Lapszámok
2023 / 05

Tartalomjegyzék

2023 / 05 lapszám címlap képe

AKTUÁLIS TÉMÁK

Aktuális adózási információk 1

Hamarosan jön az újragondolt eÁFA ● Május 31-ig lehet teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán lévő összegeket

Tovább a cikkhez

EPR díj, avagy a gyártói felelősségi rendszer a gyakorlatban 4

Változó világunkban újabb kihívással szembesülnek a könyvelők, mert hiszen az ügyfél minden adminisztrációs problémáját a könyvelőjétől gondolja megoldani. Itt a mai téma, az EPR díj bevezetése, amely újabb adminisztrációt fog jelenteni, de korántsem a könyvelők elsődleges feladata lesz. A könyvelők közreműködése e témában a feladat megértetésében, a bonyolult nyilvántartás-vezetéséhez szükséges tanácsadásában rejlik, ezért még az újabb kötelezettség bevezetése előtt az alábbi írás fontos figyelemfelhívást teljesít.

Tovább a cikkhez

TAO

A 2022. évi társaságiadó-bevallás 8

Jelen cikkben a 2229 jelű bevallást és annak kitöltését tekintjük át, külön figyelmet szentelve azon módosulásoknak, amelyek a tavalyi nyomtatványgarnitúrához képest jelentkeznek.

Tovább a cikkhez

Új trendek a transzferárazásban 15

2022 évben kibővült a transzferárazással összefüggő szabályrendszer a hazai jogrendben. Új elemek épültek be mind a társasági adóról szóló törvénybe, mind annak végrehajtására kiadott rendeletbe. Nagyon fontos új határidők léptek életbe! A feltételek teljesítéséhez, az új szemléletű transzferár szabályoknak való megfeleléshez elengedhetetlen a vállalkozások vonatkozó gyakorlatának áttekintése, újragondolása, egy belső transzferaudit elvégzése.

Tovább a cikkhez

SZÁMVITEL

A 2022-es üzleti év zárásához 21

A 2022-es üzleti év zárásával összefüggésben a gyakorlatban több szakmai kérdés felmerül, részben a jogszabályi változások értelmezésével kapcsolatosan, illetve a koronavírus járvány, háborús helyzet számviteli kezelésével összefüggésben. E cikk keretében ezeket foglaljuk össze, kitérve a gyakorlatban rendszeresen felmerülő kérdésekre is.

Tovább a cikkhez

Civil szervezetek számvitele, zárása és közhasznú jogállása 32

A számviteli  kormányrendelet előírásai ● Civil szervezetek beszámolási formái ●  Költségvetés készítés ●  Könyvvizsgáló, könyvelő ● Kiegészítő melléklet ● A támogatások elszámolása – mint problémaforrás ● Közhasznú jogállás és feltételei ● Társasági adó kérdések

 

Tovább a cikkhez

SZJA

Segédlet a személyi jövedelemadó bevallás kitöltéséhez 38

A személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának határideje hosszú évek óta május 20. Idén a határidő hétvégére esik, ezért május 22-ig kell a bevallásokat elkészíteni és elküldeni az adóhatósághoz. Az szja bevallások elkészítéséhez az adóhatóság évek óta hathatós segítséget nyújt az adóbevallási tervezet formájában.  A következőkben bemutatásra kerülnek a bevallás kitöltésével, benyújtásával kapcsolatos fontosabb tudnivalók.

Tovább a cikkhez

Őstermelésből származó jövedelem megállapítása és bevallása a 2022. évre 48

A 2022. adóévre vonatkozóan a személyi jövedelemadó bevallás benyújtási határideje 2023. május 22. Eddig a határidőig teljesítik személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket az őstermelők is.

Tovább a cikkhez

EGYÉB ADÓK

A 2022. adóévi iparűzési adó megállapítása és bevallása 57

A következő cikk a 2022. adóévi iparűzési adó és a 2023. évben kezdődő előlegfizetési időszak adóelőlegének megállapításához és bevallásához valamennyi vállalkozó számára, míg a KKV-k 2022. adóévi (1%-os adómérték alkalmazásával) való adómegállapításához nyújt jogalkalmazást segítő támpontokat. A záró részben az ÖNADOZÓ 2023/01 lapszámában „Új tételes (egyszerűsített) iparűzési adóalap szerinti adózás” alcím alatti cikk kiegészítéseként további gyakorlati ismereteket adunk.

Tovább a cikkhez

2023 / 05 lapszám címlap képe

Önadózó újság havonta 64 oldalon: szerzőink a legjobb szakemberek, az adóigazgatás és a gyakorlat világából. Témáink átfogják az ügyvitel teljes területét: adó - tb. - számvitel - munkaügyek. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok elektronikusan is elérhetők. Az újság minden hónap 1. napján jelenik meg, és az előfizetők részére a Magyar Posta Hírlapüzletág kézbesíti.

A tartalmakat lapunk előfizetői regisztráció, vagy belépés után érhetik el.