Hírek
SZJA kategória hírei

Mazars: Nem olyan szépek az új SZÉP-kártya szabályok

SZJA

További fél évig lehet élni a megemelt SZÉP-kártya limitek és a szociális hozzájárulási (szocho) adómentesség adta lehetőséggel, viszont a cafeteria-juttatásokat januártól szakképzési hozzájárulás, júliustól pedig szocho is terheli. A Mazars szakértői összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat az első és második félévben alkalmazandó új szabályokról.

Adóelőleg-nyilatkozatok - célszerű kitölteni még az első bérszmfejtés előtt

SZJA

Célszerű már az első bérszámfejtés előtt nyilatkozni az adókedvezményekről, így a munkáltatók már a januári fizetésben is figyelembe veszik a munkavállalóknak járó adókedvezményeket. Az online nyomtatványkitöltő alkalmazással (ONYA) az adóelőleg-nyilatkozat online is kitölthető.

Változtak a személyi kedvezmény szabályai

SZJA

A személyi kedvezmény az összevont adóalap terhére vehető igénybe. Változott a kedvezmény mértéke, ami a jogosultság hónapjaiban a minimálbér egyharmadának felel meg (száz forintra kerekítve).

Március közepétől elérhetők a szja-bevallási tervezetek

SZJA

A NAV idén is minden adózónak, a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készít szja-bevallási tervezetet, amely KAÜ-azonosítás (ügyfélkapus, e-személyi igazolvánnyal történő vagy telefonos azonosítás) után 2021. március 15-étől érhető el a NAV honlapján.

SZÉP-kártya 2021. évi juttatása

SZJA

A 2021. január 1. és 2021. június 30. között a SZÉP-kártya egyes alszámláira utalt béren kívüli juttatásnak minősülő összeget nem terheli szociális hozzájárulási adó. És további változások

Megszűnt az őstermelői igazolvány - teendő nincs

SZJA

A családi gazdaságokról szóló új törvény rendelkezése folytán aki 2020. december 31. napján hatályos őstermelői igazolvánnyal rendelkezett, 2021. január 1. napjától kezdődően az új törvény szerinti meghatározott mezőgazdasági őstermelőnek minősül. Tehát ehhez külön kérelem, eljárás nem kell, a váltás automatikusan, a törvény erejénél fogva megy végbe.

Cafeteria 2021

SZJA

Bár a cafeteria-szabályok nem változnak, a szociális hozzájárulási adónak a járványhelyzet miatti időleges elengedése, valamint hosszabb távon is csökkentett mértéke miatt 2021-ben összességében némileg magasabbak lesznek a kifizetett cafeteria-juttatások, mint idén. A Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) az adóelőnye miatt várhatóan jövőre is kiugró népszerűségnek örvend majd, és a készpénzbeli juttatás második helyét sem veszi át más cafeteria-elem – jelzi előre a BDO Magyarország alábbi elemzése.

Adómentes a kifizető által biztosított járványügyi szűrővizsgálat

SZJA

A megváltozott szabályok alapján akkor sem kell adóköteles jövedelmet megállapítani, ha a koronavírus világjárvány első hullámának időszakában, a veszélyhelyzet megszűnését követően, vagy az azóta eltelt időszakban végeztek szűrővizsgálatot kifizetői finanszírozással.

A távmunka költségtérítése a veszélyhelyzetben

SZJA

A veszélyhelyzetben az Szja törvény rendelkezéseitől eltérően igazolás nélkül, költségként elszámolható a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítésként fizetett összeg. Ennek maximuma havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg, azaz 16 100 forint lehet.

Az önkéntes pénztári befizetések adókedvezményéről

SZJA

Minden befizetés után igénybe vehető az adókedvezmény, ami a befizetések 20 százaléka, de az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári befizetésnél maximum egy évben 150 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számlánál legfeljebb 100 ezer (illetőleg 130 ezer), a nyugdíjbiztosítási szerződés esetén pedig 130 ezer forint a felső korlát.

Az Országgyűlés ismét elfogadta a családi gazdaságokról szóló törvényt

SZJA

Az államfő a november 17-én elfogadott jogszabály adatkezelési előírásaival kapcsolatban fogalmazott meg észrevételeket, és sérelmezte, hogy a javaslatot előzetesen nem véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). A törvény január 1-jén lép hatályba.

Az államfő megfontolásra visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt a Háznak

SZJA

Adatvédelmi aggályai vannk. Már a jövő héten ismét szavazhatnak a családi gazdaságokról szóló előterjesztésről

Az Országgyűlés elfogadta a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslatot

SZJA

A hazai élelmiszergazdaság gerincét adó 290 ezer őstermelő és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó termelő 2021. január 1-től három működési forma közül választhat, így maradhat őstermelő, alkothat őstermelők családi gazdaságát vagy családi mezőgazdasági társaságot.

Ha az ingázó Magyarországról dolgozik, itt is kell adóznia

SZJA

Meghatározó, hogy a munkavégzésre fizikailag melyik országban kerül sor. A pandémia miatt a szomszédos országokba ingázók közül sokan tértek át otthoni munkavégzésre, így átmenetileg magyarországi otthonukból látják el a munkájukat. Ők a külföldi foglalkoztató társaság bérszámfejtésén keresztül kapják a fizetésüket.

Szép-kártya 2021

SZJA

Fennmarad az adócsökkentés a Széchenyi Pihenő Kártyánál 2021. június 30-ig, ha a parlament megszavazza a javaslatot, így jövőre csak 15 százalékos közterhet kell fizetni a Szép-kártyára utalt összegek után. Vagyis minden dolgozó megkaphatja jövőre a 800 ezer forintot, a munkáltatónak mindössze csak arra kell figyelnie, hogy az összeg legkésőbb június 30-ig megérkezzen az érintettek Szép-kártyájára

Újabb infók a családi gazdaságok új szabályairól

SZJA

Az új keretrendszerben három, egymástól jól elkülöníthető és a maguk számára leginkább megfelelő működési forma közül választhatnak a termelők. Maradhatnak őstermelők, alkothatnak őstermelők családi gazdaságát vagy családi mezőgazdasági társaságot. A működési formákhoz egyszerűbb és kedvezőbb adózási formák közül választhatnak az érintettek.

Őstermelőket és családi gazdaságokat érintő változások jönnek

SZJA

Az erről szóló törvénytervezet értelmében három működési formát alakítanak ki: őstermelő, az őstermelő családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság. A módosítások hatására az őstermelőknél 2021-től nő az adómentesség értékhatára: nem terheli szja az őstermelői tevékenységet az éves minimálbér ötszörösét kitevő bevételig.

NAV-kiadvány a személyijövedelemadó-kedvezmények kiszámításához

SZJA

A kiadvány sorról sorra mutatja be a bevallás helyes lépéseit. Segítségével valamennyi adózó megtalálhatja a saját élethelyzetéhez legközelebb álló példákat, és "az utolsó fillérig" kihasználhatja az adójából érvényesíthető kedvezményeket.

Szja 1%! A regisztrációhoz szükséges 20EGYREG benyújtási határideje 2020. szeptember 30!

SZJA

Letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapjáról a 20EGYREG jelű adatlap, amit azoknak a civilszervezeteknek kell beadniuk, akik 2021-től igényt tartanak magánszemélyek 1%-os felajánlásaira, és korábban még nem regisztráltak.

Az utalvány mint rejtett prémium

SZJA

Visszaváltható utalványok alkalmazása esetén érdemes megfontolni a béren kívül, természetben adott juttatások adókezelésének felülvizsgálatát és szükség esetén az adókülönbözet rendezését, a szükséges önellenőrzések benyújtása mellett


Vissza az előző oldalra