Hírek
JÁRULÉKOK, TB kategória hírei

Kezdje az új évet az Önadózó előfizetésével - még a régi áron!

JÁRULÉKOK, TB

Az ÖNADÓZÓ előfizetői csomag egy komplex VÁLASZADÓ szolgáltatás az Ön munkavégzésének támogatására Újságcikkeink folyamatosan szállítják a válaszokat a „hogyan kell ezt csinálni?", „miként kell ezt értelmezni?" és a „mi változott már megint?" kérdésekre. Gyorskérdés szolgáltatásunkkal online választ kaphat az aznapi égető kérdésére is. Jogi Segélyvonal szolgáltatásunkkal telefonon válaszolunk a kapcsolódó jogi kérdésekre. Új év - új teendők, most fizessen elő - még a régi áron - az Önadózó 2021-es előfizetői csomagjára: 2021. 1-12. hóra 24.696,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Felsőoktatási tanulmányok idejének szolgálati időként való elismerése

JÁRULÉKOK, TB

Ez a megállapodás kizárólag szolgálati idő szerzésére jogosít, nyugdíjalapot képező jövedelem szerzésére nem

Szolgálati idő vásárlása az öregségi teljes, illetve résznyugdíjhoz

JÁRULÉKOK, TB

Ha valaki betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, azonban nem rendelkezik a 20, illetve 15 évnyi szolgálati idővel, akkor lehetősége van a hiányzó napok (hónapok, évek) „megvásárlására” megállapodás megkötése keretében.

Munkavállalói nyilatkozatok a bérszámfejtéshez - és további írások az Önadózó januári számában

JÁRULÉKOK, TB

Munkáltatók, kifizetők év eleji teendői ★ Munkavállalói nyilatkozatok a bérszámfejtéshez ★ Munkaügyi teendők 2021 elején ★ Konzorciumok áfa szabályai ★ Változások a társasági adótörvényben ★ A számviteli törvény változásai ★ A Szja, KATA és járulékváltozások ★ Őstermelők megújuló adózási szabályai ★ A szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezmények ★ Az adóeljárás változásai 2020-2021 ★ Helyi adók, illetékek változásai ★ Vám, jövedéki és regisztrációs adó változások 2021 ★ Új év - új teendők - most fizessen elő - még a régi áron - az Önadózó 2021-es előfizetői csomagjára: 2021. 1-12. hóra 24.696,-Ft https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

Változások a jövedéki adóban 2021

JÁRULÉKOK, TB

Írásunkban összefoglaljuk az jövedéki adó 2021-től hatályos változásait ★ Dohánytermékek áfakezelése ★ Készletfelvételi szabályok ★ Alkilát-benzin forgalmazása ★ Egyedi veszteségnorma-megállapítás ★ Egyszerűsített jövedéki engedély ★ Bejelentések és nyilvántartásba vételek★ Zárjegyeltépődés ....

Kinek nem kell ’08-as bevallást benyújtani?

JÁRULÉKOK, TB

A katát választó vállalkozásnak (bt., kkt.) és kisadózó egyéni vállalkozónak nem kell 08-as bevallást benyújtania, kivéve, ha kisadózónak nem minősülő személy(eke)t foglalkoztat. A részükre juttatott jövedelmek után teljesítendő adókötelezettséget a 08 jelű bevalláson az általános szabályok szerint kell teljesíteni.

Miért „igényli” a 08-as bevallás a FEOR szám jelölést?

JÁRULÉKOK, TB

A ’08-as bevallás már azon jogviszony esetén is igényli a FEOR-szám feltüntetését, amely tekintetében a ’T1041 nyomtatványon nem kötelező jelölni azt.

Külföldinek minősülő munkavállalók biztosítási kötelezettsége

JÁRULÉKOK, TB

A biztosítás nem terjed ki a magyar jogszabályok szerint be nem jegyzett külföldi munkáltató által Magyarország területén foglalkoztatott, harmadik állam állampolgárságával rendelkező és külföldinek minősülő munkavállalóra, ha a munkavégzésre kiküldetés, kirendelés vagy munkaerő-kölcsönzés keretében kerül sor, feltéve, hogy e munkavégzés a két évet nem haladja meg, és az előző belföldi munkavégzés befejezésétől számítva három év eltelt.

Ha lejár a diákigazolvány, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni

JÁRULÉKOK, TB

A tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-éig érvényes azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat. Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el - és más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra -, akkor december 16-ától (a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Kedvezmények érvényesítése a november havi '08-as bevallásban

JÁRULÉKOK, TB

Foglalkoztatói közterhek alóli mentesség a veszélyhelyzetben. Pénzügyminisztériumi szerzőnk írásában  bemutatja a novemberi – és várhatóan a téli hónapokra is áthúzódó – pandémiás helyzet miatt a foglalkoztatás terheinek enyhítését célzó veszélyhelyzeti intézkedéseket, kedvezményeket és megválaszolja a gyakorlatban felmerült kapcsolódó kérdéseket is. (csak Önadózó előfizetőknek)

Januártól emelkednek a nyugellátások és más ellátások

JÁRULÉKOK, TB

A nyugellátások és egyes más ellátások 2021. január havi emeléséről szóló 538/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet szerint 2021. január 1-jétől  3 százalékkal kell emelni a 2021. január 1-jét megelőző időponttól megállapított  öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat,  szülői nyugdíjat, árvaellátást,  baleseti hozzátartozói nyugellátást.

Megszavazta az Országgyűlés a csed emelését, a lakásáfa csökkentését és az illetékmentességet

JÁRULÉKOK, TB

Törvény garantálja, hogy januártól 27 százalékról 5 százalékra csökken az új ingatlanok áfája, és nem kell illetéket fizetniük azoknak, akik csokkal vásárolnak új vagy használt ingatlant

Adózási könnyítések a veszélyeztetett ágazatokban

JÁRULÉKOK, TB

COVID-19: Adózási könnyítések novemberben. A kedvezményeket a kifizetők a munkaviszonyban foglalkoztatottakkal összefüggésben felmerülő közterhek után érvényesíthetik.

Jövőre változik az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke

JÁRULÉKOK, TB

2021. január 1-jétől változik az egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke. A havi fizetendő összeg 8000 forint, a napi összeg 270 forint lesz.

Veszélyhelyzeti adókedvezmények novemberre

JÁRULÉKOK, TB

A vendéglátás, szórakoztatás, sport, szabadidő ágazatban működő vállalkozásoknak nem kell megfizetniük a novemberi szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást és a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét. A novemberre vonatkozó rehabilitációs hozzájárulás mentesség az éves adóbevallásban érvényesíthető

A bérszámfejtőket emlegeti a vádirat egy fiktív munkaerőkölcsönzésről szóló bűnügyben

JÁRULÉKOK, TB

A fiktív alvállalkozási, megbízási vagy munkaerő-kölcsönzési szerződések megkötését követően a megbízó cég átküldte a bűnszervezet ügyintézőinek és bérszámfejtőinek a fiktív cégekbe bejelentetni kívánt munkavállalók adatait, akik azután az érintetteket hamis okiratokkal adminisztrálták. A megbízó cégek a színlelt szerződésekben megjelölt díjakat átutalták a bűnszervezethez tartozó gazdasági társaságok bankszámláira, majd a bérszámfejtők ezekből az összegekből levonták a munkabéreket, melyeket eljuttattak a dolgozókhoz, a maradékot pedig felosztották a bűnszervezeten belül.

Kell-e szüneteltetni a KATA-s vállalkozást, ha TB-ellátás igénylésére kerül sor?

JÁRULÉKOK, TB

Írásunk a gyakorlatban igen gyakran előforduló, és káros gyakorlatra szeretne megoldási javaslattal szolgálni, annak érdekében, hogy a KATA adózási módot választók ne essenek el az őket megillető társadalombiztosítási ellátásoktól.

A biztosítási kötelezettség alóli mentesülés esetének értelmezése

JÁRULÉKOK, TB

A belföldön többször, összességében huzamosabb ideig foglalkoztatottak biztosítotti jogviszonya fennáll, a járulékfizetési kötelezettség mellett a biztosítotti jogállás társadalombiztosítási ellátásokra jogosít, például egészségügyi szolgáltatást vehetnek igénybe. 

Jogviszony-stratégia könyvelőknek, adótanácsadóknak, bérszámfejtőknek

JÁRULÉKOK, TB

Szörényi Marianna Jogviszony-stratégia című, hiánypótló könyve naprakész információkkal, érthető példákon keresztül, gyakorlatiasan mutatja be a társas vállalkozás tagjának, ügyvezetőjének helyes jogviszony-besorolását, valamint ami még rendkívül fontos: az optimalizálás módját és menetét. https://jogviszonystrategia.hu/?m=onadozo

PM: július 1-jén új időszámítás vette kezdetét a járulékügyekben

JÁRULÉKOK, TB

Ha a 2020. július 1-je után felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás meghaladja a járulék összegének hatszorosát (2020-ban ez az összeg 46 260 forint), akkor a társadalombiztosítási azonosító jel (taj-szám) érvénytelenné válik. Ez azzal jár, hogy az egészségügyi szolgáltatás a továbbiakban térítésmentesen nem vehető igénybe.


Vissza az előző oldalra