Hírek
SZJA kategória hírei

Mely szervezetek javára lehet az Szja 1 százalékot felajánlani?

SZJA

Kedvezményezettet két csoportból lehet választani, de mindegyikből csak egyet-egyet, azaz sem az egyik, sem a másik 1 százalék nem osztható meg, de nem is vonható össze.

Hogyan érvényesítsük a családi kedvezményt: közösen vagy egyedül?

SZJA

A gyermekeiket közösen nevelő házaspár mindkét tagja már év közben, adóelőleg-nyilatkozattal igénybe veheti a családi kedvezményt, ha a gyermekek után családi pótlékra jogosultak.

Saját gépjárművel történő munkába járás - cégautó adó

SZJA

Nem keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettség, ha a saját gépjárművel történő munkába járás címén kap költségtérítést a magánszemély

Minden, amit a személyi kedvezményről tudni kell

SZJA

Az idén évi 96 600 forint adókedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít, így többek között a laktóz- vagy gluténérzékenyeknek.

Célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot

SZJA

A munkáltatók így tudják mielőbb figyelembe venni a munkavállalóknak járó kedvezményeket. Az adóból kedvezmény jár a gyermekes családoknak, az első házasoknak, illetve a bizonyos betegségekben szenvedőknek. Ettől az évtől a négy vagy több gyermeket nevelő anyák is kedvezményben részesülnek.

A személyi kedvezmény

SZJA

A súlyosan fogyatékos magánszemélyek havonta 8050 forint adókedvezményt1 vehetnek igénybe a 2020-ban szerzett jövedelmük összevont adóalapjának adójából. 2020-ban bővült azoknak a betegségeknek a köre, amelyek miatt igénybe vehető a személyi kedvezmény.

Elindult az idei e-szja rendszer: már minden információ elérhető a NAV honlapján

SZJA

A NAV idén is minden adózónak, a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készít adóbevallási tervezetet. Az szja-bevallási és befizetési határidő egységesen, valamennyi adózóra vonatkozóan 2020. május 20.

Hogyan rendelkezhet adója 1+1 százalékáról?

SZJA

Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzen az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról. Ezt legkésőbb 2020. május 20-áig az szja-bevallástól függetlenül is megteheti.

Online adóelőleg-nyilatkozatok

SZJA

2020. január 2-ától az ügyfélkapu-regisztrációval, telefonos azonosítással vagy e-személyi igazolvánnyal rendelkező magánszemélyeknek a NAV új alternatívát kínál, az adóelőleg-nyilatkozatot elektronikus formában is megtehetik.

Családi kedvezmények az adózásban

SZJA

2020-ban is újabb elemmel bővül január 1-től a családi kedvezmények köre, január 1-től egyetlen fillér személyi jövedelemadót (szja) sem kell fizetniük a kereső tevékenységből származó jövedelmük után azoknak, akiknek négy vagy több gyermekük van. A kedvezmény a vér szerinti, az örökbefogadott, valamint a már felnőtt gyermekek után is jár.

Cafeteria 2020

SZJA

A szabályozás gyakorlatilag a 2019 évivel megegyező marad, így az adóelőnye miatt kiemelt helyzetben lévő Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) diadalmenete várhatóan jövőre is folytatódni fog

Év végi céges bulik adózása

SZJA

A vállalkozások egyházi ünnepek alkalmából szervezett vendéglátása reprezentációnak számít. Ilyen például, ha karácsonykor vendégül látják az üzleti partnereiket. Ezeken a vacsorákon, nem ritkán a vendéglátás mellett a résztvevők szórakoztatásáról is gondoskodik a szervező. Ennek költsége szintén a reprezentáció részét képezi, ahogyan a vacsorához bérelt helyiség díja is.

A sertéspestis miatti kártalanítás adózása

SZJA

A mezőgazdasági őstermelő, egyéni vállalkozó ebből a bevételből költségként levonhatja a leölt állatok, valamint az állatok etetésére korábban beszerzett takarmány igazolt beszerzési árát, és a járványügyi intézkedésekkel összefüggésben felmerült igazolt költségeit (például állatorvosi költség, tetemek elszállíttatásának, megsemmisítésének költsége).

Utasbiztosítás kiküldetéskor

SZJA

Csak akkor nem keletkezik a munkavállalónak bevétele, ha a munkáltató az utasbiztosítást részére a munkavégzése, a tevékenysége ellátása hatókörében, a tevékenysége ellátásaként hivatali, üzleti utazással összefüggésben biztosítja.

Hogyan adózik a mikuláscsomag?

SZJA

Decemberben a Mikulás az otthoni meglepetések mellett különböző rendezvényeken, üzletközpontokban, a szülők munkahelyén is megjelenik, ahol „szponzorált” ajándékokat oszt szét. Az ajándékozással kapcsolatban azonban adókötelezettség is keletkezhet:

Adómentes az osztatlan közös tulajdonú termőföld értékesítése a tulajdonostárs részére

SZJA

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvény 2019. július 24-i hatálybalépéssel módosította az Szja tv. 1. Melléklet 9.5.1. d) pontját.

Kúria: a borravalót elkülönítve kell kezelni a pénztárgépben

SZJA

A Kúria elvi döntése szerint a borravalót elkülönítve kell kezelni, ha bekerül a pénztárgépbe, valamint csak kivételes esetben térhet el a pénztár pénzkészlete a pénztárgép egyenlegétől

Adómentes ingatlanértékesítések

SZJA

Az Szja törvény alapján bizonyos estekben az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó bevételből származó jövedelem részben, vagy egészben adómentes. Ezeket az eseteket soroljuk

Erdőkezelésbe adott erdőből származó jövedelem adózása a tulajdonosnál

SZJA

Az erdőkezelésbe adott erdő esetén a bevételekkel az erdőkezelő rendelkezik és a tulajdonosokkal kötött megállapodásuknak megfelelően továbbítja feléjük az őket megillető részt.

Üzletrész adásvétel adózása

SZJA

Az Szja törvény 67. § 1) bekezdése szerinti különbözet egy része tehát nem feltétlenül árfolyamnyereség. Ilyen lehet például szokásos piaci értéket meghaladó értékpapír értékesítésből származó jövedelem.


Vissza az előző oldalra