Hírek
SZJA kategória hírei

2022-ben alkalkmazott üzemanyagárak

SZJA

A  494/2022. (XII. 6.) Korm. rendelet értelmében 2022. december 6. 23 órától a hatósági árszabás megszűnt. 2022. december 7. napjától az adózók a költségelszámolásuk során a piaci árszabást alkalmazhatják.

Béremelés nélkül is erősíthető a munkavállalói lojalitás

SZJA

A SZÉP kártya mellett a céges programok, a telefon vagy laptop, a vállalati autók és a tréningek a legnépszerűbb, sztenderd béren kívüli juttatások a hazai vállalatoknál – derül ki az EY Adókonferencia több mint 250 résztvevője körében készített felmérésből. A tanácsadócég szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a megszokott megoldásokon túl számos adóhatékony lehetőség kínálkozik – ideértve bizonyos értékpapír programokat is – amelyekkel a vállalkozások a bérköltségek jelentős emelése nélkül is növelhetik a munkavállalók motivációját és lojalitását.

A munkavállalóknak juttatott ajándék utáni adózás

SZJA

Adómentesen adható juttatás lehet egy koncertjegy, egy bérlet, tipikusan valamilyen szilveszteri vagy karácsonyi koncert, de adható sportrendezvényre belépő vagy bérlet is. Ebbe a körbe tartoznak még a múzeumlátogatási lehetőségek, cirkuszi belépők, színházba vagy egyéb zeneművészeti rendezvényekre szóló bérletek, jegyek. Az adómentesség értékhatára a mindenkori minimálbér összege, az idén 200 ezer forint

A kamatozó részvény kamata

SZJA

A kamatozó részvény kamata a társas vállalkozás nyereségének terhére illeti meg a részvény tulajdonosát, így közeli rokonságot mutat az osztalékkal, ezért is tekintünk rá osztalékként a személyi jövedelemadó szabályok alkalmazása során.

A vallási közösségek 2023-ban is technikai számon gyűjthetik az 1%-ot

SZJA

A vallási közösségnek számító vallási egyesület, nyilvántartásba vett egyház és bejegyzett egyház (szervezet) a bevett egyházakhoz hasonlóan 2023-ban is technikai számon gyűjtheti az szja 1 százalékos felajánlásokat.

Vizsgálja az adóhatóság a részvényjuttatások adózását

SZJA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogkövetési eljárás során egy amerikai cég magyar leányvállalatánál vizsgálta a részvényjuttatások adózását, és a cégnél dolgozó több magánszemélynél tárt fel hiányosságokat, akik később önrevízióval korrigálták adóbevallásukat

Elfogadták a jövő évi adóváltozásokat

SZJA

Az új szabályok szerint 2023-tól az átalányadózás a tárgyévet megelőző adóévben szerzett bevétel mértékétől függetlenül választható, továbbá január 1-jétől az átalányadózóknak csak negyedévente kell járulékbevallást benyújtaniuk. A törvény megújítja az iparűzési adó egyszerűsített megállapítási módját, a háromféle jelenlegi módszert egyféle váltja fel.

Rendezvények és rendezvényeken adott ajándék adózásáról

SZJA

Írásunkban adózást befolyásoló szempontok alapján tekintjük át az egyes rendezvényekre vonatkozó tudnivalókat, alapvetően a gazdasági társaságok által finanszírozott események figyelembevételével.

Munkába járás költségtérítése

SZJA

Nem tartozik az adóalapba – azaz gyakorlatilag adómentesen adható – a költségtérítés, ha annak összege a munkában töltött napokra nem haladja meg a kilométerenként 15 forintot a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság alapján számolva.

Költségtérítés kiküldetési rendelvény alapján

SZJA

A magánszemély saját személygépjárművének hivatali célú használatáért a kifizetőtől kiküldetési rendelvény alapján is kaphat költségtérítést. Ha a térítés mértéke nem több a jogszabály szerint igazolás nélkül elszámolható mértéknél, akkor azt nem kell bevételként figyelembe venni.

Kiegészítő őstermelői tevékenységek

SZJA

A mezőgazdasági őstermelő kiegészítő őstermelői tevékenységéből származó éves bevétele nem haladhatja meg az őstermelői tevékenységből származó éves bevételének negyedét.

Reprezentáció, üzleti ajándék nonprofit szervezeteknél

SZJA

Egyedi rendelkezést tartalmaz az Szja tv. az egyesület, köztestület, egyházi jogi személy, alapítvány (ideértve a közalapítványt is) által juttatott reprezentáció és üzleti ajándék esetére.

Ez van az őszi adócsomagban - az Országgyűlés előtt

SZJA

A legfontosabb és legnagyobb hatású egyszerűsítés az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozók számára az, hogy 2023. január 1-jétől a személyi jövedelemadó előlegéhez hasonlóan csak negyedévente a tárgynegyedévet követő hónap 12. napjáig kell bevallaniuk és megfizetniük a szociális hozzájárulási adót és a társadalombiztosítási járulékot, a közterhek megállapítása azonban továbbra is havonta történik.

A CNG-üzemanyagú személygépkocsik üzemanyag-elszámolása

SZJA

A NAV 2022 novemberétől a sűrített földgáz, azaz a CNG-üzemanyag árát is közzéteszi. Ezért ettől az időponttól a CNG-vel üzemelő személygépkocsik esetén is lehetőség van az igazolás nélkül történő költségelszámolásra. 

Ezek az adóváltozások várhatók jövőre

SZJA

A pénzügyminiszter bejelentése szerint az adórendszerben nagy átalakításokat nem terveznek, az átalányadózást könnyítik meg, továbbá az iparűzési adóban várhatók kisebb változások. Az Országgyűlésnek benyújtandó adómódosító javaslatok szerint az átalányadózóknak tizenkettő helyett évente csak négyszer kell majd járulékbevallást benyújtaniuk. Az iparűzési adó esetében a sávos adózást évi 25 millió forintos bevételig választhatják a kisvállalkozások; a legkisebb cégek mindössze 50 ezer forint adót fizethetnek - mármint helyi iparűzési adóban.

Az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése és a mezőgazdasági tevékenység őstermelőként történő továbbfolytatása

SZJA

Ha a mezőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó úgy dönt, hogy egyéni vállalkozói tevékenységét megszünteti és tevékenységét mezőgazdasági őstermelőként folytatja tovább, akkor a következő szabályokat kell alkalmaznia:

A SZÉP-kártyákat 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni

SZJA

A SZÉP-kártyák alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni, ezt követően a kártya tulajdonosnak a teljes adótartalmat meg kell fizetnie. A kormány döntése értelmében a jövőben a 15 százalékos kedvezmény egy évig használható fel

Egyszerűsített havi bevallást kínál az adóhatóság az átalányadózóknak

SZJA

Az egyszerűsített bevallást az a nem kiegészítő tevékenységet végző egyéni vállalkozó nyújthat be, aki a katából kikerülve az átalányadózást választotta. Emellett a bevallási időszakban nem szüntette meg és nem szüneteltette a vállalkozói tevékenységét, munkavégzésének jellege a hónap közben nem változott, és az adott hónapra még nem nyújtott be 2258-as bevallást.

Az autópályamatrica-elszámolás a magánszemélynél

SZJA

Az autópálya-matrica vásárlására fordított kiadásból a magánszemély saját (vagy bérelt) személygépkocsijának hivatali, üzleti használatakor a matrica érvényességi időszakában – útnyilvántartással alátámasztott tételes kimutatás alapján, a díjköteles útszakaszon hivatali, üzleti célból megtett utakra – számolhat el költséget. 

1 százalék: A 22EGYREG adatlap benyújtási határideje 2022. szeptember 30.!

SZJA

Letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjáról a 22EGYREG jelű adatlap, amit azoknak a civilszervezeteknek kell beadniuk, akik 2023-tól igényt tartanak magánszemélyek 1%-os felajánlására, és korábban még nem regisztráltak.


Vissza az előző oldalra