A munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető szocho kedvezmény

Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: munkaerő-piac


Munkaerőpiacra lépő az a magyar állampolgár munkavállaló, aki a kedvezményezett foglalkoztatás kezdő hónapját megelőző 275 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkezett a Tbj. szerint biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonnyal.

A biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonyba, egyéni-, társas vállalkozói jogviszonyba

• a csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozást segítő ellátás vagy a gyermeknevelési támogatás (a továbbiakban együtt: anyasági ellátás) folyósításának időszakát, kivéve, ha ezen időszakokban az ellátás folyósítása mellett egyéb biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony áll fenn
• a közfoglalkoztatási részvétel időtartamát
nem kell beszámítani.

2024. január 1-jétől a munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető kedvezményt főszabályként csak magyar állampolgárságú munkavállaló után veheti igénybe a munkáltató, emellett a Magyarországgal határos, nem EGT-államok (Ukrajna és Szerbia) állampolgárainak foglalkoztatása esetén is érvényesíthető a kedvezmény.

Az EGT-állam állampolgárára tekintettel korábban kiállított igazolás alapján 2023. december 31-ét követően már nem vehető igénybe a kedvezmény.

A kedvezményezett foglalkoztatás kezdetének számít, ha az anyasági ellátásban részesült, vagy részesülő természetes személy korábbi kifizetőjénél ismételten munkába áll.

A kedvezmény a munkavállalót az adómegállapítási időszakra megillető, az adóalap megállapításánál figyelembe vett, a munkavállalót terhelő közterhekkel és más levonásokkal nem csökkentett (bruttó) munkabér, de
• legfeljebb a minimálbér 13 százaléka a foglalkoztatás első két évében, és
• legfeljebb a minimálbér után a 13 százalékos adómérték 50 százalékával megállapított
összeg a foglalkoztatás harmadik évében.

A kedvezmények érvényesítésének ideje az érvényesítési időszak. Ha a természetes személyt foglalkoztató kifizető a kedvezmény érvényesítési időszaka alatt megváltozik, az új kifizető a természetes személy után az érvényesítési időszak végéig igénybe veheti az adókedvezményt, akkor is, ha a természetes személy foglalkoztatása nem folyamatos.

A kedvezmény azokban az egész hónapokban is megilleti a kifizetőt, amelyben a kedvezményezett foglalkoztatás első két, illetve harmadik éve véget ér.

A kedvezményt a kifizető a feltételek fennállásáról kiállított igazolással érvényesítheti.

Az igazolást a NAV
• az Art.  szerinti biztosítotti bejelentés (’T1041) után hivatalból55, a foglalkoztatás kezdetét követő hónap 10-éig,
• biztosítotti bejelentés nélkül a kifizető havi bevallásban tett kérelmére
állítja ki és elektronikusan küldi meg a kifizetőnek. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra