A mezőgazdaság termékek, tevékenységek kompenzációs felára a forgalmi adó rendszerében

A cikk a 2024 / 06 lapszám 16. oldalán olvasható.

Szerző: Vira Sándor

Címkék: mezőgazdasági tevékenység


A mezőgazdasági termelők egy része a vételáron felül úgynevezett kompenzációs felárra is igényt tarhat a felvásárló cégektől. E kompenzációs felár gyakorlatilag egy állami támogatás. E támogatást oly módon  fizeti ki az állam, hogy a felvásárló az általa kifizetett kompenzációs felárat levonható adóként érvényesítheti a fizetendő adójával szemben, így végül is a forgalmi adó bevételek terhére kerül kifizetésére a termelőnek a kompenzációs felár. Hogy pontosan mit is kompenzál a felár, azt csak az Európai Uniós döntéshozók tudhatják. Hosszasan keresgéltem a kompenzációs felár logikáját meghatározó dokumentumot a cikk írása előtt, azonban nem leltem rá. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nincs egy logikusan indokolható válasz a kérdésre. Végül is a kompenzációs feláras rendszer egyfajta átalányadózást tesz lehetővé, amelynek alapvetése, hogy a költségek magasabb adókulccsal jelentkeznek, mint a bevételek után számítandó adó, illetve talán feltételez egy némileg veszteséges gazdálkodást is.

A szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. A tartalom megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra