Hírek
TÁMOGATÁSOK kategória hírei

Pályázati felhívás állattartótelep-fejlesztési támogatásra

TÁMOGATÁSOK

A nagyobb, komplex projekteket támogató, Állattartó telepek fejlesztésének támogatása című felhívást 150, míg a kisebb léptékű projektekre fókuszáló Állattartó telepek megújításának támogatása című felhívást 50 milliárd forint forráskerettel hirdették meg. Előbbiben a beruházni szándékozók 200 millió és 5 milliárd forint közötti, utóbbiban legfeljebb 200 millió forint támogatásra pályázhatnak, vagyis a két kiírás egymásra épül, kiegészíti egymást. A támogatási kérelmek benyújtására a kisebb léptékű projekteket támogató felhívás esetén 2024. szeptember 17-től, a komplex projekteket támogató felhívás esetén 2024. október 15-től lesz lehetőség.

AM: augusztus 13-tól lehet pályázni a kisebb feldolgozó üzemek fejlesztésére

TÁMOGATÁSOK

A pályázattal a minisztérium kifejezetten a kistermelőket célozza, számukra kíván kiemelten előrelépési lehetőséget nyújtani. A pályázatokat a mezőgazdasági termékek feldolgozásával kapcsolatosan épületek kialakítására, felújítására, új eszközök, gépek beszerzésére, az új technológiai rendszerek kialakítására, valamint az energetikai korszerűsítésekre is be lehet nyújtani

AM: új pályázati kiírás az agráriumhoz kapcsolódó társadalmi vállalkozásoknak

TÁMOGATÁSOK

Egy projekt által 40 millió forint támogatás nyerhető el. A támogatási kérelmek benyújtására a szociális farm típusú együttműködések és a mezőgazdasági és/vagy élelmiszer-feldolgozó tevékenységet végző szociális szövetkezet részvételével megvalósuló együttműködések számára 2024. szeptember 10-től lesz lehetőség.

AM: megjelent a kertészeti ültetvények telepítését támogató új pályázati kiírás

TÁMOGATÁSOK

A fejlesztésekhez kapcsolódóan 500 millió forint támogatás nyerhető el, az alap támogatási intenzitás mértéke 50 százalék, ugyanakkor például fagyvédelmi gépek beszerzéséhez 65 százalékos, meglévő öntözőrendszer felújításához 70 százalékos támogatási intenzitás társul.

Megjelent a hazai kertészeti termelést fejlesztő új pályázati kiírás

TÁMOGATÁSOK

A kiírás egyebek mellett az üveg- vagy fóliaborítású növényházak, hűtőházak, hűtőtárolók, zöldség- és gyümölcstárolók, valamint a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló létesítmények kialakítását, felújítását, az ezekhez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzését, ezen felül pedig az energetikai korszerűsítéseket is támogatja

Még lehet pályázni vállalati e-autó támogatásra

TÁMOGATÁSOK

A program az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forinttal segítheti egy jármű beszerzését. A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10-49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50-249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be. Egy cégre így összesen akár 64 millió forint juthat.

AM: megjelent a fiatal erdők állománynevelését támogató pályázati felhívás

TÁMOGATÁSOK

A támogatás mértéke tevékenységtől függően legalább 99 és legfeljebb 193 eurónak megfelelő forintösszeg hektáronként, a támogatási kérelmek benyújtására első alkalommal szeptember 4-től lesz lehetőség

EM-NGM: július elsején indul az otthonfelújítási program

TÁMOGATÁSOK

Az otthonfelújítási program keretében a kormány kamatmentes kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatás kombinációjával segíti, ösztönzi a családi házak energetikai korszerűsítését. A pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos energia-megtakarítást mindenképp szükséges elérni. Bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése. A futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet.

AM: megjelentek a feldolgozóüzemek beruházásait támogató pályázati kiírások

TÁMOGATÁSOK

Mindkét megjelent felhívás támogatja a mezőgazdasági termékek feldolgozásával kapcsolatosan épületek kialakítását, felújítását, új eszközök, gépek beszerzését, új technológiai rendszerek kialakítását, valamint az energetikai korszerűsítéseket is. A támogatási kérelmek benyújtására a kisebb léptékű projekteket támogató felhívás esetén 2024. augusztus 13-tól, a komplex projekteket támogató felhívás esetén 2024. szeptember 17-től lesz lehetőség.

AM: frissültek a közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó Gyakran Ismételt Kérdések az Agrárminisztérium tematikus honlapján

TÁMOGATÁSOK

Ugyan a 2024-es évre vonatkozóan a kérelembenyújtási időszak június 10-ével lezárult, de a GYIK-ben található információk szerepe nem pusztán a kérelmezés folyamatában, hanem kifejezetten az év folyamán történő teljesítés során is rendkívül fontosak lehetnek.

AM: kedvezően változnak a közvetlen területalapú támogatások év közben

TÁMOGATÁSOK

A változás vonatkozik többek között a 10 hektár alatti kistermelőket érintő szankciókra, a vetésváltásra vonatkozó előírások növénytermesztés diverzifikációjával történő teljesíthetőségére, az Agro-ökológiai Programban (AÖP) alkalmazott egyes készítmények 50 méteres biztonsági sávjára, a szélerózióval sújtott területek kedvezőbb besorolására.

Elindult a KKV Technológia Plusz Hitelprogram

TÁMOGATÁSOK

Mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) 0 százalékos fix kamat mellett igényelhetnek kedvező finanszírozást új fejlesztéseik és értéknövelő beruházásaik megvalósításához. A pályázó vállalkozások ügyletenként 10 millió és 100 millió forint közötti hitelösszeget igényelhetnek, a teljes futamidő alatt fix, 0 százalékos ügyleti kamat mellett. A hitel Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható

AM: újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

TÁMOGATÁSOK

Megjelent az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.

Újabb pályázatot írnak ki napelemeseknek

TÁMOGATÁSOK

Megnyitották az ipari szereplők számára az energiaközösségek kialakításának lehetőségét, most pedig vizsgálják az önkormányzatok bevonását, végül a társasházak kerülhetnek majd sorra.

AM: megkezdődött az átütemezett terület- és állatalapú támogatások kifizetése

TÁMOGATÁSOK

Az alap területalapú támogatás (BISS) keretében a héten több mint 200 ügyfélnek utalt a hivatal 3 milliárd forintot meghaladó értékben, míg a kisgazdaságok számára kidolgozott átcsoportosítással nyújtható kiegészítő támogatás (CRISS) esetében 3,5 ezer gazdálkodónak 1,2 milliárd forint összértékben folyósítottak támogatást. Ezzel mindkét jogcím esetében több mint 150 ezer termelőnek a támogatás több mint 90 százalékát már kifizették

Aktuális az egységes kérelmek beadása

TÁMOGATÁSOK

Szerdán kezdődött az egységes kérelmek benyújtási időszaka. A tavalyi évhez hasonlóan idén sem alkalmazzák a beadási időszak utolsó szakaszában a korábban megszokott, munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentéssel járó szankciót, a kérelmek június 10-ig adhatók be (mivel a határidő, június 9. vasárnapra esik). Az ezt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják

EM: háromezernél több elektromos jármű beszerzéséhez kértek már támogatást a cégek

TÁMOGATÁSOK

A február elején indult pályázat 30 milliárd forintos keretösszegből biztosít vissza nem térítendő támogatást tisztán elektromos személyautó, kisteherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. Az akkumulátor kapacitásának függvényében járművenként 2,8-4 millió forint forrás nyerhető el a REPowerEU terv finanszírozásával a vállalati flották környezetkímélő bővítéséhez, cseréjéhez. A zöldenergia-hasznosítást ösztönző kiírásra 2025 március végéig lehet pályázni.

AM: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

TÁMOGATÁSOK

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott ágazati támogatásai között. A gépek és technológiák beszerzését támogató konstrukcióra április 8-tól április 29-ig nyújtható be támogatási kérelem

Megjelent a KKV Technológia Plusz Hitelprogram kiírása

TÁMOGATÁSOK

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra - közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 

Indul a méhészeti ágazat idei támogatási programja

TÁMOGATÁSOK

A támogatási kérelmeket legkorábban március 31-én, vasárnap lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. Zárás május 6-án.


Vissza az előző oldalra