Hírek
SZJA kategória hírei

NAV: egy hónappal tovább, április 15-éig lehet kérni az szja-bevallási tervezetek postázását

SZJA

Az ügyfélkapuval nem rendelkezők - a kormány által 2020. március 11-én elrendelt veszélyhelyzet miatt - egy hónappal tovább vehetik igénybe a NAV szolgáltatását. Több lehetőség közül is választhatnak, hogy postán kapják meg a tervezetet. Kérhetik SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon, a NAV honlapján elérhető űrlapon, levélben, formanyomtatványon (BEVTERVK), illetve a 1819-es telefonszámon.

Elérhetőek az adóbevallás tervezetek az adóhatóság honlapján

SZJA

A tervezeteket az ügyfélkapuval rendelkezők akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik az adóhatóság honlapján, és nyilatkozhatnak az adójuk 1+1 százalékról is. Néhány kattintás, és a tervezet automatikusan bevallássá válik, valamint május 20-ig lehetőség van a módosításra is. A kormány tervei szerint 2021-től a vállalkozások áfabevallását is az adóhatóság készíti majd el

A legnépszerűbbek a gyermekek gyógyítására és az állatmenhelyeknek szóló felajánlások

SZJA

Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltő programjával lehet. A rendelkező nyilatkozat elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a "19EGYSZA" lapon.

Külföldi befektetési szolgáltatóval, hitelintézettel kötött tartós befektetési szerződés

SZJA

Mikor tekinthető a külföldi befektetési szolgáltatóval megkötött szerződés tartós befektetési szerződésnek? ★ Be kell-e jelenteni a külföldi befektetési szolgáltatóval megkötött szerződést? ★ A gyűjtőévet követően fennáll-e a befizetési tilalom? ★ Hogyan lehet meghosszabbítani a hároméves lekötési időszakot, vagy a szerződést újrakötni 5. Hogyan működik a lekötési átutalás a gyakorlatban? ★ Milyen adatokat tartalmaz a tbsz-ből származó jövedelemről kiállított igazolás? ★ A tartós befektetési szerződésen jóváírt osztalék után kit, milyen adókötelezettség terhel?

Problémák a béren kívüli juttatásként adott utalványokkal

SZJA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt időszak ellenőrzései és az egyéb eljárásai során azt tapasztalta, hogy a béren felüli juttatásként adott utalványokkal visszaéltek. Az utalványokat – sok esetben az átadást követő rövid időn belül - készpénzben visszaváltották, ezzel bérükön felül jövedelemre tettek szert.

NAV: még egy hónapig akár SMS-ben is kérhető az szja-bevallási tervezet postázása

SZJA

Akinek még nincs ügyfélkapuja, és nem is szeretne nyitni, az idén is kérheti az szja-bevallási tervezet postázását. Ehhez nem kell mást tenni, mint az adóazonosító jelet és a születési dátumot tartalmazó kérelmet SMS-ben vagy egyéb módon eljuttatni a NAV-hoz március 16-ig.

Hogyan csökkenthető a lakás-bérbeadás bevétele?

SZJA

Ehhez egy másik településen kell bérelni lakást, fizetni a bérleti díjat, és van még pár apróság

Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

SZJA

A kedvezményre jogosult édesanyának nem kell személyi jövedelemadót fizetnie a jogosultságának időszakában a törvényben meghatározott jövedelmei után. Például: munkabér, táppénz, egyéni vállalkozó kivétje, vagy átalányban megállapított jövedelme, őstermelői jövedelem, megbízásból, felhasználási szerződésből származó jövedelem.

A NAV egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek is készít adóbevallás-tervezetet

SZJA

Az egyéni vállalkozóknak - kivéve a tavaly mellékállásban katás vagy evás vállalkozókat -, az őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek továbbra is önállóan kell benyújtaniuk az szja-bevallást. A NAV által összeállított tervezet, amely a munkáltatóktól, kifizetőktől származó adatokat tartalmazza, azonban nekik is nagyban megkönnyíti a bevallás elkészítését.     

Mely szervezetek javára lehet az Szja 1 százalékot felajánlani?

SZJA

Kedvezményezettet két csoportból lehet választani, de mindegyikből csak egyet-egyet, azaz sem az egyik, sem a másik 1 százalék nem osztható meg, de nem is vonható össze.

Hogyan érvényesítsük a családi kedvezményt: közösen vagy egyedül?

SZJA

A gyermekeiket közösen nevelő házaspár mindkét tagja már év közben, adóelőleg-nyilatkozattal igénybe veheti a családi kedvezményt, ha a gyermekek után családi pótlékra jogosultak.

Saját gépjárművel történő munkába járás - cégautó adó

SZJA

Nem keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettség, ha a saját gépjárművel történő munkába járás címén kap költségtérítést a magánszemély

Minden, amit a személyi kedvezményről tudni kell

SZJA

Az idén évi 96 600 forint adókedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít, így többek között a laktóz- vagy gluténérzékenyeknek.

Célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot

SZJA

A munkáltatók így tudják mielőbb figyelembe venni a munkavállalóknak járó kedvezményeket. Az adóból kedvezmény jár a gyermekes családoknak, az első házasoknak, illetve a bizonyos betegségekben szenvedőknek. Ettől az évtől a négy vagy több gyermeket nevelő anyák is kedvezményben részesülnek.

A személyi kedvezmény

SZJA

A súlyosan fogyatékos magánszemélyek havonta 8050 forint adókedvezményt1 vehetnek igénybe a 2020-ban szerzett jövedelmük összevont adóalapjának adójából. 2020-ban bővült azoknak a betegségeknek a köre, amelyek miatt igénybe vehető a személyi kedvezmény.

Elindult az idei e-szja rendszer: már minden információ elérhető a NAV honlapján

SZJA

A NAV idén is minden adózónak, a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készít adóbevallási tervezetet. Az szja-bevallási és befizetési határidő egységesen, valamennyi adózóra vonatkozóan 2020. május 20.

Hogyan rendelkezhet adója 1+1 százalékáról?

SZJA

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2020. május 20-áig az szja-bevallástól függetlenül is megteheti.

Online adóelőleg-nyilatkozatok

SZJA

2020. január 2-ától az ügyfélkapu-regisztrációval, telefonos azonosítással vagy e-személyi igazolvánnyal rendelkező magánszemélyeknek a NAV új alternatívát kínál, az adóelőleg-nyilatkozatot elektronikus formában is megtehetik.

Családi kedvezmények az adózásban

SZJA

2020-ban is újabb elemmel bővül január 1-től a családi kedvezmények köre, január 1-től egyetlen fillér személyi jövedelemadót (szja) sem kell fizetniük a kereső tevékenységből származó jövedelmük után azoknak, akiknek négy vagy több gyermekük van. A kedvezmény a vér szerinti, az örökbefogadott, valamint a már felnőtt gyermekek után is jár.

Cafeteria 2020

SZJA

A szabályozás gyakorlatilag a 2019 évivel megegyező marad, így az adóelőnye miatt kiemelt helyzetben lévő Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) diadalmenete várhatóan jövőre is folytatódni fog


Vissza az előző oldalra