Hírek
DIGITALIZÁCIÓ kategória hírei

Így segíti az Ön munkáját az Önadózó márciusban

DIGITALIZÁCIÓ

Újra módosult a pénzmosás elleni törvény – aktuális teendők ● Támpontok az eÁFA bevalláshoz ● Kisvállalati adó „helyett” társasági adó ● A követelések néhány speciális ügylete ● KKV IFRS ● Mennyibe kerül egy önkéntes? ● Civil szervezeti juttatások adózása ● EKHO szabályok ● Digitális platformüzemeltetők kötelezettségei ● Harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatása ● Tudnivalók a szerkezetátalakítási eljárásáról ● Előfizetés az Önadózó újságra és online csomagjára: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Hogyan vegyük észre az online csalókat?

DIGITALIZÁCIÓ

Legyen gyanús, ha nem kérhető visszahívás, ha erőszakosan tesznek fel kérdéseket, ha sürgetik, vagy csak egy rövid időkeretet adnak a cselekvésre. Az is gyanúra adhat okot, ha a "banki ügyintéző", "informatikus" nem tudja a bankkártya és bankszámla adatait, és képernyőfotót, vagy egyéb információt kér az elérhető egyenlegekről. Ha a felhívott "védelme érdekében" egy applikáció azonnali letöltését kérik, vagy ha a hívás közben érkező kódokat kérik - ezeket a kéréseket nem szabad teljesíteni, mert éppen azok segítségével lopják el a pénzét

Vállalati adatokon tanított generatív AI: a jövő útja a cégeknek

DIGITALIZÁCIÓ

A nyilvános adatokon tanított AI modellek esetében mára egyértelművé vált, hogy nemcsak segíteni képesek a vállalatokat, hanem használatuk számos kockázatot is jelenthet azokra nézve. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése céljából egyre többen saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a Deloitte TMT Predictions 2024 kutatásából. 

Elfogadás küszöbén áll az EU Mesterséges Intelligencia Rendelete

DIGITALIZÁCIÓ

A szabályozás tiltani fogja a legkockázatosabb eseteket, így többek közt tilos lesz a mesterséges intelligenciát megtévesztő, manipulatív befolyásolásra használni, valamint annak felhasználásával általánosságban embereket megfigyelni. A rendelet ugyanakkor célzottan fog lehetőséget biztosítani a technológia használatára, amely során azonban szigorú szabályoknak kell megfelelni, illetve biztosítani kell az emberi felügyelet vagy felülvizsgálat lehetőségét is

Digitális átállás: néha nem árt egyet hátra lépni

DIGITALIZÁCIÓ

Szinte mindenki digitalizáción gondolkodik jelenleg, azonban nem biztos, hogy érdemes rögtön a legnagyobb ugrásra várni. Sokszor inkább a korábbi lemaradásokat kell behozni elsőként, aztán lehet sikeres digitális transzformációt végrehajtani – vélik a Deloitte szakértői.

Ha megismerjük az AI-t, kevésbé tartunk tőle - mondja a Deloitte

DIGITALIZÁCIÓ

Minél többet tud valaki a mesterséges intelligenciáról, annál kevésbé tart attól, hogy ez a technológia a későbbiekben elveszi a munkalehetőségét. Az is egyértelmű, hogy minél többet tud egy csoport a mesterséges intelligenciáról, annál pozitívabbra becsüli a munkáltatója hozzáállását a használatát illetően

Új lehetőségek a mesterséges intelligenciától

DIGITALIZÁCIÓ

Az egyik legtöbbet feltett kérdés manapság az, hogyan lehet üzleti áttörést elérni generatív mesterséges intelligenciával anélkül, hogy a technológia előnyeit háttérbe szorítanák a vele járó kockázatok? A Deloitte Tech Trends 2024-es tanulmánya erre keresi a választ és megállapítja: helyesen alkalmazva a generatív mesterséges intelligencia nem váltja ki az emberi kreativitást, hanem még jobban felértékeli azt.

E-ügyintézés mobiltelefonnal

DIGITALIZÁCIÓ

A rendőri igazoltatásnál már idén kiválthatja a műanyag kártyát az applikáció, míg a dohányboltokban csak később lesz vele igazolható az életkor.  Az applikáció segítségével például erkölcsi bizonyítványt lehet majd igényelni, és egy gombnyomással letölteni azt. A tervek szerint a felhasználóknak még idén hozzáférésük lesz a személyazonosítás és néhány egyéb ügyintézés mellett az elektronikus aláíráshoz,

Mesterséges intelligencia az adó- és jogi tanácsadásban. Így csinálja a PwC

DIGITALIZÁCIÓ

A PwC adó- és jogi tanácsadási szakértői számos területen, többek között a szerződések elemzése, a jogszabályi megfelelés, a követeléskezelés, az átvilágítás, valamint a szélesebb körű adó- és jogi tanácsadás terén tudnak ember által irányított és fejlett technológia alkalmazásával kidolgozott jogi megoldásokat nyújtani.

A felhasználók véleményét kéri a NAV

DIGITALIZÁCIÓ

Kérdőíves felméréssel kutatja a felhasználók véleményét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A cél az ügyintézői felületek korábbi fejlesztéseinek vizsgálata, a felhasználói tapasztalatok megismerése, hasznosítása.

Hazai cégek és munkavállalók ezreit érinti a kibervédelmi irányelv

DIGITALIZÁCIÓ

Az előírások a legalább 50 főt foglalkoztató vagy a 10 millió eurót meghaladó éves árbevétellel rendelkező cégekre, valamint minden olyan szervezetre vonatkoznak, amely az EU gazdasági és társadalmi fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen funkciót látnak

A digitalizáció áll a cégek figyelmének középpontjában egy felmérés szerint

DIGITALIZÁCIÓ

Folytatódik a mesterséges intelligencia térhódítása, a cégek 11 százaléka alkalmazza az új technológiát. Jellemzően kevés cég - 2 és 5 százalék közötti arányban - használja a mesterséges intelligenciát előrejelzésre, optimalizálásra, vizuális adatok feldolgozására, illetve arc- és képfelismerésre, vagy önvezérlő gépek alkalmazására. Beszédfelismerésre, gépi fordításra vagy chatbot-ként a cégek mintegy 5 százaléka alkalmazza.

Milyen szakmákat teremt a mesterséges intelligencia?

DIGITALIZÁCIÓ

Az AI több dimenzióban is mélyreható változásokat hoz. Hatással van a társadalomra, a technológia fejlődésre és ezek mentén a korunkat meghatározó szakmai igényekre. Az utóbbi évben rengeteg írást született az AI által veszélyeztetett szakmákkal kapcsolatban, de kevés figyelmet kapott az, hogy milyen új lehetőségeket teremt.

2024 a kiberbiztonsági megfelelés éve lesz

DIGITALIZÁCIÓ

A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500-3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – emelte ki dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

Lezárult a NAV eljáráskorszerűsítő informatikai projektje

DIGITALIZÁCIÓ

Korszerűsítették többek között a NAV információs és ügyintézőplatformjait, változásbejelentési és bevallási rendszerét, belső szakrendszereit. Átalakult az adóhatóság honlapja is, a projekt eredményeképp letisztultabb, személyre szabható portál jött létre, a NAV-Mobil okostelefonos alkalmazás átlátható menüt és navigációt kapott, és létrejött a korábbinál több szolgáltatást nyújtó ügyintéző felület, az Ügyfélportál. Korszerűsödött továbbá az ONYA (Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás), a telefonos tájékoztató és ügyintéző-rendszer informatikai egységesítésével pedig létrejött az általános tájékoztatást és ügyintézést is biztosító NAV Infóvonal.

AM: 2024-ben is lesz lehetőség a gazdálkodási napló egyszeri elektronikus feltöltésére

DIGITALIZÁCIÓ

Az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatja az érintett gazdálkodókat, hogy az elektronikus gazdálkodási napló elektronikus úton történő vezetésével és feltöltésével kapcsolatban 2024-ben is az idei szabályok lesznek az irányadóak, azaz jövőre is elegendő lesz egyszer feltölteni azt - közölte az AM

Jelentősen nő az adatszivárgással járó kiberincidensek száma

DIGITALIZÁCIÓ

Minden eddiginél fontosabb szerepet töltenek be a korai észlelési és reagálási képességek, illetve az ezeket segítő eszközök. Ha egy támadást nem állítanak le még a korai szakaszában, jóval kisebb eséllyel lehet megakadályozni, hogy jelentősen súlyosabbá és költségesebbé váljon.

A legalább 50 főt foglalkoztató cégek újabb kötelezettségei: a kiberbiztonsági irányelv

DIGITALIZÁCIÓ

A NIS2 irányelv elvárásainak megfelelően az értintett cégeknek ki kell alakítaniuk az információbiztonsági irányítási rendszerhez kapcsolódó adminisztratív, logikai és fizikai védelmi intézkedéseket is, valamint egyértelműen meg kell határozniuk a biztonsági vezetők, valamint a felhasználók felelősségét. Az uniós szabályozás ugyancsak elvárja, hogy társaságok garantálják az üzletmenet folytonosságát, ellenőrizzék a beszállítókat, képzésekkel és szimulációs gyakorlatokkal javítsák a munkatársak tudatosságát, feltárják és kezeljék az IT biztonsági kockázatokat, bejelentsék az esetleges incidenseket és karbantartsák az informatikai rendszereket.

A mesterséges intelligencia kockázatai

DIGITALIZÁCIÓ

Az emberi tényezőket kihasználó, pszichológiai manipulációt alkalmazó, úgynevezett social engineering-típusú módszer a mesterséges intelligenciával megerősítve már most szerepel a kiberbűnözők rendszeresen használt eszköztárában. Ez a kombinált eszköz képes például olyan emberek hangjának tökéletes utánzására, akikben a kiszemelt célszemély megbízik.

Kiszolgáltatottak a cégek a kibertámadásokkal szemben

DIGITALIZÁCIÓ

Átlagosan több mint 40 kibertámadási kisérlettel kellett megküzdeniük tavaly a vállalatoknak, egy-egy sikeres betörés pedig akár 4 millió dolláros kárt is okozhat – derül ki az EY 500 felsővezető és IT-biztonsági szakember bevonásával készült nemzetközi kutatásából. Az esetek egyre gyakoribbak, a cégeket érő veszteség értéke ráadásul meg is tízszereződhet a következő években. 


Vissza az előző oldalra