Hírek
SZJA kategória hírei

A munkavállaló számára a munkáltató által biztosított koronavírusteszt adózása

SZJA

Nem keletkezik adóköteles bevétel a biztonságot és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek a munkavédelemről szóló törvény előírásai szerint a munkáltató felelősségi körébe tartozó biztosítása esetén.

Az egyéni vállalkozó őstermelők bevételeinek, kiadásainak nyilvántartása

SZJA

Általános ellenőrzési tapasztalat, hogy azok az őstermelők, családi gazdálkodók, akik egyben egyéni vállalkozók is, a különböző önálló tevékenységek bevételeiről és kiadásairól nem vezetnek külön-külön alapnyilvántartást

Az egyéni vállalkozók a NAV-nál intézhetik ügyeiket július 1-jétől

SZJA

Az egyéni vállalkozók továbbra is a webes ügysegéden jelenthetik be a NAV-nak a tevékenységükkel kapcsolatos eseményeket, a tevékenység megkezdését, az adatváltozás bejelentését, a szünetelést, illetve a szünetelés utáni folytatást és a tevékenység megszüntetését.

Június 2-ig kell elszámolniuk az 1%-kal a civileknek

SZJA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján elérhető 18KOZ jelű közleményt azoknak a szervezeteknek kell benyújtaniuk, amelyek 2018-ban szja 1%-os kiutalásban részesültek, vagy a 17KOZ jelű közleményükben tartalékolt összeget tüntettek fel.

Végrehajrában az szja bevallás és az 1 százalékos felajánlás

SZJA

Egy adminisztrációs könnyítés miatt az egyházak várhatóan több érvényes egy százalékos nyilatkozattal számolhatnak. A szabály értelmében a tavaly tett egyházi felajánlások az idén is érvényesek. Ha az adófizető nem vonja vissza múlt évi döntését, vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet, az adóhivatal automatikusan továbbítja az érintett egy százalékát a korábban kiválasztott egyháznak

Mi a teendő, ha valaki nem tudja befizetni személyi jövedelemadóját?

SZJA

Az adóhatóságnak nincs mindig tudomása a magánszemélyek munkaviszonyon felüli, jellemzően tőkejövedelmeiről, ezek közül sokat az éves szja-bevallás keretében kell bevallani, majd az adót befizetni utánuk, ami idén a koronavírus járvány okozta válság miatt nehézséget okozhat

NAV: egyéni vállalkozók, őstermelők és áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

SZJA

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és áfafizetésre kötelezett magánszemélyek bevallási tervezete nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá, mivel a tevékenységükhez kapcsolódó adatok nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában, így nem is kerülhettek bele a tervezetbe. Ki kell tehát egészíteniük a vállalkozói, az önálló valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel, fizetési kötelezettségeikkel. Jövő szerdáig van erre idő

Figyelem! Közeledik az Szja bevallási határidő

SZJA

A bevallási határidő május 20-a, addig még bárkinek lehetősége van arra, hogy az elektronikus megoldás helyett akár papíralapon küldje be bevallását, és rendelkezzen adója 1+1 százalékáról.

NAV: az szja 1+1 százalékáról május 20-ig lehet rendelkezni

SZJA

Az szja 1+1 százalékáról az idén is május 20-ig lehet rendelkezni, a tapasztalatok szerint a legtöbben gyermekek gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk egyik 1 százalékát, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján valamennyi kedvezményezett megtalálható - közölte a NAV

Őstermelői tevékenységet érintő változások

SZJA

Az  ideiglenes igazolványnak 2020. május 31. után történő kiállítása esetén az  ideiglenes igazolvány 2020. december 31-ig igazolja, hogy a  mezőgazdasági őstermelő őstermelői tevékenységet folytat, és jogosult a mezőgazdasági őstermelőre vonatkozó rendelkezések szerinti adózásra.

1 százalékos felajánlás a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szervezeteknek

SZJA

A rendelkező nyilatkozat a bevallási nyomtatvány részét képezi, így az a magánszemély, aki adóbevallást ad, a nyomtatvány megfelelő lapjának (a 19SZJA jelű bevallás EGYSZA lapja) kitöltésével rendelkezhet. Aki pedig a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó tárhellyel rendelkezik, az szja 1+1 százalékáról a legegyszerűbben online módon tud rendelkezni.

SZÉP kártya változások – a keretösszeg nő, a szocho csökken

SZJA

A 140/2020 (IV.21.) Korm. rendeletben kihirdették a béren kívüli juttatással, azaz a SZÉP kártyával kapcsolatos módosításokat. Az alábbi cikkben összefoglaltuk a részletszabályokat.

A NAV megkezdte az szja-tervezetek postázását

SZJA

Akik egyetértenek a postán kapott tervezettel és kiegészítő nyilatkozatot nem kaptak, nem kell tenniük semmit, a tervezetből automatikusan bevallás lesz. Aki nem ért egyet a tervezetben szereplő adatokkal, a 19SZJA bevallást kell benyújtania 2020. május 20-áig, mivel a papíralapú tervezet adatait nem lehet módosítani.

Adócsökkentésről, válságkezelésről adott tájékoztatást Izer Norbert adóügyi államtitkár az Operatív Törzsben

SZJA

Az eddigi 32,5 százalékos adó helyett már csak 15 százalékot kell fizetni, valamint a keretösszeg is emelkedett, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer, a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra.

NAK: egyszerűsödött az őstermelői ügyintézés

SZJA

Az őstermelői igazolvány 2020. január elsejére történő visszamenőleges érvényesítésének határideje idén nem március 20-a. Aki az értékesítési betétlapot e határidő után, legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napon belül kérelmezi, annak őstermelői jogviszonya 2020. január elsejére visszamenőleges.

Idén már a teljes cafeteria-juttatás több mint kétharmadát a SZÉP-kártya teszi ki

SZJA

Noha a munkáltatók többsége idén is megtartotta az előző évben kínált cafeteria-elemek zömét, az adóelőnye miatt kiemelt helyzetben lévő SZÉP-kártya, illetve a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteria-juttatások 96 százalékát – derül ki a BDO Magyarország adataiból.

NAV: április 15-ig SMS-ben is kérhető a bevallási tervezetek postázása

SZJA

A kérelmek benyújtásánál arra kell figyelni, hogy az SMS-t a 06-30/344-4304-es telefonszámra kell küldeni, "SZJA szóköz, adóazonosítójel, szóköz, ééééhhnn" formában.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék átvállalása a munkáltató által

SZJA

A munkáltató a fizetési nélküli szabadság idejére átvállalhatja a munkavállalótól az egészségügyi szolgáltatási járulék megfzetését. Keletkezik az átvállalásból adókötelezettség? Itt a NAV válasza.

NAV: érdemes átnézni az szja-bevallási tervezeteket

SZJA

A jóvá nem hagyott tervezet - az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésre kötelezettek kivételével - a május 20-ai határidőt követően automatikusan bevallássá válik.Aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás (például magánszemélytől ingatlan-bérbeadásából származó jövedelem), annak a bevallási tervezetet ki kell egészítenie.

NAV: egy hónappal tovább, április 15-éig lehet kérni az szja-bevallási tervezetek postázását

SZJA

Az ügyfélkapuval nem rendelkezők - a kormány által 2020. március 11-én elrendelt veszélyhelyzet miatt - egy hónappal tovább vehetik igénybe a NAV szolgáltatását. Több lehetőség közül is választhatnak, hogy postán kapják meg a tervezetet. Kérhetik SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon, a NAV honlapján elérhető űrlapon, levélben, formanyomtatványon (BEVTERVK), illetve a 1819-es telefonszámon.


Vissza az előző oldalra