Hírek
DIGITALIZÁCIÓ kategória hírei

Információbiztonsági esetek - informatikai karbantartásra hivatkozva csaltak ki 47 millió forintot

DIGITALIZÁCIÓ

A vádlott egy közintézmény gazdálkodási részlegéhez telefonon azzal jelentkezett be, hogy egy óra múlva informatikai ellenőrzést kapnak. Ezután megjelent és előadta, hogy az államkincstári átutalási rendszerrel kapcsolatban karbantartási, kártyahitelesítési és -aktualizálási feladatokat kell végrehajtania. Miután így biztosították számára a rendszerhez való hozzáférést, a jogellenesen megszerzett adatokkal a férfi 38,7 millió forintot utalt át édesanyja számlájára, közleményként forgótőke-visszapótlást megjelölve.

Leginkább az ügyfélszolgálati területen nyert teret a mesterséges intelligencia

DIGITALIZÁCIÓ

A mesterséges intelligencia (AI) térnyerése szinte minden ágazatban egyértelmű, Magyarországon leginkább a nemzetközi óriások hazai leányvállalatai kezdtek el AI-szolgáltatásokat beépíteni a mindennapi működésükbe, elsődlegesen ügyfélszolgálati területen - közölte a DLA Piper globális kutatásáról.

GFM: fel kell készíteni az ügyfeleket a kiberkockázatok kezelésére

DIGITALIZÁCIÓ

A bűnözők a kibertérben egyre inkább a fogyasztók megtévesztése, érzelmi manipulációja révén érnek célt, ezért erősíteni kell az ügyfelek pénzügyi tudatosságát, fel kell készíteni őket a kockázatok kezelésére - mondta Túri Anikó, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közigazgatási államtitkára a KiberPajzs Edukációs Program aktualitásait ismertető sajtótájékoztatón

Már a közép- és nagyvállalatok 31 százaléka alkalmaz mesterséges intelligenciát (AI)

DIGITALIZÁCIÓ

A vállalati döntéshozók 44 százaléka szerint az AI az üzleti stratégia egyik kulcseleme lesz a jövőben. A közép- és nagyvállalatok 31 százaléka rendszeresen, további 19 százalékuk kísérleti jelleggel már most is alkalmaz valamelyik folyamatában mesterséges intelligenciát – derült ki a United Call Centers (UCC) vállalati döntéshozók körében végzett nemzetközi felméréséből.

Új készségeket követel meg a mesterséges intelligencia a munkavállalóktól

DIGITALIZÁCIÓ

Már most is keresettek azok a szakemberek, akik látják a mesterséges intelligencia bevezetéséből adódó üzleti lehetőségeket, emellett egyre több gépi látásra és természetesnyelv-felismerésre szakosodott mérnökre lesz szükség rövid időn belül. Kiemelkedően fontos terület az adatgyűjtés is

Online csalási módszerek: legújabban így férnek hozzá bankkártya adatokhoz

DIGITALIZÁCIÓ

E módszer lényege, hogy amikor valaki közösségi oldalon meghirdet egy terméket, arra gyorsan reagálnak a csalók, és jelzik, előre utalással rögtön fizetnék a vételárat, de ehhez küldenek egy linket, ahol az eladónak - a magyarázat szerint - "frissítenie kell az adatait" a szállításhoz. Az áldozatok a linken keresztül egy "bankválasztó" oldalra kerülnek, ez azonban valójában egy adathalász oldal, ahol a csalók megszerzik a bankszámlák adatait.

Mesterséges intelligencia a sportban

DIGITALIZÁCIÓ

Akár a frontvonalról, a sportolók edzők és sportbírók, akár az oldalvonalról, a hírközvetítés, a reklámok és sportrajongók szemszögéből nézzük, a mesterséges intelligencia jelenléte a 2020-as olimpiai játékokon örökre megváltoztatta a versenyeken való részvétel, a versenyek megtekintésének, szervezésének és üzleti hasznosításának módjait.

Adathalászok - így halásztak bankkártya adatokra

DIGITALIZÁCIÓ

Az elkövetők internetes hirdetési oldalakon eladásra kínált termékekért jelentkeznek. A vásárláshoz e-mail-címet kérnek, amelyre az eladó később látszólag a hirdetési oldaltól, futárcégtől vagy valamelyik szolgáltatótól származó levelet kap.  Az e-mailben az áll, hogy a terméket már kifizették vagy esetleg tartozás áll fenn, amelyet az eladó egy linken a bankkártyaadatok megadásával tud megerősíteni, vagy az adós a számlát így tudja kiegyenlíteni.

Az ügyfélszolgálati munkában is áttörést hoz a mesterséges intelligencia (AI)

DIGITALIZÁCIÓ

Az AI nem csupán a manuális tevékenységek automatizálásában és a többcsatornás elérések összehangolásában, hanem fejlett analitikai háttérprogramok futtatása révén azáltal is hozzájárulhat az ügyfélélmény fokozásához, hogy személyre szabva, proaktív módon kezdeményezi olyan problémák megoldását, amelyek az ügyfél számára még fel sem merültek. Hosszú távon is szükség lesz élő operátorokra

K&H: a digitális átállásra összpontosít a magyarországi vállalatok többsége

DIGITALIZÁCIÓ

Egyre népszerűbb a kockázatelemzési és csalásfelismerő felhasználás, valamint az informatikai integráció. A vállalati innovációk kiemelt területének látszik a járművekbe épített, nyomonkövetésre és teljesítmény- vagy karbantartás-tervezésére használt érzékelők és mérők használata, valamint az arc-, kép- és beszédfelismerés is.

K&H: nem változott a vállalatok innovációs aktivitása az első fél évben, a digitalizáció azonban erősödik

DIGITALIZÁCIÓ

A növekvő költségek nem kedveznek annak, hogy a cégek új termékeket, szolgáltatásokat vezessenek be, így inkább belső folyamataikat igyekeznek racionalizálni, amiben a digitalizáció sokat segít.     

Minden ötödik hazai cég tervezi a mesterséges intelligencia használatát

DIGITALIZÁCIÓ

A tapasztalattal rendelkezők a ChatGPT-t említették spontán módon. A támogatott kérdésfeltevéskor azonban jóval többen jelezték, hogy használtak már beszéd- és arcfelismerő rendszert, drónt, virtuális asszisztenst, robotot, képelemző szoftvert vagy önvezető autót. Mindössze 3 százalék volt azok aránya, akik nem alkalmaztak még semmilyen MI alapú megoldást.

Az e-számlázás gyors terjedését vetíti előre egy nemzetközi felmérés

DIGITALIZÁCIÓ

Bár a cégek jelentős része még mindig papíron bocsát ki számlát, többségük már használ vagy rövid időn belül alkalmazni fog elektronikus számviteli rendszert - közölte felmérése alapján a Grant Thornton nemzetközi üzleti és tanácsadó cég. 2028-tól uniós szinten kötelezővé teszik az elektronikus számlázást, az átállás pedig komoly informatikai és adminisztrációs szervezést igényel.

Öt Európai Digitális Innovációs Központ indul a kkv-k és a közszféra digitális átállásának támogatására

DIGITALIZÁCIÓ

A magyar kkv-k és a közszféra szervezetei a jövőben öt hazai EDIH-hez is fordulhatnak, ha versenyképességüket, hatékonyságukat, működésüket digitális megoldások alkalmazásával szeretnék fejleszteni, és ennek kapcsán tanácsot kérnének, vagy fejlesztenék vonatkozó kompetenciáikat.

A ChatGPT alkalmazásnak kiberbiztonsági kockázatai is vannak egy tanulmány szerint

DIGITALIZÁCIÓ

Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT népszerűsége, a médiában megjelenő hírek azonban csak az alkalmazás intelligens válaszokat generáló tulajdonságát emelik ki egy tanulmány szerint, miközben elrejtik a veszélyes oldalát a fogyasztók elől: a bűnözők ugyanis visszaélhetnek a chatbottal, így elősegíthetik, hogy viszonylag alacsony költséggel, automatizált módon lehessen tömeges csalási kampányokat létrehozni, ez pedig az eddigieknél is nagyobb adathalász-támadások új hullámát idézheti elő.

A digitalizáció 7 előnye vállalkozások számára

DIGITALIZÁCIÓ

Infláció, recesszió, válság: napjaink gazdasági problémái minden szervezet életére hatással vannak. Jelentős kihívás a szervezetek számára a költségek racionalizálása, a hatékonyabb működés, a gyorsabb és produktívabb munka. A digitalizáció mindezek megvalósításához hatékony megoldásokat biztosít – derül ki a Königsberg Consulting szakértőjének elemzéséből.

Egyre gyakoribbak az online csalások

DIGITALIZÁCIÓ

Új módszer az "adathallászat", a "vishing", vagyis csalárd telefonhívás, amikor szolgáltató, például bank nevében telefonálnak a csalók, hogy így szerezzenek meg személyes, érzékeny adatokat. Sütő Ágnes azt javasolta, amikor bank nevében adatot kérnek telefonon keresztül, az ügyfél szakítsa meg a hívást, és a bank ismert elérhetőségén kezdeményezze az adategyeztetést. A harmadik módszer a "smishing", amikor sms-ben akarnak személyes, érzékeny adatokat megszerezni, például csomag kézbesítésére vagy jogosulatlan banki tranzakcióra hivatkozva.

A dolgozók több mint fele nem törődik rendszeresen az informatikai biztonsági előírásokkal

DIGITALIZÁCIÓ

Jóllehet a cégek, szervezetek informatikai részlegei egyre több energiát fordítanak az biztonság megteremtésére, ezek a lépések nem mindig érik el céljukat egy felmérés szerint: az ESET szakértői is úgy látják, ha az alkalmazottakra túl nagy teher nehezedik a kiberbiztonság terén, nem várt módon reagálhatnak, ami növelheti a szervezet kitettségét: a biztonsági fásultság ugyanis meggondolatlan, hirtelen döntésekhez vezethet, ami éppen az ellenkezője annak, amit az informatikai szakemberek szeretnének.

Az új magyarorszag.hu végleg leváltja a korábbi e-ügyintézési tájékoztató portált

DIGITALIZÁCIÓ

A 2020 februárjának végén indított, tartalmi és strukturális felépítésében is megújult magyarorszag.hu oldal a modern kor trendjeihez illeszkedő megjelenést kínál, a közérthetőbb tájékoztatások, valamint az áttekinthetőbb oldalszerkezet mellett mobileszközökről és asztali számítógépekről egyaránt lehetővé teszi az elektronikusan elérhető szolgáltatások igénybevételét

Most még a régen áron fizethet elő az Önadózóra 2023-ra

DIGITALIZÁCIÓ

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Tekintse meg decemberi számunk gazdag tartalomjegyzékét ● Választási lehetőségek adónemek között és egyes adónemeken belül ● Év végi teendők a társasági adóban ● Zárlati feladatok év végén ● Felkészülés a civil szervezetek zárására ● Egyéni vállalkozók és őstermelők év végi teendői ● Külföldi kiküldetés ● Év végi ajándékozások, ünnepségek – szja ● A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai ● A kisadózó vállalkozók tételes adójának változó szabályai ● Munkaügyi teendők év végén ● Önadózó előfizetés 2023 -ra ajándékcsomaggal most még a régi áron 29.988,-Ft-ért https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/


Vissza az előző oldalra