Hírek
SZJA kategória hírei

Csökkenő bérköltség, alternatív juttatások 

SZJA

Az előírások megfelelő alkalmazásával lényegesen csökkenthető a vállalatok bérköltsége, alternatív juttatások bevezetésével pedig növelhető a munkavállalók elégedettsége – hangzott el az EY adózási rendezvényén.

Egyéni vállalkozás szünetelése

SZJA

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését és a szüneteltetés végén a tevékenység folytatását be kell/kellett jelenteni - elektronikus úton - a fővárosi, megyei kormányhivatal járási, (fővárosi kerületi) hivatalánál.

Fejlesztési tartalék célszerinti felhasználása egyéni vállalkozásban

SZJA

 A fejlesztési tartalék címén 2016-ban nyilvántartásba vett összeget 2019. december 31-éig költhetik el az egyéni vállalkozók szankció mentesen.

Magánszemélyek veszteségelhatárolása

SZJA

Az Szja tv. a magánszemélyek közül csak az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági őstermelők esetélben engedi meg a jövedelemmel szemben a korábbi évről áthozott veszteség összegének elszámolását, vagy a tárgyévi veszteség továbbvitelét. Az adóév elhatárolt veszteségét a más adóév(ek)ről áthozott elhatárolt veszteség figyelembevétele nélkül kell megállapítani. Minden más önálló tevékenységet folytató esetében a bevétel legfeljebb nulláig csökkenthető.

A belföldi kiküldetés napidíja

SZJA

Ha a munkavállaló munkajogi értelemben kiküldetésben van, akkor nem kifogásolható, hogy a számla helyett költségátalányt térítsen a munkáltató. Jelezzük, hogy csak a munkajogi értelemben vett kiküldetéshez kapcsolódik kötelező költségtérítés a munkajogi szabályok értelmében, míg az adójogi kiküldetés esetében ez nem kötelező

Airbnb-re, Bookingra legjobb a tételes átalányadó választása

SZJA

Legalábbis magánszemélyként, legfeljebb három lakásban folytatott rövid távú szálláshely szolgáltatásra

Lakás bérlése kiküldetésben levő dolgozónak

SZJA

Hosszabb időtartamú kiküldetések esetében előfordul, hogy a munkáltató lakást bérel a kiküldött munkavállaló részére. Ezzel kapcsolatban gyakori kérdésként merül fel, hogy a magánszemély részére térített, a lakásbérléshez kapcsolódó egyes költségelemek a magánszemély bevételének minősülnek-e.

Első házasok adókedvezménye

SZJA

A házasságkötést követő 24 hónapon keresztül az ifjú házasok együttesen havi 5000 forint adókedvezményt kapnak, amely gyermekáldás esetén a családi kedvezménnyel együtt is igénybe vehető. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti. Úgy lehet igénybe venni, hogy a munkáltatónak le kell adni egy nyilatkozatot erről.

A civil szervezetek szja 1%-os kedvezményezetté válása

SZJA

Letölthető a NAV internetes honlapjáról a 19EGYREG jelű adatlap, amelyet előzetes regisztráció céljából, 2019. szeptember 30-ig azon civil szervezeteknek kell - kizárólag elektronikus úton - benyújtaniuk a NAV-hoz, amelyek a 2020. rendelkező évtől igényt tartanak a rendelkező magánszemélyek által felajánlott szja 1%-os összegekre és még nem regisztráltak.

Jövőre többen kaphatnak egyházi 1 százalékot

SZJA

A jövő évi gyűjtéshez szükséges technikai számot december 31-ig kell kérni a NAV-tól, kötetlen formában. A már bírósági nyilvántartásba vett szervezet új technikai számot kérhet, vagy akár jogelődje technikai számát is visszakaphatja. A technikai számokat a NAV a Magyar Közlönyben és a honlapján, a technikai számmal rendelkező szervezetek listáján is közzéteszi

Évközi változások a mezőgazdasági őstermelők adókötelezettségeiben

SZJA

Az évközi módosítás szociális hozzájárulási adóban éves adómegállapítási időszakot vezet be, ezzel pedig szűkül azoknak az őstermelőknek a köre, akiknek negyedévente a szociális hozzájárulási adó előlegét fizetniük kell. Módosultak a mezőgazdasági őstermelők költség-elszámolási szabályai is.

Módosult az adóalap meghatározásának speciális szabálya a személyi-jövedelemadóban

SZJA

Az összevont adóalap meghatározása során, ha a szociális hozzájárulási adó megfizetésére a magánszemély kötelezett és azt költségként nem számolhatja el, részére nem térítik meg, még részben sem, július 1-jétől a jövedelem 85 százaléka után kell a személyi-jövedelemadót megfizetni, az eddig 84% helyett.

Milyen adómentes juttatásokat adhat a cég a munkavállalóinak?

SZJA

A munkáltatók részére a bérköltséget érintően az a legkedvezőbb, ha adómentes juttatásokat tudnak adni a munkavállalóknak – és e köré építik ki cafetéria rendszerüket.

Osztalékra dolgozás - mint üzleti modell

SZJA

Ajánljuk cégtulajdonosok figyelmébe az osztalék intézményét, annak igen kedvező adózását, és az osztalék kedvező hatását a cég működésére

Megjelent a négygyerekes nők szja-mentességéről szóló törvénymódosítás

SZJA

Jövő januártól azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól kereső tevékenységből származó jövedelmük után.

Kamatmentes munkáltatói lakáscélú hitel nyújtható a munkavállalónak 10 millió forint összegig

SZJA

A cégvezető, cégtulajdonos is élhet vele – ha munkaviszonyban áll a céggel. Saját lakás építéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez, vagy lakáshitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez is adható (Szja tv. 72.§/4/ f./)

Üzletpolitikai céllal biztosított árengedmény szja szabályai

SZJA

Abban az esetbe, ha a munkáltató egy széles körben - nem csak a munkavállalók között, vagy számukra elérhető módon - meghirdetett promóciós kampány keretében biztosít a munkavállalói részére árengedményt az adott termék, szolgáltatás árából, úgy az adómentesnek minősülhet, ha teljesülnek az alábbi feltételek...

NAV: adózási szempontból felnőttek a nyári munkát vállaló diákok

SZJA

A nyári munkát vállaló diákok a közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, bejelentésükre, adózásukra - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az értékpapír Szja törvény szerinti fogalma

SZJA

A legjellemzőbb, részesedési jogot megtestesítő értékpapír a részvény. Részesedési jogot testesít meg a befektetési jegy is. Szintén gyakori befektetési forma és egyben elterjedt értékpapír az állampapír.

Május 31-ig várja a civilszervezetektől a NAV az elszámolást

SZJA

A 17KOZ közleményben jelölni kell mindazon 1 százalékos összeg felhasználását, amit a NAV 2017. január 1-jétől 2017. december 31-ig kiutalt a kedvezményezettnek, illetve amit a szervezet 16KOZ közleményében tartalékolt.


Vissza az előző oldalra