés figyelmet kapott az, hogy milyen új lehetőségeket teremt.


Vissza az előző oldalra