Hírek
JÁRULÉKOK, TB kategória hírei

A tőzsdei értékpapír osztaléka utáni szociális hozzájárulási adó a 20SZJA bevallásban

JÁRULÉKOK, TB

Ha a magánszemély a Budapesti Értéktőzsdén vagy a párizsi tőzsdén forgalmazott részvényekkel rendelkezik, amelyek hozamát osztalékként fizették ki, akkor ez után az osztalék után mentesül a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól. 

A kereseti korlát eltörlése vonzza a munkaerőpiacra a megváltozott munkaképességűeket

JÁRULÉKOK, TB

A korábbi szabályozás értelmében csak az kaphatott rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, akinek munkaviszonyból származó havi bruttó keresete három egymást követő hónapban nem haladta meg a minimálbér 150 százalékát – ez 2020-ban 241.500 forint volt. A kereseti plafon január elsejétől megszűnt, ami máris jelentős változásokat eredményezett a munkaerőpiacon.

Április hónapra is kiterjesztették az adómentességeket a kedvezményezett tevékenységekben

JÁRULÉKOK, TB

147/2021. (III. 27.) Korm. rendelet módosításait ismertetjük

Adómentességek március hónapra újabb tevékenységekre, és katásokra

JÁRULÉKOK, TB

A március 5-i kormányrendelet  bővítette a mentesített tevékenységek körét, a listán már 56 tevékenységi kör szerepel.  A szociális hozzájárulási adó menteségek a listán szereplő egyéni és társas vállalkozókra is kiterjednek. A mentesített tevékenységekben a  katás vállalkozóknak nem kell  tételes adót fizetni.  A kivásokat érintően a szabályozás nem változott, csak a tevékenységi körök bővítése folytán március hónapra bővült a jogosult vállalkozások köre.  A bértámogatást a bővített tevékenységi körben működő munkaadók is igényelhetik, főtevékenység esetén. A bértámogatás szabályai nem változtak. Az előzetes információk szerint amely vállalkozás jogosult a bértámogatásra, az jogosult lesz a max. 10 millióm forintig igényelhető kamatmentes újranyítási kölcsönre.

Egy hihetetlen táppénz-csalási kisérlet

JÁRULÉKOK, TB

Egy előző napi üzemi balesetre hivatkozva az illetékes kormányhivataltól baleseti táppénzt igényeltek a keresőképtelenség hét hónapjára. Az igényelt táppénz teljes összege 568 millió forint volt. Az elektronikus úton benyújtandó és kitöltendő nyomtatványokon a havi munkabér összegét "csak" 9,2 millió forintra tudták beállítani, ezért egy külön nyilatkozatot juttattak el a könyvelőnek a havi 92 millió forintos munkabérről. Ez komoly?

TAJ szám érvénytelenítés: március 10-ig még rendezhető a járuléktartozás

JÁRULÉKOK, TB

A tartozók közel fele hosszabb ideje külföldön él, csak ezt eddig - annak ellenére, hogy kellett volna - nem jelentették be az egészségbiztosítási szervnek. Esetükben utólag van lehetőség a járuléktartozás törlésére

ITM: fokozottan ellenőrzik a biztosítási jogviszonyok rendezettségét

JÁRULÉKOK, TB

A munkaügyi hatóság folyamatosan vizsgálhatja azt, hogy a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítése, megszűnése vagy megszüntetése minden esetben be legyen jelentve

Februárra is érvényesek veszélyhelyzet miatti kedvező szabályok

JÁRULÉKOK, TB

2021. februárra a kifizetőknek a munkaviszonyban foglalkoztatott természetes személy foglalkoztatása után nem kell szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetniük.

NAV: február 12-ig még rendezhető a járuléktartozás

JÁRULÉKOK, TB

Ha valaki méltányolható okok miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, akkor fizetési kedvezményt, azaz részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését is kérheti a NAV-tól. Automatikus és pótlékmentes részletfizetés is kérhető, a kedvezményhez kérelmet kell benyújtani.

Frissíti az idei járulékbevallások nyomtatványkitöltő-ellenőrző programját az adóhivatal

JÁRULÉKOK, TB

Az idei járulékbevallások internetes nyomtatványkitöltő-ellenőrző programjának hamarosan megjelenő új verziója alkalmas lesz arra, hogy a kedvezményeknél már a 2021-es minimálbér és garantált bérminimum alapján számoljon

Több juttatás és szociális ellátás összege is nő a minimálbér emelkedésével

JÁRULÉKOK, TB

4 százalékkal emelkedik februártól a minimálbér, illetve a garantált bérminimum. Ennek következtében számos juttatás és szociális ellátás összege is emelkedik, többek között a gyedé vagy a táppénzé. A béreket terhelő adók közül a szociális hozzájárulás mértéke júliustól 2 százalékkal csökkenhet.

Február 12-től élesedik a TAJ-szám érvénytelenítésére vonatkozó szabályozás

JÁRULÉKOK, TB

A változás csak azokat érinti, akik egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hathavi tartozást halmoztak fel, és az adóhivatal többszöri figyelemfelhívó levelére sem reagáltak, nem kezdték meg tartozásuk rendezését, és még fizetési nehézségüket sem jelezték

Kezdje az új évet az Önadózó előfizetésével - még a régi áron!

JÁRULÉKOK, TB

Az ÖNADÓZÓ előfizetői csomag egy komplex VÁLASZADÓ szolgáltatás az Ön munkavégzésének támogatására Újságcikkeink folyamatosan szállítják a válaszokat a „hogyan kell ezt csinálni?", „miként kell ezt értelmezni?" és a „mi változott már megint?" kérdésekre. Gyorskérdés szolgáltatásunkkal online választ kaphat az aznapi égető kérdésére is. Jogi Segélyvonal szolgáltatásunkkal telefonon válaszolunk a kapcsolódó jogi kérdésekre. Új év - új teendők, most fizessen elő - még a régi áron - az Önadózó 2021-es előfizetői csomagjára: 2021. 1-12. hóra 24.696,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Felsőoktatási tanulmányok idejének szolgálati időként való elismerése

JÁRULÉKOK, TB

Ez a megállapodás kizárólag szolgálati idő szerzésére jogosít, nyugdíjalapot képező jövedelem szerzésére nem

Szolgálati idő vásárlása az öregségi teljes, illetve résznyugdíjhoz

JÁRULÉKOK, TB

Ha valaki betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, azonban nem rendelkezik a 20, illetve 15 évnyi szolgálati idővel, akkor lehetősége van a hiányzó napok (hónapok, évek) „megvásárlására” megállapodás megkötése keretében.

Munkavállalói nyilatkozatok a bérszámfejtéshez - és további írások az Önadózó januári számában

JÁRULÉKOK, TB

Munkáltatók, kifizetők év eleji teendői ★ Munkavállalói nyilatkozatok a bérszámfejtéshez ★ Munkaügyi teendők 2021 elején ★ Konzorciumok áfa szabályai ★ Változások a társasági adótörvényben ★ A számviteli törvény változásai ★ A Szja, KATA és járulékváltozások ★ Őstermelők megújuló adózási szabályai ★ A szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezmények ★ Az adóeljárás változásai 2020-2021 ★ Helyi adók, illetékek változásai ★ Vám, jövedéki és regisztrációs adó változások 2021 ★ Új év - új teendők - most fizessen elő - még a régi áron - az Önadózó 2021-es előfizetői csomagjára: 2021. 1-12. hóra 24.696,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Változások a jövedéki adóban 2021

JÁRULÉKOK, TB

Írásunkban összefoglaljuk az jövedéki adó 2021-től hatályos változásait ★ Dohánytermékek áfakezelése ★ Készletfelvételi szabályok ★ Alkilát-benzin forgalmazása ★ Egyedi veszteségnorma-megállapítás ★ Egyszerűsített jövedéki engedély ★ Bejelentések és nyilvántartásba vételek★ Zárjegyeltépődés ....

Kinek nem kell ’08-as bevallást benyújtani?

JÁRULÉKOK, TB

A katát választó vállalkozásnak (bt., kkt.) és kisadózó egyéni vállalkozónak nem kell 08-as bevallást benyújtania, kivéve, ha kisadózónak nem minősülő személy(eke)t foglalkoztat. A részükre juttatott jövedelmek után teljesítendő adókötelezettséget a 08 jelű bevalláson az általános szabályok szerint kell teljesíteni.

Miért „igényli” a 08-as bevallás a FEOR szám jelölést?

JÁRULÉKOK, TB

A ’08-as bevallás már azon jogviszony esetén is igényli a FEOR-szám feltüntetését, amely tekintetében a ’T1041 nyomtatványon nem kötelező jelölni azt.

Külföldinek minősülő munkavállalók biztosítási kötelezettsége

JÁRULÉKOK, TB

A biztosítás nem terjed ki a magyar jogszabályok szerint be nem jegyzett külföldi munkáltató által Magyarország területén foglalkoztatott, harmadik állam állampolgárságával rendelkező és külföldinek minősülő munkavállalóra, ha a munkavégzésre kiküldetés, kirendelés vagy munkaerő-kölcsönzés keretében kerül sor, feltéve, hogy e munkavégzés a két évet nem haladja meg, és az előző belföldi munkavégzés befejezésétől számítva három év eltelt.


Vissza az előző oldalra