A mezőgazdasági őstermelőnek kifizetést teljesítő kifizető adókötelezettségei

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu

Címkék: őstermelő


Ha a mezőgazdasági őstermelő az őstermelői tevékenysége során előállított terméket, terményt az Art. szerinti kifizetőnek értékesíti, akkor a kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania az őstermelői tevékenységből származó bevételből, ha a magánszemély legkésőbb a kifizetéskor, juttatáskor e jogállását igazolja.

A NÉBIH honlapján elérhető őstermelői nyilvántartás adatai alapján ellenőrizhető az őstermelő FELIR azonosítója, illetve az őstermelő e jogállását a NAK nyilvántartásba vételi eljárása során hozott bejegyző határozattal is igazolhatja.

A kifizetőnek ezeket a kifizetéseket is fel kell tüntetnie a 2408-as számú havi adó- és járulékbevallásban, megjelölve azt, hogy azért nem vont le adóelőleget az általa kifizetett bevételből, mert a magánszemély igazolta felé az őstermelői  jogállását.

Ha a kifizetőnek értékesítő őstermelő a nyilvántartási kötelezettségét értékesítési betétlap vezetésével teljesítheti, akkor az értékesítési betétlapra a mezőgazdasági őstermelő vagy helyette a kifizető is bejegyezhet adatot. Utóbbi akkor lehetséges, ha az őstermelő a bevétel kifizetésekor, juttatásakor nem azt nyilatkozta a kifizetőnek, hogy a bevételt maga jegyzi be az értékesítési betétlapra.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra