Hírek
SZJA kategória hírei

Átalányadózó egyéni vállalkozó nyilvántartásvezetési kötelezettsége

SZJA

Az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó – ha áfalevonási jogát nem érvényesíti – csak bevételi nyilvántartást vezet (a pénztárkönyv bevételi adatait vezeti).

Bérbeadás: mire jó az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozat?

SZJA

Az egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatra a köznyelvben gyakran "kiköltözési nyilatkozatként" hivatkoznak, azonban egy ilyen közokiratban nem csak a bérleti jogviszony megszűnése esetén történő kiköltözésről lehet nyilatkozatot kérni a bérlőtől. Bele lehet foglalni a bérleti díj, a társasházi közös költség, a közüzemi költségek, illetve a lakáshasználati díj megfizetését is, amelyek így pereskedés nélkül, közvetlenül végrehajthatók. Amennyiben a bérlő nem tesz eleget a nyilatkozatban vállalt kötelezettségeinek, pereskedés nélkül végrehajtás indítható vele szemben.

 Bejelentkezési kötelezettség nélkül végzett bérbeadási tevékenység

SZJA

A rendszeres bevételszerző tevékenység miatt a természetes személy adóalanykénti bejelentkezés és adószám hiányában is alanya az általános fogalmi adónak, ezért az Áfa tv-ben meghatározott bizonylatot kell kibocsátania. Adómentes ingatlan-bérbeadás esetén számla helyett a számvitelről szóló törvény – a továbbiakban Sztv. – szerinti számviteli bizonylatot is elegendő kiállítania.

Magánszemély külföldről származó kamat és jogdíj jövedelme - adózása

SZJA

Például, ha egy magyar illetőségű magánszemélynek egy horvát hitelintézetnél lévő betétjére kamatot írnak jóvá, akkor ennek a kamatnak az adóztatására kizárólag Magyarország jogosult. Azaz a kamatjövedelem után a 15 százalékos adót a magánszemélynek a magyar adóbevallásában kell bevallania, és a bevallás benyújtására nyitva álló határidőig megfizetnie. Azért, hogy a magyar magánszemélytől a külföldi hitelintézet által jóváírt kamatból ne vonjanak adót, a magyar magánszemély a horvát banknak illetőségigazolást ad. A magyar illetőségigazolást a NAV állítja ki magyar, vagy angol és magyar nyelven

Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve 2024

SZJA

Kiadványunkkal áttekinthetők az őstermelőket, családi gazdaságokat terhelő ügyviteli, adózási, jogi, szervezeti feladatok és kialakítható a saját ügyvitel helyes rendje. Bemutatjuk azőstermelőket érintő 2024-es változásokat is, amelyek a minimálbér emelésén túl alapvetően a kistermelőként is működő őstermelőket érintik.Önadózó előfizetőknek 20 % kedvezménnyel. Megrendelés és további információ: Önadózó Webáruház - https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/ostermelok-es-csaladi-gazdasagok-kezikonyve-2024-373

Mi a különbség borravaló és szervízdíj között?

SZJA

A szervizdíj mértékét a vendéglátóhely szabadon határozhatja meg, azonban köteles feltüntetni az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeken. Előnye, hogy kedvezményes adózásából fakadóan hozzájárulhat a dolgozók méltányos bérezéséhez. A borravaló ezzel szemben önkéntesen adható juttatás, amelynek mértékét a fogyasztó határozza meg. Amennyiben a borravalót közvetlenül a felszolgáló kapja a végösszegtől elkülönítetten, készpénzben, akkor adó- és járulékmentes.

Támogatások elszámolása őstermelésben

SZJA

Nem kell bevételként figyelembe venni a mezőgazdasági őstermelő által e tevékenységével összefüggésben kapott – jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított – támogatás összegét.

Egyéni vállalkozókra vonatkozó speciális ingatlan bérbeadási szabályok

SZJA

A bérbeadási tevékenység végezhető egyéni vállalkozóként, adószám és bejelentkezési kötelezettség nélkül magánszemélyként és adószámos magánszemélyként. Ha a bérbeadó magánszemély egyébként egyéni vállalkozó is, arra speciális szabályok vonatkoznak.

A bevételcsökkentés lehetősége lakás bérbeadásakor

SZJA

A bérbeadó levonhatja a lakás bérbeadásából származó bevételéből az általa más településen bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját.

NAV: a nyári munkát vállaló diákokra ugyanolyan adószabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra

SZJA

A nyári munkát vállaló diákok bejelentésére, adózására - a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével - ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra, és igénybe vehetik a 25 év alattiak kedvezményét is - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Továbbra is intenzív a SZÉP-kártya felhasználása

SZJA

Támogatja a cafeteria elem használatát, hogy a piacon egyedülálló módon digitálisan is elérhető K&H SZÉP-kártyával már közel 22 000 helyen lehet érintésmentesen is fizetni

Költségtérítés kiküldetési rendelvény alapján

SZJA

A magánszemély saját személygépjárművének hivatali célú használatáért a kifizetőtől kiküldetési rendelvény alapján is kaphat költségtérítést.

A mezőgazdasági őstermelőnek kifizetést teljesítő kifizető adókötelezettségei

SZJA

Ha a mezőgazdasági őstermelő az őstermelői tevékenysége során előállított terméket, terményt az Art. szerinti kifizetőnek értékesíti, akkor a kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania az őstermelői tevékenységből származó bevételből, ha a magánszemély legkésőbb a kifizetéskor, juttatáskor e jogállását igazolja.

Értékcsökkenési leírás egyéni vállalkozásban

SZJA

A vállalkozói szja szerint adózó egyéni vállalkozó a saját tulajdonú, kizárólag a vállalkozói tevékenységéhez használt tárgyi eszközeinek, nem anyagi javainak 200 000 forint egyedi értéket meghaladó beszerzési költségét értékcsökkenési leírásként számolhatja el. Átalányadózó egyéni vállalkozó értékcsökkenési leirást sem számolhat el.

Rendelkezés a személyi jövedelemadóról

SZJA

A személyi jövedelemadó bevallásban lehet rendelkezni az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári számlára, a nyugdíj előtakarékossági számlára és a nyugdíjbiztosítási szerződésre utalandó összegről. Nem szabad megfeledkezni az Szja 1+1 százalékáról való rendelkezésről sem. A bevallási határidő idén 2024. május 21.

NAV: a személyi jövedelemadó-bevallási tervezetet érdemes május 21-e előtt átnézni

SZJA

Akiknek visszajár a befizetett adóból vagy fizetniük kell a bevalláskor és az 500 ezer forintot meg nem haladó szja és szocho-fizetési kötelezettségükre részletfizetést kérnének, azoknak a papír alapú bevallási tervezethez melléklet személyre szabott kiegészítő nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni május 21-éig.

Egyéni vállalkozók, őstermelők, áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket bevallásuk elkészítéséhez

SZJA

Az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére készített bevallási tervezet egy "ajánlat", ami nem válhat automatikusan bevallássá, ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel, fizetési kötelezettségekkel. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az május 21-én ebben a körben nem válik automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá.

Hasznos tudnivalók a 2023. évi szja-bevallásokkal kapcsolatban

SZJA

A 2023. évi szja-bevallás benyújtására már csak egy szűk hónap áll a magánszemélyek rendelkezésére, ugyanis ennek határideje 2024. május 21.  Fontos kiemelni, hogy az összevont adóalap után befizetett jövedelemadó 1+1%-ának felajánlására is csak az említett határidőig van lehetőség, ez viszont történhet elektronikusan vagy papír alapon, függetlenül a bevallás benyújtásának módjától.

Adózás az egyszerűsített foglalkoztatásban szerzett jövedelem után

SZJA

Egyszerűsített foglalkoztatásnál – alapesetben – a közterhet a munkáltatónak kell megfizetnie, munkavállalónként, a munkaviszony minden naptári napja után. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a munkavállalónak is keletkezik plusz kötelezettsége.

Adóvisszatérítés nyugdíj-, illetve egészségpénztári tagság után

SZJA

Az önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári tagsággal, nyugdíj-előtakarékossági számlával, vagy nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek az eSzja portálon nemcsak a befizetendő vagy visszaigényelhető adójukat célszerű ellenőrizniük, hanem dönteniük kell az öngondoskodást szolgáló befizetések utáni adóvisszatérítésről is. Nyilatkozni kell arról, hogy melyik számlára érkezzen az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetésekre összesen járó, legfeljebb 150 ezer forintos kedvezmény. A nyugdíjbiztosítással, illetve nyugdíj-előtakarékossági számlával is rendelkezőknél akár a 280 ezer forintot is elérheti az szja-visszatérítés


Vissza az előző oldalra