Hírek
JÁRULÉKOK, TB kategória hírei

Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei

JÁRULÉKOK, TB

Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében

Jogviszony-stratégia könyvelőknek, adótanácsadóknak

JÁRULÉKOK, TB

Szörényi Marianna A Jogviszony-stratégia című könyve elsősorban könyvelőknek, bérszámfejtőknek és adótanácsadóknak íródott, érthetően és gyakorlatiasan mutatja be az ügyvezető jogviszonyának helyes besorolását, az optimalizálás módját és menetét. https://jogviszonystrategia.hu/?m=onadozo

Új tevékenységekkel bővült a veszélyeztetett ágazatok köre

JÁRULÉKOK, TB

Ők kerültek be április 11-ével pótlólag a kedvezményezett közteherfizetési körbe: o) növényi szaporítóanyag termesztése (TEÁOR és TESZOR 01.30),, p) egyéb, nem évelő növény termesztése (TEÁOR és TESZOR 01.19), q) egyéb évelő növény termesztése (TEÁOR és TESZOR 01.29), r) dísznövény nagykereskedelme (TEÁOR és TESZOR 46.22), s) dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel kiskereskedelme (TEÁOR és TESZOR 47.76), t) vadgazdálkodás, vadgazdálkodási szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 01.70), u) desztillált szeszes ital gyártása (TEÁOR és TESZOR 11.01), v) szőlőbor termelése (TEÁOR és TESZOR 11.02), w) sörgyártás (TEÁOR és TESZOR 11.05) és x) szőlőtermesztés (TEÁOR és TESZOR 01.21). Lásd még az apróbetűs részt is alább...

Járulékfizetés - minimálbér alatti munkabérben való megállapodás esetén

JÁRULÉKOK, TB

Ha a munkavállaló és a munkáltató a minimálbérnél is kevesebb bérben állapodnak meg akkor a járulékfizetést a nem veszélyeztetett ágazatokban a ténylegesen fizetett munkabér után kell teljesíteni, és nem a minimálbér után.

Változatlanul tervezik a két százalékos szociális hozzájárulási adó csökkentést

JÁRULÉKOK, TB

A koronavírus-járvány miatti új gazdaságvédelmi intézkedések mellett a kormány néhány korábbi döntést is meg szeretne őrizni, ilyen az is, hogy két százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Ez azt jelenti, hogy a szocho mértéke a jelenlegi 17,5 %-ról 15,5%-ra csökkenne - július 1-étől

A tőzsdei értékpapír osztaléka utáni szociális hozzájárulási adó a 19SZJA bevallásban

JÁRULÉKOK, TB

Egyes elkülönülten adózó jövedelmek, mint például az árfolyamnyereségből származó jövedelem vagy az osztalék után a magánszemélyeknek 17,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót kell fizetniük.

Veszélyeztetett ágazatok: a munkaviszonyban fizetett jutalomra is vonatkozik az adó és járulékmentesség

JÁRULÉKOK, TB

A munkaviszonyban fizetett jutalom az adóelőleg-alap számításnál figyelembe vett jövedelem – tehát vonatkozik rá a fenti mentesség.

Külföldön élő, dolgozó magyar állampolgárnak kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie?

JÁRULÉKOK, TB

Ha külföldön biztosított, akkor nem. De a biztosítás fennállására Magyarországon bejelentési kötelezettsége van.Viszont aki az elmúlt időszakban hazajött, és sem külföldön, sem itthon nincs biztosítása, annak egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Ingyenes jogi segélyvonal Önadózó előfizetőknek!

JÁRULÉKOK, TB

dr. Szabó Tibor ügyvéd bármikor hívható telefonon és e-mailben várja az Önadózó előfizetői, az előfizető munkatársai és ügyfelei jogi kérdéseit munkajog, kormányrendeletek értelmezése , adózás, cégjog, gazdasági jog, adatvédelem terén.

Veszélyeztetett ágazatok: Itt a NAV válasza arra, hogy a mentességek a kfizetőre vonatkoznak, vagy munkakörre

JÁRULÉKOK, TB

A veszélyeztetett ágazatok szociális hozzájárulási adó alóli mentesülése és kedvező járulékfizetési kötelezettsége a munkaviszonyban foglalkoztatott személyekre terjed ki - függetlenül azok munkakörétől - és e szabályokat nem alkalmazhatja költségvetési szerv kifizető.

Családi járulékkedvezmény érvényesítése veszélyeztetett ágazatban

JÁRULÉKOK, TB

A Kormány 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelete a járulékalapot képező jövedelem után kizárólag a  4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forint összeget kell megfizetni. Ebből jönnek a kérdések

Ágazati adómentességek: újabb tevékenységek kerültek be a kedvezményezett körbe

JÁRULÉKOK, TB

Március 27-től már az utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79), fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04) és a belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30). tevékenységet végzők is igénybe vehetik a veszélyhelyzeti adó és járulékmentességeket.

Gyakori kérdések és válaszok a járványhelyzet adóintézkedéseiről

JÁRULÉKOK, TB

A veszélyeztetett ágazat értelmezése * Járulékok * KIVA

Rendeletek a családtámogatások meghosszabbításáról

JÁRULÉKOK, TB

 A Kormány 58/2020. (III. 23.) Korm. rendelete szerint a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik a gyermek gondozására, nevelésére nyújtott - kormányrendeletben meghatározott - egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság.

Újabb adó- és járulékmentességek a veszélyhelyzetben - Kormányrendelet II.

JÁRULÉKOK, TB

Ismertetjük a legújabb - március 23-án meghozott, és március 24-én hatályba lépett adó és járulékmentesítő intézkedéseket. Ezek érintik a mentesített ágazatokban működő kifizetőket, egyéni vállalkozókat, kata és kiva alanyokat. Ez a rendelet már egyértelműbb, mint az előző, lehet,hogy ezt már a Pénzügyminisztérium fogalmazta, és nem a katasztrófavédelem ezredese.

Táppénz – Információs összefoglaló a Covid-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban

JÁRULÉKOK, TB

Aki COVID-19 vírussal kapcsolatban vagy otthonában, vagy egészségügyi intézményben járványügyi megfigyelés alá kerül, keresőképtelen állományba vehető. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály tájékoztatója

Hol jogosult az Európai Unió tagállamaiban tanuló diák az egészségügyi ellátásokra?

JÁRULÉKOK, TB

Vagy automatikusan itthon biztosított a diák, és nincs teendője; vagy csak akkor lesz biztosított, ha bejelentést tesz, és önmaga fizeti a járulékot; vagy külföldön válik biztosítottá az ottani szabályok szerint. Nagyon fontos, hogy diák és családja, helyesen válasszon a három lehetőség közül.

Külföldi munkavállalás adózási és TB szabályai

JÁRULÉKOK, TB

A rövid vagy hosszú távú külföldi munkavégzés: magyarok külföldi vagy külföldiek magyarországi kiküldetésének és munkavállalásának adózási és társadalombiztosítási szabályai önmagukban is nagyon bonyolultak, ráadásul ezek egymástól sok esetben el is válnak.

2020-ban is igénybe vehető a Nők 40 nyugdíjkedvezménye

JÁRULÉKOK, TB

A Nők 40 kedvezménnyel azok a nők élhetnek, akik 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek és a nyugdíjkorhatár betöltése előtt nyugdíjba szeretnének menni. Ezeknek a nőknek nem kell megvárniuk, amíg elérik a nyugdíjkorhatárt, teljes értékű nyugdíjat kapnak

Elfogadták az új társadalombiztosítási törvényt

JÁRULÉKOK, TB

Az új törvény 2020. július 1-jén lép hatályba. Változnak a minimum-járulékalap szabályok is. Jelenleg az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után kell megfizetni, 2020. július 1-től viszont a minimálbér összege után. A nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék 2020. július 1-jétől összeolvad a társadalombiztosítási járulékba, amelynek mértéke megegyezik ennek a négy járuléknak az összegével, tehát 18,5 százalék.


Vissza az előző oldalra