Egyenes vagy fordított? Vagy mindkettő?

A cikk a 2024 / 05 lapszám 4. oldalán olvasható.

Szerző: Vira Sándor

Címkék: fordított áfa


A napi gyakorlatban többször fordul elő, hogy a vállalkozások olyan építési szerződést kötnek, amely szerződés alapján kifejtett tevékenységek, illetve célok részben engedély/bejelentés kötelesek részben pedig nem azok. Ilyen szerződés lehet egy ingatlan felújítása, ahol a tervezést és a kivitelezést ugyanaz a vállalkozás fogja teljesíteni. A kivitelezési tevékenység településképi bejelentés alá tartozik, vagyis fordítottan adózik azonban a tervezés, mint szolgáltatási elem nem adózik fordítottan a fő szabály szerint. A szerződésben külön összegben állapítják meg a tervezés és kivitelezés díját. A kérdés alapvetően arra irányul, hogy a szerződő fél milyen módon állítsa ki a díjról a számlát, kinek a kötelessége a forgalmi adót megállapítani, vagyis egyenes vagy fordítottan adózó az ügyletről van szó?

A szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. A tartalom megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra