Hírek
SZJA kategória hírei

Ha az ingázó Magyarországról dolgozik, itt is kell adóznia

SZJA

Meghatározó, hogy a munkavégzésre fizikailag melyik országban kerül sor. A pandémia miatt a szomszédos országokba ingázók közül sokan tértek át otthoni munkavégzésre, így átmenetileg magyarországi otthonukból látják el a munkájukat. Ők a külföldi foglalkoztató társaság bérszámfejtésén keresztül kapják a fizetésüket.

Szép-kártya 2021

SZJA

Fennmarad az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál 2021. június 30-ig, ha a parlament megszavazza a javaslatot, így jövőre csak 15 százalékos közterhet kell fizetni a Szép-kártyára utalt összegek után. Vagyis minden dolgozó megkaphatja jövőre a 800 ezer forintot, a munkáltatónak mindössze csak arra kell figyelnie, hogy az összeg legkésőbb június 30-ig megérkezzen az érintettek Szép-kártyájára

Újabb infók a családi gazdaságok új szabályairól

SZJA

Az új keretrendszerben három, egymástól jól elkülöníthető és a maguk számára leginkább megfelelő működési forma közül választhatnak a termelők. Maradhatnak őstermelők, alkothatnak őstermelők családi gazdaságát vagy családi mezőgazdasági társaságot. A működési formákhoz egyszerűbb és kedvezőbb adózási formák közül választhatnak az érintettek.

Őstermelőket és családi gazdaságokat érintő változások jönnek

SZJA

Az erről szóló törvénytervezet értelmében három működési formát alakítanak ki: őstermelő, az őstermelő családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság. A módosítások hatására az őstermelőknél 2021-től nő az adómentesség értékhatára: nem terheli szja az őstermelői tevékenységet az éves minimálbér ötszörösét kitevő bevételig.

NAV-kiadvány a személyijövedelemadó-kedvezmények kiszámításához

SZJA

A kiadvány sorról sorra mutatja be a bevallás helyes lépéseit. Segítségével valamennyi adózó megtalálhatja a saját élethelyzetéhez legközelebb álló példákat, és "az utolsó fillérig" kihasználhatja az adójából érvényesíthető kedvezményeket.

Szja 1%! A regisztrációhoz szükséges 20EGYREG benyújtási határideje 2020. szeptember 30!

SZJA

Letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjáról a 20EGYREG jelű adatlap, amit azoknak a civilszervezeteknek kell beadniuk, akik 2021-től igényt tartanak magánszemélyek 1%-os felajánlásaira, és korábban még nem regisztráltak.

Az utalvány mint rejtett prémium

SZJA

Visszaváltható utalványok alkalmazása esetén érdemes megfontolni a béren kívül, természetben adott juttatások adókezelésének felülvizsgálatát és szükség esetén az adókülönbözet rendezését, a szükséges önellenőrzések benyújtása mellett

Tulajdonosi kölcsönből emelt saját tőke

SZJA

A hitel-tőke konverzióval történő tőkeemelés során tehát az adós által elismert vagy jogerős bírósági ítélettel megállapított követelés apportja valósul meg. Így nincs annak akadálya, hogy az adott tag az általa nyújtott kölcsönből származó követelését a jegyzett tőke megemelése keretében, apportként a társaság részére rendelkezésre bocsássa.

Szja 1%! Letölthető a civilszervezetek 20EGYREG-adatlapja

SZJA

Azoknak a civilszervezeteknek kell beadniuk 2020. szeptember 30-ig, akik 2021-től igényt tartanak magánszemélyek 1%-os felajánlásaira, és korábban még nem regisztráltak.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye

SZJA

2020.január 1-jétől élethosszig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség alól (adóalap-kedvezmény formájában) az összevont adóalapba tartozó, munkával szerzett jövedelmük tekintetében azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket szültek vagy fogadtak örökbe, és azokat saját háztartásukban nevelték.

Milyen esetekben keletkezik kamatkedvezmény?

SZJA

Az Szja törvény rendelkezései értelmében kamatkedvezményből származó jövedelem akkor keletkezik, ha a magánszemély nem fizeti meg az Szja törvényben meghatározott, elfogadható mértékű kamatot egy fennálló kötelezettsége után.

Adózás erdőkezelésbe adott erdő esetén

SZJA

Az erdőkezelőnél az adómentességi szabály nem alkalmazható, a tevékenységi formájának (gazdasági társaság, egyéni vállalkozó stb.) megfelelően kell az adókötelezettségeit teljesíteni. Az erdőkezelő nem tulajdonosa az általa kezelt erdőnek, ennek megfelelően az általa megszerzett bevételekre az őstermelőkre vonatkozó szabályokat sem alkalmazhatja.

Béren kívüli juttatásként adott utalványokat ellenőriz a NAV

SZJA

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol visszaéltek a béren kívüli juttatás e formájával. A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük önellenőrzést végezni.

A „183 nap” és hasonló tévhitek … mikor eshetünk ki tényleg a magyar adózás alól?

SZJA

„Szlovák lakcímkártyám van, ezért Magyarországon nem kell adót fizetnem…” „Csak arra kell figyelnem, hogy 183 napnál ne töltsek itthon többet!”. „Digitális nomád vagyok, sehol sem adózom.” Nagyon sok hasonló tévhit kering Magyarországon az adóilletőség szabályai és joggyakorlata kapcsán.

A munkavállaló számára a munkáltató által biztosított koronavírusteszt adózása

SZJA

Nem keletkezik adóköteles bevétel a biztonságot és egészséget nem veszélyeztető munkavégzés feltételeinek a munkavédelemről szóló törvény előírásai szerint a munkáltató felelősségi körébe tartozó biztosítása esetén.

Az egyéni vállalkozó őstermelők bevételeinek, kiadásainak nyilvántartása

SZJA

Általános ellenőrzési tapasztalat, hogy azok az őstermelők, családi gazdálkodók, akik egyben egyéni vállalkozók is, a különböző önálló tevékenységek bevételeiről és kiadásairól nem vezetnek külön-külön alapnyilvántartást

Az egyéni vállalkozók a NAV-nál intézhetik ügyeiket július 1-jétől

SZJA

Az egyéni vállalkozók továbbra is a webes ügysegéden jelenthetik be a NAV-nak a tevékenységükkel kapcsolatos eseményeket, a tevékenység megkezdését, az adatváltozás bejelentését, a szünetelést, illetve a szünetelés utáni folytatást és a tevékenység megszüntetését.

Június 2-ig kell elszámolniuk az 1%-kal a civileknek

SZJA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján elérhető 18KOZ jelű közleményt azoknak a szervezeteknek kell benyújtaniuk, amelyek 2018-ban szja 1%-os kiutalásban részesültek, vagy a 17KOZ jelű közleményükben tartalékolt összeget tüntettek fel.

Végrehajrában az szja bevallás és az 1 százalékos felajánlás

SZJA

Egy adminisztrációs könnyítés miatt az egyházak várhatóan több érvényes egy százalékos nyilatkozattal számolhatnak. A szabály értelmében a tavaly tett egyházi felajánlások az idén is érvényesek. Ha az adófizető nem vonja vissza múlt évi döntését, vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet, az adóhivatal automatikusan továbbítja az érintett egy százalékát a korábban kiválasztott egyháznak

Mi a teendő, ha valaki nem tudja befizetni személyi jövedelemadóját?

SZJA

Az adóhatóságnak nincs mindig tudomása a magánszemélyek munkaviszonyon felüli, jellemzően tőkejövedelmeiről, ezek közül sokat az éves szja-bevallás keretében kell bevallani, majd az adót befizetni utánuk, ami idén a koronavírus járvány okozta válság miatt nehézséget okozhat


Vissza az előző oldalra