Lapszámok
2022 / 11

Tartalomjegyzék

2022 / 11 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Önadózó újság előfizetés hosszabbítása 2023-ra ● Energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k támogatása ● Egyszerűsített havi bevallást kínál az adóhatóság az átalányadózóknak ● A SZÉP-kártyákat 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni

Tovább a cikkhez

Bel- és külföldi kiküldetés személyi jövedelemadó rendszerében I. 4

Cikkünk a kiküldetés kapcsán felmerülő adókötelezettségeket kívánja bemutatni, kitérve a belföldi és a külföldi kiküldetés különbségeire és a költségelszámolás, napidíjszámítás rendjére.

Tovább a cikkhez

ÁFA

Áfabevallás és a digitalizáció lehetőségei 15

Áfa tekintetében jelentős digitalizációs fejlesztések zajlanak Magyarországon. Az online pénztárgép, számlaadat-szolgáltatás után a következő nagy változás az áfabevallást érinti. Az adóhivatal a kiajánlott áfabevallás tervezetet a tavalyi évben végül nem vezette be, azonban az adóhivatali kommunikációban megjelent egy új elem, az eÁfa M2M rendszer. Ez a rendszer nem az áfabevallás tervezet helyett, hanem mellett fog működni a közeljövőben.

Tovább a cikkhez

Csoportos adóalanyiság a forgalmi adózásban 19

Alapvetően azt a célt szolgálja a csoportos adóalanyiság, hogy ne keljen az általános forgalmi adó miatt többletforrást előteremteni a vállalkozásoknak így olcsóbb a működés finanszírozása, továbbá mivel a forgalmi adót nem kell megfizetni egymás között és a NAV felé sem kell utalni így a bankköltségek alacsonyabb szinten tarthatók, ami szintén csökkenti a működés költségeit.

Tovább a cikkhez

TAO

A csoportos társasági adóalanyiság feltételi, a csoporttagság előnyei 21

Közeledik a november 20-i dátum, amely a társasági adóalanyok esetében a csoportos társasági adóalanyok létrehozatalára irányuló kérelem benyújtásának végső határideje. A már működő csoportokhoz is – főszabály szerint – ezen időpontig előterjesztett kérelmek alapján van lehetőség – a 2023. adóév kezdetével – csatlakozni. Az alábbiakban a csoporttagság feltételeit, a csoport létrejöttével kapcsolatos tudnivalókat mutatjuk be részletesen, kitérünk továbbá arra is, hogy milyen előnyökkel járhat a csoporttagság, vannak-e annak potenciális hátrányai.

Tovább a cikkhez

Felkészülés a transzferár adatszolgáltatás teljesítésére 25

2022.július 27-én közzétételre került a Magyar Közlönyben az esztendő legmarkánsabb adózási jogszabály változása , amely a transzferár területet érinti. Az elvárások úgy megsokasodtak, hogy késedelem nélkül meg kell kezdeni a felkészülést arra, hogy adóévet követően ezek teljesíthetőek legyenek. Alábbiakban rövid összefoglaló a közzétételt követő 30. napon hatályba lépett transzferár rendelkezésekről.

Tovább a cikkhez

Gondolatok a transzferár-ellenőrzésről 26

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az idei évben is kiemelt figyelmet fordít a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek transzferárainak ellenőrzésére. A terület évről évre nagyobb reflektorfényt kap az adóhatóság részéről. Ennek a legfőbb oka az, hogy a tranzakciók egyre összetettebbé és volumenüket tekintve is nagyobbá váltak. Ebből következik, hogy a kapcsolt vállalatok egymás közti gazdasági tevékenysége egyre nagyobb adókockázatot jelenthet. A helytelenül meghatározott transzferárak pedig végső soron az adóalap erodálásához, az állami adóbevételek csökkenéséhez vezethet. A szokásos piaci ár elvének történő megfelelés nem egyszerű feladat, egyaránt kihívások elé állítja az adózókat és az adóhatóságot is.

Tovább a cikkhez

A magyar-amerikai adóegyezmény felmondása és következményei 27

Az adózásban jártas, nemzetközi adózás iránt érdeklődő szakemberek mostanában igen sok hírt hallhattak a magyar-amerikai adókapcsolatok alakulásáról. A száraz szakmai ismereteken túl az adózási témák között is izgalmas és fordulatokkal teli történetnek most egy olyan fejezetéhez érkeztünk, amelyre eddig nem volt példa a hazai „adótörténelemben”. 2022 nyarán az amerikai kormányzat felmondta a Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. A cikk a magyar-amerikai egyezményes viszonyok és adókapcsolatok áttekintésével próbálja feltárni ehhez a ritka, és mind gazdaságilag, mind politikailag jelentős lépésnek a hátterét, valamint elemezni a várható következményeket.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

Kreditinfók 2022 34

Mérlegképes könyvelők, könyvvizsgálók, adótanácsadók, adószakértők továbbképzési kötelezettségei Van még két hónap a 2022-es továbbképzési évből, amely idő alatt mindenki számba veheti az eddig teljesített kreditjeit és pótolhatja is a hiányzókat. Írásunkban áttekintjük a pénzügyi, jogi szakképesítésekre vonatkozó, 2022-ben hatályos továbbképzési szabályokat. A mérlegképes könyvelőknek az év végéig - a tevékenységi engedély visszavonása terhével - 16 kreditet kell összegyűjteniük, a könyvvizsgálóknak, adótanácsadóknak, adószakértőknek 20-at. Az ügyvédeknek idén 16 kreditet kell teljesíteniük.

Tovább a cikkhez

SZJA

Az őstermelői tevékenységből származó jövedelem adózása 38

Az őstermelőkre vonatkozó anyagi jogi szabályok 2021-es átalakítása óta a mezőgazdasági őstermelői tevékenység „önállóan”, mezőgazdasági őstermelőként, „közösen” őstermelők családi gazdasága keretében folytatható. Cikkünkben először az önállóan tevékenykedő őstermelőkre vonatkozó anyagi jogi és adózási szabályokat, majd a családi gazdaságokra vonatkozó speciális adózási szabályokat mutatjuk be.

Tovább a cikkhez

Ingatlannal rendelkező betéti társaság végelszámolásához kapcsolódó adókötelezettség megállapítása - Esettanulmány 47

A KATA szabályok módosulása miatt 2022. augusztus 31-ig a KATA hatálya alá tartozó betéti társaságok, közkereseti társaságok egy része a jogutód nélküli megszűnés mellett döntött. Számos, a KATA adózást nem alkalmazó, de évek óta tevékenységet nem folytató Bt-k tulajdonosai is – csipkerózsika álmukból felébredve – a végelszámolás mellett döntöttek az elmúlt hetekben, hónapokban. A végelszámoláshoz kapcsolódó feladatokról előző lapszámunkban már tájékoztatást adtunk. Ugyanakkor érdemes górcső alá venni azt az esetet, amikor is a végelszámolás alá kerülő társaság hosszú évekkel ezelőtt vásárolt ingatlannal rendelkezik, ugyanis a 2018. év óta hatályos szabályozás a vagyonnövekményt a tulajdonosnál megadóztatja, még akkor is, ha annak realizálása nem valósul meg. A lehetőségeket, a részleteket vizsgáljuk meg egy példán keresztül.

Tovább a cikkhez

JÁRULÉKOK, TB

Foglalkoztatási jogviszonyok típusai – lehetőségek, feltételek, közterhek 51

Az évközi változástól eltekintve is szinte napi szinten felmerülő kérdés az, hogy egy adott vállalkozásban milyen jogviszonyban és közterhek megfizetésével lehet, illetve észszerű foglalkoztatni valakit, legyen az munkát vállaló természetes személy, a tulajdonos vagy akár az ügyvezető. „Volt Katások” esetében a leggyakrabban felmerülő kérdés az, hogy miként tudnak pénzhez jutni a vállalkozásból. Ez teljesen érthető, hiszen az addig megszokott, rendkívül egyszerű jövedelem felvétele már nem lehetséges a társas vállalkozások esetében, hiszen szeptembertől teljesen más szabályoknak kell megfelelni. Előfordulhat, hogy a tervezés hosszabb folyamat, ezért ezzel a cikkel a gyakran előforduló jogviszonyokban történő foglalkoztatás feltételeinek, lehetőségeinek és a fizetendő közterhek mértékének általános bemutatásával szeretném segíteni a választást.

Tovább a cikkhez

Helyi iparűzési adó teendők a régi kata alanyiság megszűnése esetén 60

Jelen írásunk a régi kata-alanyok ezen adózási jogállása alatti, illetve azt követően az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetéséhez (egyéb okból való megszűnéséhez), valamint a jogi személy és egyéb szervezet végelszámolással való megszűnéséhez kapcsolódó iparűzési adóbeli feladatokat ismerteti. Az adózói eljárási kötelezettségek jogszerű teljesítéséhez kívánunk a releváns jogszabályhelyek magyarázatával, logikai értelmezésével gyakorlati támpontokat nyújtani. 

Tovább a cikkhez

2022 / 11 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.