Hírek
JÁRULÉKOK, TB kategória hírei

Az adószámos magánszemélyek járulékfizetése

JÁRULÉKOK, TB

Ha az adószámos magánszemély foglalkoztatása biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban történik, a foglalkoztató kötelezettsége a biztosítási jogviszony és az ezzel összefüggő járulékalap megállapítása, a társadalombiztosítási járulék levonása,  megfizetése és bevallása.

A társas vállalkozó biztosítási kötelezettsége

JÁRULÉKOK, TB

A biztosítási jogviszonyt, illetve az abban bekövetkező változást1 a ’T1041-es bejelentő és változásbejelentő lapon közölni kell. A havi adó- és járulékbevallásban az alkalmazás minősége kód kiválasztásakor is a Tbj. szerinti – esetlegesen módosított – jogviszony kódját kell a foglalkoztatónak szerepeltetni.

Egyéni vállalkozó szociális hozzájárulási adó kötelezettségei

JÁRULÉKOK, TB

Az egyéni vállalkozót terhelő adó alapja ● Az egyéni vállalkozót terhelő adó különös szabályai ● Mentesülés a különös szabályok alkalmazása alól: ● A szociális hozzájárulási adó mértéke, kedvezmény ● Az adó megfizetése, bevallása, nyilvántartás

Főfoglalkozású társas vállalkozók járulékfizetése

JÁRULÉKOK, TB

A biztosított társas vállalkozó a társadalombiztosítási járulékot a társas vállalkozástól személyes közreműködésére tekintettel megszerzett, járulékalapot képező jövedelme alapulvételével fizeti meg. A társadalombiztosítási járulék alapja havonta legalább a minimálbér (továbbiakban: járulékfizetési alsó határ).

Egyéni vállalkozó szociális hozzájárulási adó kedvezménye

JÁRULÉKOK, TB

Az egyéni vállalkozót a saját maga után fizetendő adóból kedvezmény illeti meg, ha egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 60 százalékos vagy kisebb mértékű,..

A vezető tisztségviselők biztosítási kötelezettségének elbírálása, társadalombiztosítási jogállása

JÁRULÉKOK, TB

Arra a tagra, aki a vezető tisztségviselés tekintetében társas vállalkozóvá válik, így a főtevékenysége is a vezető tisztségviselés, kötelezően nem lehet előírni a legalább a garantált bérminimum utáni járulékfizetést.

Trendi ma a bérszámfejtő pozíció?

JÁRULÉKOK, TB

Zita és Éva elmondták, hogy miért választották ezt a foglalkozást, esetleg tartanak-e attól, hogy nem lesz szükség a jövőben bérszámfejtőkre? Fontos, hogy megmutassuk, ez a szakma mennyire megfiatalodott, szükségesek a digitális készségek az óriási mértékű jogszabályi változásból adódó, folyamatosan frissen tartott szakmai tudás mellett!

A vezető tisztségviselők biztosítási kötelezettsége, tb. jogállása

JÁRULÉKOK, TB

Arra a tagra, aki a vezető tisztségviselés tekintetében társas vállalkozóvá válik, így a főtevékenysége is a vezető tisztségviselés, kötelezően nem lehet előírni a legalább a garantált bérminimum utáni járulékfizetést. Esetükben a társadalombiztosítási járulékot legalább a minimálbér után - 2022 januártól legalább 200 000 forint után - kell megfizetni.

Adófizetési felső határ - szociális hozzájárulási adóban

JÁRULÉKOK, TB

Az adófizetési felső határra vonatkozó rendelkezés során nem csak azon jövedelmek vehetőek figyelembe, amelyek után adófizetési kötelezettség teljesítésesre került, hanem valamennyi hivatkozott jövedelem (pl.: összevont adóalapba tartozó jövedelem) függetlenül attól, hogy adófizetési kötelezettség terheli-e.

Tb. változások az átalányadózás átalakításával összefüggésben

JÁRULÉKOK, TB

Az átalányadózást választó egyéni vállalkozókra vonatkozó új személyi jövedelemadó rendelkezések miatt a Tbj. is módosult 2022. január 1-jétől. A módosítások a járulékalap megállapítására, valamint a családi járulékkedvezményre vonatkoznak a következők szerint:

A családi pótlék összege

JÁRULÉKOK, TB

A családi pótlék havi összegét a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény határozza meg, egygyermekes család esetén 12.200 forint,...

A magasabb összegű családi pótlék

JÁRULÉKOK, TB

Magasabb összegű családi pótlékra jogosult a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel a szülő. Azon betegségek, fogyatékosságok, melyek megalapozzák a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultságot a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003.(II.19.) ESzCsM rendeletben kerültek felsorolásra.

Szociális hozzájárulási adó szabályok 2022. január 1-jétől

JÁRULÉKOK, TB

A szocho mértékének csökkenése miatt változik az összevont adóalap megállapításánál alkalmazandó 87 százalékos szabály is. A szocho csökkenése miatt a főállású katások ellátási alapja is változik.

Itt a 2022-es havi járulékbevallás tervezete

JÁRULÉKOK, TB

Az adózók felkészülése, saját rendszereik, könyvelési programjaik kifejlesztése céljából a NAV tervezeti formában közreadta a 2208 jelű kötegelt bevallás nyomtatványképét és a mezőkhöz tartozó közös azonosítókat.

Januártól csökken a szochó - és további változásokat jelentettek be

JÁRULÉKOK, TB

Január elsejétől 2,5 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, megszűnik a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás, 10 százalékra csökken a kisvállalati adó kulcsa, és meghosszabbítják a kis- és középvállalkozások kedvezményét is a helyi iparűzési adóban, így jövőre is maximum 1 százalék adót fognak fizetni

5 remek tipp az L-SOFT bérszámfejtés üzletágának igazgatójától, ha kiszerveznék a bérszámfejtést!

JÁRULÉKOK, TB

Kiszervezés előtt mindenképpen jól jönnek Kardos Zoltánnénak, az L-SOFT bérszámfejtés szolgáltatás üzletága igazgatójának tippjei. Tekintse meg a videót is...

Jövő januártól emelkedik a gyod összege

JÁRULÉKOK, TB

Ezt a támogatási formát a halmozottan sérült, súlyos fogyatékossággal élő gyermekek családjai igényelhetik.  A gyod összege jelenleg havi 147 ezer forint, de jövőre ez ismét emelkedik és eléri a minimálbér szintjét

Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések - közölte a pénzügyminiszter

JÁRULÉKOK, TB

Az újépítésű lakások áfájának 5 százalékra történő csökkenésével 110 milliárd forint, a csokos lakások illetékmentessé tételével 25 milliárd forint, a kiva 11 százalékra csökkentésével 9 milliárd forint, a járvány-sújtotta ágazatok kata-mentességével 14 milliárd forint, a kkv-k iparűzési adójának 1 százalékban történő maximalizálásával 84 milliárd forint marad a családoknál és a vállalatoknál 2021-ben - részletezte a pénzügyminiszter egy táblázatban.

Tudnivalók a szivességi munkáról - a kaláka

JÁRULÉKOK, TB

Nem minősül foglalkoztatásra irányuló jogviszonynak a szívességi munka, amely olyan ellenérték nélkül végzett tevékenység, ahol a munkavégzés alapja nem egy fizetési kötelezettséget is tartalmazó megállapodás, hanem baráti vagy családi kötelék. Ezzel ellentétben foglalkoztatásra irányuló jogviszonynak minősül minden olyan jogviszony, amelyben a szolgáltatás tárgya a foglalkoztató részére ellenérték fejében végzett munka

A tényleges főtevékenység meghatározása

JÁRULÉKOK, TB

Tényleges főtevékenység az a tevékenység, amelyből az adózónak a Korm. rendelet hatálybalépését, azaz 2020. november 11-ét megelőző 6 hónapban a legtöbb bevétele, de legalább a bevételének 30 százaléka származott


Vissza az előző oldalra