KKV-besorolás, kapcsolódó-kapcsolt, egy és ugyanazon vállalkozások

A cikk a 2023 / 10 lapszám 10. oldalán olvasható.

Szerző: dr. Rabné dr. Barizs Gabriella

Címkék: kapcsolt vállalkozás, egy és ugyanazon vállalkozás


A vállalkozási méret meghatározása számos adózással kapcsolatos szabály alkalmazásában bír jelentőséggel. Gondoljunk például a társasági adó rendszerében igénybevehető olyan adóalap-és adókedvezményekre, amelyek kifejezetten a kis- és középvállalkozások számára elérhetőek, vagy az innovációs járulékra, amely kötelezettség alól mentesülnek a mikro- és kisvállalkozások. Az érintett adótörvények a méret szerinti besorolás kapcsán a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény [Kkv.tv.] szabályaira utalnak vissza, jelen cikkben ezeket tekintjük át, emellett röviden kitérünk a vállalkozások egyes „összefonódási” viszonyaira, úgymint a kapcsolódó vállalkozások fogalmára, a kapcsolt vállalkozási viszonyra, illetve az ún. de minimis szabályozás körében jelentőséggel bíró „egy és ugyanazon vállalkozás” definícióra.

A szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. A tartalom megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra