Hírek
TÁMOGATÁSOK kategória hírei

AM: megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

TÁMOGATÁSOK

Mindkét megjelent felhívás támogatja a mezőgazdasági termékek feldolgozásával kapcsolatosan épületek kialakítását, felújítását, új eszközök, gépek beszerzését, új technológiai rendszerek kialakítását, valamint az energetikai korszerűsítéseket is. A támogatási kérelmek benyújtására a kisebb léptékű projekteket támogató felhívás esetén 2024. augusztus 13-tól, a komplex projekteket támogató felhívás esetén 2024. szeptember 17-től lesz lehetőség.

AM: frissültek a közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó Gyakran Ismételt Kérdések az Agrárminisztérium tematikus honlapján

TÁMOGATÁSOK

Ugyan a 2024-es évre vonatkozóan a kérelembenyújtási időszak június 10-ével lezárult, de a GYIK-ben található információk szerepe nem pusztán a kérelmezés folyamatában, hanem kifejezetten az év folyamán történő teljesítés során is rendkívül fontosak lehetnek.

AM: kedvezően változnak a közvetlen területalapú támogatások év közben

TÁMOGATÁSOK

A változás vonatkozik többek között a 10 hektár alatti kistermelőket érintő szankciókra, a vetésváltásra vonatkozó előírások növénytermesztés diverzifikációjával történő teljesíthetőségére, az Agro-ökológiai Programban (AÖP) alkalmazott egyes készítmények 50 méteres biztonsági sávjára, a szélerózióval sújtott területek kedvezőbb besorolására.

Elindult a KKV Technológia Plusz Hitelprogram

TÁMOGATÁSOK

Mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) 0 százalékos fix kamat mellett igényelhetnek kedvező finanszírozást új fejlesztéseik és értéknövelő beruházásaik megvalósításához. A pályázó vállalkozások ügyletenként 10 millió és 100 millió forint közötti hitelösszeget igényelhetnek, a teljes futamidő alatt fix, 0 százalékos ügyleti kamat mellett. A hitel Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható

AM: újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

TÁMOGATÁSOK

Megjelent az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.

Újabb pályázatot írnak ki napelemeseknek

TÁMOGATÁSOK

Megnyitották az ipari szereplők számára az energiaközösségek kialakításának lehetőségét, most pedig vizsgálják az önkormányzatok bevonását, végül a társasházak kerülhetnek majd sorra.

AM: megkezdődött az átütemezett terület- és állatalapú támogatások kifizetése

TÁMOGATÁSOK

Az alap területalapú támogatás (BISS) keretében a héten több mint 200 ügyfélnek utalt a hivatal 3 milliárd forintot meghaladó értékben, míg a kisgazdaságok számára kidolgozott átcsoportosítással nyújtható kiegészítő támogatás (CRISS) esetében 3,5 ezer gazdálkodónak 1,2 milliárd forint összértékben folyósítottak támogatást. Ezzel mindkét jogcím esetében több mint 150 ezer termelőnek a támogatás több mint 90 százalékát már kifizették

Aktuális az egységes kérelmek beadása

TÁMOGATÁSOK

Szerdán kezdődött az egységes kérelmek benyújtási időszaka. A tavalyi évhez hasonlóan idén sem alkalmazzák a beadási időszak utolsó szakaszában a korábban megszokott, munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentéssel járó szankciót, a kérelmek június 10-ig adhatók be (mivel a határidő, június 9. vasárnapra esik). Az ezt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják

EM: háromezernél több elektromos jármű beszerzéséhez kértek már támogatást a cégek

TÁMOGATÁSOK

A február elején indult pályázat 30 milliárd forintos keretösszegből biztosít vissza nem térítendő támogatást tisztán elektromos személyautó, kisteherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. Az akkumulátor kapacitásának függvényében járművenként 2,8-4 millió forint forrás nyerhető el a REPowerEU terv finanszírozásával a vállalati flották környezetkímélő bővítéséhez, cseréjéhez. A zöldenergia-hasznosítást ösztönző kiírásra 2025 március végéig lehet pályázni.

AM: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

TÁMOGATÁSOK

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott ágazati támogatásai között. A gépek és technológiák beszerzését támogató konstrukcióra április 8-tól április 29-ig nyújtható be támogatási kérelem

Megjelent a KKV Technológia Plusz Hitelprogram kiírása

TÁMOGATÁSOK

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra - közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 

Indul a méhészeti ágazat idei támogatási programja

TÁMOGATÁSOK

A támogatási kérelmeket legkorábban március 31-én, vasárnap lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. Zárás május 6-án.

AM: megjelentek az első új erdészeti pályázati felhívások

TÁMOGATÁSOK

Megjelentek az első erdészeti vidékfejlesztési pályázati felhívások a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között, így a Natura 2000 területen folytatott erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó kompenzáció kifizetését lehetővé tévő és az erdőkárok helyreállítását támogató felhívás - jelentette be csütörtökön az Agrárminisztérium (AM).

AM: megjelent a mezőgazdasági biztosításokhoz kapcsolódó díjtámogatás pályázati felhívás

TÁMOGATÁSOK

A 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika Stratégia Terv keretei között megjelent a második vidékfejlesztési pályázati felhívás, amely a mezőgazdasági biztosítások után igénybe vehető díjtámogatás feltételeit tartalmazza, folytatva a Vidékfejlesztési Programban működtetett konstrukciót - jelentette be szerdai közleményében az Agrárminisztérium (AM).

AM: adategyeztetési kampány indul az ENAR-adatok frissítése érdekében

TÁMOGATÁSOK

Adategyeztetést kezdeményez a napokban a Nébih a szarvasmarhát, juhot és kecskét tartó gazdaságoknál az Egységes nyilvántartási és azonosítási rendszer (ENAR) adatainak áttekintése és javítása érdekében - közölte az Agrárminisztérium (AM)

Támogatás a cégek munkahelyi képzéseinek megvalósításához

TÁMOGATÁSOK

A vállalkozások részére megítélt támogatás feltételesen vissza nem térítendő, ami az új szakaszban kedvezőbb továbbfoglalkoztatási feltételek meghatározott mértékben történő teljesülése esetén válhat vissza nem térítendő támogatássá

GINOP plusz program munkahelyi képzésre

TÁMOGATÁSOK

A munkahelyi képzési program célja, hogy olyan készségeket, kompetenciákat kapjanak a munkavállalók, amelyekkel növelni lehet a gyártás, a termelés hatékonyságát, és erősíti az innovációs folyamatot.

Van még keret az elektromos jármű beszerzési támogatásra

TÁMOGATÁSOK

A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10-49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50-249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be. Egy cégre így összesen akár 64 millió forint juthat

AM: kedvezőbbé válnak az anyajuh támogatás feltételei

TÁMOGATÁSOK

Idén kedvezőbbé válnak a termeléshez kötött anyajuh támogatásának feltételei Magyarország KAP Stratégiai Tervének első módosításával. A két érdemi változásról már most, az egységes kérelem idei benyújtási időszakát és a kapcsolódó nemzeti jogszabályok megjelentését megelőzően fontos a gazdálkodók tájékoztatása - közölte az Agrárminisztérium (AM)

Indul a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz)

TÁMOGATÁSOK

A GINOP Plusz vállalkozásfejlesztést szolgáló prioritása keretében az NGM a lehető legrövidebb időn belül ki fogja írni a pályázatokat a mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Az alapvetően hitelre épülő, valamint a kisebb mértékben vissza nem térítendő támogatások elsősorban a technológiai és szervezeti megújuláshoz nyújtanak majd segítséget, továbbá ahhoz, hogy a vállalkozások meg tudják valósítani a versenyképesség megőrzéséhez szükséges digitalizációs és energiahatékonysági beruházásokat.


Vissza az előző oldalra