Hírek
TÁMOGATÁSOK kategória hírei

AM: június végétől három ütemben igényelhető a mezőgazdasági többlettámogatás

TÁMOGATÁSOK

Az igénylést elektronikusan kell benyújtani, a forrásokat pedig augusztus végétől kapják meg az érintettek. A támogatást a vállalkozók oda fordíthatják, ahol a legnagyobb szükségük van rá

Bővülő nagyvállalati beruházási támogatások

TÁMOGATÁSOK

Már a 150 főt elérő középvállalkozások is élhetnek a támogatással. Bővül a fejleszthető tevékenységek köre, a cégek már logisztikai, raktározási beruházásokra is igényelhetnek forrást, emellett a garanciaigényre és a kezességvállalásra vonatkozó szabályok is enyhülnek.

Munkahelyteremtő bértámogatási program indul

TÁMOGATÁSOK

Ehhez dolgozókat kell felvenni. A támogatott 6 hónap alatt legfeljebb havi 200 ezer forintot térítenek meg a munkáltatónak, így minden álláskereső elhelyezkedését és munkahelyének megőrzését havi nettó 112 ezer forint bértámogatással segíti a program. A kérelmeket a munkaadók május 18-tól nyújthatják be a területileg illetékes járási, vagy Budapesten a kerületi hivatalok foglalkoztatási osztályaira.

Pályázat mikro-, kis- és középvállalkozásoknak technológiai fejlesztésekre

TÁMOGATÁSOK

A támogatásból új eszközök, gépek szerezhetők be, továbbá új technológiai rendszerek és kapacitások alakíthatók ki. Támogatható automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák és információs technológiák fejlesztése, gyártási licenc, gyártási know-how beszerzése, ingatlannal kapcsolatos infrastrukturális és ingatlan beruházás, műszaki-, termék- és szolgáltatásfejlesztés, továbbá a fejlesztéshez kapcsolódó képzés és tanácsadás.Indul május 29-én

ITM: megtízszereződött a bértámogatás igénylése

TÁMOGATÁSOK

Május 7-ig 3953 munkáltató igényelte közel 54 ezer dolgozó részére a kormányzati bértámogatást. A kutatás-fejlesztési és innovációs bértámogatásra is lehet jelentkezni, amelyre 376 kérelem érkezett be, és ezzel közel 5900 kutató és mérnök munkahelyének megtartását tudják biztosítani. Eddig 163 064 ember kért munkanélküli segélyt vagy jövedelempótló támogatást, mert nincs munkája.

Bértámogatás-igénylési helyzetkép - május 5-i állapot

TÁMOGATÁSOK

Eddig már mintegy 31 ezer munkavállalónak segítettek, és majdnem 2000 cég pályázott a kormány gazdaságvédelmi akciótervében elindított bértámogatásra - mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újabb pályázati lehetőség a gazdák termelői csoportjai részére

TÁMOGATÁSOK

A felhívás kedvezményezettjei a vissza nem térítendő támogatást az elismerést követő 5 éven keresztül vehetik igénybe, a termékeik értékesítése alapján számított átalányösszeg formájában. A támogatás maximum összege termelői csoportonként évente 100 000 eurónak megfelelő forintösszeg.

ITM közlemény a bértámogatás hatályba lépett új szabályairól

TÁMOGATÁSOK

A https://www.munka.hu/ weboldalon elérhető az új, módosított, egyoldalas formanyomtatvány, amelyet a munkavállalónak és a munkáltatónak közösen kell kitöltenie. Az új kérelem segítségével egyszerűen kérvényezhető a támogatás. A módosításokat a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell, ugyanakkor az ügyintézési határidő a rendelet hatálybalépésének napjával újrakezdődik

Kurzarbeit 2.0

TÁMOGATÁSOK

Ha már májusra is igénybe kívánják venni a támogatást, április 30-ig be kell nyújtani a kérelmet.

Módosult a bértámogatási rendelet - egyszerűsítették

TÁMOGATÁSOK

Az igényléseket egyszerűsíti, hogy nem kell kifejteni a gazdasági nehézségek okát. A munkaszerződések módosítását, a csökkentett munkaidőről és az egyéni fejlesztési időről szóló megállapodásokat nem kell egyenként megkötni minden munkavállalóval, mivel a munkaszerződések a kormányrendelet erejénél fogva módosulnak. A napi 2 órás részmunkaidőt az teszi lehetővé, hogy a kieső munkaidő felső határa 75 százalékra nő. A támogatott munkavállalókat a folyósítás ideje alatt nem lehet rendkívüli munkavégzésben foglalkoztatni, de a létszámtartási kötelezettség is csak rájuk vonatkozik, nem a teljes alkalmazotti állományra. A vonatkozó kormányrendelet már ma este megjelenhet.

Bértámogatás: szigorú feltételeket szab a rendelet

TÁMOGATÁSOK

Csak azok a vállalkozások tudják ezt a támogatást igénybe venni, amelyek az elkövetkező hónapokban legalább a részmunkaidős foglalkoztatást biztosítani tudják, létszámleépítést nem terveznek, továbbá amelyeknek elegendő tőkéjük áll rendelkezésre ahhoz, hogy a munkavállalók bérét legalább a 2020. március 11-i szintre kiegészítsék.

Bértámogatás: elérhető a kérelem nyomtatvány és a kapcsolódó dokumentumok

TÁMOGATÁSOK

2020. április 16-tól már elérhető a csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatás is - mondja az Állami Foglalkozattási Szolgálat honlapja: https://nfsz.munka.hu/Allaskeresoknek/Lapok/ak_tamogatasok.aspx

Már elérhető a Gazdaságvédelmi Akcióterv kutatás-fejlesztési támogatása

TÁMOGATÁSOK

A munkahelyvédelmi bértámogatási programban az állam átvállalja a munkavállalók kieső jövedelmének egy részét a rövidített munkaidőben történő foglalkoztatás idejére. A támogatási időszak három hónap lehet, a munkáltatónak vállalnia kell, hogy a kérelem beadásától számítva megőrzi, a folyósítást követően pedig legalább egy hónapig fenntartja dolgozói létszámát.

ITM: e-ügyintézésre lesz lehetőségük a pályázóknak

TÁMOGATÁSOK

A zökkenőmentes ügyintézés érdekében három hónappal meghosszabbítják a pályázati határidőket, és a támogatási szerződések módosítása is egyszerűsített módon történik majd. A veszélyhelyzettel érintett ágazatokban, a kormány 25-ról 50 százalékra emelte a támogatás előlegének mértékét, ezzel biztosítva egyfajta likviditást a pályázó cégeknek.

Megkezdik az agrártámogatások kifizetését

TÁMOGATÁSOK

A következő három hónapban 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők a tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan

2020/4. Adózási kérdés - Változott a mezőgazdasági de minimis támogatások értékhatára

TÁMOGATÁSOK

A módosítás eredményeként a csekély összegű támogatás egyéni keretösszege az eddigi, három pénzügyi évenként és vállalatcsoportonként értendő 15 ezer eurós csekély összegű támogatási keret általánosan 20 ezer euróra emelkedett. Figyelemmel arra, hogy a módosítások 2019. április 11-én léptek hatályba, ezért a megemelt összegű egyéni keretek – és az ágazati korlátra vonatkozó szabályok is – csak ettől az időponttól alkalmazandóak.

Az Európai Bizottság ideiglenes keretszabályokat javasol a vállalkozások állami támogatásával kapcsolatban

TÁMOGATÁSOK

Az új ideiglenes keretszabályok lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy 500 000 euró összegig közvetlen támogatásokat vagy adókedvezményeket adjanak nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak, továbbá hogy állami garanciákat nyújtsanak a vállalatok által felvett banki hitelekre és engedélyezik a felvett hitelek állami kamattámogatását. Az új keretszabályok bevezetéséről a 27 EU tagállamnak kell döntenie.

Támogatás igényelhető erdők létesítésére

TÁMOGATÁSOK

Az erdőt telepítő gazdák a korábbiaknál lényegesen nagyobb, a fafajtól függően 80-130 százalékkal több forrást is igénybe vehetnek. A jövedelempótló támogatás összege az eddigi hektáronkénti 172 euróról 432 euróra emelkedett és igénybevételének időtartama minden fafaj esetében egységesen 12 évre nőtt.

Változnak az uniós támogatások

TÁMOGATÁSOK

A legtöbb gazdálkodót érintő változás, hogy a ma alaptámogatás és zöldítés jogcímen kapható, hektáronként mintegy 75 ezer forintos hozzájárulást a jövőben egy támogatási formában vehetik majd igénybe a termelők. 2014-ig is így volt ez, de ehhez az időszakhoz képest jelentős eltérés, hogy a teljes összeg erős zöldítési feltételek teljesítéséhez lesz kötve.

Támogatási csalás esettanulmányok - fiktiv számlákkal még az áfát is

TÁMOGATÁSOK

A vádlott három évvel ezelőtt határozta el, hogy cégei nevében uniós pályázatot nyújt be különböző gépek beszerzéséhez. Az ötven százalékos támogatási intenzitású pályázatokban azonban nem a gépek valós beszerzési árát tüntette fel, hanem két másik vállalkozástól hamis számlákat vásárolt, melyeken a húszmillió forintért vásárolt gépek értékét százmillió forintban tüntette fel. A két benyújtott pályázat révén 90 millió forint támogatást kapott


Vissza az előző oldalra