AM: kedvezően változnak a közvetlen területalapú támogatások év közben

Forrás: MTI

A változás vonatkozik többek között a 10 hektár alatti kistermelőket érintő szankciókra, a vetésváltásra vonatkozó előírások növénytermesztés diverzifikációjával történő teljesíthetőségére, az Agro-ökológiai Programban (AÖP) alkalmazott egyes készítmények 50 méteres biztonsági sávjára, a szélerózióval sújtott területek kedvezőbb besorolására.

A termelők számára kedvezően változik a Közös Agrárpolitika közvetlen támogatási jogcímeit érintő több előírás is már év közben, a módosulásokról az Agrárminisztérium (AM) szakmai tájékoztatót tett közzé.

A szakmai tájékoztatóban kiemelték, a módosítások többségének alapja az európai gazdatüntetések által kiharcolt uniós egyszerűsítési csomag, amelyekről április végén már tájékoztatást kaptak a gazdálkodók, és a változást a magyar jogba átültették, a kapcsolódó jogszabály-módosítások megjelentek.

A változás vonatkozik többek között a 10 hektár alatti kistermelőket érintő szankciókra, a vetésváltásra vonatkozó előírások növénytermesztés diverzifikációjával történő teljesíthetőségére, az Agro-ökológiai Programban (AÖP) alkalmazott egyes készítmények 50 méteres biztonsági sávjára, a szélerózióval sújtott területek kedvezőbb besorolására.

A szakmai tájékoztatóban részletezik, hogy a 10 hektár alatti gazdálkodók adminisztratív terhe csökken. A támogatás igénybevétele szempontjából eddig kötelezően alkalmazandó, úgynevezett feltételességi követelményekhez kapcsolódó ellenőrzések, szankciók alól a továbbiakban mentesülnek azok a mezőgazdasági termelők, akiknek az Egységes Kérelemben (EK) bejelentett támogatható területe nem haladja meg a 10 hektárt. Az intézkedés több tízezer kis gazdaságot érint.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy termelő kevesebb, mint 10 hektáron gazdálkodik, akkor egyáltalán nem kell attól tartania, hogy a feltételesség keretében valamilyen környezetvédelmi, vagy éppen állatvédelmi szabály megsértése miatt csökkentené a kincstár az agrártámogatásait - írják a szakmai tájékoztatóban.

Ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a hagyományos értelemben vett, támogatásokhoz nem kapcsolódó hatósági vizsgálatok lehetősége nem szűnik meg, a jogkövető magatartás továbbra is mindenkinek állampolgári kötelessége.

Kitértek arra, hogy az idei évtől a Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ) 7 követelményét a vetésváltás mellett a növénytermesztés diverzifikációjával is teljesítheti a gazdálkodó.

A tájékoztatóban szerepel az is, hogy azok a termelők, akik a Vidékfejlesztési Program (VP), és az idei közvetlen támogatások keretében egyaránt részesülnek területalapú támogatásban, a korábbi szabályozás értelmében kettős szankciórendszer kockázatának voltak kitéve. Nemcsak az előző időszakban érvényes kölcsönös megfeleltetési szabályoknak, hanem a 2023-ban elindult új időszakban alkalmazandó úgynevezett feltételességi szabályoknak is meg kellett felelniük. Az egyszerűsítési csomagnak köszönhetően a kettősség megszűnik - közölte az AM.

Módosult az Agro-ökológiai Programban az egyes készítmények használatára vonatkozó 50 méteres biztonsági sáv szabálya is. Az 50 méteres biztonsági sáv nem minden szerre vonatkozik.

Változott a szélerózió és vízerózió által veszélyeztetett területek megkülönböztetése. Az új szabályozás szerint a jövőben nem kell beleérteni az erózió által veszélyeztetett területbe a kizárólag deflációs kockázatnak, azaz széleróziónak kitett területeket, így a kötelezettségek kizárólag a vízeróziónak kitett területen érvényesek - olvasható a szakmai tájékoztatóban.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra