Hírek
SZJA kategória hírei

Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve 2024

SZJA

Kiadványunkkal áttekinthetők az őstermelőket, családi gazdaságokat terhelő ügyviteli, adózási, jogi, szervezeti feladatok és kialakítható a saját ügyvitel helyes rendje. Bemutatjuk azőstermelőket érintő 2024-es változásokat is, amelyek a minimálbér emelésén túl alapvetően a kistermelőként is működő őstermelőket érintik.Önadózó előfizetőknek 20 % kedvezménnyel. Megrendelés és további információ: Önadózó Webáruház - https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/ostermelok-es-csaladi-gazdasagok-kezikonyve-2024-373

Költségtérítés kiküldetési rendelvény alapján

SZJA

A magánszemély saját személygépjárművének hivatali célú használatáért a kifizetőtől kiküldetési rendelvény alapján is kaphat költségtérítést.

A mezőgazdasági őstermelőnek kifizetést teljesítő kifizető adókötelezettségei

SZJA

Ha a mezőgazdasági őstermelő az őstermelői tevékenysége során előállított terméket, terményt az Art. szerinti kifizetőnek értékesíti, akkor a kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania az őstermelői tevékenységből származó bevételből, ha a magánszemély legkésőbb a kifizetéskor, juttatáskor e jogállását igazolja.

Értékcsökkenési leírás egyéni vállalkozásban

SZJA

A vállalkozói szja szerint adózó egyéni vállalkozó a saját tulajdonú, kizárólag a vállalkozói tevékenységéhez használt tárgyi eszközeinek, nem anyagi javainak 200 000 forint egyedi értéket meghaladó beszerzési költségét értékcsökkenési leírásként számolhatja el. Átalányadózó egyéni vállalkozó értékcsökkenési leirást sem számolhat el.

Rendelkezés a személyi jövedelemadóról

SZJA

A személyi jövedelemadó bevallásban lehet rendelkezni az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári számlára, a nyugdíj előtakarékossági számlára és a nyugdíjbiztosítási szerződésre utalandó összegről. Nem szabad megfeledkezni az Szja 1+1 százalékáról való rendelkezésről sem. A bevallási határidő idén 2024. május 21.

NAV: a személyi jövedelemadó-bevallási tervezetet érdemes május 21-e előtt átnézni

SZJA

Akiknek visszajár a befizetett adóból vagy fizetniük kell a bevalláskor és az 500 ezer forintot meg nem haladó szja és szocho-fizetési kötelezettségükre részletfizetést kérnének, azoknak a papír alapú bevallási tervezethez melléklet személyre szabott kiegészítő nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni május 21-éig.

Egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítéséhez

SZJA

Az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére készített bevallási tervezet egy "ajánlat", ami nem válhat automatikusan bevallássá, ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel, fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az május 21-én ebben a körben nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá.

Hasznos tudnivalók a 2023. évi szja-bevallásokkal kapcsolatban

SZJA

A 2023. évi szja-bevallás benyújtására már csak egy szűk hónap áll a magánszemélyek rendelkezésére, ugyanis ennek határideje 2024. május 21.  Fontos kiemelni, hogy az összevont adóalap után befizetett jövedelemadó 1+1%-ának felajánlására is csak az említett határidőig van lehetőség, ez viszont történhet elektronikusan vagy papír alapon, függetlenül a bevallás benyújtásának módjától.

Adózás az egyszerűsített foglalkoztatásban szerzett jövedelem után

SZJA

Egyszerűsített foglalkoztatásnál – alapesetben – a közterhet a munkáltatónak kell megfizetnie, munkavállalónként, a munkaviszony minden naptári napja után. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a munkavállalónak is keletkezik plusz kötelezettsége.

Adóvisszatérítés nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagság után

SZJA

Az önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári tagsággal, nyugdíj-előtakarékossági számlával, vagy nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek az eSzja portálon nemcsak a befizetendő vagy visszaigényelhető adójukat célszerű ellenőrizniük, hanem dönteniük kell az öngondoskodást szolgáló befizetések utáni adóvisszatérítésről is. Nyilatkozni kell arról, hogy melyik számlára érkezzen az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetésekre összesen járó, legfeljebb 150 ezer forintos kedvezmény. A nyugdíjbiztosítással, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával is rendelkezőknél akár a 280 ezer forintot is elérheti az szja-visszatérítés

Adóról való rendelkezés a nyugdíjbiztosítások díja után

SZJA

Az Szja tv. 44/C. §-ában foglalt rendelkezés lehetőségének célja, hogy az egyéni nyugdíjcélú megtakarításokat ösztönözze.

Rendelkezés nyugdíj előtakarékossági számlára (NYESZ-R rendelkezés)

SZJA

A nyugdíj-előtakarékossági számla-tulajdonos magánszemély az adóbevallásában tett nyilatkozat alapján rendelkezhet az adóévben általa nyugdíj-előtakarékossági számlára forintban befizetett összeg 20 százalékának, az összevont adóalapja adójának az adókedvezmények levonása után fennmaradó részéből történő átutalásáról. [Szja tv. 44/B. § (1) bekezdés]

Szja: Önkéntes pénztári számlára történő rendelkezés

SZJA

Az adóbevallási tervezettel összefüggő eljárásban a magánszemély adó feletti rendelkezésének minősül az állami adó- és vámhatóság által elkészített és az adóbevallási tervezetben feltüntetett 44/A-44/E. § szerinti nyilatkozat is, ha a magánszemély az adóbevallási tervezetet az adóévet követő év május 20-ig nem egészíti ki, nem javítja, bevallási kötelezettségét más módon nem teljesíti. Eszerint, ha a NAV az önkéntes kölcsönös biztosító pénztáraktól, a nyugdíj-előtakarékossági számlavezetőktől, biztosítóktól beérkező adatszolgáltatások alapján a bevallási tervezetben feltünteti a rendelkezéssel összefüggő adatokat, akkor az az adózó rendelkezésének minősül abban az esetben is, ha azt az adózó nem javítja, nem egészíti ki.

Szja-bevallási infók

SZJA

Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy fizetendő szociális hozzájárulási adó, és ezek együttes összege nem több 500 ezer forintnál, akkor - az egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével - akár 12 havi pótlékmentes részletfizetést is kérhetnek az adózók idén, amit a bevallásban vagy a kiegészítő nyilatkozatban kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje május 21-e.

A személyi kedvezményhez orvosi igazolásra van szükség

SZJA

A háziorvosoknak, szakorvosoknak a tavaly kiállított, személyi kedvezményre jogosító igazolásokról január 31-éig kell elektronikusan adatot szolgáltatniuk a NAV-nak.

Tudnivalók az 1+1 százalékos felajánlásról

SZJA

A rendelkezőnyilatkozat akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a benyújtható a NAV-hoz a "23EGYSZA" lapon május 21-éig. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), a NAV webes kitöltő programjában lehet

Az illetőség szabálya a magánszemély külföldről származó jövedelme esetén

SZJA

Bár az Szja törvény szabályai alapján minden magyar állampolgár magyar adóügyi illetőséggel bír - de ha van az érintett másik országgal kettős adóztatási egyezmény - akkor nem az Szja törvény, hanem az egyezmény rendelkezései alkalmazandók.

Külföldi sporteseményre szóló belépő juttatása

SZJA

A munkáltató, kifizető adóévente, legfeljebb a minimálbér összegéig adhat adómentesen ugyanazon magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen, a Sporttörvény[1] hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegyet, bérletet.[2] Az adómentesség akár külföldön megrendezett sportrendezvényre szóló belépő juttatásakor is alkalmazható.

NAV: a személyijövedelemadó-kedvezmények utólag is érvényesíthetők a bevallásban

SZJA

A kedvezmények között van a 25 év alatti fiatalok, a 30 év alatti anyák, a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, az első házasok, valamint a személyi és a családi kedvezménye is.

Az szja-bevallási tervezetek átnézésére hívja fel a figyelmet az adóhivatal

SZJA

A személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetet mindenképpen érdemes átnézni, szükség esetén módosítani; a jóvá nem hagyott tervezetek az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek tervezetének kivételével május 21-én automatikusan bevallássá válnak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.


Vissza az előző oldalra