Hírek
SZJA kategória hírei

Ki választhatja az átalányadózást?

SZJA

Az átalányadózás választásának joga a tevékenységét év közben kezdő egyéni vállalkozót is megilleti. A kezdő egyéni vállalkozó a NAV-hoz történő bejelentkezés során a Webes Ügysegéden keresztül jelentheti be, hogy adókötelezettségeit az átalányadózás szabályai szerint kívánja teljesíteni.

NAV: még egy hónapig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

SZJA

Még egy hónapig, március 18-áig lehet kérni az szja-bevallási tervezet postázását az adóazonosító jel és születési dátum megadásával többféle módon is, március 15-étől pedig mindenki megnézheti online az szja-bevallási tervezetét, legegyszerűbben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélportálján, vagy az eSZJA-oldalán - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

2024. január 1. napjával módosult a lízing definíciója az SZJA törvényben

SZJA

2024-től az Szja törvény új lízingdefiníciót vezet be: csak pénzügyi lízinget ismer el, a Hpt-ben megállapított feltételek mellett.

Társaság tagjának eladott ingatlan esetén a szokásos piaci érték megállapítása elengedhetetlen

SZJA

Ha a forgalmi érték jelentősen meghaladja a könyv szerinti értékben megállapított vételárat vállalkozás és tag közötti adásvétel esetén, akkor az adóhatóság jogosult a szokásos piaci érték megállapításából eredő különbözet, mint vállalkozásból kivont jövedelem adójogi következményeinek levonására.

NAV: érkeznek az adóigazolások, érdemes megőrizni azokat

SZJA

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat; az igazolásokat nem kell beküldeni a NAV-hoz, azokat az elévülési idő végéig meg kell őrizni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 

A személyi kedvezményhez orvosi igazolásra van szükség

SZJA

A háziorvosoknak, szakorvosoknak a tavaly kiállított, személyi kedvezményre jogosító igazolásokról január 31-éig kell elektronikusan adatot szolgáltatniuk a NAV-nak.

NAV: célszerű minél előbb nyilatkozni az szja-kedvezményekről

SZJA

Az adóelőleg-nyilatkozat benyújtása online a legegyszerűbb a NAV honlapjáról elérhető online nyomtatványkitöltő alkalmazással (ONYA). Ehhez KAÜ-azonosításra, például az ügyfélkapun történő belépésre van szükség. A webes felület a kitöltést is segíti, mivel az új nyilatkozatban a NAV által ismert adatok már szerepelnek. Az online beküldött dokumentumot a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.

Adóleőleg-nyilatkozatok: újdonság, hogy az szja-kedvezmények akár folytatólagosan is igénybe vehetők

SZJA

Már a januári fizetésük is magasabb lehet azoknak, akik a NAV által közzétett adóelőleg-nyilatkozatokat időben kitöltik. Ezek benyújtásával lehet ugyanis a munkavállalóknak rendelkezniük számos kedvezmény érvényesítéséről, így például a családi kedvezmény igénybe vételének módjáról, vagy a 25 éven aluliak, illetve a 30 évnél fiatalabb anyák kedvezményéről is

Társasházak adószámigénylése

SZJA

A társasháznak az Szja tv., az Áfa tv. egyes rendelkezései, a foglalkoztatásból eredő biztosítási kötelezettséghez kapcsolódóan a Tbj. , továbbá a Szocho tv. alapján keletkezhetnek adó- és járulék-kötelezettségei.

Bővült az igazolás nélkül elszámolható költségek köre külföldi kiküldetéskor

SZJA

A magánszemély a külföldi kiküldetéskor kapott költségtérítésből igazolás nélkül napi 85 eurónak megfelelő forintösszeg levonását kérheti az adóelőleg-nyilatkozatban, legfeljebb a napidíj összegéig.

NAV: megújult webes felülettel indul az idei eSZJA-szezon

SZJA

A 2023-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallások tervezetét idén is elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), de akik maguk készítik el a dokumentumot, már hozzáférhetnek a korábbinál logikusabb és a kitöltést segítő új funkciókkal kibővített webes kitöltő programhoz - hívta fel a figyelmet az adóhatóság

Kell-e személyi jövedelemadót fizetnie az eladónak a megtartott, ingatlan adásvételt biztosító foglaló után?

SZJA

Kell-e személyi jövedelemadót (szochot) fizetnie az eladó magánszemélynek az ingatlannal kapcsolatos adásvételi szerződés meghiúsulása esetén megtartott foglaló után?

1+1%-os rendelkezés 2024-ben

SZJA

Idén is lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1%-áról legkésőbb 2024. május 21-éig, az szja-bevallástól függetlenül is.

Családi adózás - már tizenhárom éve

SZJA

A családi kedvezmény havonta egy gyermek esetén 10 ezer, két gyermek esetén 20 ezer, három vagy több gyermeknél 33 ezer forinttal csökkenti a fizetendő személyi jövedelemadó összegét gyermekenként. Itt van még a 25 év alatti fiatalok, és a 30 év alatti anyák kedvezménye és az első házasok kedvezménye is...

A reprezentáció adózási szabályai

SZJA

Egy cég vezetői négy napra elutaznak egy wellness szállodába hivatali megbeszélés céljából. Ekkor meg kell vizsgálni, hogy az utazás megfelel-e a hivatali utazás, reprezentáció feltételeinek, milyen arányt képvisel a hivatali, üzleti rész és mennyit az egyéb program.

Év vége - kifizetői ingyenes juttatások adókötelezettsége

SZJA

A vállalkozások életében az év vége, év eleje jellemzően az ünnepekről, az év lezárásáról, értékeléséről, indításáról szól. Ezen alkalmakból a vállalkozások gyakran tartanak az üzleti partnerek és a dolgozók részére hivatalos, ünnepi, kötetlen, szabadidős rendezvényeket. Ezen az eseményeken a résztvevők sokszor ajándékot is kapnak. Ez az az időszak, amikor a munkáltatók – amennyiben lehetőségük van rá – a munkavállalóikat meglepik kisebb-nagyobb ajándékokkal, juttatásokkal.

A 23M30-as nyomtatvány alkalmazása

SZJA

Az összesített igazolás kiállítására vonatkozó törvényi kötelezettség az adóhatóság által elkészített 23M30-as nyomtatvány felhasználásával is teljesíthető, de a nyomtatvány alkalmazása nem kötelező.

Az év végi jutalomfizetést a cégek létszáma és a tulajdonszerkezet határozza meg

SZJA

A magyar cégek negyede (25 százalék) oszt jutalmat év végén, a külföldi (rész)tulajdonú vállalkozásoknál ez az arány 45 százalék. Évi végi juttatásra az 1-9 fős cégekben dolgozók negyede, a 10-49 fős vállalkozásoknál minden második munkavállaló számíthat, az 50-249 fős cégek esetében pedig ez az arány 63 százalék. A pénzbeli bónusz a leggyakrabb jutalmazási forma

OTP: a céges cafetéria juttatás jelentős szerepet játszik a munkahellyel való elégedettségben

SZJA

A munkavállalók szempontjából a juttatások relevanciája, személyre szabhatósága mellett a rugalmasság, hasznosság és választhatóság is lényeges szempont.A SZÉP-kártya a legnépszerűbb béren kívüli juttatási forma.

Tudnivalók az adómentes sport és kulturális belépőről

SZJA

A munkáltatók által egyre inkább kedvelt megoldás, hogy egy társasággal kötnek szerződést a belépők, bérletek juttatásával kapcsolatban. A társaság biztosítja, hogy a munkavállalók az adómentesség feltételeinek megfelelő bérletet, jegyet válasszon és kapjon, amelyeket a munkáltató finanszíroz. A finanszírozás úgy történik, hogy a munkáltató a társaság részére előre átadja a munkavállalók részére adható, az adómentesség feltételeinek megfelelő összeget.


Vissza az előző oldalra